Verschillende kattensoorten

Verschillende kattensoorten De katten behoren, evenals de tijgers, leeuwen en nog vele andere, tot de familie der katachtigen. Maar er zijn grote verschillen tussen de familieleden. Zo heeft de Siberische tijger een lengte van drie meter, terwijl onze gewone kat niet veel langer dan veertig centimeter wordt.

Katachtigen

De katachtigen vinden we in grote delen van de wereld. Alleen in Australië en op Madagascar komen zij niet voor. Op de pampa's van Argentinië leeft een katachtige met een gele vacht met grijze tekening, waardoor zij in het roodachtige gras moeilijk te zien is. Het gebeurt daarom ook maar zelden dat de gaucho's een moeder met haar jongen in het nest kunnen vinden. De katten zijn onvermoeibare jagers, zodat zij zelfs in zeer droge woestijngebieden in leven kunnen blijven. Men vindt hen zowel in Turkestan als in Noord-Afrika. Zij voeden zich met ratten en andere tamelijk kleine dieren, die zij 's nachts vangen. Overdag houden zij zich schuil. Ook in Europa komen wilde katten voor, maar zij zijn er vrij zeldzaam. Dit sterke dier met zijn gestreepte vacht kwam zeer veel voor in de grote tijd van het Romeinse Rijk, maar is nu bijna geheel verdwenen, behalve in de wouden van Noord-Europa en Schotland. Een enkele keer wordt in ons land wel eens een kat in het wild gevangen, maar het betreft dan waarschijnlijk een tamme kat die verwilderd is.

Woestijnkat / Bron: Payman sazesh, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Woestijnkat / Bron: Payman sazesh, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Dasyurus / Bron: Leonard G., Wikimedia Commons (Publiek domein)Dasyurus / Bron: Leonard G., Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tijgerkat / Bron: T-34-85, Wikimedia Commons (CC0)Tijgerkat / Bron: T-34-85, Wikimedia Commons (CC0)

De woestijnkat

Een echte wilde kat is geel of grijs met een lichte marmertekening. Zij heeft blauwe ogen en haar lichaamslengte bedraagt tenminste zestig centimeter. Haar voedsel bestaat uit vogels en kleine zoogdieren. Het is onmogelijk haar te temmen.

De woestijnkat leeft in de woestijngebieden van Arabië, Noord-Afrika en het zuiden van Rusland. Zij lijkt helemaal niet op de vorige. Zij is klein, fletsgeel, en heeft een opvallend platte kop met zeer korte oren, die maar weinig boven de schedel uitsteken. Zij gaat 's nachts op jacht, zoals de meeste katachtigen. Overdag rust zij in gaten die zij in het zand graaft.
Rotskat / Bron: Xining Safari Park, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Rotskat / Bron: Xining Safari Park, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De rotskat

Op de kale berghellingen van China leeft de goudgele rotskat. In gebieden met zandsteen heeft deze kat dezelfde kleur als deze steensoort, maar in steken met grijs graniet heeft zij een grijze tekening. Ook in Azië leeft de oncoïde. Zij komt voor van Oost-Tibet tot in Korea. Haar gele of rossige vacht is gemerkt met symmetrische zwarte stippen. Het dier kan uitstekend klimmen en brengt soms vele uren achtereen in de bomen door.

De Tijgerkat

De tijgerkat is een gevlekte katachtige uit de "nieuwe wereld". Zij is tachtig centimeter tot één meter lang en lijkt op een kleine ocelot. Zij zoekt haar voedsel in het dichte struikgewas of op de onderste takken van de bomen.

In Australië komen geen katachtigen voor, maar wel leeft er een tijgerkat, maar dit is noch een tijger, noch een kat. Het is zelfs geen echt zoogdier. Het behoort tot de buideldieren en draagt de wetenschappelijke naam Dasyurus. De juiste Nederlandse naam is buidelmarter. Het dier is zestig centimeter lang en het heeft een roodachtige vacht. Dit wonderlijke dier brengt een groot aantal jongen ter wereld, soms wel tachtig. Maar het kan er niet meer dan zes opvoeden. De zwaksten van het nest zijn dus ten dode opgeschreven.
© 2012 - 2024 Vakantieganger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom spinnen katten?Waarom spinnen katten?De meeste katten spinnen al van jongs af aan. De ene harder en vaker dan de andere. Ook bepaalde (grotere) katachtigen k…
Kattengedrag: spinnenKattengedrag: spinnenWanneer je een kat aait gaat hij soms spinnen. Velen zien dit als hét teken dat de kat blij is. Dit hoeft echter niet zo…
Goed doel: help de grote katten!Goed doel: help de grote katten!Tijgers sterven uit. Na drugshandel is de handel in illegale dieren de grootste wereldwijde handel. De grote katten hebb…
Rare beesten: de LijgerDe lijger of liger is een zeldzaam dier dat ontstaan is door kruising van een leeuw met en tijgerin. Deze kruising komt…

Droes bij paarden, pony's, ezels en muildierenDe ziekte Droes is een zeer besmettelijke ziekte dat voornamelijk voorkomt bij paarden, pony's, ezels en muildieren. Wat…
Geschiedenis van de BerberDe Berber is een van de oudste paardenrassen ter wereld. Zijn geschiedenis gaat 4.000 jaar terug. Al 4.000 jaar leven de…
Bronnen en referenties
Vakantieganger (11 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.