Vorstbestendige Passiflora's

Vorstbestendige Passiflora's Er zijn in de plantensoort Passiflora ook soorten die winterhard en zijn en dus in de winter gewoon buiten kunnen blijven staan. Hieronder staat een groot deel van de soorten weergegeven die winterhard zijn met een kleine beschrijving.

Blue Stripper

P. Blue Stripper is een hybride gemaakt door Henk Wouters. Hij heeft P. Incarnata en P. Umbilicata met elkaar gekruist, met als resultaat deze prachtige diep blauwe bloem. Daarbij komt ook nog dat hij behoorlijk sterk is en daarom wat vorst kan verdragen. Exacte temperatuur is moeilijk te zeggen, maar tot -8 graden moet de plant wel kunnen overleven. Deze plant mag dus in de tuin geplant worden, maar zeker in de eerste winter toch de wortels en de onderstam nog wat afdekken.

Caerulea

Menige tuinmuur of schutting wordt opgevrolijkt door de frisse bloemen van de P. Caerulea, gevolgt door oranje vruchten. Daarbij komt dan het frisse groene blad wat bijna geen problemen geeft. P. Caerulea is afkomstig uit Argentinie en aangezien de winters daar behoorlijk koud zijn, doet hij het prima bij ons. Met deze soort zijn ook daarom ook veel hybriden (kruisingen) gemaakt, om zo meer winterharde varieteiten te verkrijgen. Hier is men nog steeds mee bezig en er gaan er ook wel meer komen. Jonge planten kan je het eerste jaar een winterdek geven. In de tuin kan P.Caerulea behoorlijk oud woorden; 10-15 jaar is geen zeldzaamheid.

Caerulea "Pierre Pomie"

Deze variant van de bekende blauwe P. Caerulea is gevonden door de franse passiflora liefhebber Pierre Pomie en heeft gelukkig dezelfde eigenschappen wat betreft hardheid en bloei. Kan in de winter gewoon in de volle grond overwinteren. Alleen in zijn eerste levensjaar bij harde vorst de wortels wat afdekken met organisch materiaal. Het blad kan wat gelige vlekken vertonen wat een eigenschap is en dus geen ziekte.

Caerulea "Constance Elliot"

Dit is de witte vorm van de bekende natuurkleur P.Caerulea. Indien u hem een plaats kunt geven waar hij lekker uit kan groeien en wat beschut staat, dan kan hij zeker behoorlijk oud worden (15 jaar is geen zeldzaamheid). Het hangt een beetje van het voorjaar af hoe snel hij na de winter weer gaat groeien en bloeien. Verder een plant waar je bijna geen omkijken naar hebt. Na het eerste jaar hoef je geen winterbescherming meer aan te brengen. Temperatuur: -14 gr C.

Ely

Dit is alweer een wat oudere hybride van Henk Wouters, met P. Caerulea als een van de ouders. Daarvan heeft hij dan ook de winterharde eigenschap mee gekregen, zij het in iets mindere mate. Is verder een niet zo'n opvallende verschijning, maar zeker leuk om hem zo in de tuin te planten, of door bijvoorbeeld een P. Caerulea heen te laten groeien. Minimum temperatuur: - 10 gr.

Incarnata

Dit is één van de oudste soorten in cultuur. Dat komt omdat hij zo sterk is en omdat er aan de groene delen van de plant geneeskrachtige eigenschappen zouden zitten, die vooral een kalmerende werking zouden hebben. Daarbij komt ook nog dat hij bijzonder fraai en bloeirijk is. Deze soort zal in de winter helemaal bovengronds verdwijnen, om na de winter weer vanuit de wortels jonge scheuten te maken. Het eerste jaar tijdens de winter de plant een beetje afdekken. Minimum temperatuur: -10 gr.

Incarnata Alba

P. Incarnata Alba is een passiflora die zich uitstekend leent om in de volle grond tegen een schutting of muur in de tuin te planten. Het is met recht één van de allersterkste passiflora's. In koude winters zal hij grotendeels boven de grond afsterven, om vervolgens in het voorjaar vanuit de wortels weer uit te lopen. Jonge planten die voor het eerste jaar buiten staan kan je het beste bij de wortels wat afdekken met organisch materiaal (blad, turfstrooisel, stro). Uit de bladeren van Incarnata worden middeltjes gehaald die kalmerend zouden werken. Is zeer bloeivriendelijk met mooie helderwitte bloemen.

Incense

Het is alweer heel wat jaartjes geleden dat deze mooie hybride op de markt is gekomen en door een aantal positieve eigenschappen nog altijd zeer gewild is. Mooie heldere en grote bloemen van ongeveer 10 cm en ook nog redelijk vorstbestendig. Toch is het raadzaam in de winter de voet van de plant wat af te dekken met organisch materiaal. Jammer is dat de plant een latent virus met zich mee draagt, wat de groei van de plant in sommige periodes kan laten afnemen. Als de plant éénmaal weer goed aan de groei is zullen de bladeren ook weer groener en frisser worden. Dus denk niet dat het een gebrek aan voeding is. Minimum temperatuur: -8 gr.

Naviculata

P. Naviculata heeft een nieuwe naam gekregen; namelijk P. Tucumanensis. Dit gebeurt wel meer bij botanische soorten, omdat bij nadere bestudering de benaming niet juist is. Voor ons klimaat een heel leuk soortje, omdat de plant toch redelijk wat vorst kan verdragen. De plant kan zo tegen een muur of schutting geplant worden. Het eerste jaar, als het wortelgestel nog niet zo ontwikkelt is, nog wat afdekken met organisch materiaal, wat overigens uitstekend is om de structuur van de bodem eronder goed te houden.

White Mirror

Mooie sterke hybride gemaakt door Henk Wouters in 2007, die enige vorst kan verdragen. Kan dus in de volle grond worden geplant, alleen bij strenge en langdurige vorst bij de voet afdekken. Mooi donker blad en kan een flinke plant worden. Bloeit al redelijk vroeg en met talrijke bloemen die in het begin nog een wat blauwe verkleuring hebben maar onder invloed van het daglicht steeds witter worden met de typerende blauwe ring. Zeker als de plant wat ouder wordt zal hij steeds bloeirijker zijn.

Lees verder

© 2011 - 2024 Rva03, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lekker en gezond fruit: de PassievruchtLekker en gezond fruit: de PassievruchtDe passievrucht is voor ons Nederlanders een exotische vrucht, maar wel eentje waar het de moeite van waard is om mee ke…
Passiflora (passiebloem) stekkenPassiflora (passiebloem) stekkenDe Passiflora is een tropische plant die in de zomer prachtige bloemen geeft. Helaas kan de plant in de tuin maar ongvee…
Passiebloem of Passiflora: snoeien, verzorgingPassiebloem of Passiflora: snoeien, verzorgingDe bloemen van de passiebloem of Passiflora zijn een lust voor het oog. Oorspronkelijk komt de passiebloem uit Peru en B…
De geneeskracht van passiebloem of passiflora incarnataDe geneeskracht van passiebloem of passiflora incarnataDe passiebloem is misschien wel de mooiste bloem ter wereld. Deze bloem heeft zelfs geneeskracht. De Latijnse naam is pa…

De cocaplant in ColombiaIn Colombia wordt nog steeds de veelbesproken cocaplant door vele boeren illegaal verbouwd. De vraag is waarom? Waarom b…
De appel en zijn soortenDe appel en zijn soortenDe appel is verreweg het meest bekende fruitgewas. Maar wat voor soorten zijn er allemaal? En waar herken je de verschil…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Frankd, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • www.passifloratuin.com
Rva03 (42 artikelen)
Laatste update: 11-05-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.