4 kippenrassen: wat meer info

In het kort een beetje uitleg over 4 veelkomende kippenrassen, namelijk de Antwerpse baardkriel, De Cochin, de Wyandotte en de zijdehoender.

De Antwerpse baardkriel

De Antwerpse baardkriel is een kippenras dat vooral geschikt voor het houden in een kleine ruimte. Ze hebben een levendig karakter, maar worden ook gemakkelijk handtam. De hennetjes leggen kleine crèmekleurige eitjes en broeden die zelf uit. De borst is zeer breed en wordt tamelijk opgeheven en naar voren gedragen. Een zeer volle driedelige baard is het handelskenmerk van de Antwerpse baardkriel. Dit kippenras heeft een rozenkam en de ogen zijn meestal donkerbruin gekleurd. Dit ras is afkomstig uit België.

De Cochin

De Cochin is een kippenras dat zijn oorsprong heeft in China. Het is één van de grootste en zwaarste rassen ter wereld. Het is een ras dat zowel hoog als breed is. Het is een exotisch ras met een enorme bolronde staart. Ze hebben een imposant lichaam en hierdoor zijn ze niet in staat om te vliegen, dus volstaat een lage omheining om deze kippen in de ren te houden. Ze hebben ook pootbevedering. De hennen zijn goede legsters en worden gemakkelijk en meermaals per jaar broeds. Ze brengen hun jongen op uitstekende wijze groot. Ze hebben een enkele kam. Het is een erg rustig ras.

Wyandotte

Van oorsprong komt dit ras uit Amerika. De Wyandotte is eigelijk een zeer makkelijk ras om te houden, en dus sterk aan te bevelen voor een beginner. Ze hebben rustig en vertrouwelijk karakter, hoewel ze ook erg levendig zijn. Het zijn uitstekende moeders, maar maar middelmatige eilegsters. De Wyandotte heeft een rozenkam en een ronde lichaamsvorm.
De poten van de Wyandotte zijn geel. Dit ras heeft een korte staart die goed gespreid is.

Zijdehoender

De zijdehoenders zijn hoogst waarschijnlijk ontstaan in China. Zijdehoenders zijn een halfkrielen. Het zijn de kleinsten van de grote rassen. Ze wegen o¬ngeveer 1000 tot 1600 gram. De hennetjes hebben een erg bolstaande kuif. De zijdehoen is makkelijk handtam te maken. De hennetjes zijn geen goede ei-leggers, maar wel goede broedsters. Hun vel is meestal donkerblauw ofwel zwart. De veren zien eruit als dons, vanwaar ook de naam komt. Zijdehoenders hebben blauwe poten en grote donkere ogen. Ze hebben een walnootkam, die purperkleurig is. Ze hebben ook een extra teen, namelijk 5 tenen i.p.v. 4 tenen.
© 2007 - 2024 Jip_8, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het kleinste en grootste paard ter wereldOnlangs is zowel het kleinste als het grootste paard ter wereld toegevoegd aan het Guiness Book of Records. Beide paarde…
De ZoetwatermureneDe murene is een mysterieuze vissoort die meestal in donkere grotten in diepe zeeën leeft. Hieronder wat meer uitleg ove…
Jip_8 (26 artikelen)
Gepubliceerd: 25-12-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.