Alocasia zebrina/olifantsoor: verzorging en stekken

Alocasia zebrina/olifantsoor: verzorging en stekken Wanneer je een blikvanger in je interieur wilt, dan is de Alocasia zebrina een goede koop. Deze exotische plant is door zijn grote, groene bladeren en het zebramotief op de stelen echt een blikvanger voor in het interieur. De Alocasia zebrina wordt door zijn grote, hartvormige, groene bladeren ook wel olifantsoor genoemd. De verzorging van deze plant komt nogal nauw, maar met tips en een beetje liefde kom je een heel eind. Wanneer je de alocasia goed verzorgt, heb je zelfs kans dat er bloemen in je Alocasia zebrina komen. Ook kun je met een beetje geluk de Alocasia zebrina stekken. Bij aankoop van de Alocasia zebrina is deze meestal nog niet zo groot. Na een aantal maanden kan deze plant enorm zijn gegroeid. Houd dus rekening met de ruimte die je in huis hebt, wanneer je deze kamerplant aanschaft. Ook heeft de Alocasia zebrina de juiste standplaats en de juiste verzorging nodig om te overleven en goed te groeien.

Inhoudsopgave


Oorsprong van de Alocasia zabrina en haar natuurlijke habitat

De Alocasia behoort tot de aronskelkfamilie. Er zijn veel verschillende soorten Alocasia's. De Alocasia komt voornamelijk voor in Borneo en omliggende gebieden in Zuidoost-Azië. In deze landen wordt de wortel van de Alocasia gekookt en gebruikt in allerlei gerechten. De Alocasia zebrina kan in de natuur vier meter hoog worden. Ook kunnen de bladeren enorm worden, deze kunnen een doorsnede van 1,5 meter hebben. Daarom wordt de Alocasia zebrina in de natuur voornamelijk als paraplu of als schuilplaats voor mens en dier gebruikt.

De Alocasia zebrina als kamerplant

De Alocasia zebrina komt niet voor in de top 10 van meest luchtzuiverende kamerplanten. Wel zijn de bladeren erg groot, waardoor de plant veel zuurstof kan produceren. Hoe groter de bladeren van de Alocasia zebrina zijn, hoe meer de plant de lucht zuivert. Delen van de Alocasia zebrina zijn giftig. Let daarom op wanneer je huisdieren of kinderen hebt, want de plant zelf en het vocht uit de plant kan irritatie aan de huid en slijmvliezen veroorzaken.

Standplaats van de Alocasia zebrina

De Alocasia zebrina wil graag op een plek staan met veel licht, maar niet in direct zonlicht. Direct zonlicht kan ervoor zorgen dat de bladeren verbranden. Het is raadzaam om de Alocasia zebrina regelmatig te draaien, omdat ze naar het licht toe wil groeien. In de zomer is het mogelijk om de plant buiten te zetten, op een plek zonder direct zonlicht. De Alocasia zebrina komt van oorsprong uit het tropisch regenwoud en houdt daarom van warmte. Een kamertemperatuur van 18 tot 22 graden is het meest ideaal voor de Alocasia zebrina. Zet de Alocasia zebrina niet vlakbij de verwarming. Dit zorgt voor een te lage luchtvochtigheid.

De Alocasia zebrina wil nog weleens vocht afgeven. Dit verschijnsel heet guttatie. Het vocht wordt afgegeven via de punttoppen van de bladeren. Dit is voor de plant zelf niet schadelijk, maar het kan wel vervelende vlekken veroorzaken op de vloer en op meubels.

Water geven

Doordat de Alocasia zebrina uit het tropische regenwoud komt, houdt ze van een hoge luchtvochtigheid. Daarom mag de kluit van de plant nooit droog zijn en is het dus raadzaam om de kluit altijd iets vochtig te houden. Te veel water kan echter wortelrot veroorzaken. Daarom is het verstandig om de Alocasia zebrina in de zomer 2 à 3 maal per week kleine beetjes lauwwarm water te geven. Wanneer de Alocasia zebrina te veel of juist te weinig water heeft gekregen, zullen de stengels en bladeren slap gaan hangen. Ook kunnen de bladeren gele of bruine randjes krijgen of er kunnen bruine plekken op het blad ontstaan. Bij te veel water gaat de Alocasia zebrina meer vocht afgeven via haar bladeren. Geef de Alocasia zebrina altijd lauwwarm water. Wanneer je de Alocasia zebrina te koud water geeft, zal ze 'schrikken'. Dit komt door de oorsprong van de plant. Dit kan tot gevolg hebben dat de bladeren gaan hangen. In de winter staat de Alocasia zebrina in ruststand en dan mag ze minder water. Verder vindt de Alocasia zebrina het heerlijk om een maal per week besproeid te worden. Dit zorgt voor mooie, groene bladeren.

Snoeien

De Alocasia zebrina staat erom bekend dat ze regelmatig haar bladeren vernieuwt. Wanneer er een nieuw blad komt, sterft er eerst een blad af. Dit blad wordt bruin en kun je onderaan, enkele centimeters boven de stam, afknippen. Vanuit de stengel van een blad groeit een nieuw blad. Dit blad zit opgerold in de stengel. Een nieuwe stengel heeft een lichtgroene kleur en nog weinig strepen. Wanneer de stengel wat ouder en sterker is, komen er meer tekeningen op. Af en toe komt het voor dat de Alocasia zebrina bloemen krijgt. Dit geeft aan dat het erg goed met de plant gaat. Het is raadzaam om deze bloemen uit de plant te knippen, omdat er dan meer energie naar de volledige plant gaat dan naar alleen de bloem.

De Alocasia zebrina stekken

De Alocasia zebrina is moeilijk te stekken. Het kan voorkomen dat er een jong aan de moederplant groeit. Het jong kun je verwijderen wanneer deze zijn eigen wortels heeft ontwikkeld. Let wel op dat je de moederplant niet beschadigt, wanneer je het jong loshaalt van de moederplant. Het beste kun je in het voorjaar het jong van de moederplant verwijderen, zodat de wortels van het stekje sneller groeien. De worteltjes van het stekje moeten ongeveer 10 centimeter lang zijn. Wanneer de worteltjes lang genoeg zijn, kun je het stekje in een eigen pot met potgrond zetten. Zet het stekje op een lichte plek en houd de grond een beetje vochtig. Ook kun je het stekje in een plastic zakje zetten, zodat de luchtvochtigheid wordt verhoogd. Dit zorgt ervoor dat het stekje sneller kan groeien.

Ziektes

De Alocasia zebrina heeft een hoge luchtvochtigheid nodig. Wanneer de luchtvochtigheid op de standplaats te laag is, is de Alocasia zebrina gevoelig voor spint. Daarom is het raadzaam om de Alocasia zebrina regelmatig te sproeien. Wanneer jouw Alocasia zebrina last heeft van spint, dan kun je haar in de tocht zetten. Let er wel op dat het weer dit toelaat en de tocht niet te koud is.
© 2020 - 2025 Silvie7, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een decoratieve hangplant: de Tradescantia of vaderplantEen decoratieve hangplant: de Tradescantia of vaderplantOp zoek naar een mooie hangplant? Kies dan voor de Tradescantia of vaderplant. Zijn langwerpige blaadjes hebben prachtig…
Erwtenplant: verzorgen en stekkenErwtenplant: verzorgen en stekkenDe erwtenplant is een kamerplant met groene bolletjes die aan steeltjes groeien. Deze bolletjes lijken enorm op doperwte…
Passiflora (passiebloem) stekkenPassiflora (passiebloem) stekkenDe Passiflora is een tropische plant die in de zomer prachtige bloemen geeft. Helaas kan de plant in de tuin maar ongvee…
Calla (Aronskelk, Zantedeschia): plant voor binnen en buitenCalla (Aronskelk, Zantedeschia): plant voor binnen en buitenDeze van oorsprong Zuid-Afrikaanse moerasplant is afkomstig van de familie Aronskelkachtigen. De Calla is een knol en st…

Heerlijk geurende kamerplanten: Stephanotis of bruidsbloemHeerlijk geurende kamerplanten: Stephanotis of bruidsbloemKamerplanten zijn er in allerlei soorten en ze hebben elk hun specifieke eigenschappen. Voor de ene soort moet je groene…
De kweepeerboom met vruchten in appel- of peervormDe kweepeerboom met vruchten in appel- of peervormDe kweeperenboom is een grillige, winterharde en bladverliezende boom. De gele vruchten in het najaar hebben een donzig,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Starr Environmental, Flickr (CC BY-2.0/bewerkt)
  • https://www.onehandinmypocket.nl/2018/10/23/alocasia-zebrina/
  • https://www.plantsome.nl/blogs/plantengids/verzorging-alocasia
  • https://www.mamabotanica.nl/blog/alocasia-stekken
  • https://www.123planten.nl/verzorging/tips-alocasia
Silvie7 (8 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.