De cocaplant in Colombia

In Colombia wordt nog steeds de veelbesproken cocaplant door vele boeren illegaal verbouwd. De vraag is waarom? Waarom blijven de boeren ondanks de tegenwerking die ze krijgen toch de cocaplanten verbouwen? Is het inderdaad zo'n groot voordeel voor de boeren? En wat zijn dan precies die voor- en nadelen? Of doen zij dit om hun tegenzin te laten blijken? Want natuurlijk krijgen zij veel tegenwerking. Een niet veelbesproken thema, wat toch besproken moet worden. Want wat als het niet gebeurt?

Algemeen

Welke producten worden uit de cocaplant gemaakt?

Coca is een plant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Het groeit op een grote hoogte. Er worden meerdere producten uit de cocaplant gemaakt. Het bekendste product is waarschijnlijk cocaïne. Cocaïne wordt gemaakt uit de bladeren van de cocaplant. Het werkt verdovend. Als je kauwt op coca neemt je uithoudingsvermogen toe en het verbetert de zuurstofwisseling en je ademhaling. Onderzoekers van de Harvard University hebben uitgevonden dat het cocablad een grote hoeveelheid ijzer, kalk en vitamines bevat, zoals vitamine C. Vroeger bevatte een flesje Coca-Cola ook cocaïne, namelijk 60 miligram. Nu zit er geen cocaïne meer in Coca-Cola.

Wat zijn de voordelen van de verbouwing van de cocaplant?

De voordelen van de verbouwing van de cocaplant zijn eenvoudig te beschrijven. Het draait namelijk vooral om geld, de cocaplant levert enorm veel geld op. En voor de arme boeren in de 3e wereldlanden is dit natuurlijk heel voordelig. Zo kunnen zij eten kopen voor familie en vrienden. En als ze een keer niet genoeg geld hebben voor eten, nemen ze gewoon een blad van de cocaplant. Deze zorgt er namelijk voor dat je honger weggaat, voor een paar uur. En dat is natuurlijk heel handig in landen waar niet veel eten is.

Wat zijn de nadelen van de verbouwing van de cocaplant?

De nadelen zelf zijn voor de boeren niet zo hoog. Verkopen ze een keer niet (wat haast niet gebeurt) dan gebruiken ze het zelf. De plant blijft groeien, dus ze hebben niet elke keer een nieuwe plant nodig, dus geen terugkomende kosten. Voor de boeren zijn er dus meer voordelen dan nadelen

Nationaal

Welke natuurlijke omstandigheden maken het verbouw van de cocaplant mogelijk?

Het tropisch regenwoud zorgt voor veel regen, warmte en een voedzame grond. Vandaar dat de cocaplant in Colombia, Bolivia en Peru verbouwt wordt. Daar is het tropisch regenwoudklimaat. Het regenwoud zorgt ook nog eens voor beschutting. De plantages kunnen zo niet vanuit de lucht gezien worden. En het is moeilijk te bereiken. De boeren zitten namelijk vaak midden in het regenwoud.

Welke economische verklaring zijn er voor de verbouw van de cocaplant?

De meeste mensen in Colombia verdienen hun geld met het verbouwen van cacao, van de cacaoplant, niet te verwarren met de cocaplant. Maar omdat er zoveel boeren cacao gingen verbouwen, daalde de prijs van de cacao zeer snel. Veel boeren hebben toen de keuze gemaakt om over te stappen op de cocaplant. Deze werd toen niet veel verbouwd, leverde veel geld op en zorgde voor veel werkgelegenheid. Genoeg voordelen dus om over te stappen!

Welke politieke verklaringen zijn er voor de verbouw van de cocaplant?

In Colombia heerst een burgeroorlog. De strijd gaat tussen de linkse guerillabeweging, de FARC. En de rechtse paramilitairen. Beiden financieren ze de strijd grotendeels met drugsgeld. Daarom beschermt de FARC de cocaboeren. Als de boeren niet willen meewerken, kan het zijn dat ze een hun land moeten opgeven.

Hoe bestrijdt men het verbouwen van de cocaplant?

De bestrijding wordt groot aangepakt. Grote helikopters vliegen over de velden en sproeien vergif over de planten heen. Ze sproeien met glyfosaat, een plantendodend middel. Alleen, hier is niet iedereen blij mee, het sproeien is namelijk niet precies. Ze sproeien dus niet alleen maar op de cocaplanten, maar er komt ook vergif terecht op de cacaoplanten, die ook doodgaan terwijl dit helemaal niet hoeft. Het vergif wordt bijvoorbeeld door de wind in een verkeerde richting gebracht. Veel cacaoboeren zijn hier boos over. Hun planten, waarmee niks mis is worden gedood door het vergif wat bedoeld is voor de cocaplant

Wat heeft de koffiecrisis met het verbouwen van de cocaplant te maken?

De koffiecrisis heeft ervoor gezorgd dat de kleine koffieboeren in de verleiding komen over te gaan naar het verbouwen van de cocaplant. Koffieboeren realiseren zich namelijk dat koffie niet meer rendabel is. Koffieboeren hebben ook wel gelijk dat ze klagen. Sinds de zomer van 1999 is de prijs van koffie gedaald. Voor een ton robusta wordt nu nog maar $448 betaald. En twee jaar geleden was het nog $1300.

Wat zijn de kosten voor het verbouwen van de cocaplant?

De plant is over het algemeen niet duur voor de boeren. Het duurste van de plant is de aanschafprijs. Deze kan wel hoog oplopen, daarentegen zijn de onderhoudskosten voor de boeren in Colombia niet duur. De weersomstandigheden en de vruchtbare grond in Colombia zijn goed voor de plant en je hebt dus niet veel werk en kosten aan de plant. De boeren verzorgen de planten meestal alleen en hebben dus ook geen personeelskosten. De kosten die ze kwijt raken aan de aanschaf verdienen de boeren snel terug, omdat de cocabladeren goed verkopen.

Wat denkt de bevolking van het verbouw van de cocaplant?

Natuurlijk kunnen wij niet weten wat de bevolking denkt, maar je kan het wel inschatten. Zo denken wij dat de bevolking het prima vind zolang ze er zelf geld aan verdienen. De FARC en de paramilitairen die stimuleren de bevolking, dus ze zullen er voorlopig gewoon de cocaplant blijven verbouwen.

Internationaal

Door welke internationale economische ontwikkelingen blijft de cocateelt belangrijk?

De cocateelt levert veel geld op voor verschillende partijen, de boeren die het verbouwen, de smokkelaars die de cocaïne naar andere landen brengen en de dealers, die het verkopen aan andere gebruikers. Bovendien blijft de vraag naar drugs hoog, is deze er niet dan zouden de boeren het ook niet gaan verbouwen omdat het dan toch geen geld oplevert.

Hoe is de verdeling van cocaïnesmokkel in de wereld?

De meeste cocaïne gaat naar de VS, dit is meer dan 100.000 kilo per jaar! Er gaat ook veel cocaïne naar West-Europa. Hier gaat meer dan 50.000 kilo per jaar heen. In veel landen is een toename van meer dan 10% in cocaïnesmokkel. Maar in Japan en in het Caribische gebied is een afname van meer dan 10%. In de VS is het stabiel gebleven.

Wat zijn de internationale gevolgen van het verbouwen van de cocaplant?

Het grootste en meest voor de handliggende internationale gevolg is de verslaafdheid. Door het verbouwen van de cocaplant, is er cocaïne en zijn er dus drugsverslaafden. Verder zijn er niet veel internationale gevolgen. Wel is er nog een belangrijk nationaal gevolg. De oorlog in Colombia. De regering van Colombia heeft oorlog met de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia. Ook zijn vele dieren en planten dood gegaan door de besproeiing met chemicaliën.

Wat zijn de gevolgen voor het milieu?

De VS probeert het verbouw van de cocaplant te bestrijden door de plantages te besproeien. De besproeiingen zijn erg schadelijk voor het Amazoneregenwoud. Voor elke besproeide plantage, kappen de boeren een stuk van het regenwoud om een nieuwe plantage aan te leggen. En de pesticiden tasten ook het regenwoud aan. De besproeiingen zijn ook nog eens heel slecht voor de gezondheid van de boeren. Vaak komt het namelijk ook over het voedsel dat ze verbouwen.

© 2011 - 2024 Kleinester, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doet cocaïne met je lichaam?Wat doet cocaïne met je lichaam?Wat doet cocaïne met je lichaam? Wat zit er allemaal in cocaïne? Kunnen cocabladeren ook voor andere doeleinden worden g…
Coca, ook een kruidCoca, ook een kruidIn de moderne westerse wereld is de harddrug cocaïne, geïsoleerd in 1860, een relatieve nieuwkomer. Cocaïne is afkomstig…
Gevolgen van vulkaanuitbarsting Ruiz Colombia: modderstromenAls een vulkaan explosief uitbarst, kunnen de gevolgen levensgevaarlijk zijn. Hoe levensgevaarlijk modderstromen kunnen…
WK voetbal 1962Chili was in 1962 het gastland voor de 7e versie van het WK. Aan de voorronden deden 51 landen mee, waarvan er uiteindel…

Klimplanten voor over de pergolaKlimplanten voor over de pergolaErg mooi in een tuin is een pergola begroeid met klimplanten zoals een Clematis, de druif of blauwe regen. Er is veel ke…
Tropische Passiflora'sTropische Passiflora'sEr bestaan tegenwoordig heel veel verschillende Passiflora soorten. Passiflora's die goed overleven in de winter of de t…
Bronnen en referenties
  • De Geo (boek)
Kleinester (15 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.