Een Heliconia als kamerplant of als snijbloemen

Een Heliconia als kamerplant of als snijbloemen De Heliconia kamerplant heeft opvallende gekleurde schutbladen. Schutbladen die lijken op de bloem maar de bloemen zitten erin. Bloemen die bezocht worden door de kolibrievogels en die zorgen voor de bevruchting. De kolibrievogel die voorkomt in tropische landen waar de Heliconia inheems is. De Heliconia heeft bladeren die lijken op het blad van de bananenplant en daarom is de Heliconia ook decennialang gerekend tot de banaanfamilie. Tot de familie Heliconia in 2003 als enige geslacht werd ingedeeld in de familie Heliconiaceae.

Heliconia

De Heliconia is familie van de Heliconiaceae. De Heliconia wordt ook wel kreeftklauwen, valse paradijsvogelbloem of snavelheliconia genoemd. De groei- en bloeiwijze van de plant is vergelijkbaar met geslachten als de Strelitzia (paradijsvogelbloem), Canna en Muscacea (banaan). Een bloeiwijze met felgekleurde schutbladen en grote groene bladeren op lange bladstelen. Het geslacht Heliconia telt ongeveer vijftig soorten en ontelbare cultivars. De verschillende soorten komen van nature voor in tropisch Zuid-Amerika en de eilanden in de Grote Oceaan ten westen van Indonesië. Het geslacht Heliconia hoorde in het verleden bij de familie Musaceae (banaanfamilie) maar is door taxonomen (wetenschappers in de biologie die zich bezighouden met het beschrijven, indeling en benoemen van planten) in 2003 ingedeeld bij de familie van de Heliconiaceae. De familie bestaat alleen uit het geslacht Heliconia. Dit geslacht telt ongeveer tweehonderd soorten, die inheems zijn in de tropische of subtropische gebieden van Zuid-Amerika, tropisch Azië en de eilanden ten westen van Indonesië. De prachtige schutbladen met bloemen worden in Nederland vaak als snijbloemen verwerkt in boeketten.

Blad als een bananenblad.Blad als een bananenblad.

Beschrijving Helicona

De groenblijvende, meerjarige plant heeft een krachtige wortelstok. Uit de wortelstok komen lange stelen met aan de top een groot blad. Tussen de grote groene bladeren groeien de gekleurde schutbladeren met bloemen. Schutbladen die omhoog of naar beneden wijzen. Tussen de schutbladeren groeien kleine onopvallende rode, oranje, gele of roze bloemen. Er zijn Heliconia's met een rechtopstaande of hangende bloeiwijze. De namen van de plant geven vaak een beschrijving van het schutblad (bloem), zoals:
 • stricta-rechtopstaand;
 • bihai-scharen van de kreeft;
 • rostrata-vogelbek;
 • psittacorum-papegaai.

Soorten

De soorten kan men onderverdelen in twee groepen:
 • Heliconia's met naar beneden hangende bloemen;
 • Heliconia's met opstaande bloemen.

Blad- en bloemschede die een soort schijnstammen geven.Blad- en bloemschede die een soort schijnstammen geven.
Enkele gangbare cultivars zijn:
 • Heliconia stricta of 'Olympic Flame'. De opstaande bloemen zijn vlamvormig en oranje met een geelgroene rand;
 • Heliconia stricta ‘Bucky’ met rode opstaande bloemen en rode bloemsteel;
 • Heliconia bihai (rode palulu) met tal van rode opstaande schutbladeren die in totaal wel 1,5 meter worden;
 • Heliconia rostrata of snavelheliconia met hangende bloemen naar beneden. Bloemen bestaande uit 12 tot 35 felrode schutbladeren met een groengerande, gele top;
 • Heliconia schiedeana of gemberbloesem met opstaande vertakte bloeiwijze met rode schutbladeren en gele bloemen;
 • Heliconia spathocircinata met een rechtopstaande bloeiwijze aan een steel van 15 tot 50 centimeter lang;
 • Heliconia stricta 'Dwarf Jamaican': een cultivar van de Heliconia stricta met paarse bessen;
 • Heliconia psittacorum of papagaaienbanaan: een bloeiwijze met rechtopstaande 2,5 tot 5 centimeter lange buisvormige, oranje tot geelgroenachtige bloemen met een donkere top.

Gekleurde schutbladeren.Gekleurde schutbladeren.

Bloeiwijze

De planten hebben grote en prachtig gekleurde schutbladeren waarin kleine buisvormige bloemen zitten. Bladeren en schutbladeren die uit de lange stengel groeien waardoor er schijnstammen ontstaan.

Bevruchting

De felgekleurde schutbladeren trekken in het land van herkomst kolibries aan. Elk Heliconiasoort heeft bloemen waar de snavel van maar één soort kolibrie inpast. De kolibrie die een snavelvorm heeft welke precies past in de lange buisvormige bloemen binnenin het schutblad. De kolibrie drinkt de nectar van de bloeiende bloem en krijg hierbij wat stuifmeel op de snavel of rug en vliegt hiermee naar de volgende Heliconia waar het stuifmeel blijft ‘hangen’ aan de kleverige stempel. De Heliconia is bevrucht en de besjes met zaad gaan groeien. Ook een spontane hybride kan zo ontstaan want soms lukt het een kolibrie om van een Heliconia te drinken waar zijn snavel niet goed op past. De hybride en gekweekte soorten kunnen echter niet zorgen voor nageslacht.

Het water in de schutbladen is een perfecte omgeving voor kikkerdril en muggenlarven.Het water in de schutbladen is een perfecte omgeving voor kikkerdril en muggenlarven.

Voedselbron

Naast een voedselbron voor kolibries is de Heliconia met zijn schutbladeren nog een voedselbron voor andere dieren als muggen en kikkers. In het schutblad kan water blijven staan als in een minivijvertje. Muggen en kikkers vinden hierin een afzetplek om te zorgen voor nageslacht. Kikkerdril en muggenlarven ontwikkelen zich namelijk het beste in water dat stilstaat.

Behandeling

Een Heliconia heeft het liefst een lichte plek met een temperatuur tussen de tien en dertig graden. Zet de plant niet constant in de volle zon en zorg dat de grond niet uitdroogt. De plant vraagt een hoge luchtvochtigheid en regelmatig sproeien heeft de plant dan ook nodig. Geef eens per maand plantenvoeding en zorg dat er geen water blijft staan in de pot of schotel. Komt na ongeveer twee jaar de aarde omhoog uit de pot dan heeft de plant een nieuwe en grotere pot nodig. Gebruik hier het liefst palmgrond voor. De Heliconia is in de zomer een ideale terrasplant, maar moet zo gauw het ’s nachts onder de tien graden komt naar binnen.

Snijbloemen

Naast de Heliconia met de opstaande oranje schutbladen met een geelgroene rand, zijn er steeds nieuwe soorten Heliconia's gekweekt die als snijbloemen te koop zijn. Snijbloemen met de naam zoals:
 • Heliconia Black Magic met een prachtig bordeauxrode kleur;
 • Caribea Yellow met een wonderlijk gele kleur;
 • Heliconia Emerald met groene bloemen:
 • Heliconia Vel She Kong met hangende harige roze/rode schutbladeren;
 • She pink met een mooie roze kleur en licht harige en zachte schutbladeren;
 • Heliconia Psittacorum Sassy met slanke roze schutbladeren.
© 2018 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Evolutionair gelijk: kolibrie en kolibrievlinderEvolutionair gelijk: kolibrie en kolibrievlinderIn de evolutie zijn er vele bijzondere dieren ontstaan. Twee daarvan zijn de kolibrie en de kolibrievlinder. Zoals de na…
Kerstster of kerstroos verzorgen en overhoudenKerstster of kerstroos verzorgen en overhoudenDe poinsettia, in de volksmond vaak kerstster of kerstroos genoemd, is een kamerplant. Een kamerplant die haar popularit…
De kattenstaartamarant met veel rode bloemenDe kattenstaartamarant met veel rode bloemenDe kattenstaartamarant is een eenjarige plant met een geweldige overvloed aan bloemen op lange hangende stelen. Met meer…
De kolibrie: het kleinste vogeltje op aarde?De kolibrie: het kleinste vogeltje op aarde?De kolibrie is een erg bijzonder vogeltje: heel klein, kleurrijk en vliegt heel snel. Ook al komen ze van nature niet in…

De paasbloem of narcis in de lente: verzorging en soortenDe paasbloem of narcis in de lente: verzorging en soortenPaasbloemen of gele narcissen vormen een prachtig decor in de lente. Pleinen en parken worden gekleurd met smaakvolle wi…
De Dendrobium of bamboeorchidee heeft een tros met bloemenDe Dendrobium of bamboeorchidee heeft een tros met bloemenDe Dendrobium nobile of bamboeorchidee, is een van de grootste geslachten van de familie van de orchideeën. De Dendrobiu…
Bronnen en referenties
 • https://gardendrum.com/2014/11/09/how-to-grow-heliconia-brightest-tropical-flower/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Heliconia_(geslacht)
 • https://www.mooiwatplantendoen.nl/heliconia
 • http://koopmansbotanica.blogspot.nl/2013/01/
 • http://www.araflora.nl/p1756/heliconia_olympic_flame_&
 • https://www.burgerszoo.nl/nieuws/heliconias-op-maat-gemaakt-voor-de-kolibriesnavel/
 • http://www.mdk.nl/nieuws/5/28/MDK_Flowers_&_Greens_introduceert_een_nieuw_merk!
Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.