Passiflora's A t/m Z

Passiflora's A t/m Z De passiflora is een plant die behoort tot de familie van de Passifloraceae. Er zijn verschillende soorten passiflora's met elk eigen kenmerken. De planten verschillen meestal in blad, kleur van de bloem, grootte van de bloem en nog meer. Hieronder staan de passiflora's beschreven.

Amethystina

Deze soort vind zijn oorsprong in de warmere gebieden van Zuid Amerika en komt het beste uit in een koude kas of serre. Desondanks mag hij in de zomer wel buiten staan, op voorwaarde dat hij dan in het najaar op tijd weer naar binnen wordt gehaald. De bloei die in de late zomer of begin herfst plaatsvind kan dan zeer talrijk zijn met prachtige lichtgeurende bloemen. Minimale temperatuur: 10 graden.

Amethystna Minas Gerais

Deze Amethystina variëteit komt uit het gebied Minas Gerais in Brazilië. Ook hier geldt dat het toch wel een warmteminnende passiflora is. Niet zozeer tropisch omdat hij in de zomer zeker wel naar buiten kan. Bloeit in de late zomer, begin herfst. Minimale temperatuur: 10 graden.

P. AnastasiaP. Anastasia

Anastasia

Soms kom je bij een tuincentrum die ruimte heeft voor niet allerdaagse producten de P. Anastasia tegen. Jammer dat er zo weinig aandacht is voor zo'n mooi produkt. Dat komt omdat de passiflora zich in het algemeen moeilijk laat presenteren en de bloemen meestal maar één of twee dagen open staan en dat het aantal knoppen in een kleinere potmaat meestal wat tegenvalt. Daar komt dan bij dat de passiflora pas bloeit als het kuipplanten seizoen bijna is afgelopen. Gelukkig wordt de kring van hobbyisten steeds groter en kan je daar meestal wel jonge stekken krijgen. P. Anastasia is een echte kuipplant die in de winter naar binnen moet. Mnimale temperatuur: 7 graden.

Angel Face

Met de benaming is eigenlijk al genoeg gezegd en deze is zeker niet overdreven. Bloeit de tweede helft van de zomer en als het weer dan een beetje meewerkt ook zeer overvloedig. Zet de plant in het zonnetje, let op dat hij niet uitdroogd en dan zal hij je zeker laten genieten van zijn prachtige bloemen. Omdat beide kruisingouders tropisch zijn begrijpt u wel dat hij op tijd de kas of serre in moet, denk hierbij aan minimaal 10 graden.

Ariana

Een bijzonder leuke frisse verschijning met mooi heldere strakke kleuren en bloemen die aan 20 cm lange bloemstelen hangen. Zeker een aanwinst op uw terras waarbij deze passiflora gerust wat in de schaduw mag staan. Weinig gevoelig voor ziektes, alleen als de plant naar de winterstalling gaat af en toe controleren op spint. Minimale temperatuur: 7 graden.

Atropurpurea

Zeker een soort voor beginners, je moet echter wel ruimte genoeg hebben omdat het een behoorlijk grote plant kan worden. Het beste in een flinke pot en dan ingraven in de tuin. Het is een makkelijke plant met sterk blad en mooie grote bloemen (14 cm). Passiflora Atropurpurea is beslist niet winterhard, dus in het najaar weer uitgraven, naar gewenste hoogte terug snoeien en naar binnen brengen. Het is een prima bloeier waar je zeker veel plezier aan zal beleven. Minimale temperatuur: 7 graden.

Aurantia

Veruit de meeste passiflora soorten komen uit Zuid Amerika. Maar ook in Australie komen enkele soorten voor. Hiervan is P. Aurantia er een van en het is dan ook wel de bekendste. Zelden zal je een plant aantreffen die zoveel bloemen geeft en dat ook nog bijna het gehele jaar door. Omdat in Australie het zomer is als wij aan het schaatsen zijn, bloeit de plant juist bij ons ook in de winter heel goed door (binnenshuis). In de zomer kan hij dan gewoon naar buiten op het terras, alwaar hij het prima naar zijn zin zal hebben. Houd wel spint en wolluis in de gaten.

Azul Celeste

Zeer mooie goed bloeiende hybride gemaakt door Henk Wouters. Wordt nog zeer weinig aangeboden maar is beslist een aanrader. Deze passiflora laat je genieten van de mooie zachte kleuren en van de 10 cm grote bloem. Ook het blad is frisgroen en stevig. Kan een lichte nachtvorst aan, maar moet in de winter toch naar binnen of goed beschermd worden.

Blue Bride

Deze redelijk sterke kruising uit 2005 kan tot November wel buiten blijven staan, maar als het echt gaat vriezen moet hij naar binnen. Is een goede bloeier met warme blauwe kleuren. Is een soort wat je niet zo veel tegen komt.

Blue Stripper

Blue Stripper is weer een hybride gemaakt door Henk Wouters. Hij heeft Incarnata en Umbilicata met elkaar gekruist, met als resultaat deze prachtige diep blauwe bloem. Daarbij komt ook nog dat hij behoorlijk sterk is en daarom wat vorst kan verdragen. Exacte temperatuur is moeilijk te zeggen maar tot -8 graden moet mogelijk zijn. Deze passiflora mag dus in de tuin geplant worden, maar zeker in de eerste winter toch de wortels en de onderstam nog wat afdekken.

Boenderi

Ron boender is een nazaat van Hollandse emigranten. Hij is van scholing electronicus, maar zijn grote liefde was toch de natuur. Zijn bijzondere aandacht lag vooral bij vlinders en hij verzamelde er vele van. Zijn ideaal was het opzetten van een vlindertuin die er in 1988 ook is gekomen, deze wordt gezien als de grootste ter wereld. Wanneer je met vlinders bezig bent, kom je automatisch bij passiflora's uit omdat deze planten in landen van herkomst dienen als waardplant voor vele vlindersoorten. Zo is zijn interesse naar passiflora ontstaan en ook daarin is hij een pioneer geworden. Op één van zijn ontdekkingstochten in Costa Rica ontdekte hij een nieuwe passiflora, deze is later naar hem vernoemd. Het speciale van deze soort is het bijzonder fraaie blad, terwijl het bloemetje wat minder voorsteld. Toch zeker een soort voor echte liefhebbers.

P. Byron BeautyP. Byron Beauty

Byron Beauty

Dit is zeker de ideale plant om een mooi plaatsje op het terras te gunnen. De bloei begint al vroeg in het jaar en dit gaat gewoon de hele zomer door. De bloemen zijn fraai en het blad is ook zeer decoratief te noemen. De plant groeit vrij compact waardoor hij goed in een pot te telen is. Zeker een soort voor beginners. In de winter de plant naar binnen halen. Bloem: 10 tot 12 cm.



Cary

Deze soort moet je eigenlijk eerst hebben zien bloeien om overtuigd te raken van de prachtige bloemen. Zeker na het eerste jaar zal de plant steeds beter gaan bloeien. Het is wel een echte kuipplant die in de winter naar binnen moet. De bloemen lijken op de bloemen van P. Blue Stripper maar zijn wat lichter van kleur en 10 cm in doorsnee. Minimale temperatuur: 7 graden.

Cincinnata

Met deze mooie passiflora uit Zuid-Amerika zijn al veel kruisingen gemaakt. Hieruit zijn mooie hybriden ontstaan, onder andere de P. Incence. Deze passiflora is trouwens sterker in ons klimaat als Cincinnata, welke het beste in een kas of serre geteelt kan worden. Zeker in de winter, omdat hij het bij temperaturen onder de 10 graden moeilijk gaat krijgen.

Cincinnata Dark Pollen

P. Cincinnata is in het verleden en heden veel gebruikt als ouder voor kruizingen en de bekendste hieruit is P. Incense. P. Cincinnata dark pollen is een afwijkende kleurvorm en veel zeldzamer, dus zeer zeker interessant voor de echte liefhebber. Het is een prima bloeier die een flinke plant kan worden. Is beslist niet winterhard en meer geschikt voor de koude kas waar hij beslist vorstvrij gehouden moet worden. Minimale temperatuur: 10 graden.

Citrina

Dit is eigenlijk al een oude bekende en werd in het verleden veel aangeboden als kamerplant en is een beetje in de vergetelheid geraakt. Dat komt omdat de hele handel in bloeiende kamerplanten enigzins verschoven is naar groene planten. Toch is dit een dankbaar plantje met zijn leuke gele bloemetjes, die je eventueel ook als hangplantje kunt gebruiken. In de zomer mag hij gerust naar buiten, waar hij prima als terrasplant dienst kan doen. Minimale temperatuur: 10 graden.

CloudyCloudy

P. Cloudy

Aan de kleuren valt het al enigzins te zien dat wederom P. Caerulea als moederplant gebruikt is. Caerulea is de soort die in zoveel tuinen te zien is en daarom bij veel mensen zo bekent is. Daarbij komt het dat hij bijzonder sterk is en het in ons klimaat zo goed doet. P. Cloudy is nog zo nieuw dat nog niet goed bepaald kan worden of hij ook vorst kan verdragen. De vermoedens zijn tot - 5 graden, dus toch maar beschermen of naar binnen. Mooie grote bloemen van 10 tot 12 cm, die het gehele seizoen bloeien.


Contento

Deze leuke goed bloeiende hybride moet je eigenlijk van dichtbij kunnen bekijken, dan zie je vrolijke mooi gekleurde en gevormde bloemen het best. Op je terras of goed zichbare plaats in de tuin zal het een lust voor het oog zijn. Laat hem wel in de pot zitten, want de plant moet in de winter binnen overwinteren. Deze soort bestaat nog niet zo lang en is in 2006 gemaakt door Henk Wouters. Minimale temperatuur: 8 graden.

Corry Rooymans

Aan dit zeer bloei-vriendelijk juweeltje zult u zeker veel plezier beleven, zeker als u de gelegenheid hebt de planten in de winter een een licht verwarmde serre of kas te bieden. U zult dan merken dat de bloei gewoon doorgaat. Als er meerdere bloemen open staan zult u ze al van verre ruiken. De bloemen zelf zien er echt exotisch uit tegen een frisgroen en stevig blad. De plant is enigzins gevoelig voor spint en wolluis, dit krijg je gauw bij een lage luchtvochtigheid en tocht. In de zomer kan hij gewoon naar buiten, maar je moet daar wel de waterbehoefte in de gaten houden.

Crimson Tears

De Duitse passiflora kenner en selecteur R. Fischer, selecteerde deze hybride in 2002. Het jaar ervoor vonden de aanslagen plaats in Amerika. Ter nagedachtenis gaf hij de naam P. Crimson Tears aan deze nieuwe hybride. Eigenlijk is het een bloem die je eens gezien moet hebben, want op een foto valt het niet eens mee de prachtige kleurencombinatie weer te geven. Deze kuipplant bloeit vanaf half juli tot oktober. Minimum temperatuur: 5 graden.

Edmundoi

P. Edmundoi kan je met recht een klein juweeltje noemen en komt nog niet zo lang in collecties voor. Het land van afkomst is Brazilië. Daarom houdt hij best wel van warmte en kan hij het beste in een serre, kas of huiskamer worden gezet. In de zomermaanden mag hij wel naar buiten waar je hem in het zonnetje mag zetten. Kan al als hij nog geringe afmetingen heeft al gaan bloeien en als hij dan eenmaal gaat bloeien zal je versteld staan over het aantal bloemen. Houd wel de watergift in de gaten, wordt graag wat vochtig geteeld.

Edmundoi Rood

De roze vorm van P. Edmundoi komt wat meer voor dan deze, dus echt iets voor de liefhebber die zijn collectie uit wil breiden met specialiteiten. Kan ook prima in huis of serre geteelt worden, want is eigenlijk wel wat warmteminnend. Heeft wat meer water nodig dan de meeste passiflora's. Is bijzonder rijkbloeiend met zijn rode bloemetjes en paarse hartje. Minimum temperatuur: 10 graden.

P. EdulisP. Edulis

Edulis

P. Edulis wordt waarschijnlijk wel het meest van alle passiflora's geteeld vanwege het welbekende fruit. Kan hier prima als kuipplant geteeld worden. Alleen door kruisbestuiving komen er dan ook nog vruchten aan. Ook de bloem is zeker de moeite waard. Wordt ook wel een flinke plant die op tijd naar binnen moet. Minimum temperatuur: 7 tot 12 graden.

Elegante

P. Elegante is bij uitstek een plant om op het terras een mooie plaats te geven, zodat als de plant bloeit je echt goed kan genieten van de werkelijk sprookjesachtige bloemen. Zo teder en zulke zachte pastel tinten die zo goed met elkaar combineren dat hier wederom de hand van de vakman is te herkennen. Is beslist niet winterhard, bij 8 graden al naar binnen, hiermee bedoelen we dan dat de temperatuur niet meer boven de 8 graden uitkomt.

Elisabeth

Zijn prachtige kleur en doorsnee van 12 cm maken hem echt een sierraad. Is eigenlijk al een vrij oude hybride die je niet veel ziet. Moet geteelt worden als kuipplant, wat zeker weinig problemen zal geven. Houd tijdens het overwinteren het ongedierte in de gaten. Vooral wolluis en spint willen nogal eens trachten toe te slaan.

Ely

Dit is alweer een wat oudere hybride van Henk Wouters, met Caerulea als een van de ouders. Daarvan heeft hij dan ook de winterharde eigenschap mee gekregen, zij het in iets mindere mate. Is verder een niet zo'n opvallende verschijning maar zeker leuk om hem zo in de tuin te planten, of door bijvoorbeeld een P. Caerulea heen te laten groeien. Minimum temperatuur: -10 graden

Embresa

P. Embresa is nog niet bij veel mensen bekend, wat eigenlijk heel jammer is. Het is zeker een aanwinst in iedere collectie en ook voor de beginner heel geschikt. Heeft prachtige warme kleuren en de 8 cm grote bloemen laten zich de gehele zomer bewonderen. Over hoe sterk hij is, kan ik op dit moment nog niet veel zeggen, dus teel hem als kuipplant die je het beste met pot in kan graven en die dan in het najaar naar binnen brengt.

Emily

Deze nieuwe hybride is gemaakt door de Belgische passiflora liefhebber Francois Thuys. Bloeit van juli tot november met prachtige bloemen die 2 à 3 dagen open staan. Bloemen hangen aan bloemstelen van 10 tot 15 cm.

Etoile Blanche

Dit is gewoon weer zo'n hele leuke hybride die op elk terras goed zal staan. Hij wordt niet zo groot, geeft vrij snel bloemen en doet dit de hele zomer door. Als hij op het terras in de zon staat goed water geven, maar er ook altijd weer voor zorgen dat het overtollige water van onder uit de pot weg kan. Vooral als je een overpot gebruikt goed opletten dat daar ook gaten inzitten. Als hij aan de groei is elke week een beetje mest geven.

Exoniensis

Één van de meest populaire tacsonia hybrides uit vermoedelijk 1870. Deze kruising tussen P. Antioquiensis x P. Mollissima kan nog steeds genieten van een grote belangstelling. Doet het heel leuk in onze tuinen of koude kas. Is een rijke bloeier met een prachtige kleur. Minimum temperatuur: 1 graden.

Fantasma

Hier hebben we te maken met toch wel een bijzondere kruising; namelijk tussen een tacsonia en een passiflora; Exoniensis als tacsonia en Umbilicata als passiflora. Het resultaat hiervan mag er zijn; een op tacsonia lijkende bloem en blad maar toch vroeger bloeiender dan de meeste tacsonia's. Deze fraaie hybride is ook weer een product van Henk Wouters. Is redelijk sterk, verdraagt goed zomerse omstandigheden en kan tot de winter buiten blijven. De plant bloeit al vrij snel, soms al bij een hoogte van 70 cm. De bloem is mooi helder van kleur en hangt niet zo als bij de meeste tacsonia's.

Foetida

Foetida's vormen een aparte groep in het geslacht passiflora. Ze kenmerken zich door de veerachtige, stekelachtige schutblaadjes die zich om de bloemknoppen sluiten en later de bloem ondersteunen. Meestal zijn de bladeren behaard. Het verspreidingsgebied is enorm uitgestrekt, Midden- en Zuid-Amerika, Zuid-Oost Azie, Australie, Suriname, Aruba, Curaçao en Afrika. Foetida's moeten in een kas of serre gehouden worden, bloeien al als jonge plant en kunnen zelfs in de woonkamer tot bloei komen. In de zomer mogen ze gerust naar buiten. Minimum temperatuur: 10 graden.

Gabrielliana

Ook deze bijzonder mooie passifora wordt een hele flinke struik, met mooie éénlobbige harde bladeren en prachtige sierlijke bloemen. Echt weer zo'n soort voor de wat meer gevorderde liefhebber. En je moet natuurlijk de condities kunnen bieden die hij verlangt. Maar je krijgt dan ook wel iets aparts. Minimum temperatuur: 12 tot 15 graden.

Garckei

Deze robuuste soort met een mooi drielobbig blad en bijzonder fraaie bloemen is een soort voor de kas of serre. In de winter moet hij toch wel op minimaal 10 graden gehouden worden. Is zeker een aanwinst, doch meer geschikt voor de meer ervaren liefhebber.

Giftzwerg

Deze hybride is weer zo'n soort wat als kamerplantje gehouden kan worden. In de zomer mag hij naar buiten, waar hij op het terras het heel leuk zal doen. Bloeit al in een klein potje. Bijzonder rijkbloeiend. Minimum temperatuur: 10 graden.

Glandulosa

Ook weer zo'n soort welke je zelden aangeboden zal zien, omdat dit toch wel een soort is die minder geschikt is voor de beginnende liefhebber. Daar komt bij dat je moet beschikken over een verwarmde kas of serre. P. Glandulosa uit het geslacht Distephana heeft prachtige rode bloemen en is zeker tropisch te noemen. Landen van herkomst zijn: Frans Guyana, laagland van Brazilië en Venezuela. In de donkere maanden moet er zeker bijbelicht worden, tot 12 uur daglengte. Tegenwoordig zijn hier mooie ledlampen en energiezuinige lampen voor beschikbaar. Minimum temperatuur: 16 graden.

Grand Duchess

Als je de bloem voor het eerst ziet zal je waarschijnlijk denken hoe kan dat hangen aan zo'n fragiele bladsteel. Dit is een eigenschap die hij mee gekregen heeft van één van de ouders; namelijk P. Gritensis. De bloemen zijn daarbij ook nog eens behoorlijk groot; 12 to 15 cm. Het wordt een flinke plant die in de winter naar binnen moet. Minimum temperatuur: 7 graden.

Grand Duchess 2

Als je twee passiflora's met elkaar gaat kruisen komen daar soms een aantal zaailingen uit die net iets van elkaar verschillen. Zo ook uit de kruising P. Gritensis x P. Loefgrenii, hieruit zijn dan Grand Duchess en deze Grand Duchess 2 ontstaan. Het is eigenlijk leuk om ze naast elkaar te zien staan, dan zie je de verschillen goed. Op merkelijk zijn zeker de zeer lange bloemstelen een eigenschap die van de vader plant [P.Gritensis] afkomstig is. Is een bijzonder fraaie kuipplant die in de winter wel naar binnen moet. Minimum temperatuur 10 graden.

Grandioso

Deze nieuwe tacsonia hybride met zijn reusachtige bloemen mag zeker een zeer speciale aanwinst genoemd worden. De selecteur Henk Wouters komt ook deze keer weer de eer toe. Waarschijnlijk heeft Grandioso de grootste bloemen van alle passiflora's namelijk 17 tot 19 cm. Hij is ontstaan uit de kruising P. Insignis x P. Pinnastipula. Deze twee soorten hebben ook nog eens de eigenschap dat ze zeer moeilijk uit stek te vermeerderen zijn en hebben deze eigenschap weer overgedragen op deze mooie hybride. Grandioso is een rustige groeier die al bij geringe afmeting kan gaan bloeien en dit zeker voor een tacsonia al betrekkelijk vroeg in het seizoen doet.

Gritensis

De uit Venezuela afkomstige P. Gritensis wordt door veel liefhebbers gezien als misschien wel de allermooiste. Maar dat blijft natuurlijk altijd een persoonlijk iets. Het is zeker een fantastisch mooie bloem die aan zeer lange bloemstelen bloeit. Het is een passiflora die beslist niet van hoge temperaturen en volle zon houdt. Geef hem daarom een wat koelere plaats, uit de zon. De bloei valt in de tweede helft van de zomer en gaat in de herfst nog een poosje door. Wel voorstvrij overwinteren. Minimum temperatuur: 7 graden.

Hetty Nicolaas

Deze bijzonder mooie kruising van P. Antioquiensis x P. Manicata, uit 2009, is zeker een aanwinst. Voor een tacsonia bloeit hij al vrij vroeg in het jaar en heeft een sterk gewas wat weinig vatbaar is voor ziektes. Bloeit al als hij nog vrij jong is, dus goed in een grote kuip te telen. Minimum temperatuur: 1 graden.

P. HolosericeaP. Holosericea

Holosericea

Omdat deze soort graag warm staat, komt hij voor buiten in ons land niet zo in aanmerking. Maar heb je een serre of kas dan kan je heel veel genieten, want als hij éénmaal gaat bloeien zal je versteld staan hoeveel bloemetjes er aan een rank tegelijk open zullen staan. Leuke frisse kleuren van de bloem en helder groen blad zijn dan een prachtige blikvanger. Plant bloeit als hij volwassen is, zo'n 2 meter. Minimum temperatuur: 10 graden.

Inspiration

Als je deze bloemen voor het eerst ziet zal je direct verrukt zijn van de prachtige warme kleur en ook het formaat van de bloem. Deze passiflora is dezelfde kruising als P. Incence maar dan tetraploide gemaakt. Mooi donkergroen blad en stevige groei zorgen ervoor dat het een mooi geheel vormt met de opvallende bloemen. Over de vorsttollerantie lopen de meningen nogal uiteen. Maar ga er maar van uit dat hij vorstvrij moet overwinteren en dat een enkel nachtvorstje geen kwaad kan. Is enigszins gevoelig voor spint en wolluis.

Keizerin Eugenie

Dit is echt weer zo'n hybride waarvan je de gehele zomer van kan genieten, de zachte pasteltinten van de bloemen en de heerlijke geur maken het dat je deze plant nooit gaat vervelen. Een van de kruising ouders is P. Alata en die is echt tropisch dus is dit soort ook beslist niet winterhard. In de winter naar binnen waar de kans aanwezig is dat hij gewoon doorgaat met bloeien. Minimaal 7 graden. Plant blijft vrij compact en het blad wil wel eens wat gelig zijn, dit is meer een eigenschap van de plant. Oppassen voor spint, regelmatig controleren.

Kermesina

Is een tijdje helemaal uit cultuur geweest, maar in 2001 gelukkig in Brazilië weer herontdekt. Komt nu weer bij veel liefhebbers in de collectie voor. Een zeer goede bloeier die vooral vanaf de tweede helft van de zomer, tot in de late herfst bloeit. Is waarschijnlijk één van de ouders van de zeer bekende P. Lavender Lady. Moet wel vorstvrij overwinteren. Minimum temperatuur: 10 gr.

Kewensis

Deze warmte minnende hybride is uitermate geschikt om als kuipplant geteeld te worden. Mooi stevig fris groen blad en bijzonder mooie, 10 cm grote bloemen. Hij bloeit meestal in de tweede helft van de zomer en kan dat dan zeer talrijk doen. Is ook weinig gevoelig voor ziektes. Binnen overwinteren met als minimum temperatuur 8 graden.

Klara

P. Klara kan al heel vroeg in het jaar bloeien en doet dat dan ook in grote aantallen. Daarom zeker de moeite waard om het in de huiskamer te proberen en dan in mei naar buiten waar hij gewoon door gaat. Heel leuke soort, zeker voor beginners. Minimum temperatuur: 7 graden.

Lady Margaret

Dit ras is bij veel tuin liefhebbers wel bekend, omdat hij nog steeds, zij het in geringe aantallen, bij de betere tuincentra wordt aangeboden. Het is een dankbare soort dat vanaf half juni tot oktober buiten op het terras of balkon rijkelijk kan bloeien. Geef hem een lichte standplaats, mest hem geregeld bij in de groeimaanden en je zult er veel plezier aan beleven. In de winter moet hij beslist naar binnen. Kan ook als kamerplant gehouden worden.

Lavender Lady

Soms duikt deze hybride weer op bij de reguliere tuincentra of betere bloemenzaken. Daar hangt er dan ook meestal een pittig prijskaartje aan. Hij behoort nog steeds tot de best bloeiende passiflora hybriden. Wat door sommige winkeliers en websites nog steeds beweerd dat, deze hybride ook nog eens winterhard zou zijn is beslist een fabeltje. Laat hem niet buiten staan want dan vriest hij zeker dood. Minimum temperatuur: 5 graden.

Lunametista

Deze mooie kruising heeft veel positieve eigenschappen; zoals prachtige 10 tot 12 cm grote bloemen en bloeirijk van het voorjaar tot ver in het najaar. Kan op een beschutte plaats in de vollegrond geplant worden, moet dan in de winter wel wat extra aandacht hebben betreffende afdekken van de wortels (zeker het eerste jaar).

Marianne Timmer

Deze leuke hybride bloeit makkelijk en veelvuldig. De bloemen zijn ongeveer 8 cm in doorsnee. Hij moet zeker vorstvrij overwinteren en dan goed de wolluis in de gaten houden. Wordt een flinke plant die, als hij naar de winterstalling gaat gemakkelijk terug gesnoeid kan worden. Minimum temperatuur: 7 graden.

Marijke

Als je een ruime serre of kas hebt is dit een mooi soort die niet veel eisen stelt en je bijna het gehele jaar door laat genieten van heerlijk geurende en prachtige bloemen. Hoewel de plant niet echt tropisch is, kan je deze plant toch beter binnen verzorgen. Omdat het toch wel een flinke plant wordt, moet je hem een vaste standplaats geven, alwaar hij goed uit kan groeien. Juist dan zal hij je belonen met vele bloemen. In de winter is een graad of zes voldoende. Let goed op spint en wolluis, vooral als hij op de tocht staat en min of meer in rust is.

Mendoncaei

Deze is nog zo recent dat er nog niet veel over te vertellen valt. Hij schijnt wat koelere omstandigheden te prefereren. Aparte bloemvorm. Minimum temperatuur: 7 graden.

Michael

Het resultaat mag er zeker wezen. Wat een mooie bloemen, zo groot 10-12 cm en zeer bloeirijk en ook nog aardig sterk. Kan prima als kuipplant geteeld worden. Als de temperatuur rond de 8 graden komt kan je hem beter naar binnen halen. Bloeit al zeer snel als jonge plant. Zet hem in een stevige pot zodat hij niet snel omwaait.

P. Miersii / Bron: Www.passifloratuin.comP. Miersii / Bron: Www.passifloratuin.com

Miersii

Dit is ook weer zo'n soort die je niet veel tegen zal komen, zij het alleen via andere liefhebbers. Wij hebben deze leuke kuipplant toch in ons aanbod opgenomen, om op deze wijze bekendheid te geven aan de misschien wat minder spectaculaire maar beslist niet minder interessante soorten. Komt voor in Brazilië waar hij aan bosranden in de bomen klimt, zoals de meeste passiflora's doen. Bloem 5 cm in doorsnee, klein ovaal stevig blad. Minimum temperatuur: 10 graden.

Monica Fischer

Deze mooie tetraploide hybride, gemaakt door de Duitse passiflora kenner R. Fischer en vernoemd naar zijn vrouw is een ideale kuipplant die in de winter naar binnen moet. Geeft zoals meestal bij tetraploïde variëteiten grote bloemen, mooi donker groen en sterk blad en is weinig gevoelig voor ziektes. Bloeit al vrij vroeg en veelvuldig. Zeker een aanrader voor degenen die in de winter de planten naar binnen kunnen brengen.

Murucuja

P. Murucuja is afkomstig uit Puerto Rico, Haïti en de Dominicaanse Republiek. Dit zijn streken waar het toch behoorlijk warm is, wat inhoudt dat deze soort misschien niet tropisch is maar wel graag een warm plekje heeft. Het is niet zo'n snelle groeier, maar bloeit al snel als klein plantje. Daarom kan hij leuk gebruikt worden voor in huis. Geef hem dan wel een lichte plaats. In de zomer kan hij gerust naar buiten. Minimum temperatuur: 7 graden.

Oriental Sunset

Deze hele leuke, zeer bloeirijke en ook nog eens de gehele zomer bloeiende hybride zal zeker een aanwinst zijn op uw terras. De plant blijft redelijk compact en is daarom zeer geschikt als potplant. Moet in de winter beslist naar binnen, alwaar hij bij gunstige omstandigheden waarschijnlijk gewoon door gaat met bloeien. Licht is hierbij erg belangrijk. Je kunt het beste de uitgebloeide bloemen verwijderen, anders wordt het wat rommelig. Tijdens de bloei wat extra mest geven om de kleur mooi donker te houden. Hoog kalium gehalte. Oriental Sunset is wederom een creatie van Henk Wouters.

Palmeri Sublanceolata

Deze soort uit Guatemala zal je niet veel aangeboden zien. Alles aan deze plant voelt zacht aan; het harige blad en bloemknoppen die omhuld worden door een soort veertjes. De bloemen zijn mooi roze en 8 tot 10 cm. Kan een flinke plant worden, dus een grote pot gebruiken. In de winter naar binnen halen.

Panda

Deze bijzonder mooie tetraploïde kruising uit 2006 is zeker een aanrader. De hybride is ontstaan door P. Monica Fischer en P. White Wedding met elkaar te kruisen. Het resultaat is een zeer bloeivriendelijke plant, met werkelijk prachtig gekleurde 10 cm grote bloemen. Hoewel behoorlijk sterk wel vorstvrij overwinteren. Kan een flinke plant worden, waaraan u veel plezier kan beleven.

Patrice

Schitterend zo'n plant op het terras of tuin. Zal zeker de gehele zomer bloeien, als het weer een beetje mee werkt. In de winter naar binnen, minimum temperatuur: 7 graden. Het blad wil wel eens wat gelig zijn, dat is meer een soort eigenschap, dan gebrek aan voeding.

Pink Festival

Van de prachtige botanische soort P. Gritensis uit Venezuela zijn inmiddels talrijke kruisingen gemaakt. De bekendste is waarschijnlijk wel P. Annastasia. Hierin komt steeds weer de overeenkomst met P. Gritensis naar voren. Ook P. Pink Festival heeft zo weer duidelijk overeenkomsten met de vaderplant. De bloemen hangen aan lange bloemstelen en de bloemvorm en kleur laten duidelijk zijn afkomst zien. Wat natuurlijk inhoudt dat we hier weer met een prachtige hybride te maken hebben.

P. Pura Vida / Bron: Www.passifloratuin.comP. Pura Vida / Bron: Www.passifloratuin.com

Pura Vida

Dit is een Hybride van de Nederlander Kamstra en is verkregen door P. Amethyst en P. Racemosa met elkaar te kruisen. Het resultaat mag er zijn; een prachtig diepgekleurde en grote bloem van 10 cm. Ook weer zo'n mooie kuipplant die in de winter naar binnen moet omdat acht graden wel het minimum is. Natuurlijk zeer geschikt voor serre of koude kas.

Purple Haze

P. Purple Haze kenmerkt zich door de frisse kleuren van zowel bloem en blad. Omdat hij ook nog behoorlijk sterk is kan hij zo in de tuin geplant worden. Hij moet dan wel in de winter wat afgedekt worden. Kan een flinke plant worden waaraan je jaren veel plezier kan beleven.

Race Mosa

Deze uit Brazilië afkomstige rode passiflora is al behoorlijk lang bekend en dan ook in menige collectie te vinden. Hij is in de wereld van de passiflora eigenlijk wel een bijzondere verschijning omdat, in tegenstelling tot bijna alle passiflora's die knoppen vanuit de toppen van nieuwe ranken maken, hij bloeit op bloemstengels die vanuit het oude tweejarige hout ontspringen. Op deze stengels komen dan trossen van zo'n 8 tot 12 bloemen. Je begrijpt dat het een prachtig gezicht is als er dan meerdere tegelijk open staan. Deze soort is misschien niet echt tropisch te noemen maar houdt toch wel van warmte, dus meer een serre of kasplant. Kan een flinke plant worden omdat je voorzichtig moet zijn snoeien (geen overjarig hout weg halen).

Race Mosa "Buzios"

Deze variant van de bekende Race Mosa die hier ook beschreven is, heeft dezelfde eigenschappen maar niet dezelfde kenmerken. Het verschil zit hem in hart van de bloem, wat bij Race Mosa "Buzios" donker is. Verder op de zelfde manier telen. Prachtige terras- en serreplant met mooie bloemtrossen die op het overjarige hout ontstaan. Minimum temperatuur: 10 graden.

Red Inca

Een al weer wat oudere hybride die gemaakt is door Cor Laurens. Werkelijk prachtige rode bloemen en violet roze, lange corona draden. Bloeit het gehele groei seizoen met talrijke 8 cm grote bloemen. Deze plant moet je echt een keer hebben zien bloeien omdat de bloemen vaak niet helemaal uitkomen op de foto. Is redelijk sterk maar niet winterhard, dus behandelen als kuipplant.

Regina

Dit is wederom zo'n leuke beginnersplant, waarvan je in de zomer tot in de late herfst lang kan genieten. Fraaie zachte pasteltinten maken deze variëteit zo aantrekkelijk. Oppassen voor spint in de winterstalling. Minimum temperatuur: 7 graden.

Saphire

Ook dit soort is weer uitermate geschikt om in een flinke pot uw terras of tuin te laten versieren. Mooi getekende bloemen van 9 cm tegen een fris groen blad en een plant die niet zo heel snel groeit maken hem een ideale kuipplant. Is niet winterhard, dus in de winter naar binnen. Een plant waarvan je jarenlang kan genieten en vrij makkelijk in de verzorging.

Serrulata

P. Serrulata uit de noordelijke gebieden van Zuid-Amerika, is meer een plant voor de kas. Het kan een flinke plant worden die het liever niet te warm heeft. De bloemen zijn heel mooi en zo'n 10 cm in doorsnee. Het is meer een soort voor de wat gevorderde liefhebber. Moet wel vorstvrij overwinteren. Gebruik bij het oppotten wat organisch materiaal.

P. ShirleyP. Shirley

Shirley

Deze leuke hybride is zo'n soortje dat het heel leuk zal doen op het terras of balkon, omdat het een redelijke compacte plant blijft en vroeg en rijkbloeiend is. De mooie zachte pastel kleuren van de talrijke bloemen komen eigenlijk op de foto niet zo goed over maar zijn zeker een lust voor het oog. Overwinteren bij 8 graden.

Speci Peru

Deze passiflora is door enkele passiflora fanaten uit Nederland die op expeditie waren in Peru gevonden en meegebracht. Daarom is er ook nog geen officiële naam bekend. Deze soort kenmerkt zich door de mooi gevormde bladeren die aan de bovenzijde bedekt zijn met ragfijne haartjes, waardoor het blad fluweelachtig aanvoelt. De bloemen van 5 cm zijn vanille kleurig en verspreiden een heerlijk zoete geur. Deze plant moet wel bij 10 graden naar binnen. Al met al zeker een aanwinst bij de groep kuipplanten.

Stipulata

Deze mooie passiflora uit tropische gebieden in Zuid-Amerika moet ook hier zo verzorgd worden, dat de temperatuur in ieder geval niet onder de 12 graden komt. Het wordt beslist een flinke struik, dus houdt daar rekening mee. Een ieder die aan deze condities kan voldoen, zal dan kunnen genieten van prachtige bloemen.

Strybing Pink

Carlos Rendon die werkzaam is bij San Francisco Botanical Garden, is tevens een groot passiflora liefhebber. Zijn specialiteit is het kweken en het maken van nieuwe tacsonia hybriden. Daar in San Francisco zijn de condities voor tacsonia's uitermate gunstig, Koel en meestal een hoge luchtvochtigheid. Eén van zijn scheppingen is "Strybing Pink", een bijzonder mooie kruising uit P. Parritae x P. Tripartita Mollissima. Is zoals de meeste "Parritae" kruisingen zeer lastig te vermeerderen. Moet zeker voor de meer ervaren liefhebber een uitdaging zijn.

Sweet Surrender

Deze echte kuipplant is beslist een aanrader voor degene die ruimte ter beschikking heeft om de plant op tijd weer naar binnen te halen. Hierbij moet je denken dat de constante temp niet onder de 10 graden komt. Als terrasplant komt Sweet Surrender het best tot zijn recht op een zonnig plekje en zal hij u verrassen met werkelijk schitterende bloemen die hangen aan 15 cm lange bloemstelen. De foto geeft een goed beeld die de werkelijkheid zeker benaderd. Ook het blad is mooi zuiver en stevig. Is ook nog behoorlijk bloeirijk, maar dat hangt een beetje van de weersomstandigheden af.

Tarapotina

Enkele jaren geleden zijn een aantal Nederlandse passiflora liefhebbers naar het Passiflora paradijs Peru geweest, om daar te zoeken naar nieuwe soorten. Eén van de mooiste die ze toen meebrachten is ongetwijfeld deze P. Tarapotina geweest, vernoemd naar de vindplaats Tarapoto. Het is zeker een warmte minnende soort, maar zal hier in de zomer wel naar buiten kunnen. De bloem is werkelijk schitterend van kleur en vorm. Wordt in zijn vaderland vermoedelijk bestoven door Kolibries. Minimum temperatuur: 12 graden.

Tarminiana

Deze mooie Tacsonia komt voor op hoogtes van 2000 tot 3500 m in het Andesgebergte. Kan dus tegen wat koele omstandigheden en doet het daarom redelijk goed in ons klimaat. Moet echter wel vorstvrij overwinteren, een koude kas of serre zijn daar uitermate geschikt voor. Heeft een mooi fris groen blad en is redelijk sterk tegen ziektes en ongedierte. Wordt in de thuislanden Bolivia en Venezuela veel geteeld voor de lekkere vruchten.

Tarminiana Alba

Dit is de witte vorm van de bekende roze Tarminiana. In een koude kas kunnen er na de bloei nog eetbare vruchten aankomen. Buiten is het dan al te koud aan het worden. Deze Tacsonia kan een flinke struik worden die zich een weg baant langs bomen en door struiken. De mooie witte bloemen zijn een lust voor het oog. Als je hem los in de tuin plant moet je de voet van de stam vorst vrij zien te houden en zo proberen te overwinteren. Minimum temperatuur: 1 graden.

Triloba

Wederom een soort die je weinig aangeboden zal zien. Hij is minder geschikt als kuipplant, maar meer om hem een vaste plaats in een serre of kas te geven. Mooie bijzondere bloemen van 10 tot 12 cm. Het kan een behoorlijk grote plant worden, dus houdt daar rekening mee. Heeft niet graag al te hoge temperaturen, maar mag ook niet bevriezen. Minimum temperatuur: 7 graden.

Tripartita var Mollissima

Deze tacsonia afkomstig uit Colombia is in veel landen van Z-Amerika in cultuur gebracht, vanwege zijn gele eetbare vruchten. Vroeger werd hij veel verward met tacsonia Tarminiana waar hij veel op lijkt. Maar bij Mollissima blijven de kelkbloem blaadjes veel meer naar voor staan, terwijl bij Tarminiana deze blaadjes meer naar achter gaan staan als de bloem helemaal open is. Komt voor op 2.000 á 3.000 meter hoogte in het Andesgebergte. In sommige landen waar hij geïntroduceerd is, is hij zo gaan woekeren dat hij daar gezien wordt als een zeer hinderlijk onkruid. Maar bij ons is het toch een leuke tuin of kuipplant. Minimum temperatuur: 1 graden.

Trisecta

P. Trisecta is er meer een voor de echte liefhebber. Dat komt omdat je er een nachtje voor op moet blijven om hem te zien bloeien. Leuk om op het terras te hebben en op een zomeravond te genieten van de mooie witte bloemen. Hij schijnt in zijn biotoop bestoven te worden door vleermuizen. Kuipplant, dus binnen overwinteren.

Tulea

Deze zeer rijkbloeiende warmte minnende passiflora is in het verleden veel als kamerplant aangeboden, maar tegenwoordig komen we hem toch niet veel meer tegen. In de zomer mag deze plant met zijn talrijke bloemen gerust op het terras staan maar als de temp onder de 15 graden gaat komen, kunt u hem weer gewoon in de huiskamer zetten.

Umbilicata

P. Umbilicata wordt door selecteurs veel gebruikt om gunstige eigenschappen over te brengen; zoals kleur en redelijk sterk zijn. P. Blue Stripper is hiervan een voorbeeld. Hij is vrij moeilijk te stekken, maar toch kunnen wij er wat van aanbieden. Is wel meer een soort voor de echte verzamelaar. Kan een lichte nachtvorst verdragen, bij voorkeur de 0 graden grens aanhouden.

White Mirror

Mooie sterke hybride gemaakt door Henk Wouters in 2007, die enige vorst kan verdragen. Kan dus in de volle grond worden geplant, alleen bij strenge en langdurige vorst bij de voet afdekken. Mooi donker blad en kan een flinke plant worden. Bloeit al redelijk vroeg en met talrijke bloemen die in het begin nog een wat blauwe verkleuring hebben maar onder invloed van het daglicht steeds witter worden met de typerende blauwering. Zeker als de plant wat ouder wordt zal hij steeds bloeirijker zijn.

White Wedding

Bijzonder mooie nieuwe variëteit die echt wit genoemd kan worden. Omdat deze bloem tetraploide is, kan je spreken van een echt spectaculaire verschijning, wat inhoud dat hij mooi groot is en een mooi gevulde corona heeft. Het wordt een flinke plant met fris groen blad, die een lichtvorstje aankan. De bloei begint eind juni en kan dan doorgaan tot de eerste nachtvorst. Als er meerder bloemen aan de ranken bloeien geeft dat een sprookjesachtig uiterlijk.

P. Wilgen Marieke / Bron: Www.passifloratuin.comP. Wilgen Marieke / Bron: Www.passifloratuin.com

Wilgen Marieke

Deze mooie hybride is gemaakt door P. Moerman van de Passiflorahoeve. Hier is misschien wel de grootste collectie passiflora's van de wereld gevestigd. P. Wilgen Marieke, is een echte kuipplant. Minimum temperatuur: 5 graden.

Wilgen R. Robertson

Deze mooie en al als jonge plant bloeiende tacsonia is gemaakt door de Nederlander P. Moerman. Op zijn zorgboerderij staat één van de grootste passiflora collecties van de wereld, die in het zomerseizoen op bepaalde dagen te bezichtigen is.

Yarnick

Je zult maar zo'n opa hebben, die zo'n mooie bloem naar je vernoemt. Bloeit van juni tot november met 11 à 12 cm grote bloemen. Zeer bloeirijk en meerdere bloemen tegelijk open. Minimum temperatuur: 5 tot 8 graden.

Yucatanensis

Dit soort is endemisch op het eiland Cozumel, wat 20 km van het Mexicaanse schiereiland Yucatan ligt en waar de plant dan ook naar vernoemd is, terwijl hij daar beslist niet voorkomt. Is een mooie compacte groeier met fris groen blad. Later in het seizoen komen dan de talrijke bloemen, soms met twee te gelijk uit een bladoksel. Overwinteren bij minimaal 12 graden. Is weinig gevoelig voor ziektes en ongedierte.

Lees verder

© 2011 - 2024 Rva03, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Passiflora (passiebloem) stekkenPassiflora (passiebloem) stekkenDe Passiflora is een tropische plant die in de zomer prachtige bloemen geeft. Helaas kan de plant in de tuin maar ongvee…
Lekker en gezond fruit: de PassievruchtLekker en gezond fruit: de PassievruchtDe passievrucht is voor ons Nederlanders een exotische vrucht, maar wel eentje waar het de moeite van waard is om mee ke…
Passiebloem, geneeskruid uit de Nieuwe WereldPassiebloem, geneeskruid uit de Nieuwe WereldVan Passiebloemen kennen we vooral de vele soorten klimmende sierplanten en ook wel de eetbare vruchten die ook onder de…
Passiebloem of Passiflora: snoeien, verzorgingPassiebloem of Passiflora: snoeien, verzorgingDe bloemen van de passiebloem of Passiflora zijn een lust voor het oog. Oorspronkelijk komt de passiebloem uit Peru en B…

Wilde rucola of de grote zandkoolElk natuurlijk biotoop heeft zo zijn eigen plantengroei, zijn eigen geneeskrachtig en eetbaar groen. In de duinen vinden…
Nieuwe bestrijding paardengif JakobskruiskruidJakobskruiskruid is een berucht plantje in het weiland. Voor grazers, zoals paarden, kan het uiteindelijk tot de dood le…
Bronnen en referenties
  • www.passifloratuin.com
  • Afbeelding bron 1: www.passifloratuin.com
  • Afbeelding bron 2: www.passifloratuin.com
  • Afbeelding bron 3: www.passifloratuin.com
Rva03 (42 artikelen)
Laatste update: 04-06-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.