Sarracenia: vleesetende trompetbekerplant

Sarracenia: vleesetende trompetbekerplant De sarracenia of de trompetbekerplant is een vleesetende plant die insecten vangt in lange en hoge bekers. De plant groeit vooral aan de oostkust van de Verenigde Staten. Er zijn verschillende soorten van de plant, maar allemaal hebben ze bekers die verticaal groeien. Op de bekers zitten dekseltjes die voorkomen dat er neerslag in de bekers komt. Met de geur van nectar lokt de plant insecten naar de bekers die erg glad zijn. Als de insecten in de beker vallen komen ze in een vloeistof met enzymen terecht die ervoor zorgt dat de insecten verteren.

Water geven aan de sarracenia

De trompetbekerplant is een moerasplant en dus dol op water en vochtige grond. Zorg dat de grond altijd vochtig is en dat de plant niet in droge aarde komt te staan. Als je een pot met gaten in de bodem gebruikt kan de pot in een schaal met water staan zodat de plant zelf via de wortels kan drinken en de aarde nooit droog komt te staan. Hierdoor zullen de wortels ook goed ontwikkelen omdat het water van onder komt en de plant echt moet zoeken naar vocht. De plant mag alleen regenwater of gedemineraliseerd water krijgen, omdat er in leidingwater te veel kalk zit. Ook de mineralen in kraanwater zijn erg slecht voor de plant. In de winter gaat de plant in rust en is er minder water nodig. Hou de grond tijdens de wintermaanden echter wel vochtig.

Standplaats vleesetende trompetbekerplant

De sarracenia kan zowel binnen als buiten geplaatst worden in een diepe pot. De plant is winterhard en is bestand tegen vorst, maar alleen als de wortels toegang blijven houden tot vloeibaar water. Voor de zekerheid kan de plant beter naar een koele ruimte binnen geplaatst worden tijdens vorst. Kies een plek met zo lang mogelijk volle zon, de plant is namelijk dol op licht en heeft nooit genoeg zon. Kies voor een pot met gaten in de bodem zodat er via de onderkant van de pot water gegeven kan worden. Gebruik geen potgrond met mest en voedingsstoffen, de plant haalt namelijk voeding uit insecten en niet uit de grond.

Rustperiode sarracenia

Tijdens de herfst- en wintermaanden van eind oktober tot en met eind maart gaat de plant van nature in rust om in het voorjaar sterker en mooier terug te komen. De plant sterft dan bijna volledig af en groeit in het voorjaar weer helemaal opnieuw. Als de plant in de winter niet in rust kan zal het zoveel kracht kosten dat het na twee jaar waarschijnlijk gedaan is met de plant. Als de plant buiten staat zal de sarracenia door de dalende temperatuur vanzelf in rust gaan. Als de plant binnen staat moet de plant in een lichte, maar koude ruimte geplaatst worden om de winter na te bootsen. Onder de 15 graden gaat de plant in rust. Zoek dus een koele ruimte op en geef dan ook minder water. De bekers zullen bruin worden en afsterven en vanaf dan is de plant echt in rust. De plant is dus zeker niet dood, blijf de trompetbekerplant gewoon verzorgen. Plaats de plant in het voorjaar weer op zijn oude warme plek en begin langzaam weer meer water te geven. De plant zal weer gaan groeien en groen worden. Buiten zal de plant vanzelf weer gaan groeien. Bekers die helemaal bruin zijn kunnen afgeknipt worden tijdens de rust.
© 2019 - 2024 Larskp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cephalotus: vleesetende Australische bekerplantCephalotus: vleesetende Australische bekerplantDe cephalotus of de Australische bekerplant is een vleesetende plant met donkerpaarse bekers. De bekers bevinden zich la…
Nepenthes: vleesetende bekerplantNepenthes: vleesetende bekerplantDe nepenthes of de tropische bekerplant is een vleesetende plant. Met nectar lokt de plant insecten richting zijn bekers…
Een moeras in de tuinEen moeras in de tuin is uitermate geschikt om vleesetende planten in te houden. Echter, niet alle vleesetende planten..…
Vleesetende plantenVleesetende plantenVleesetende planten bestaan er in alle soorten en maten, zo zijn er 4 methoden waarop een vleesetende plant de insect ka…

Byblis: vleesetende regenboogplantByblis: vleesetende regenboogplantDe Byblis of de regenboogplant is een vleesetende plant met aan de lange dunne bladeren kleine druppeltjes klevend sap.…
Ananasplant: verzorgen en stekken van de bromelia sierananasAnanasplant: verzorgen en stekken van de bromelia sierananasDe ananasplant of de bromelia is een mooie kamerplant die in steeds meer huiskamers verschijnt. De plant ruikt heerlijk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Aarongunnar, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • https://carnivora.nl/wiki/Sarracenia
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Sarracenia
  • https://www.mooiwatplantendoen.nl/sarracenia
Reactie

John Peters, 15-08-2020
De kelken van mijn sarracenia lijken niet allemaal gevuld met water.
Kan dit kwaad of moet ik deze zelf vullen.
De pot staat in het water en volgens de theorie mag ik ze niet besproeien.
Kunt u me hierop antwoord geven? Reactie infoteur, 16-09-2020
De plant zal de kelken zelf vullen met water. Het is een kwestie van afwachten, het zelf vullen van de kelken kan schadelijk zijn voor de plant. Er is een grote kans dat de kelken gaan rotten.

Larskp (41 artikelen)
Laatste update: 24-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.