Hondenras: Cavalier King Charles Spaniel

Hondenras: Cavalier King Charles Spaniel De Cavalier King Charles Spaniel valt onder de groep 'gezelschapshonden'. De Cavalier is graag samen met zijn baas en u zult door deze hond dan ook altijd kwispelend begroet worden. Dankzij zijn middelgrote formaat en zijn zachtaardige karakter is de Cavalier King Charles een uitstekende gezinshond. In dit artikel leest u meer over dit ras.

Geschiedenis

In 1570 werd gezegd: des te kleiner ze zijn, des te beter ze aan hun doel voldoen. Het doel is om op de boezem te liggen of op de arm te worden gedragen. Zo werden er Dwergspaniels gefokt om dit doel te bereiken. De Cavalier is een afstammeling van de Dwergspaniels. Er zijn schilderijen gevonden van Dwergspaniels afkomstig uit de 16e eeuw. Hun naam hebben deze hondjes te danken aan koning Karel II. Koning Karel II had vele Cavaliers. Hij nam zijn hondjes overal mee naartoe en de hondjes mochten los in de paleizen rondlopen.
Door de introductie van de Mopshond in de 19e eeuw werd ook de Cavalier met een kortere snuit gefokt. Zo bleven er honden met een korte en een lange snuit over. De variant met de korte snuit is de Cavalier King Charles Spaniel en de variant met de lange snuit is de Cavalier King Charles Spaniel.
Na jaren fokken op korte snuiten wou men de lange snuit weer terugzien. Op de beroemde hondenshow in London genaamd Crufts werd een prijs uitgereikt aan diegene met een King Charles Spaniel met een lange snuit. Gezien de korte snuiten er net in waren gefokt was er niet veel animo vanuit fokkers, maar toch waren er een aantal geschikte honden. In 1945 werd de Cavalier King Charles Spaniel een erkend hondenras.

Uiterlijk

De ronde donkere ogen en hangende oren laten u verliefd worden op dit ras. De Cavalier heeft een platte schedel en een goed ontwikkelde neus die niets spits mag zijn. Dit ras weegt ongeveer tussen de 5,4 en 8,2 kilo en zijn schouderhoogte ligt rond de 35cm. Het is een sierlijke harmonische hond met compacte voeten.

De vacht

De Cavalier komt voor in de kleuren:
  • black and tan (zwart en bruin)
  • Blenheim (kastanjebruine aftekeningen op wit)
  • driekleur (zwart, wit en bruin)
  • ruby (geheel dieprood)
De vacht mag lichtgolvend zijn, maar niet krullend.
De Cavalier heeft redelijk wat bevedering aan de poten, voeten, borst, staart en oren. Dit ras heeft een dubbele vacht en is meestal niet geschikt voor mensen met een allergie. De Cavalier heeft met regelmaat een borstelbeurt nodig. Het is dan ook handig om de hond vroeg te laten wennen aan het borstelen.
De vacht van de Cavalier kan na castratie of sterilisatie sterk veranderen. Vaak wordt de vacht veel pluiziger en dikker.

Karakter

De Cavalier kent weinig angsten en is sociaal. Als u de Cavalier een beetje socialiseert gaat dit ras prima samen met zowel mensen als dieren. Ze zijn intelligent en sportief waardoor ze in hondensporten als behendigheid vaak goed mee kunnen draaien. Doordat deze hondjes zeer weinig agressie kennen, zijn het perfecte gezinshonden met een prettig formaat.

Gezondheid

Aangezien de Cavalier uit een klein aantal honden is voortgekomen kwam er erg veel inteelt voor. Dit heeft nu nog zijn gevolgen voor de gezondheid van de Cavalier. Een aantal aandoeningen kunnen zijn:
  • oogproblemen
  • huidproblemen
  • hartproblemen
  • epilepsie
  • syringomyelie
Syringomyelie houdt in dat de hersenen te groot zijn voor de schedel, hierdoor kan er een chronische pijn ontstaan. Tegenwoordig moeten alle Cavaliers een scan ondergaan voordat er met dit ras gefokt mag worden. Vraag hier dus na bij de fokker als u overweegt om voor een Cavalier te kiezen. De Cavalier wordt ondanks deze gezondheidsproblemen die voor kunnen komen gemiddeld wel 12 tot 14 jaar.
© 2012 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Cavalier King Charles SpanielDe Cavalier King Charles Spaniel is niet voor niets ongekend populair. Hij is ongecompliceerd van karakter, lief, levend…
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…

De warming-up en cooling-down voor de hondDe warming-up en cooling-down voor de hondNiet alleen voor mensen is het belangrijk de spieren los te maken en op te rekken voor het sporten. Voor honden is het m…
Paard trapt tegen staldeur of wand: matras oplossingPaarden die op stal worden gehouden, kunnen veel herrie maken door tegen de staldeur of stalwand aan te trappen. Waarom…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • Het grote trim-, knip- en verzorgingsboek voor honden
  • www.wikipedia.nl
Reactie

Engelen Andre, 06-04-2013
Geachte,
wij hebben reeds ruim twee jaar een king charles, de laatste drie weken krabt en likt zij zich wel heel erg veel waardoor haar bovenbenen wat betreft beharing wel heeeel karig uitzien. De veearts geeft een antibioticumspuitje met de melding dat het nu wel zal ophouden. Niet dus.Het uitpluizen van de juiste oorzaak van de huidproblemen is volgens de veearts een erg dure aangelegenheid. Zijn er bij jullie op de redactie nog dergelijke vragen binnen gekomen? Op welke adequate manier kan men deze diertjes helpen?graag een reactie Reactie infoteur, 07-04-2013
Wellicht heeft u iets aan een ander artikel over allergieën bij honden http://dier-en-natuur.infonu.nl/dieren/52720-honden-met-allergie.html

Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 04-09-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.