Dracaena draco: een luchtzuiverende kamerplant

Dracaena draco: een luchtzuiverende kamerplant De dracaena draco is een populaire kamerplant. Het is een palm die ook wel bekend staat om zijn luchtzuiverende werking. Deze plant zou stoffen als xyleen, trichloorethyleen en formaldehyde uit de lucht halen. De verzorging van deze kamerplant is eenvoudig. In Nederland staat de dracaena draco ook wel bekend onder de naam drakenbloedboom.

Oorsprong

De oorsprong van deze palm ligt bij de Canarische eilanden. Ook komt de dracaena draco van nature voor op Madeira, Kaapverdië en in Marokko. Deze palm is het ‘groene’ symbool van het eiland Tenerife.

Op de Canarische eilanden speelt de dracaena draco een belangrijke rol in het religieuze leven van de Guanches. Dit zijn de oorspronkelijke bewoners van de Canarische eilanden. In de middeleeuwen werd het sap in verband gebracht met hekserij. Dit komt doordat het sap oranjerood kleurt, als het aan de lucht wordt blootgesteld. Hier komt dan ook de term drakenbloed vandaan.

Uiterlijk

De dracaena draco kan een lengte van 12 meter bereiken. Echter, het duurt wel 10 jaar voor de palm 1 meter hoog is. De bladeren zijn lang en dun en bevatten twee kleuren groen. Het lijkt soms net of er strepen op het blad zitten. De stam is lichtbruin en lijkt zelfs een beetje grijs. De palm is een eenzaadlobbige. Dit betekent dat de dracaena maar één zaadlob heeft. Het gevolg hiervan is, dat de palm geen jaarringen heeft. De exacte leeftijd kan alleen bepaald worden door de vertakkingen te tellen. Iedere vertakking staat voor 1 jaar.

Water

De dracaena heeft niet veel water nodig. Je kunt hem water geven wanneer de bovenkant van de grond droog aanvoelt. Hoeveel water je precies moet geven is afhankelijk van de grootte, het licht en de temperatuur. In de zomer heeft hij meer water nodig dan in de winter. Er mag geen laagje water onderin de pot blijven staan. Wanneer de grond erg vochtig voelt, is het raadzaam minder te geven. Bij te veel water kan er wortelrot optreden.

Je kunt er ook voor kiezen om vulcastrat te gebruiken. Vulcastrat is een soort grind dat een absorberende werking heeft. Ook kun je een watermeter gebruiken, zodat je weet wanneer er te veel water in de grond zit. Tot slot kun je ook de dracaena sproeien. Het ongedierte en stof wordt zo weg gesproeid.

Licht en warmte

Dracaena's hebben maar maximaal drie uur per dag zonlicht nodig. Het beste is dan ook, om de palm op voor het raam het noorden te zetten. Je kunt de palm ook voor een raam zetten op het westen of oosten, maar dan kun je het best drie tot vier meter afstand houden tussen de palm het raam. Bij het zuiden kun je uitgaan van minimaal 4 tot 5 meter. De minimale temperatuur moet overdag 18 graden zijn en ’s nachts 12 graden.

Verpotten

Wanneer je de dracaena wil verpotten, dan kun je dat het best in de lente doen of direct nadat je hem aangeschaft hebt. In de lente herstellen de beschadigde wortels sneller, dan in andere jaargetijden. Je moet iedere twee jaar de dracaena verpotten. Ook moet je hem verpotten als de plantenbak te klein geworden is. De plantenbak moet altijd minimaal 20% breder zijn dan de plant. Een grotere pot zorgt voor meer groei en een betere gezondheid van de palm. Ook zorgt het ervoor dat de palm beschikt over een grotere waterbuffer en voldoende voedingsstoffen. Wanneer de dracaena toch te weinig voeding heeft, dan kun je het bijvoeden. Dit kan alleen maar in de lente en de zomer.

Een dracaena draco kopen

Een palm kopen is erg eenvoudig. Tuincentra's hebben vaak een speciale afdeling voor palmen. Ook in verschillende supermarkten en bouwmarkten vind je de dracaena draco. Ook online of bij een kweker kun je een dracaena kopen. Je kunt daarnaast ook de uitdaging aangaan, om zaadjes te kopen. Het duurt dan wel lang voordat de dracaena eruitziet als een echte kamerplant.
© 2017 - 2024 Droomwolkje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Op het Canarische Eiland Tenerife is van alles te doen voor toeristen, waaronder een tocht op zee om walvissen en dolfij…
Auto huren Tenerife, Canarische eilandenAuto huren Tenerife, Canarische eilandenOp Tenerife, Canarische eilanden, Spanje is een auto huren geen probleem. Goedkope autoverhuur kan op elk moment van de…
Vulkanen in Europa: Portugal en SpanjeEuropa kent enkele vulkanische gebieden, waaronder in Portugal op de Azoren en in Spanje op de Canarische eilanden. De h…
De Canarische eilanden, één en al vulkaanDe Canarische eilanden, één en al vulkaanDe Canarische eilanden, gelegen in de Atlantische oceaan ten westen van het zuiden van Marokko, liggen in één van de mee…

Bismarckia nobilis: Herkomst, uiterlijk en verzorgingBismarckia nobilis: Herkomst, uiterlijk en verzorgingDe Bismarckia nobilis is een moeilijk groeiende palmboom die er bijzonder uitziet. Het is geen winterharde palm. Deze pa…
Syngonium, kamerplant met pijlvormige bladerenSyngonium, kamerplant met pijlvormige bladerenDe klimplant Syngonium is een redelijk makkelijke kamerplant die geschikt is voor zowel een beginnende als gevorderde li…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Danube, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Drakenbloedboom
  • http://www.123kamerplanten.com/verzorging-tips/kamerplanten-encyclopedie/dracaena/
  • https://www.devoedzamekeuken.nl/20-kamerplanten-die-de-lucht-zuiveren/
  • http://www.zadengigant.nl/zaden/dracaena-draco-10-zaden.html
  • http://www.e46.nl/huis/vulcastrat-professionele-potgrond/
Droomwolkje (15 artikelen)
Laatste update: 18-05-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.