De paasbloem of narcis in de lente: verzorging en soorten

De paasbloem of narcis in de lente: verzorging en soorten Paasbloemen of gele narcissen vormen een prachtig decor in de lente. Pleinen en parken worden gekleurd met smaakvolle witte en gele paasbloemen. Paasbloemen maken het lentegevoel en het paasplaatje volledig. De bloemen zijn geel of wit, soms met een oranje kroontje. Naast de mooie kleur verspreiden sommige narcissen een frisse geur. Een paasbloem hoeft niet veel verzorging. Je plant de bollen in de herfst, alvorens het gaat vriezen. Het jaar erna heb je al prachtige voorjaarsbloemen. Narcissen houden van volle zon of lichte schaduw. Het decor van een prachtige narcissenweelde wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. Een beetje vrieskou is geen probleem voor de narcissen. Ze zullen wat slap hangen, maar richten zich daarna wel weer op. Synoniemen voor paasbloemen zijn narcissen of paaslelies. In Vlaanderen spreekt men van de paasbloem.
Mooie narcissen kleuren in het voorjaar het landschap. / Bron: SteenJepsen, PixabayMooie narcissen kleuren in het voorjaar het landschap. / Bron: SteenJepsen, Pixabay

Wat is een paasbloem of narcis?

De narcis is afkomstig uit het geslacht van bolgewassen uit de narcisfamilie. De naam vindt zijn oorsprong in de Griekse mythologie. De plant is genoemd naar de ijdele jager. Narcissus was zo enorm verliefd op zijn spiegelbeeld in het water dat hij er uiteindelijk in verdronk. Het is daarom dat narcissen altijd een beetje naar beneden kijken. Narcissen ontstaan uit voorjaarsbollen en hebben een koude periode in de winter nodig, om het jaar nadien te kunnen bloeien. Er zijn narcissen in vele soorten en kleuren. Roze, oranje, gevlekte, met gele trompetten, enzovoort. De gekende paasbloem in onze Lage Landen ziet geel of wit. Narcissen kan je rustig laten verwilderen. Ze vermeerderen zich vanzelf en elk jaar zullen er meer bloemen komen. De voortuinen bij de mensen staan in de lenteperiode vol met narcissen. Omwille van het feit dat de paasbloem rond Pasen bloeit, krijgt hij vanzelfsprekend de naam paasbloem met zich mee.

Wanneer en hoe narcissen planten?

Narcissen worden geplant in het najaar, ergens tussen half september en half oktober. De bollen worden in een plantgat in de aarde gestopt, in een diepte van ongeveer twee keer de hoogte van de bol. Narcissen worden vaak in (kleinere) groepjes geplant, in potten op het terras of tussen de heesters en bodembedekkers. Je kan zelfs paasbloemen planten in het gras. Het is zelfs leuk voor de kindjes als er paaseieren moeten geraapt worden in het gras tussen de paasbloemen. Na de bloei kunnen narcissen blijven staan in de grond. Laat het loof rustig afsterven en bruin worden. Het volgende jaar bloeien de bollen gewoon opnieuw. Door de uitgebloeide bloemen af te knippen, zal de energie volledig in de bol worden opgeslagen.

De ideale plaats en bloei van de narcis

Een narcis voelt zich opperbest in de volle zon of in de lichte schaduw. Narcissen hebben veel zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. Een humusrijke en vruchtbare grond, die heel water doorlaatbaar is, is de ideale ondergrond om een narcis te laten groeien. Narcissen kunnen reeds heel vroeg in het voorjaar beginnen te groeien, afhankelijk van het weer. Bij warm en zonnig weer bloeien ze heel snel. Als het wat langer koud blijft, dan wordt de bloei met enkele weken uitgesteld. Je ziet perfect de startende bloei wanneer er wat groen stengelblad boven de grond uitsteekt. Dat is het signaal dat de bloei nu echt van start is gegaan.

Verzorging van narcissen of paasbloemen

Narcissen hoeven weinig verzorging. Planten doe je in het najaar, mooie voorjaarsbloemen heb je in de lente. Laat de bloem helemaal uitsterven alvorens je het loof eraf knipt. Op deze manier komen de paasbloemen volgend jaar vanzelf opnieuw in bloei.
Enkele tips kunnen helpen om een optimaal bloeiresultaat te verkrijgen.

Verzorgingstips voor narcissen

 • Het slijmerige vocht, afkomstig uit de steel, kan je vermijden aan je handen door handschoenen te dragen. Het slijm kan eventueel voor wat huidirritatie zorgen.
 • Zorg steeds voor een lichte en zonnige standplaats voor narcissen zodat ze optimaal kunnen groeien.
 • Als je narcissen in een vaas wilt zetten, dan snijd je de stelen schuin af. Vervolgens zet je ze in een vaas met een laagje water. Schoon water met een druppeltje chloor zorgt voor een perfect bloeiresultaat.
 • Wil je dat je paasbloemen langer bloemen geven? Dan knip je het best af en toe de uitgebloeide en lelijke bloemen weg. Deze kosten de plant immers veel energie.

Soorten narcissen

De narcis behoort tot het plantengeslacht ‘Amaryllidaceae’. Er bestaan verschillende soorten narcissen. Zo zijn er de narcissen zonder blad (potloodjes), narcissen met een vast blad (pootjes) en narcissen met een los blad. Er worden ongeveer 30 narcissoorten onderscheiden, waarvan de belangrijkste de grootkronige en kleinkronige narcis, de trompetnarcis, de dubbele narcis en de Narcis Poeticus. In België en Nederland komt enkel de wilde narcis van nature voor.

Vriezen in het voorjaar: vrieskou en narcissen

Enkele dagen of maximaal een weekje lichte vorst kunnen narcissen wel aan. Ze zullen een beetje slap hangen door de vrieskou, maar daarna gaan ze zicht wel opnieuw oprichten. Afdekken met stro is een mogelijkheid. Als de vorstperiode lang aanhoudt, dan zijn de narcissen heel snel uitgebloeid. Een late winterprik in maart kan de bloei van de narcissen dus wat ontregelen.

Paasbloemen staan in bloei. De lente is in het land. / Bron: Sunny611, PixabayPaasbloemen staan in bloei. De lente is in het land. / Bron: Sunny611, Pixabay

Paasbloemen en voorjaarsbloemen zorgen in de lente voor een mooi decor

Niets mooier dan parken vol met paasbloemen. De prachtige weelde van de voorjaarsbloemen luidt het begin in van mooier en warmer weer. De mooie paasbloemen worden gebruikt voor allerlei gelegenheden. Kindjes kunnen paaseieren rapen in een grasveld vol met paasbloemen. Mensen die gaan trouwen kunnen hun trouwfoto’s nemen in een grasveld met paasbloemen op de achtergrond. Kortom de narcissen of paasbloemen zijn fantastische voorjaarsbloemen, die eigenlijk weinig werk of inspanning vereisen. Laat je dus verleiden door wat bloembollen te planten en het voorjaar erna te genieten van de prachtige bloemen. Haal op deze manier eenvoudig de lente en het lentegevoel in huis.
© 2018 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Christelijke Feestdagen - PasenChristelijke Feestdagen - PasenPasen is een christelijk feest, echter de manier waarop de meeste mensen Pasen vieren (met eieren en de Paashaas) is nie…
Narcissus, narcis, narcisme: wat betekent dat eigenlijk?Narcissus, narcis, narcisme: wat betekent dat eigenlijk?Het is allemaal begonnen in de Griekse mythologie met de mooie Narcissus, daarna kwam Freud die in een psychische aandoe…
Je eigen moestuin: Lente-uiJe eigen moestuin: Lente-uiDe lente-ui is niet heel moeilijk om in je eigen moestuin te laten groeien. Het is ideaal voor in de moestuin voor kinde…
Piep, het is Pasen! door Liesbet SlegersrecensiePiep, het is Pasen! door Liesbet SlegersDe lente komt er weer aan en het is bijna Pasen. In dit boekje komt een peuter/kleuter meer te weten over de lente, Pase…

Het Riviniana viooltje of het bleeksporig bosviooltjeHet Riviniana viooltje of het bleeksporig bosviooltjeHet Rivinia viooltje (Viola riviniana) of bleeksporig bosviooltje wordt veel gekocht als tuinplant om te verwilderen. He…
Een Heliconia als kamerplant of als snijbloemenEen Heliconia als kamerplant of als snijbloemenDe Heliconia kamerplant heeft opvallende gekleurde schutbladen. Schutbladen die lijken op de bloem maar de bloemen zitte…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PGW9031, Pixabay
 • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Paasbloem
 • Groenvanbijons.be, https://www.groenvanbijons.be/kamerplanten/narcissen
 • Nieuwsblad.be, https://www.nieuwsblad.be/cnt/blpva_02787498
 • Tuinadvies.be, https://www.tuinadvies.be/artikels/bolgewassen_planten
 • Afbeelding bron 1: SteenJepsen, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Sunny611, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 16-03-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.