Kweekgras - Triticum repens
Het kweekgras met zijn onuitroeibare lange wortelstok is wel een plaag voor de tuinierders, maar blijkt toch ook te behoren tot die kruiden, die hardnekkig de nabijheid van de mens blijft opzoeken. Vaak wordt kweekgras gezien als een lastig onkruid wat de bloei van andere planten/bloemen in de weg staat. Maar kweekgras heeft ook geneeskrachtige werking zoals het afdrijven van urine, jicht, reuma, etc.
Kenmerken en gebruik kweekgras
Het kweekgras bevat onder meer grassuiker of triticine, een koolhydraat, en het is een eerste klas diureticum (drijft urine af). Men kan thee zetten van het verse kruid of van het gedroogde, het beste door een koud en warm aftreksel te combineren: men zet 's avonds een lepel kweekwortel met een halve liter koud water neer en schenkt dit 's ochtends af. Op de geweekte wortel giet men een halve liter kokend water en laat dit een kwartiertje trekken. Daarna de twee aftreksels mengen en in de loop van de dag opdrinken.
Het kweekgras bevat behalve suiker en koolhydraten ook eiwit, slijm, fosforzuur, kali en rijkelijk aan vitaminen A en B. Het verzacht dus ontstekingen door het slijmgehalte, terwijl het de kwade stoffen door zweet en urine afdrijft en het lichaam versterkt door toevoer van vitaminen en mineralen. Het verse sap is natuurlijk het meest effectief.
Thee en waarvoor te gebruiken
De gemaakte thee is goed bij waterzucht, bij jicht en reuma en voor de reiniging van blaas en nieren, wanneer die niet in orde zijn. Bij Kinderen ook tegen rachitis, bij katar en verslijming van de luchtwegen. Het extract van de wortel is gebleken een goed voedingsmiddel voor suikerziekten te zijn. Drie delen extract met 1 deel gedestilleerd water levert de kweekhoning op.
Wie de tijd heeft, kan een dergelijk extract maken door één deel kweekwortel op zes delen koud water één etmaal uit te trekken. Daarna het heldere deel afgieten en opkoken, indampen tot een dun extract.
Het kweekgras is tegelijk voedsel en medicijn, daarom bij uitstek geschikt voor:
- Zwakke gestellen, die een tekort aan levenskracht vertonen.
- Of al bezig zijn aan een afbraakproces na geslachtenlange degeneratie, zoals bij tuberculose, pretuberculose en bij scrofuleuze.
- Rachitis bij kinderen, die gauw aan opgezwollen klieren lijden.
- Bij gewrichts- en spierreuma.
- Bij alle trage gestellen van kouwelijke stilzitters, bij wie de stofwisselingsslakken, vooral de zuren, te weinig worden afgevoerd. Bij wie klieren en nieren sloom zijn en die bijgevolg lijden aan katar (reinigingsprocessen door de slijmvliezen) en eczemen, als nooduitgangen van het vervuilde lichaam.
Andere grassoorten en hun werking
Ook andere grassoorten zoals kropaar met zijn dikke stijve en ruwe stengels, reinigen nieren en blaas. Het kauwen van het gras en het drinken van grasthee helpt tegen maagzuur.
Een andere grassoort zoals dreps is een soort dravik en wordt door middel van gerst, vijgen en honing gekookt en op gezwellen gebruikt. De vergiftigde dolik legt men met radijs op etterende zweren. Een kussentje met graszaad geneest fistels. Bloeiend gras werkt slaapverwekkend door de etherische olie in de bloemetjes. Men slaapt dan ook nergens zo heerlijk als in de bloeiende wei, op het vers gemaaide gras of in het hooi.
Het baden van hooibloemen heeft een uitstekende werking als bloedreiniging en zuurafdrijving. Bij jichtknobbels aan de handen houdt men deze in een heet hooibloemenbad. Men koopt de hooibloemen gedroogd of veegt deze bijeen op het weiland. Voor een heel kuipbad heeft men een kilo nodig. Men zet de hooibloemen met ruim koud water op, laat ze een half uur doorkoken, zeeft ze door een doek en voegt het aftreksel bij het badwater. Men kan er ook een wikkel in dopen.
Lees verder