De kleinste octopussoort ter wereld: Octopus Wolfi
Al eeuwen lang wordt er door verschillende volkeren gesproken over gigantische octopussen. Deze zouden diep in de oceaan leven en eens in de zoveel tijd zal dit enge zeebeest de schepen en zijn bemanning met zijn enorme tentakels meenemen naar de diepte. Daarna werd er nooit meer iets vernomen van het schip en de bemanning. In de laatste decennia zijn er inderdaad enkele gigantische exemplaren van de octopus gevonden (maar niet zo groot als het uitgebeeld werd op de historische tekeningen). De octopussen zijn met hun grootte vrij angstverwekkende dieren die hun prooi niet meer loslaten. Er bestaat echter ook een super kleine soort octopus die verre van angstverwekkend is, maar eerder schattig: de octopus wolfi.
Algemene kenmerken van een octopus (dus ook de octopus wolfi)
Er zijn hedendaags ongeveer 115 verschillende soorten octopussen bekend. Deze soorten hebben echter wel een aantal dingen gemeen. Ten eerste zijn octopussen weekdieren: ze hebben geen botten. Hierdoor zijn deze dieren capabel om zonder moeite zich door smalle spleten in gesteenten te bewegen. Zo kunnen zij zich verstoppen voor vijanden. Ten tweede heeft elke soort acht tentakels. ‘Octo’ betekent ook ‘acht’. Op deze acht tentakels zitten vele zuignapjes. Met deze zuignapjes kunnen ze zich over de oceaanbodem verplaatsen en hebben ze grip op verticale vlakten. Ook zijn de zuignappen handig bij het vasthouden van hun prooi. Ten derde hebben vrijwel alle soorten octopussen gemeen dat ze van kleur kunnen veranderen. De kleurverandering kan afhankelijk van hun stemming. Bijvoorbeeld, wanneer zij zich bedreigd voelen verandert de kleur naar rood. Wanneer een octopus bang is, verandert de kleur naar wit. Tevens kan de kleur van de octopus afhankelijk zijn van de omgeving waarin het zich bevindt. Met het vermogen om van kleur te veranderen kunnen ze zich camoufleren, zodat vijanden hen niet kunnen zien. Tot slot is een kenmerk van een octopus is dat zij beschikken over drie harten. Dit komt doordat deze dieren acht ‘benen’ hebben en dan is er dus extra bloedtoevoer nodig. Twee harten zorgen voor de doorbloeding van de tentakels aan iedere kant, één hart zorgt voor de doorbloeding van de rest van het lichaam.
Fysieke kenmerken van de octopus wolfi
De octopus wolfi (ook wel pygmee-octopus, star-sucker pygmy octopus of polypus octopus genoemd) is de allerkleinste octopussoort van de wereld. Deze soort werd in 1913 ontdekt en geclassificeerd door Wülker. Een volwassen exemplaar van de octopus wolfi wordt maximaal 1,5 centimeter groot en weegt nog geen eens één gram. Deze octopus past dus gemakkelijk op je vingertopje. De mannetjes van deze soort hebben franje-achtige randen (stervormig) aan hun zuignappen. Dit hebben andere soorten octopussen niet en dat maakt deze soort uniek. De octopus wolfi heeft bruine of rode chromatoforen (kleurstofdragers) en kan ook witte aftekeningen tonen. De levensverwachting van deze kleine octopus is geschat op niet langer dan 6 maanden.
Leefomgeving van de octopus wolfi
Deze octopus leeft in de Indo-Pacifische Oceaan (octopussen komen alleen voor in zout water), behalve rond Hawaii. Ze worden vooral gespot in koralen en koraalpuin, maar zijn ook te vinden onder gesteente, in spleten op de zeebodem of in holletjes die zij zelf maken. Ze komen voor op 30 meter diepte of dieper. Tevens kunnen deze dieren als huisdier worden gehouden. Hiervoor moet men wel eerst goed geïnformeerd zijn en zich goed aan de richtlijnen houden. Wanneer men dit niet doet, leeft het dier niet lang.
Hier is een link naar een gids voor als je een octopus wilt als huisdier wilt houden.
Lees verder