Passiflora (passiebloem) stekken
De Passiflora is een tropische plant die in de zomer prachtige bloemen geeft. Helaas kan de plant in de tuin maar ongveer 5 jaar leven, dus is het verstandig om ieder jaar een paar stekken te maken, die in huis kunnen overwinteren. Mocht het dan zo zijn dat de plant in de tuin de winter niet heeft overleeft, kun je de stekken in de tuin planten en wederom genieten van de rijke bloei van de Passiflora.
De Passiflora
De Passiflora is een tropische klimplant, toch kan de plant wel wat kou verdragen. De Passiflora bloeit van Juni tot oktober en kan zo’n 6 meter hoog worden. De bloemen leven maar één dag, maar er groeien zoveel bloemen aan, dat je er elke dag wel een paar zult zien. De Passiflora is semi-groenblijvend, dit betekend dat hij in de winter wel wat blad kan verliezen, maar toch altijd (gedeeltelijk) groen blijft. De bekendste Passiflora in Nederland is de Passiflora caerulea, wat simpelweg de blauwe Passiflora betekend. Deze soort is redelijk winterhard en de goed in de Nederlandse tuin te houden.
Verzorging
De Passiflora doet het het best op een lichte standplaats, maar zorg er wel voor dat ze goed beschut staan om bladverbranding te voorkomen. Ook houdt de plant van een luchtige en goed doorlatende grond, zodat de wortels naar beneden kunnen groeien en daardoor minder kwetsbaar zijn voor vorst.
In de zomer moet de grond waarin de Passiflora staat matig vochtig zijn en mag zeker niet uitdrogen. ’S Winters moet de plant droog blijven om wortelrot en bevriezing van de wortels te verkomen, dus is het belangrijk de plant in de winter af te dekken.
Als je plant te groot wordt is het geen probleem om hem te snoeien. Snoei de plant dan terug tot 1-2 meter. Het beste kun je de Passiflora in het voorjaar, na de laatste nachtvorst terug snoeien. Snoei eerst de dode en zwakke takken eraf en dun dan alle takken die te dicht op elkaar of te weelderig groeien uit.
Stekken
Stekken is een uitstekende manier om de Passiflora te vermeerderen. Je kunt de stekken van april tot Juni van de plant afnemen. Knip daarbij kop- of topstekken van ongeveer 10 cm van de plant af en laat alleen de bovenste twee bladeren zitten. Plant het stekje dan in een pot met stekgrond en maak de opgepotte stek in één keer door en door nat. De komende 3 weken hebben ze dan geen water meer nodig. Plaats de opgepotte stekken in een kweekkastje of onder plastic, op een lichte warme plaats zonder direct zonlicht.
Ook kun je de Passiflora stekken door een lange scheut af te leggen. Je legt dan een lange scheut die nog vast zit aan de moederplant in een bak met potgrond en graaft de tak gedeeltelijk in. Zorg ervoor dat het uiteinde van de scheut met ongveer 3 bladeren boven de grond blijft. Hou de grond goed vochtig en controleer na een tijd of de scheut zich al geworteld heeft door voorzichtig aan de scheut te voelen. Als de scheut vast zit in de grond dan je deze van de moederplant los knippen. Laat de bak nog wel even op dezelfde plaats staan zodat het plantje goed aan de nieuwe situatie kan wennen. Als de plant het goed doet, kun je hem voorzichtig gaan verplanten.
De Passiflora is ook te vermeerderen door het uitzaaien van de zaden uit de vruchten. Deze kun je in het voorjaar zaaien. Het nadeel hiervan is echter dat het langer duurt voordat de nieuwe plantjes bloemen gaan geven en dat de nieuwe plantjes af kunnen wijken wat betreft de eigenschappen van de moederplant.