Paardenras: Minipaardjes

Een schattig uiterlijk, maar een ongelooflijke pit en kracht van binnen. Het minipaardje is het kleinste ras ter wereld en er wordt alles aan gedaan om dit zo te houden. Minipaardjes zijn ontstaan uit kruisingen met verschillende rassen. Het ras wordt gebruikt voor verschillende doeleinden en is een prachtig showpaardje.

Klein maar fijn?

Dat de paardjes klein zijn, ligt voor de hand. Een minipaardje mag niet groter zijn als 1.06m en een Falabella is vaak niet groter als 76cm. Hoewel ze zo klein zijn, zien deze kleintjes eruit als een paard. Om de paardjes zo klein te krijgen en te houden, is er lang geleden enkel op de hoogte gefokt. Dit fokken gebeurde erg selectief door kleine paardenrassen onderling met elkaar te kruisen totdat de gewenste grootte ontstond. Vanaf dat moment zijn de paardjes met de juiste grootte met elkaar gekruist. Dit bleef zich zo herhalen totdat er een groot aantal paardjes met een bepaalde hoogte ontstond.

De miniatuurpaardjes hebben allemaal genen voor dwerggroei in zich die ervoor zorgen dat ze zo klein blijven. Vrijwel alle paardjes hebben kenmerken van dwerggroei. Door de grote mate van inteelt zijn er veel lichamelijke afwijkingen ontstaan. Het doel van de fokkers was om een bijna volmaakt paard in miniatuurversie te fokken. Om het gewenste resultaat te bereiken zijn er verschillende paardenrassen met elkaar gekruist. Zo hebben de miniatuurpaardjes bloed van onder andere de Shetlander en de Arabisch Volbloed.

Uiterlijk

De paardjes horen eruit te zien als een paard, maar dan in het klein. Ze horen fijn gebouwd te zijn en de hengsten moeten een echte hengstenuitstraling hebben. Je herkent de paardjes natuurlijk aan het feit dat ze klein zijn. De paardjes hebben een stokmaat tot 1.06m. en vaak een opvallend groot hoofd. De oren zijn gepunt en staan licht naar binnengebogen, ze zijn in verhouding met het hoofd. De hals is lang en gespierd, en loopt vloeiend over in de schoft. Over het algemeen zijn de paardjes gespierd en netjes in verhouding. Je ziet de paardjes in alle kleuren, met een mooie volle staart. Doordat de paardjes zo klein zijn, zijn ze gevoelig voor overgewicht. Onder een rijke voeding worden deze paardjes dus snel te dik. Vaak genoeg zul je dus een klein, dik propje tegen komen.

Gebruik

Deze kleine paardjes kunnen voor verschillende doelen worden gebruikt, en dan bedoelen we niet alleen als grasmaaier. De meest bekende gebruiksvorm voor deze paardjes is het lopen van shows. Er worden talrijke shows georganiseerd voor de minipaardjes. Naast deze shows zijn er vele keuringen vanuit het N.M.P.R.S. en het M.H.C.E. Door hun taaie karakter, doorzettingsvermogen en hun kracht zijn deze paardjes geliefd om voor een karretje te spannen. Doordat ze zo klein en wendbaar zijn, maar toch snelheid kunnen maken, zijn het ideale menpaardjes.

Minipaardjes zijn ontzettend slim en leren heel snel. Dit maakt dat ze veel gebruikt worden voor vrijheidsdressuur. De verschillende trucjes hebben ze snel door en doordat ze zo klein zijn, maakt het een extra schattige indruk. Naast aangespannen, vrijheidsdressuur en showpaardjes kunnen de paardjes ook prima als gezelschapsdier gebruikt worden. Je kunt het zo gek niet bedenken en de paardjes kunnen het. Op een uitzondering, en dat is het rijden onder het zadel.

N.M.P.R.S. en M.H.C.E.

Het Nederlands Mini Paarden Registratie Stamboek is de organisatie die in Nederland zorgt voor de fokkerij en shows van de minipaardjes. Zij hebben als doel om door middel van kruisingen een Mini-paardenras te laten ontstaan in Europees verband.
Miniature Horse Club Europe werkt nauw samen met het NMPRS en helpt mee om een Europees Mini-paardenras te onderhouden. Daarnaast zetten zij zich in om het minipaardje te promoten door middel van shows, evenementen, clinics en wedstrijden.
© 2013 - 2023 Zihany, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardenras: De FalabellaDe Falabella is een uniek paardenras en deze dieren zijn erg zeldzaam op de wereld. Qua stokmaat zou je deze dieren tot…
De Falabella, paard in miniformaatDe Falabella, paard in miniformaatDe Falabella is een uniek paardenras in miniformaat. Door de fijne bouw van deze paardjes worden zij, ondanks hun formaa…
Het Marwari paardHet Marwari paardHet Marwari paard Het Marwari paard is niet heel erg bekend in Nederland. Dit paard is herkenbaar door hun vorm in hun o…
Het Amerikaanse minipaardHet Amerikaanse Minipaard, in het Engels Americain Miniature Horse genaamd, wordt ondergebracht in de American Miniature…

Egel in de tuin met egelburcht voor winterslaapEgel in de tuin met egelburcht voor winterslaapEen egeltje dat in de eigen tuin scharrelt is een gezellig diertje waar je geen last van hebt en dat leuk is om te zien…
Veulens: hun gedragVeulens: hun gedragWat lief! Een veulen komt naar je toe gerend, moeders volgt rustig. Het veulen snuffelt even aan je hand en begint je ha…
Bronnen en referenties
  • http://www.myhorsez.com/gratis-paardenmagazine-bles/05_november2011/
Zihany (22 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.