Supplementen bij Paarden

Supplementen bij Paarden Wanneer je een probleem hebt met je paard hoor je vaak roepen, "gebruik een supplement van dat of dat". Maar wat zijn nu eigenlijk supplementen? Hoe gebruik je ze en wat moet je eigenlijk nog meer doen? In de hoofdzaak zijn supplementen bedoeld om een tekort op te heffen of een ondersteunend effect te geven. In het laatste geval kunnen ze bijvoorbeeld het genezingsproces van wonden versterken. We noemen de vijf meest voorkomende supplementen en hun doel.

Bij welke aandoeningen en problemen kunnen een supplement effect hebben?

Simpel en kort gezegd hebben supplementen effect op alles wat in het lijf zit. Ze hebben geen effect op ziektes die van buiten zijn gekomen of op open wonden. Ze bevatten vitamines of mineralen. Hierdoor helpen supplementen dieren over deze te korten heen te komen. Uiterlijke of lichamelijke problemen veroorzaakt door deze tekorten worden opgelost. De meest voorkomende supplementen worden gebruikt voor de verbetering van de hoeven, vacht, huid of spieren. Dit omdat de eigenaar of verzorger deze dingen makkelijk zelf kan herkennen en dus zal willen oplossen.

Supplement voor de hoeven

Biotine word gebruikt bij brokkelige hoeven. Biotine heeft een bewezen nut wanneer je het op langere termijn gebruikt. We hebben het hier over een periode van 4 tot 6 maanden voordat je zelfs maar een verschil ziet. Behalve het toedienen van biotine dien je de hoeven ook vochtig te houden en geregeld in te vetten. Het teren van de straalgroeven heeft geen ondersteunend effect. Bijkomend effect van biotine is dat het de huid en haar beter laat groeien. Biotine staat ook bekend onder de naam vitamine H of B8.

Supplementen voor vacht en huid

Lijnzaad komt voor in allerlei vormen. Het is goed voor de glanzende vacht en een gezonde huid. Lijnzaad is het meest populaire product onder paardenliefhebbers. Het bevat omega vetzuren en versterkt de opname van eiwitten. Om die reden is het ook minder geschikt voor dieren die snel bevangen raken. Je kunt lijnzaad zelf koken, maar het is ook te krijgen in kant en klare olie. Deze hoeft alleen nog te worden toegevoegd aan het voer. Lijnzaad helpt ook bij een goede spijsvertering en kan de herstel na infecties versnellen. Goede gebalanceerde voeding is in dit geval dan wel noodzakelijk. Dekhengsten krijgen vaak lijnzaad omdat dit gezond sperma geeft. Sportpaarden krijgen lijnzaad omdat het helpt bij de conditie en de opname van eiwitten.

Zeewier bevat tal van vitamines en mineralen. Het geeft de vacht een diepe glanzende kleur waardoor het zeer geschikt is voor donkere paarden. Ook helpt het paarden die moeizaam ruien. Zeewier helpt ook tegen ondeugden veroorzaakt door vitamine en mineralen tekort. Voorbeelden hiervan zijn zand-happen of het likken van ijzer op stallen. Er word vanuit gegaan dat zeewier ook helpt bij het afvoeren van gifstoffen bij paarden. Echter is het niet aan te raden om zeewier te gebruik hiervoor zonder adviezen van een dierenarts.

Supplementen voor de spieren

Magnesium dit vind je terug in tal van complete voedingssupplementen of in enkele supplementen met alleen magnesium.
Ongeveer de helft van de zieke of net herstellende paarden in Nederland heeft een magnesium tekort. Dit komt doordat bij overmatig zweten of diarree dieren veel magnesium verliezen. Magnesium is niet alleen goed voor het spieren en het skelet. Het helpt ook nog eens tegen stressreacties. Calcium word gebonden aan magnesium daarom heeft het ook een effect tegen blaasgruis of nierstenen.

Selenium en vitamine E ze horen bij onlosmakelijk bij elkaar. Selenium word gegeven aan paarden met stijve spieren of dieren die een hoge prestatie moeten leveren. Hieronder verstaan we bijvoorbeeld sportpaarden maar ook fokmerries. De combinatie van Selenium en Vitamine E zorgen voor een betere afvoer van melkzuur. Zo blijven spieren minder lang stijf of herstellen dieren sneller na een piek-inspanning. De juiste verhouding van Vitamine E en Selenium is belangrijk. In onbalans kan dit meer kwaad doen dan goed.

Vormen van supplementen en veilig gebruik

De meeste supplementen zul je vinden in de vorm van korrels, poeders of olie. Je dient ze toe over het voer. Een enkel supplement mag ook door het water worden gedaan. Echter zullen kieskeurige paarden dan besluiten het water te laten staan. Controleer in zon geval dus altijd de wateropname van een dier.

Hou je altijd aan de doseringen op de verpakking. Overschotten van vitamines of mineralen kunnen ongewenste effecten hebben wanneer ze in de nieren of lever belanden.

Denk je na het lezen van dit schrijven dat je alle supplementen nodig hebt? Probeer dan eens een compleet supplement. Ze bevatten vaak meer dan 1 van deze producten. Je dierenarts of de ruitersportzaak zal je er goed over kunnen informeren.
© 2010 - 2024 Veulen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamine E (tekort) voor paardenVitamine E (tekort) voor paardenVitamine E is één van de vitamines die zeker in de winter tekorten kan veroorzaken in het dieet van een paard. Dit is ze…
De oorzaak van stijve spieren bij paardenDe oorzaak van stijve spieren bij paardenStijfheid bij een paard kan meerdere oorzaken hebben. Zo moet je eigenlijk eerst onderscheiden of een paard stijf is, do…
Geef je paard kruiden en natuurlijke geneesmiddelen!Geef je paard kruiden en natuurlijke geneesmiddelen!Dat kruiden helend kunnen werken voor mensen, is al langer bekend. Steeds meer worden kruiden echter ook aan dieren gege…
Equine Motor Neuron DiseaseEquine Motor Neuron Disease, kortweg EMND genoemd is een zeldzame maar ernstige spier-zenuw-aandoening die voorkomt bij…
De groei en ontwikkeling van de hondDe groei en ontwikkeling van de hondDe hond word geboren en kan dan nog lang niet alles wat een volwassen hond kan, het zelfde als bij mensen baby's. Er moe…
Veulen (1 artikelen)
Gepubliceerd: 05-05-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.