Toiletteren paard

Toiletteren paard Het paard toiletteren is een vak apart maar iedereen kan het leren. Zodra je weet wat je moet en wilt doen kun je aan de slag gaan, de theorie kennen is de eerste stap. Je leert het vooral door zo veel mogelijk paarden te toiletteren, want zo krijg je er handigheid in. Je kunt zelf aan de slag gaan met deze aanwijzingen maar heb je een ervaren persoon tot je beschikking dan is het slim om hulp te vragen.

De manen

Er zijn verschillende manieren waarop je een paard zijn manen kan bijhouden. Bij bepaalde rassen is het gebruikelijk om de manen lang te laten waardoor ze soms zelfs tot over de schouder komen. Lange manen vereisen veel verzorging, om ze mooi te houden dien je ze regelmatig uit te borstelen. Bij de meeste paarden worden de manen op ongeveer een handbreedte gehouden, dit is een lengte waarbij knotten maken het makkelijkste gaat. Je kunt de manen trekken om ze op deze lengte te houden maar veel paarden vinden dit een onprettige methode. Dit komt doordat je een deel van de haren bij de wortel eruit trekt. Je kunt er ook voor kiezen om ze te knippen of te snijden, een combinatie van eerst knippen en daarna bijsnijden staat het natuurlijkst. Als je enkel kiest voor bijsnijden dan kan dit best een tijdrovende klus zijn. Snijden doe je met een speciaal mesje, dit kun je in de meeste ruitersportwinkels aanschaffen. Op de plek achter de oren kun je een stukje wegscheren of knippen daar ligt het hoofdstel of het halster. Dit is niet specifiek nodig dus je kunt besluiten dit niet te doen.

Invlechten

Wanneer de manen op een handbreedte zijn kun je ze invlechten voor bijvoorbeeld een wedstrijd. Hiervoor heb je paardenelastiekjes nodig te koop in de ruitersportzaak. Eerst kam je de manen uit dan verdeel je de manen in plukjes zo breed als je manenkam is. Elke pluk maak je een vlecht in, vlecht strak vooral het eerste gedeelte want zo krijg je nette knotjes. Als alle vlechten erin zitten vouw je een vlecht dubbel je doet het elastiekje er éénmaal omheen vouwen dan doe je de vlecht nogmaals dubbel en doe je hetzelfde elastiekje daar nog éénmaal omheen vouwen. Nu zit de knot erin doe dit bij alle vlechten, het is gebruikelijk een oneven aantal te nemen dit zou geluk brengen. Naast met elastiek vlechten kun je ook roosjes maken met pektouw en een speciale vlechtnaald. Je gaat eerst hetzelfde te werk en maakt allemaal vlechten. Nu vouw je de vlecht dubbel steekt de naald twee keer door het dubbelgevouwen uiteinde en dan door de manenkam je trekt de vlecht ertegenaan (richting de hals naar beneden). Nu haal je de naald een paard keer heen en weer zodat de draad het roosje bij elkaar kan houden. Vlechten is iets dat je het best leert door het te doen, als je het nog niet kunt is het goed om ook zomaar eens te oefenen. Zoek ook iemand die ervaren is zodat je een paar keer kunt kijken hoe het moet.

De staart

De staart moet recht worden afgeknipt, de staart moet zo kort zijn dat als je achterwaarts gaat met het paard hij niet bovenop zijn staart terecht kan komen. Vooral wanneer een paard steigert en tegelijk achterwaarts stapt heb je kans dat hij erbovenop staat dit heeft als gevolg dat er grote plukken uitgetrokken worden. De staart groeit erg langzaam dus probeer dit te voorkomen. Als je de staart tot net boven de kogel afknipt heb je een mooie lengte, en een dunne staart oogt dan ook iets voller. Opscheren bij de staartwortel wordt bijna niet meer gedaan als is het wel een optie. De bilspieren komen mooier uit als je dit wel doet, je zult het regelmatig bij moeten scheren.

Het hoofd

De tastharen rond de neus en ogen moet je laten zitten, dit is voor het welzijn van het paard. Paarden zien niet goed van dichtbij en ze gebruiken dan hun tastharen om te voorkomen dat ze hun hoofd stoten. Bij de oren kun je de uitstekende pluimen afknippen, haal je vinger door de oorschelp en knip alles af wat uitsteekt. Hou de schaar met de punt van het hoofd af om te voorkomen dat je hem in zijn hoofd steekt als hij een plotselinge beweging maakt. Veel paarden vinden het knippen aan hun oren niet prettig. Je kunt hem hieraan laten wennen door elke dag aan zijn oren te zitten, het knipgeluid te maken naast zijn oor zonder daadwerkelijk te knippen en hem wat te eten te geven. Kauwen ontspant een paard namelijk, dit is een natuurlijke reactie maak hier gebruik van. Onder aan hun hoofd hebben paarden vaak een soort 'baard', deze kun je afscheren, afknippen of als het slechts enkele haren zijn afbranden. Het wegbranden van haar gebeurt met een kaars, hou de kaars niet te dichtbij want dan is het te warm voor de huid.

Scheren

In de winter kun je ervoor kiezen om het paard te scheren zodat je door kunt blijven trainen. Met een geschoren vacht zweet het paard minder snel, buiten de training om zul je hem goed in moeten pakken met dekens anders krijgt hij het koud. Je scheert de dekharen eraf zodat de donsharen bloot komen te liggen. Donsharen voeren geen water af maar nemen het op dus een compleet geschoren paard heeft naast een waterdichte deken ook een waterdicht halsstuk nodig anders doorweekt zijn hals en wordt hij ziek. Er zijn meerdere patronen die je kunt kiezen als je niet compleet wil scheren. Een zeer effectief patroon is het jachtmodel. Je scheert de onderkant van de hals bloot en gaat verder in een brede streep tot aan de kont. Zo blijft de gehele bovenlijn van het paard bedekt en beschermt tegen regen en kou, ook de benen zijn beschermt tegen de elementen. Naast het jachtmodel zijn er meerdere mogelijkheden, besluit wat je met je paard wil doen qua training en wedstrijden om te bepalen wat je wil scheren.

Hulpmiddelen

Scheren is iets dat veel paarden eng vinden, om te voorkomen dat het gevaarlijk wordt is vooral veel oefenen van te voren en het juiste materiaal hebben belangrijk. Koop een scheerapparaat dat zo stil mogelijk is en neem regelmatig eventjes een paar minuten pauze. Een scheerapparaat wordt warm tijdens gebruik en dat is erg onprettig voor het paard. Borstel tijdens de pauze al het haar van de messen en doe er olie op alvorens je weer verder gaat. Oefen ook met het paard door tijdens het gewone poetsen het apparaat te laten zien en hem ermee aan te raken, is dit geaccepteerd kun je hem op een afstandje eventjes aanzetten. Zo went het paard langzaam en is scheren veiliger. Sommige paarden wennen helaas nooit of hebben een slechte ervaring, het is minder stressvol voor het paard en veiliger voor jou als je hem verdoofd. Om paarden te verdoven bestaan speciale pasta's die kun je bijvoorbeeld bij de dierenarts kopen. Is het paard slechts extreem gevoelig op één kleine plek zoals bijvoorbeeld zijn hoofd dan kun je besluiten om een praam te gebruiken. Draai deze om zijn neus en het paard maakt bepaalde stoffen aan waardoor hij ontspant, je kunt nu zonder stress zijn moeilijke plekken scheren. Wacht met een verdoving of praam niet tot het paard al veel stress heeft dit verminderd het effect of het werkt helemaal niet meer. Bij een verdoving moet je het voor het scheren toedienen want het duurt even tot de verdoving effect heeft, kijk op de verpakking om te weten hoe lang dit van te voren moet.

Overige beharing en zwilwratten

Op de hoef liggen vaak ook haren deze kun je gewoon afknippen. Ga langs de kroonrand met de schaar en knip langs het hoorn. Lange haren op de benen kun je afknippen of scheren, als het paard veel buiten staat moet je hier wel mee uitkijken want lange haren voeren het regenwater af. Bij zulke paarden moet je zo min mogelijk knippen aan de gewone vacht. De zwilwratten zitten aan de binnenkant van alle benen, deze kunnen erg lang worden je kunt ze afsnijden met een mes. Let er wel op dat je dit niet te kort doet, je kunt het ook aan je hoefsmid vragen dat doet hij het voor je en kun je meteen zien hoe het moet. Naast zwilwratten hebben paarden ook een spoor. Het spoor zit aan de achterkant van de kogel in de vetlok, deze kan ook te lang worden en je kunt hem soms afbreken of je kunt hem knippen. Het spoor en de zwilwratten zijn rudimentaire overblijfselen van de evolutie van het paard, ze hebben nu geen functie meer. Om het helemaal af te maken kun je het paard wassen na het toiletteren zo ziet hij er weer helemaal goed uit en je kunt hem nu gerust meenemen op een wedstrijd of naar een keuring.
© 2013 - 2024 Reneemonty, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paard toiletterenToiletteren is het mooi maken van het paard. Dat betekent eigenlijk gewoon dat het paard er helemaal netjes uitziet. Dus…
Toiletteren van een paardToiletteren van een paardVoor een wedstrijd of keuring toiletteer je een paard. Dit houdt in dat je het paard helemaal klaar maakt voor een wedst…
Toiletteren van een arabisch volbloedToiletteren van een paard is eigenlijk hetzelfde als wanneer mensen naar de kapper gaan, zich opmaken en scheren. Het wo…
Paarden scheren: goed of niet?Paarden scheren: goed of niet?Wat is het nut van scheren van paarden? Hoor je je paard te scheren of niet? Wat zijn de voor- en nadelen van het schere…

Uitgestorven diersoorten – evolutie of mensenwerk?Uitgestorven diersoorten – evolutie of mensenwerk?In de afgelopen eeuwen zijn vele diersoorten uitgestorven. Soms kwam dit door een verandering in het klimaat, andere ker…
Wonderlijke zoogdierenWonderlijke zoogdierenTwee belangrijke kenmerken van zoogdieren zijn dat ze ten eerste hun jongen levend baren en ten tweede dat ze hun jongen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: eigen materiaal
Reneemonty (9 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.