Vitamine E (tekort) voor paarden

Vitamine E (tekort) voor paarden Vitamine E is één van de vitamines die zeker in de winter tekorten kan veroorzaken in het dieet van een paard. Dit is zeer kwalijk, want vitamine E is belangrijk voor een paard. Aanvulling ervan is dus een goed idee met name in de winter. In de zomer, als de paarden op de wei lopen, zal er veel minder vaak een tekort aan vitamine E zijn.

Algemeen

Gras bevat veel vitamine E, maar in hooi lopen de waardes van vitamine E snel terug. Zeker paarden die arbeid verrichten hebben een hoge behoefte aan vitamine E. Vitamine E is met name belangrijk voor de spieren en de vruchtbaarheid van paarden. In combinatie met selenium speelt vitamine E een belangrijke rol bij de bescherming van spiervezels tegen beschadiging door afvalstoffen die ontstaan door grote inspanning (melkzuur). Ze helpen tevens bij het herstel van een dergelijke beschadiging (maandagziekte). Vitamine E zorgt bovendien voor een betere zuurstofopname door de longen en heeft dus een positief effect op de prestaties. De behoefte aan vitamine E is het grootst bij sportpaarden, drachtige merries en opgroeiende paarden.(1*) Vitamine E is ook belangrijk voor de weerstand.

Kenmerken van een tekort aan vitamine E

Een vitamine E (en selenium) tekort wordt gekenmerkt door een verslechtering van de spieren en een gebrekkig werkend immuunsysteem. Stijfheid en spierpijn en slechter herstellen van gedane arbeid zijn duidelijk waarneembare symptomen van een tekort. Bij een tekort hebben paarden onder andere problemen met het ontspannen van de spieren en herstellen ze slechter na hevige inspanningen. Ze kunnen zelfs spiertrillingen vertonen. Een langdurig tekort aan vitamine E kan leiden tot verschillende ziekten, zoals spierdystrofie (door zwak en zuurstofarm spierweefsel) en een slechte afweer tegen ziekten (longproblemen). Ook paarden die hoesten of anderszins een slechte weerstand hebben kunnen veel baat hebben bij het voeren van extra vitamine E.

Opslag van vitamine E

Het paard kan slechts een beperkte hoeveelheid vitamine E in de lever opslaan. Hooguit voor vier maanden kan een paard reserves hebben van vitamine E. Als een paard dus in de zomer en het najaar op de wei loopt, waar hij of zij voldoende vitamine E uit het gras kan halen, dan is de voorraad vitamine E eind december meestal wel een eind op. En het lichaam kan ook niet zelf vitamine E aanmaken. Een paard is dus aangewezen op zijn voer om de dagelijkse hoeveelheid vitamine E binnen te krijgen.

De juiste vorm van vitamine E

De behoefte aan vitamine E wordt verhoogd bij een rantsoen met meer dan 200 ml olie per dag of een laag gehalte aan selenium. Vitamine E beschermt als antioxidant het ranzig worden van vetzuren. De beste vorm voor paarden is alfa-tocopherol acetaat (= α-tocopherol acetaat). Die kan je in de natuurlijke variant vinden: dan staat er een ‘d’ voor, of als synthetische variant: dan staat er ‘dl’ voor. De natuurlijke variant wordt beter opgenomen door het lichaam. Een paard van 600 kg heeft minimaal 1200 IE vitamine E nodig per dag. Als een paard zwaar werk verricht of ziek is (geweest) dan heeft het paard een nog hogere dosering nodig. Een paard met veel spierschade heeft ook meer vitamine E nodig om te herstellen. Na bijvoorbeeld een aanval met spierbevangenheid is het advies om tijdelijk een hoge dosering vitamine E te geven. Ook paarden met spierziektes hebben veel meer vitamine E in hun rantsoen nodig. Omdat vitamine E een vetoplosbare vitamine is, is het verstandig om er een scheutje olie bij te voeren. Zo wordt de vitamine E beter opgenomen in het lichaam.

Vitamine E in supplementen

Er zijn meerdere supplementen te koop die vitamine E bevatten, vaak in combinatie met selenium. Voorbeelden van een supplement zonder selenium zijn vitella vitamine E poeder, pharmahorse vitamine E poeder en makana.de vitamine E poeder. Let bij de aanschaf van zo'n product op de vorm waarin de vitamine E wordt aangeboden. De natuurlijk variant verdient daarbij zeer de voorkeur. En geef er altijd een scheutje olie bij of koop een supplement waarin de olie al is toegevoegd. Ook is het mogelijk vitamine E capsules voor menselijke consumptie gemaakt te geven, hieraan is vaak al olie toegevoegd. Deze capsules bevatten vaak ongeveer 400 IE vitamine E per capsule en zijn ook verkrijgbaar in de natuurlijke vorm van vitamine E soms ook al met een vetcomponent erin, alleen zit er dan natuurlijk altijd wel een capsule van bijvoorbeeld gelatine omheen. Die capsule kan je ook gewoon aan je paard geven.
© 2013 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De oorzaak van stijve spieren bij paardenDe oorzaak van stijve spieren bij paardenStijfheid bij een paard kan meerdere oorzaken hebben. Zo moet je eigenlijk eerst onderscheiden of een paard stijf is, do…
Paarden: spierbevangenheid of maandagsziektePaarden: spierbevangenheid of maandagsziekteDeze aandoening aan de spieren wordt in de volksmond spierbevangenheid of maandagsziekte genoemd, al bestaan er diverse…
Paarden en vitamine A (tekort)Paarden en vitamine A (tekort)Paarden hebben net als mensen en andere dieren vitamines en mineralen nodig. Vitamine A is één van die vitaminen. En die…
Zonlicht en vitamine D-tekortDe zon zorgt voor vitamine D-aanmaak, en speelt daarmee een belangrijke rol voor je gezondheid. Vitamine D is namelijk b…

Waarom dieren goed zijn voor mensen?Waarom dieren goed zijn voor mensen?Het is fijn om voor dieren zoveel mogelijk aan hun natuurlijke behoeftes te voldoen. Toch is het niet gek dat mensen vaa…
Klachten door kopertekort bij paarden herkennenKlachten door kopertekort bij paarden herkennenOmdat de aardbodem in Nederland al maar meer uitgeput raakt komen er ook steeds meer tekorten voor in het ruwvoer voor p…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WolfBlur, Pixabay
  • (1*) http://www.paardendrogist.nl/6116/vitamine_e
Reactie

Leen Deelen, 07-01-2015
Halo
wij geven ons paard al een tijdje vitamine e, in uw stuk schrijft u dat een scheutje olie goed is.
mijn vraag is wat voor olie hier voor het besten
ik hoor graag bvd Leen Reactie infoteur, 08-01-2015
Koudgeperste lijnzaad olie is de beste olie. Deze bevat omega 3 vetzuren die ontstekingsremmend werken. Zonnebloemolie bijvoorbeeld kan ook, maar deze olie bevat meer omega 6 vetzuren die juist ontstekingsbevorderend werken. Paarden die niet op de wei lopen in de winter hebben vaak een tekort aan omega 3 vetzuren, dus ook dan is lijnzaadolie de juiste keuze.

Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 06-05-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.