Olifantspoot (Yucca Elephantipes): stekken en verzorgen

Inhoud
- Taxonomische indeling
- Voorkomen in de natuur
- Uiterlijke kenmerken
- Verzorging van de Yucca Elephantipes
- Stekken
- Wat er mis kan gaan tijdens de verzorging van de Yucca
Taxonomische indeling

De olifantspoot lijkt sterk op een andere Yucca-soort: de Yucca Aloifolia. Het verschil tussen deze twee planten is dat de Aloifolia behoorlijk stevige en stekelige bladeren heeft en een wat schubbige stam, bovendien staan de bladeren meer in een rozetvorm. Met spelende kleine kinderen of onoplettende volwassenen in huis kan dan ook beter de Yucca Elephantipes worden gekocht, want de stekelige bladeren van de Aloifolia kunnen lelijke schrammen veroorzaken.
Voorkomen in de natuur
In de natuur kunnen Yucca-soorten soms 13 meter hoog worden, de Yucca Elephantipes, die onder andere voorkomt in Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en in het oostelijk deel van Mexico, kan in de natuur 9 meter worden, maar als kamerplant in een pot blijven de planten klein. Het onderste deel van de stam kan verdikt zijn, vandaar de toepasselijke naam olifantspoot. De bloemen zijn roomwit, de plant vormt in haar natuurlijke omgeving 60 cm lange pluimen met daarop vele witte bloemen die elk 10 cm lang kunnen worden. De bloemen hebben een klok- of schotelvorm en voor bestuiving is een specifieke nachtvlinder nodig die alleen voorkomt in de streken waar de Yucca van nature groeit. De Yuca bloeit als kamerplant echter maar zelden, alleen als ze in een goed verwarmde kas staat is er een kleine kans op bloei. De Yucca wordt bij ons ingevoerd door stamstukken uit gebied van herkomst te importeren die bij ons door kwekers worden gestekt, de planten worden dus niet of zelden uit zaden opgekweekt.Uiterlijke kenmerken
De Yucca Elephantipes heeft tamelijk zachte bladeren, die overigens niet altijd naar beneden hangen. De plant kan als kamerplant een stam hebben tussen de 30 en 180 cm hoog, geheel afhankelijk van de wijze waarop de plant is opgekweekt. De dikte van de stam is 3-5cm, de bladeren kunnen in de natuur maar liefst 100 cm lang worden, maar als kamerplant wordt die lengte zelden gehaald. De Yucca is met 15 tot 30 cm per jaar een langzame groeier, waarbij de afgeknotte stam niet zal toenemen; het zijn alleen de zijscheuten en de rozetten van de bladeren die steeds verder groeien. De langzame groeisnelheid maakt dat de planten vaak duur zijn in de aanschaf.Verzorging van de Yucca Elephantipes
TemperatuurIn de winter is het zaak om, als de Yucca weinig licht krijgt, de temperatuur zo koel mogelijk te houden, twaalf graden is dan niet te koud. In de woonkamer zullen dit soort lage temperaturen in de winter zelden worden bereikt, maar een graad of vijftien of zestien gedurende de nacht kan voor de plant geen kwaad. In de zomer is doorgaans een normale kamertemperatuur van 20 graden het beste, maar evengoed worden warmere tropische temperaturen ook goed verdragen.
Water en mest
Zorg ervoor dat de Yucca voldoende water in de zomer krijgt, zonder dat de kluit te nat wordt en in het water komt te staan. In de winter moet slechts om de tien dagen water worden gegeven. De plant moet regelmatig worden besproeid om zo de bladeren te bevochtigen, eveneens moeten de bladeren regelmatig worden ontdaan van stof, hetgeen bij deze plant makkelijk gaat, dit kan met een vochtige doek gedaan worden en de hele plant onder de douche zetten is ook een goede optie. Gebruik af en toe om de twee weken spaarzaam wat vloeibare mest om de plant van voldoende voedingsstoffen te voorzien.
Licht en lucht

Verpotten
De Yucca Elephantipes kan in de lente worden verpot naar een pot van een maat groter, dit hoeft bij jonge planten maar eens per jaar te gebeuren, maar alleen als de pot helemaal volledig beworteld is. Bij oudere planten hoeft alleen de bovenlaag van de compost te worden vervangen, deze planten hoeven dus niet te worden verpot. Wanneer de Yucca naar een nieuwe pot wordt verplant koop dan gelijk even wat drainagekorrels, deze worden onderin de nieuwe pot aangebracht en zorgen ervoor dat overtollig water opgeslagen wordt. Tip: gebruik zware stenen potten daar de plant topzwaar wordt en in een plastic pot makkelijk omvalt.