De kolibrie is een erg bijzonder vogeltje: heel klein, kleurrijk en vliegt heel snel. Ook al komen ze van nature niet in Nederland voor, je kunt ze wel zien in dierentuinen, waar hun leefklimaat nagebootst wordt.
Waar komen ze voor: Hoofdzakelijk in Zuid-amerika, maar ook wel in Midden- en Noord-Amerika.
Hoe oud kunnen ze worden: Tussen de 6 en 12 jaar.
Leefgewoonten
Een kolibrie verbruikt veel energie en moet daarom ook regelmatig rust nemen. Als ze slapen, slapen ze zo diep dat ze niets van hun omgeving opmerken. Het verenkleed en het lichaam van de kolibrie is meestal glanzend groen of blauw. sommige soorten kolibriesl leven in de bossen en andere soorten trekken rond, veelal richting Noord-Amerika.
Voeding
Kolibries hebben een lange snavel waarmee ze de nectar uit bloemen verzamelen. Ze vangen daarnaast ook insecten, zoals vliegen, bijen, spinnen en andere kleine insecten. De snavel bestaat uit een flexibele onderkaak, waardoor het makkelijker is om de insecten te vangen. Het bijzondere is dat een kolibrie om de 10 a 15 minuten iets moet eten, vanwege zijn snelle metabolisme.
Kenmerken van het lichaam
Kolibries kunnen zowel voor-en achteruit vliegen en zelfs stilhangen in de lucht. Bij het vliegen slaat de kolibrie wel 10 tot 80 keer met zijn vleugels! Er bestaan wel 320 verschillende soorten kolibries waarvan de meeste soorten herkenbaar zijn aan de vorm van de snavel, staart en ook wel aan de kragen en kuiven die sommige soorten wel of niet hebben. Bij de meeste kolibriesoorten is de lichaamslengte zo'n 5 centimeter en wegen ze tussen de 5 en 7 gram.
Voortplanting
Tijdens het broedproces doet het vrouwtje het meeste werk. Zij bouwt het nest, broedt de eieren uit en zorgt voor de jongen. De kolibrie legt 2 eieren en eht duurt 14 dagen voordat de eieren uitgebroed zijn. Zodra de jongen geboren zijn, kunnen ze al vliegen.
Andere kolibrie soorten
Reuzenkolibrie: Deze kolibriesoort is de grootste en heeft een lichaamslengte van 20 centimeter en komt uit het Andesgebergte.
Bijenkolibrie: Deze kolibriesoort is de kleinste met een lichaamslengte van 4 centimeter en komt voornamelijk voor in Cuba.
De Tasmaanse duivel - bijna uitgestorvenVeel mensen kennen de Tasmaanse Duivel alleen uit de Warner Brothers tekenfilms. Dit dier bestaat wel degelijk echt al klinkt de n…
Hoe kan ik vogels in de winter voeren?Met name tijdens de winter en de herfst is het fijn voor vogels als mensen voer in de tuin klaar leggen voor ze. De winter en de h…
De Shamo en zijn geschiedenisDit artikel heb ik geschreven om te informeren over het ontstaan van dit mooie kippenras. Lees hieronder de belangrijkste wetenswa…