Informatie over watervlooien

Informatie over watervlooien Watervlooien of daphnia zijn in de meeste Nederlandse wateren terug te vinden. Watervlooien vormen een voedingsbron voor veel soorten zoetwatervissen. Denk hierbij aan verschillende vissoorten, kikkers en salamanders. Het diertje wordt vaak gebruikt als voedsel voor aquariumbezitters. Watervlooien kunnen zich zeer snel voortplanten. Hierdoor kiezen veel aquariumbezitters ervoor om zelf watervlooien te kweken en op deze manier constant levend voedsel aan de vissen te kunnen aanbieden.

Watervlooien

Watervlooien kunnen maximaal ongeveer een halve centimeter groot worden en zijn in diverse Nederlandse wateren terug te vinden. Ze leven in zoetwater, ze komen voornamelijk voor in wateren met stilstaand tot licht stromend water. Watervlooien zijn terug te vinden in kleine slootjes tot meren of zelfs rivieren. Een andere naam welke gebruikt wordt voor watervlooien is daphnia.

Watervlooien vormen een belangrijk deel van de voedselketen in het waterleven. Ze zorgen ervoor dat het aantal algen aanwezig in het water op pijl blijft. Zodat er niet een tekort ontstaat aan zuurstof. Veel algen ontnemen immers veel zuurstof uit het water. Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat veel dieren te eten krijgen. Watervlooien vormen namelijk een belangrijke voedingsbron voor veel verschillende dieren welke in het water leven, denk hierbij bijvoorbeeld aan vissen of salamanders.

Watervlooien worden gerekend tot het zoöplankton. Watervlooien zijn meestal bruin tot rood of wit van kleur. Het zijn diertjes welke met "kleine sprongetjes" door het water bewegen. Ze zwemmen vrij laag en laten zich steeds een klein stukje zakken, om vervolgens weer een klein sprongetje te maken om zichzelf voort te kunnen bewegen. Wanneer watervlooien in grote aantallen aanwezig zijn, kan het er letterlijk van krioelen. Het water kan zelfs een licht rode kleur krijgen wanneer de watervlooien in grote aantallen aanwezig en goed doorvoed zijn. Ze zijn op dit moment makkelijk te vangen met een fijnmazig netje. Het zal resulteren in een laagje van bruin tot roodachtige watervlooien in het net.

Voortplanting van watervlooien

Watervlooien planten zich ongeslachtelijk voort. Hierdoor kan er zelfs wanneer er maar één enkele watervlo aanwezig is voortplanting voorkomen. Watervlooien kunnen zich in zeer korte tijd met grote aantallen voortplanten. Bevruchte eitjes bevinden zich in een stevig beschermd omhulsel. De eitjes bevinden zich in een deel van een gestorven ouderdier. In dit deel kunnen de eitjes overleven onder slechte omstandigheden, zoals koude periodes. Doordat watervlooien zich razendsnel kunnen voortplanten worden ze vaak "gekweekt" door aquaria bezitters. Hierdoor kunnen ze hobbyisten de vissen levend voer bieden. Watervlooien zijn zeer gemakkelijk te kweken in bijvoorbeeld een oud aquarium of een bak water.

Voedsel voor watervlooien

Watervlooien kunnen voedsel uit water filteren om op te eten. Voornamelijk leven de beestjes op algen en bacteriën welke ze uit het water filteren. Watervlooien eten voornamelijk grote hoeveelheden aan algen. Hierbij kunnen watervlooien er ook voor zorgen dat het water helder blijft.

Watervlooien klaar om gevoerd te wordenWatervlooien klaar om gevoerd te worden

Watervlooien als voeding

Watervlooien vormen een belangrijke voedingsbron voor veel verschillende waterdieren. Hierbij kan gedacht worden aan verschillende vissoorten, salamanders en kikkers. Voornamelijk worden watervlooien geconsumeerd door jonge soorten zoetwatervissen. De watervlooien zijn dan ook van belang om jonge vissoorten snel te kunnen laten opgroeien zodat deze de winter kunnen overleven. Maak ook diverse volwassen soorten zoetwatervissen lusten graag watervlooien, de brasem bijvoorbeeld is een zeer effectieve watervlooien jager.

Watervlooien worden veel gebruikt als voeding voor vissen in de aquaria wereld. Hierdoor worden ze in verschillende vormen aangeboden in diverse winkels zoals dierenwinkels, aquaria winkels en zelfs tuincentra. Zo zijn er ingevroren watervlooien verkrijgbaar welke verpakt zijn in plakken of kleine blokjes. Ook zijn er winkels welke zelfs levende exemplaren aanbieden in zakjes.

Lees verder

© 2013 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biologie onderzoeksverslag: watervlooien in cafeïneDeze biologie proef gaat over de hartslag van een watervlo bij verschillende concentraties cafeïne. Bij watervlooien kun…
Natuurlijke voeding voor KoiNatuurlijke voeding voor KoiDe meningen omtrent koivoer liggen ver uit een. De één voert liever een Japans topvoer, de ander zweert bij hoge kwalite…
Voeding voor aquariumvissenVoeding voor aquariumvissenOm je vissen gezond te houden zul je moeten afwisselen met verschillende soorten voeding. Er zijn gelukkig veel verschil…

Cleveland Bay – het oudste paardenras van Groot-BrittanniëCleveland Bay – het oudste paardenras van Groot-BrittanniëDe Cleveland Bay is het oudste paardenras van Groot-Brittannië. Dit rij- en tuigpaard werd al in de 17de eeuw gefokt en…
De Percheron – een legerpaard uit vervlogen dagenDe Percheron – een legerpaard uit vervlogen dagenToen het paard pakweg 5000 jaar geleden de mens ging dienen, om het maar eens prozaïsch uit te drukken, veranderde gelei…
Bronnen en referenties
  • www.beesies.nl
  • www.waterwereld.nu
Reactie

Femke, 04-06-2014
Ok, maar het rare is dat ik ze in een bak heb waar ik gourami's in heb gekweekt. Kunnen ze in de bak komen doordat ik regenwater heb gebruikt? Reactie infoteur, 04-06-2014
Beste Femke,
Het is mogelijk dat de watervlooien zijn meegebracht door bijvoorbeeld een vogel of een ander dier door middel van de vacht en zo in het regenwater (regenton?) zijn gekomen. Wanneer er eenmaal een aantal watervlooien aanwezig zijn, zal dit erin resulteren dat de bak snel vol zit met watervlooien.

Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 06-07-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.