Hoe herken je een goede zadelpasser?

Een zadel kan voor veel problemen zorgen wanneer deze niet goed op het paard ligt. Dan is het raadzaam om er een zadelpasser naar te laten kijken. Maar hoe herken je een goede zadelpasser?

Inhoud


Het is verstandig om toch regelmatig een zadelmaker naar het zadel te laten kijken. Een paard kan immers altijd veranderen. Dit kan zijn door groei, training waardoor bespiering ontstaat, of juist een tijdje stilstaan waardoor bespiering weer verdwijnt en een paard kan simpelweg ook gewoon dikker of dunner zijn geworden. Het zadel past zich hier natuurlijk niet vanzelf op aan en dit zal dan ook, indien nodig, door een zadelpasser gedaan moeten worden. Wanneer men een nieuw paard koopt en een zadel nodig heeft is het ook raadzaam om direct bij een goede zadelpasser en zadel te kopen. Hiermee kan veel leed bespaard worden.
Maar hoe kun je nu zien of een zadelpasser serieus en goed te werk gaat.

Opleiding

Op dit moment zijn er opleidingen tot zadelpasser. Dit betekent dus dat een zadelpasser geslaagd moet zijn voor de opleiding en daarmee dus ook de naam van de opleiding mag noemen en gebruiken om aan te tonen dat hij/zij een gediplomeerd zadelpasser is. Hier in Nederland bestaat de MSFC opleiding, waaraan vele zadelpassers meegedaan hebben. Ook zijn er in Nederland enkele zadelpassers die zich nog weer extra gespecialiseerd hebben en de opleiding in Engeland bij de Society of Master Saddlers hebben behaald. Hiermee zijn ze dus ook SMS qualified saddle fitters. Het is natuurlijk ook erg belangrijk dat een zadelpasser zich blijft ontwikkelen en het is natuurlijk helemaal mooi wanneer je een zadelpasser vindt die naast alle opleidingen ook nog regelmatig naar bijscholingen, cursussen of bijeenkomsten gaat. Het zou helemaal geweldig zijn wanneer je een zadelmaker zoekt en deze ook nog cursussen heeft gedaan om reparaties te doen en eventueel een zadel netjes kan opvullen.

Werkwijze

Een goede zadelpasser wil natuurlijk het paard en het zadel zien. Dit niet alleen in stand, maar ook in beweging. Het paard kan met zijn beweging zodanig zijn houding veranderen dat het zadel in beweging helemaal niet past. Wat erg fijn is voor de zadelpasser en ook voor de eigenaar van het paard en het zadel is dat er zogeheten templates worden gemaakt. Dit is een tekening van de rug van het paard. Dit wordt gemaakt op het moment dat de zadelpasser bij het paard komt. Hiermee is het dus mogelijk om inzicht te geven in de veranderingen die het paard doormaakt in de loop der tijd. Ligt het zadel na een half jaar niet meer goed, kan het maar al te goed zijn dat het paard erg veranderd is. Hiermee kan de zadelpasser dus nagaan waarom het zadel niet goed meer op het paard past. Verder wordt er veel informatie over paard en ruiter gedocumenteerd. Voor het passen van een zadel is het erg belangrijk dat het paard lichamelijk goed functioneert, dus niet kreupel is of een zere rug heeft. Hier zal een zadelmaker de klant dan ook op attenderen, hoe vervelend het op dat moment ook voor de persoon is. Een goede zadelpasser stelt het belang van het paard voorop. Dit geldt dus ook voor de keuze of een zadel goed op een paard past of wanneer een ruiter op een ander zadel beter kan zitten. In zo'n geval zal de ruiter zich aan moeten gaan passen aan het paard.
Als er gekeken moet worden naar een zadel dat al langere tijd gebruikt is, is het ook altijd nodig dat de zadelmaker kijkt of het zadel nog wel recht is, de boom nog heel is en de vulling in de kussens nog van goede kwaliteit is.

Samenwerking

Een zadelpasser is natuurlijk geen dierenarts en mag geen diagnose stellen. Een zadelpasser zal wel kunnen merken of zien dat een paard zich niet fijn in zijn vel voelt of misschien ergens pijn heeft. In dit soort gevallen zal de zadelpasser je doorsturen naar een dierenarts, osteopaat, fysiotherapeut, tandarts of misschien nog een andere specialist alvorens er een nieuw zadel wordt verkocht. Het is natuurlijk in ieders belang dat eerst het paard zich fijn voelt. Hiervoor heeft de zadelpasser dan waarschijnlijk ook goede samenwerkingen met de verschillende specialisaties en zal ook communiceren met de desbetreffende persoon over wat de bevindingen zijn geweest.

Een zadelpasser kan een zadel beoordelen tijdens een consult en advies uitbrengen, hierna kan overgegaan worden tot eventuele aanpassingen aan het zadel. Een andere optie is natuurlijk het aanmeten of passen van een nieuw zadel
© 2013 - 2024 Lotte90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Over zadels: boom vs. boomloos zadelBoomloze zadels worden steeds populairder. In vergelijking met zadels met een boom heeft het boomloze zadel een flexibel…
Paardensport: een zadel beoordelen door zadeldrukmetingPaardensport: een zadel beoordelen door zadeldrukmetingRuiters en paardenhouders zijn er steeds meer van overtuigd dat goed passend materiaal kan bijdragen tot een gezond en g…
Paard: boomloze zadelsIn een Engels rijzadel zit een ijzeren of kunststof boom, die het zadel zijn vorm geeft. Boomloze zadels hebben in plaat…
Atrofie bij paardenAtrofie houdt in dat het spierweefsel bij het paard afneemt. Atrofie komt met name voor op de rug van het paard, vlak na…

Migratie bij dierenMigratie bij dierenVogels in V-formatie of in grote groepen die voorbijtrekken: het is een bekend gezicht. Voor de winter aanbreekt, migrer…
Wintertijd: Hoe houd ik mijn paard op gewicht?Wintertijd: Hoe houd ik mijn paard op gewicht?Elke winter is weer een koude periode. Uw paard verbrandt meer calorieën om warm te blijven en het land heeft weinig tot…
Lotte90 (14 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.