De kleinste slangensoort ter wereld: Leptotyphlops Carlae

De kleinste slangensoort ter wereld: Leptotyphlops Carlae De slang behoort -net zoals spinnen- tot één van de meest door de mens gevreesde dieren. Zo zijn er grote, gevaarlijke slangen zoals de anaconda, cobra, python en ratelslang die een beruchte reputatie hebben. Sommige zijn giftig en anderen doden hun prooi door te wurgen. In sommige landen (vooral in regenwouden waar de anaconda leeft) worden er af en toe mensen aangevallen en opgegeten door gigantische slangen. Reden genoeg om grote afstand van slangen te houden dus. Er is echter redelijk recent een slangensoort ontdekt waarvoor men niet hoeft te vrezen: leptotyphlops carlae wordt deze slang genoemd. Hoewel het voor velen op een worm lijkt, is het toch echt een slang. Dit slangetje is eerder schattig dan angstaanjagend. Inhoudsopgave:

De ontdekking

In 2006 werden de eerste twee exemplaren van deze kleine slang ontdekt onder een steen dichtbij de plaats Bonwell op het eiland Barbados (een eiland van de Caraïben). Dit waren beide vrouwtjes. In 2008 classificeerde de bioloog Blair Hedges deze kleine slang. Hij noemde de slangensoort leptotyphlops carlae (ook tetracheilostoma carlae genoemd), vernoemd naar zijn vrouw Carla Hedges. Zij maakte ook deel uit van het team die deze slang heeft ontdekt. Naast de ontdekking van deze slangensoort, ontdekte het team nog ongeveer 65 andere nieuwe soorten dieren, met name amfibieën en reptielen.

(Fysieke) kenmerken

Deze kleine slang die ook wel de Barbados draadwormslang wordt genoemd, is niet giftig en behoort tot de familie van de draadwormslangen. De slang heeft een bruine kleur met twee gele strepen over de lengte. Carlae wordt ongeveer 10 centimeter lang en is slechts een paar millimeter breed. Met deze afmetingen is de leptotyphlops carlae kleiner dan alle andere 3150 soorten slangen en is dus de allerkleinste bekende slangensoort ter wereld. Het slangetje is zo klein dat het in een munt past en wordt vaak vergeleken met een spaghettisliert. De slang is tevens blind en hoewel ze op het eerste gezicht op een worm lijken, zijn er wel een aantal slangachtige kenmerken aan te wijzen bij deze kleine slang. Zo kan je kijken of het werkelijk een slang is door te kijken of het dier een vorkvormige tong heeft. Met deze tong verkent het dier zijn omgeving. Daarnaast verschilt de manier van voortbewegen tussen een slang en een worm.

De soort onderscheidt zich van andere slangensoorten van de familie van draadwormslangen doordat zij een andere schubbenstructuur en kleurenpatroon hebben. Daarnaast verschilt de kleine slang ook op genetisch gebied met verwanten.

Wanneer je wilt weten hoe een leptotyphlops carlae er precies uit ziet, kan je met deze link een filmpje bekijken van de slangensoort. Een tweede filmpje kan je hier vinden.

Leefomgeving

Hoewel deze slangensoort ontdekt is op het eiland Barbados, is de precieze habitat van het dier (nog) niet bekend. Het leeft gewoon op de bodem en kan niet klimmen. Deze soort zou men dus nooit in de bomen zien. Carlae is ook gespot in Abu Qir, een stad in Egypte. Daarnaast zijn er ook rapportages van personen uit de Verenigde Staten (met name Florida en Texas) over het waarnemen van deze slang in hun staat.

Wetenschappers zijn bang dat deze slang snel zal uitsterven, omdat het leefgebied van het dier zeer klein is (tot nu toe alleen Barbados) en het eiland waarop zij voorkomen voor het grootste deel (zo’n 95%) ontbost is. Hierdoor heeft de slang geen leefomgeving meer. Dit geldt ook voor de andere ontdekte diersoorten die leven op het eiland.

Gedrag en voeding

De leptotyphlops carlae eet voornamelijk termieten en larven van mieren. Dit kan ook verklaren waarom deze slangensoort zo klein is: door natuurlijke selectie moest de slang zich aanpassen aan het leven op het eiland en zich dus aan het te verkrijgen voedsel aanpassen.

Deze kleine slang is zo klein dat het dier slechts één ei per keer kan leggen, in tegenstelling tot grotere slangensoorten die soms wel 100 eieren per keer kunnen leggen. Het ei heeft een langgerekte vorm en is relatief zo groot, dat de pasgeboren jongen al half zo groot zijn als hun ouders. Bij grotere slangensoorten zijn de jongen ongeveer zo groot als een tiende van de lengte van hun ouders.

Over deze slangensoort moet nog veel onderzocht worden, aangezien de ontdekking vrij recent is en het een zeldzaam dier is dat met uitsterven wordt bedreigd.

Lees verder

© 2013 - 2024 Sharonaudrey, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzorging van de rattenslangBij de meeste slangenhouders is het waarschijnlijk hiermee begonnen. De rattenslang of hoe hij wel vaker genoemd wordt:…
De wereld van de symboliek: de staart-eterDe wereld van de symboliek: de staart-eterOuroboros, de staart-eter, symboliseert de eeuwigheid, de kringloop van het licht en de continuïteit van het leven. Het…
Werkstuk slangen voor kinderenWerkstuk slangen voor kinderenEen spreekbeurt maken is voor de meeste kinderen best moeilijk, zeker als het de eerste is. Laat het kind een leuk onder…
Kleinste dier ter wereldKleinste dier ter wereldDieren zijn er in allerlei verschillende afmetingen. Van heel groot tot verschrikkelijk klein. Wat is het kleinste zoogd…

De kleinste kameleonsoort ter wereld: Brookesia MicraDe kleinste kameleonsoort ter wereld: Brookesia MicraWanneer men denkt aan reptielen, komen vaak als eerst de grote, gevaarlijke en agressieve reptielensoorten in hen op zoa…
De boa constrictor als huisdierDe boa constrictor leeft voornamelijk in het noorden van Amerika en de voorkeur van de slang gaat uit naar warme vochtig…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tetracheilostoma_carlae
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Barbados_threadsnake
  • http://www.sciencedaily.com/releases/2008/08/080804100258.htm
  • http://species.asu.edu/2009_species04
  • http://www.spiritualia.be/blogs/angelus/2008/9/de-allerkleinste-slang-ter-wereld-ontdekt-in-de-caraiben.html
Sharonaudrey (24 artikelen)
Laatste update: 09-10-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Reptielen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.