Erwtenplant: verzorgen en stekken

Erwtenplant: verzorgen en stekken De erwtenplant is een kamerplant met groene bolletjes die aan steeltjes groeien. Deze bolletjes lijken enorm op doperwten en daar komt de naam van de plant dan ook vandaan. In het Engels heet dit plantje string of pearls en in het Latijn draagt het erwtenplantje de naam Senecio rowleyanus. Het erwtenplantje is een populaire kamerplant die vooral in hoge potten en op kasten gebruikt wordt. De steeltjes met de kleine bolletjes hangen dan mooi naar beneden toe. Het verzorgen en stekken van het plantje is erg eenvoudig als je weet hoe het plantje werkt.

Verzorgen van de erwtenplant

Het erwtenplantje is eenvoudig te verzorgen en kan ook goed tegen snoeien als de plant bijvoorbeeld te lang wordt of als je de plant wilt stekken.

Plaatsing

Het erwtenplantje is een kamerplant en kan dus niet buiten staan. Hou het plantje in een warme kamer zoals de huiskamer. Het erwtenplantje is dol op licht, maar kan erg slecht tegen de zon. Zorg dus voor een plek in de buurt van een raam, maar plaats het plantje niet recht voor het raam. Een beetje zon kan geen kwaad, maar de hele dag volle zon zal het plantje zeker geen goed doen. Het is een hangplant dus zorg voor een plek waar de strengen met parels ongehinderd naar beneden kunnen groeien. Gebruik bijvoorbeeld een hangpot of plaats het plantje op een kast.

De pot

Het is belangrijk dat er geen water in de pot blijft staan. Gebruik naast een sierpot ook een binnenpot met voldoende gaten om overtollig water weg te laten lopen. Zo staat het erwtenplantje niet constant met zijn wortels in het water. Op deze manier voorkom je dat de wortels van de plant gaan rotten.

Water

Het erwtenplantje is een vetplant die zijn erwtjes gebruikt om water in op te slaan. Het plantje heeft daarom niet heel veel water nodig. Geef pas een klein beetje water als de aarde helemaal droog is. Controleer hierbij niet alleen de bovenkant van de aarde, maar voel ook wat dieper in de aarde en controleer de onderkant van de pot. De plant mag af en toe best een tijdje droog staan voordat er weer water gegeven wordt. Het liefst krijgt het plantje water vanaf de onderkant. Doe dit door de pot met gaatjes een tijdje in een laagje met water te zetten totdat de aarde vochtig is. In de wintermaanden mag de plant nog langer droog staan dan in de zomer. Doordat het plantje dan minder licht krijgt is er ook een stuk minder water nodig. Het is afhankelijk van de plaats en de grote van de pot hoe vaak de plant precies water moet hebben, maar in de zomer mag het plantje ongeveer één keer per week water krijgen en in de winter ongeveer één keer in de twee weken.

Stekken van het erwtenplantje

Stekken op water

Om het plantje te stekken knip je een stukje steel af van ongeveer 10 centimeter. Knip tussen de erwtjes in zodat die niet beschadigen. Verwijder de erwtjes aan de onderkant van het steeltje om rotting te voorkomen en plaats het steeltje in het water. Aan de bovenkant moeten nog wel erwtjes zitten, maar die mogen het water niet raken. Het plantje zal vanzelf wortels krijgen. Als de wortels ongeveer 5 tot 10 centimeter lang zijn kan het stekje de aarde in. Verzorg het stekje als een volwassen plant.

Stekken op aarde

Het is ook mogelijk om een stekje van een erwtenplantje meteen in de aarde te stekken. Knip hiervoor een stengel van ongeveer 5 tot 10 centimeter af van de moederplant. Laat de erwtjes er gewoon aanzitten. Leg het steeltje op de aarde in een potje en druk het steeltje een klein beetje aan. Het is de bedoeling dat het steeltje de aarde goed raakt, maar het steeltje hoeft niet bedekt te zijn met aarde. Geef af en toe een klein beetje water en dan zullen er vanzelf wortels gaan groeien aan het steeltje. Als de wortels groot genoeg zijn zal er een nieuw steeltje groeien en is de plant succesvol gestekt.
© 2019 - 2024 Larskp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chinees lantaarnplantje: verzorgen en stekkenChinees lantaarnplantje: verzorgen en stekkenHet Chinees lantaarnplantje is een plantje uit Afrika met kleine hartvormige blaadjes die lichtgroen tot donkergroen kun…
Pannenkoekplant: verzorgen en stekkenPannenkoekplant: verzorgen en stekkenDe pannenkoekplant is een populaire kamerplant met grote donkergroene bladeren die qua vorm doen denken aan pannenkoeken…
Kamerplanten: kopen van een kamerplantKamerplanten: kopen van een kamerplantKamerplanten zijn makkelijk online te bestellen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen een kamerplant nemen. De be…
Aloë vera: verzorgen en vermeerderenAloë vera: verzorgen en vermeerderenDe Aloë Vera is een vetplant die vooral bekend is geworden door zonnebrand, huidverzorging en drankjes waarin de plant v…

Kamerplant lithops: levende steentjesKamerplant lithops: levende steentjesLithops, of in Nederland beter bekend als levende steentjes, zijn kleine plantjes in de vorm van steentjes. Er zijn ruim…
Eenvoudig een mangoboom kweken uit een pitEenvoudig een mangoboom kweken uit een pitDe mango is een heerlijke zoete, sappige en zomerse fruitsoort die door zijn zachte smaak heerlijk is om te eten. Het is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Blumenbiene, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://www.youtube.com/watch?v=bZgmT2Vi-nI
  • https://groenepassies.nl/binnen/het-erwtenplantje-senecio-rowleyanus-verzorgen-en-stekken/
Larskp (41 artikelen)
Laatste update: 24-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.