Paard trapt tegen staldeur of wand: matras oplossing

Paarden die op stal worden gehouden, kunnen veel herrie maken door tegen de staldeur of stalwand aan te trappen. Waarom doet een paard dat, en wat kun je ertegen doen? Een oplossing kan zijn om een klein matras aan de binnenkant van de staldeur te hangen. In dit artikel lees je precies hoe je dat kunt doen. Een paard dat tegen de staldeur trapt, kan een stalhouder enorm uit slaap houden. Het geeft dan ook flinke ergernis. Genoeg reden om er iets aan te doen. Er zijn meerdere oplossingen, waaronder het ophangen van een matras. Hoe je dat doet lees je hieronder:

Waarom trapt een paard tegen de staldeur

Van oorsprong leeft een paard buiten. Daar scharrelt hij elke dag zijn kostje bij elkaar. Zo krijgt hij de hele dag kleine hapjes eten naar binnen, en voortdurend rustige beweging. Wij mensen hebben het paard gedomesticeerd: we geven het een huis: de stal. We geven het paard eten en bepalen daarmee wat hij eet, hoeveel en wanneer. We bepalen ook hoeveel beweging het paard krijgt. Al met al is dat een enorme verandering voor het paard ten opzichte van zijn oorspronkelijk natuurlijke omstandigheden. Relativerend kun je zeggen dat een paard gewend is om in gevangenschap te leven. De meeste paarden worden ook in gevangenschap geboren, en zien vanaf de geboorte mensen en zijn in mensenhanden. Mede daardoor schikken veel paarden zich in een leven in een stal. Gelukkig zien de meeste paardeneigenaren in dat vrije beweging voor het paard belangrijk is. Een uur per dag uit de stal om te rijden is niet genoeg, want er blijven 23 uur in het etmaal over en al die uren op stal zijn niet bevorderlijk voor het het fysieke en het geestelijke welzijn van het paard.

Vergelijkend kunnen we stellen dat er een aantal redenen kunnen zijn waarom het paard trapt in zijn stal, zoals:
  • het wil eten: het paard is een vluchtdier en gemaakt om voortdurend kleine hoeveelheden eten tot zich te nemen
  • het wil afleiding, iets zien, aandacht
  • het wil beweging, de stal uit

De gevolgen van het trappen tegen de staldeur

Er zijn diverse nadelige gevolgen van het trappen van het paard. Dit kunnen zijn:
  • geluidsoverlast overdag of 's nachts voor stalhouder en buren
  • beschadigen van de stal
  • blessures aan de benen van het paard, bijv. aan de pezen
  • onrust op stal, aansteken van andere paarden met het gedrag

Hoe voorkomen we het trappen

Belangrijk is om de oorzaken in de juiste volgorde aan te pakken. Kan het paard vaker de stal uit? Als het weiland niet gebruikt kan worden wegens geen gras meer, vertrapt, of moeten bijgroeien, dan kan het wellicht in een paddock met wat hooi. Kan een bijrijder of een stalgenoot het paard buitenzetten of wandelen, als de eigenaar op werk/school is. Ook een fijnmazig hooinet kan helpen om te zorgen dat het paard langer het hooi bezig is, en zo uren van verveling tegen te gaan. Zijn deze oplossingen niet mogelijk of niet voldoende, dan kunnen we de staldeur beschermen tegen het trappen. We kunnen rubber matten tegen de staldeur aanmaken. Maar vaak is dat niet mogelijk, omdat de meeste staldeuren schuifdeuren zijn: ze schuiven open langs de vaste stalwand en daardoor is er maar weinig ruimte voor een meeschuivende rubber mat. De oplossing kan dan zijn om een flexibel mini-matras op te hangen. Hoe doen we dat?

Kindermatras, waar te koop

Omdat een staldeur ongeveer 1,5 meter breed is, is een regulier matras niet bruikbaar. Deze zijn rond de 90 cm. bij 2 meter. Maar er zijn ook kindermatrassen verkrijgbaar. Bijvoorbeeld bij Ikea, al voor 20 euro. Nog slimmer is het om zo'n klein matras tweedehands te kopen, bijvoorbeeld op Marktplaats of bij de kringloopwinkel in de buurt. Schrijver kocht zo'n nieuw matras voor 5 euro bij de kringloopwinkel, en zag er daarna nog een staan bij de vuilnis, in nog nette staat. De afmetingen van zo'n matras, ook wel matras voor juniorbed genoemd, zijn rond de 70 cm. x 1,60 m.

Benodigdheden

We gaan het matras ophangen aan de spijlen van de staldeur en -wand. Daarvoor hebben we behalve het kindermatras ook nog de volgende materialen nodig:
  • stanleymes
  • 2 oude fietsbanden
  • 2 middelgrote karabijnhaken
  • vijverdoek
  • zwart ducktape
  • 2 kleine sterkte touwtjes
  • 2 kleine harpsluitingen


Ophangbanden bevestigen

De meeste matrassen bevatten binnenvering. Dit is voor ons doel handig, want deze ijzeren vering voorkomt het inscheuren van de banden in het matras. We snijden met het stanleymes 2 gaten in het matras. We doen dit op ongeveer 15 cm. afstand van de hoeken en wel op 2 hoeken van een lange zijde. Maak zo een horizontale snede waardoor een fietsband makkelijk doorgestoken kan worden. Iets te groot is geen probleem. Vervolgens snijden we uit de beide fietsbanden het ventiel zo, dat we een lange band overhouden. We steken deze beide banden door de beide gaten. De fietsbanden zijn nu nog te lang, maar dat is goed want we gaan op stal de exacte hoogte bepalen. We leggen voorlopig een knoop in de uiteinden van de beide banden.

Matras bekleden

Nu gaan we het matras bekleden met sterk materiaal. Zo voorkomen we dat het matras snel vies wordt. Dit kan met vuilniszakken, maar die gaan vrij snel kapot. Bij de bouwmarkt zoals Gamma, Praxis en Karwei is zwart vijverplastic te koop. Koop een stuk dat groot genoeg is om het matras aan beide kanten te bekleden. Sla het stuk plastic om het matras zo dat de banden eruit steken, span het strak om het matras en zet alle randen goed vast met de tape.

Matras ophangen

Nu gaan we naar de stal met het matras. Neem de touwtjes en de harpsluitingen mee. Bekijk eerst het paard als het nog in de stal staat. Op welke hoogte raakt het bij het trappen de deur met de knie en/of met de hoef? Op deze plekken moet het matras de deur zodirect gaan beschermen. Haal nu eerst het paard uit de box. De meeste paarden moeten even wennen aan zo'n zwart gevaarte in de box, en dat is handiger te doen als het matras eenmaal hangt en niet als je er nog mee aan het rommelen bent. Maak de touwtjes vast aan de spijlen en wel zo dat het het matras op de juiste plek zal laten hangen. Maak de harpsluitingen aan de touwtjes vast. Maak de karabijnhaken aan de grote lussen van de fietsbanden vast. Nu kun je deze haken vastklikken aan de kleine harpsluitingen. Omdat je de fietsbanden nog vrij lang had gelaten zul je deze nu moeten inkorten. Houd het matras op zo'n hoogte dat het goed hangt en kort de banden in door er een nieuwe knoop in te leggen. Als het op de goede hoogte hangt kun je het nu door de clipjes makkelijk weghalen. Zet het paard weer in de box en hang rustig het matras op. Laat het even kijken en wennen aan het matras. Kijk of het goed hangt en pas evt. de hoogte nog aan.

Resultaat

Het paard zal nu eerst, als het gaat trappen, tegen het matras aan trappen. Daardoor maakt het geen of veel minder herrie. Vaak stoppen paarden daardoor na verloop van tijd helemaal met het trappen. Dit geeft immers geen resultaat meer: het maakt geen herrie en het paard wordt niet meer beloond voor het gedrag zoals voorheen met aandacht en/of eten. Het matras is makkelijk weg te klappen door het aan 1 kant los te halen, ofwel helemaal te verwijderen. Dat is ook handig voor degene die de stal moet uitmesten of het paard buiten- en binnenzet.
© 2012 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paarden: luchtzuigen / windzuigenLuchtzuigen of te wel windzuigen is een gedragsprobleem die men bij de stalondeugden klasseert. Het paard neemt tussen z…
Luchtzuigen bij paardenLang dacht men dat luchtzuigen een besmettelijke ziekte was bij paarden. Wanneer de één zou luchtzuigen, zou de ander he…
Veilig omgaan met paarden - poetsenOp de goede manier omgaan met een paard is een kwestie van je informeren en proberen. Het is een kwestie van zelf rustig…
Mijn paard is een kribbebijter. Wat nu?Mijn paard is een kribbebijter. Wat nu?Sommige paarden krijgen op een gegeven moment last van een stalondeugd. Er zijn veel verschillende stalondeugden. Eén hi…

Hondenras: Cavalier King Charles SpanielHondenras: Cavalier King Charles SpanielDe Cavalier King Charles Spaniel valt onder de groep 'gezelschapshonden'. De Cavalier is graag samen met zijn baas en u…
Hoe speen ik mijn veulen af?Hoe speen ik mijn veulen af?Allereerst gefeliciteerd met uw veulen. Het fokken van een veulen bij uw merrie is een mooie en unieke ervaring, maar er…
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 18-09-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.