Welke kamerplanten hebben weinig water nodig?

Welke kamerplanten hebben weinig water nodig? Lukt het niet om je planten mooi te houden? Geef je altijd te veel of te weinig water? Kies dan voor makkelijke kamerplanten. Er zijn genoeg planten die je wel een keertje kunt overslaan. De planten zijn ook geschikt voor studenten en voor mensen die vaak op reis zijn. Makkelijke kamerplanten zijn: vetplanten, cactussen, Yucca, olifantspoot, gatenplant, graslelie en Sanseveria. Deze kamerplanten kunnen weken zonder water, met uitzondering van graslelie en de gatenplant. Die hebben één keer per week wat water nodig.

De cactus

Cactussen zijn woestijnplanten. Het zijn hele makkelijke kamerplanten. Ze hebben maar één keer in de vier tot zes weken water nodig. In de wintermaanden geef je ze nog minder water. Een cactus verschrompeld als hij water nodig heeft. Zo kun je zien wanneer het tijd wordt om water te geven. Cactussen hebben verder niet veel verzorging nodig. Ze houden wel van een lichte, zonnige standplaats.

Sanseveria (vrouwentong)

De sanseveria wordt ook wel vrouwentong genoemd. Het is een sterke kamerplant, uitermate geschikt voor kantoren, scholen, studenten en voor mensen zonder groene vingers. De plant groeit langzaam en houdt niet van natte voeten. Dat betekent dat de wortelkluit niet te nat mag blijven. Een sanseveria kan weken zonder water. In de winter heeft de plant één keer per acht weken water nodig. De plant heeft niet veel last van ongedierte. Dit kan zich niet hechten op het gladde blad. Een sanseveria kan zowel op een schaduwrijke plek als op een zonnige plek staan.

Vetplanten

Vetplanten slaan water op in het blad. Ze gebruiken het als ze het nodig hebben. Vetplanten hebben maar weinig water nodig. Ze groeien langzaam en kunnen heel oud worden. Vetplanten houden van een warme, zonnige plek. Ze hebben niet veel verzorging nodig.

Olifantspoot (Beaucarnea)

Deze plant dankt zijn naam aan de knolvormige stam die op de poot van een olifant lijkt. In de knol slaat de plant water op waardoor de olifantspoot maar weinig water nodig heeft. Een keer per maand in de zomer, in de winter minder vaak. De grond moet droog zijn voordat je de plant opnieuw water kunt geven. Zet deze plant in direct zonlicht.

Yucca (palmlelie)

De yucca of palmlelie heeft een dikke stam waarin de plant water opslaat. Deze plant kan wel een paar weken zonder water. Yucca’s houden van een lichte standplaats.

Graslelie

Graslelie heeft dun, lang blad dat licht buigt. Door het springerige blad is het ook leuk om deze plant als hangplant te gebruiken. Het is een populaire plant onder studenten. Graslelie is geschikt voor mensen zonder groene vingers. De plant vormt veel nieuwe uitlopers die je gemakkelijk kunt stekken. Geef de plant één keer per week water en zet hem op een plek uit de volle zon. Een bijkomend voordeel is zijn luchtzuiverende werking. Graslelie is giftig voor katten.

Gatenplant (Monstera Delisiosa)

De gatenplant is een snelgroeiende plant die behoorlijk groot kan worden. Elke scheut vormt weer nieuwe scheuten. Het blad is groot en hartvormig met inkepingen. De gatenplant is een mooie blikvanger in je interieur. Deze plant heeft één keer per week water nodig.

Hoeveel water heeft een plant nodig?

Vaak weten mensen niet hoeveel water een plant nodig heeft. Ze geven te veel of te weinig water waardoor de plant niet goed groeit en het blad gaat verkleuren. De planten die in dit artikel worden beschreven, hebben niet veel water nodig. De grond moet eerst zijn opgedroogd. Je kunt dit testen door een vinger in de potgrond te steken. Als er aarde aan de vinger zit is de grond nog te vochtig, als er geen aarde aan zit is de grond droog. Als je te veel water geeft, dan blijft de grond te nat en zullen de wortels gaan rotten. Bij het water geven kun je rekening houden met een aantal factoren, die invloed hebben op de behoefte van de plant.

Planten in de woestijn

Planten die van oorsprong in de woestijn voorkomen hebben maar weinig water nodig. Ze leven in een gebied waar het erg warm is, staan in de volle zon en kennen perioden van droogte. Deze planten slaan water op in het blad of in de stam en gebruiken dat tijdens droogte.

Het blad van de plant

Planten met kleine bladeren verdampen minder water dan planten met groot blad. Planten met grote bladeren hebben dus meer water nodig. En dat geldt ook voor grote planten. Ze verbruiken meer energie en daardoor is de waterbehoefte groter.

De seizoenen

De waterbehoefte is ook afhankelijk van de seizoenen. In de winter zijn planten in rust. Ze hebben maar weinig water nodig. In het voorjaar begint het groeiseizoen. De planten verbruiken veel energie en hebben meer water nodig.

De temperatuur, zonlicht en luchtvochtigheid

De temperatuur, hoeveelheid zonlicht en de luchtvochtigheid zijn ook van invloed op de waterbehoefte van de plant. Bij temperaturen hoger dan twintig graden droogt de grond sneller op. Als de grond droog aanvoelt geef je de planten extra water. De verwarming en airco verlagen de luchtvochtigheid in huis. Bij een lage luchtvochtigheid hebben planten extra water nodig. Dat geldt ook voor planten die in direct zonlicht staan. Planten die in de volle zon staan drogen sneller uit dan planten die op een schaduwrijke plek staan.

Luchtzuiverende kamerplanten

Sommige makkelijke planten zoals graslelie en Sanseveria hebben als bijkomend voordeel dat ze de lucht zuiveren. Planten nemen koolstofdioxide op en geven zuurstof af. Luchtzuiverende planten halen ook schadelijke stoffen uit de lucht. Schadelijke stoffen zijn bijvoorbeeld: benzeen, formaldehyde, ammoniak, tolueen, trichloorethyleen, en xyleen. Benzeen komt bijv. voor in tabaksrook en uitlaatgassen.
© 2018 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kamerplanten en hun verzorgingKamerplanten heb je in verschillende soorten en maten. Veel mensen hebben moeite om kamerplanten goed te verzorgen. Na m…
De beste kamerplanten kopen: welke sierplant aanschaffen?De beste kamerplanten kopen: welke sierplant aanschaffen?Kamerplanten of sierplanten in huis zijn een echte must. De mooie planten creëren een rustieke sfeer en kunnen bijdragen…
Luchtzuiverende planten voor schone lucht en gezondheidLuchtzuiverende planten voor schone lucht en gezondheidUw woonkamer opfleuren met kamerplanten is altijd leuk. Nog leuker wordt het als de kamerplant niet alleen decoratief is…
Scindapsus of Epipremnum, een luchtzuiverende kamerplantScindapsus of Epipremnum, een luchtzuiverende kamerplantKamerplanten brengen een stukje natuur in huis. Ze zijn decoratief, maken een leefruimte gezelliger en het is fijn om ze…

Bloemen en hun symboliekBloemen en hun symboliekHoewel de bloem, eenmaal verwijderd van de kluit, feitelijk een dood ding is, zijn de meeste mensen gek op bloemen. De b…
Wintereik (Quercus petraeae)Wintereik (Quercus petraeae)De wintereik is bij ons niet zo bekend als de zomereik, dit komt vooral doordat de wintereik minder vaak voorkomt. Net a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nkachanovskyyy, Unsplash (bewerkt)
  • https://www.seasons.nl/2018/01/27/makkelijke-planten/
  • https://www.vtwonen.nl/tuinieren/tuininspiratie/7-kamerplanten-makkelijk-onderhouden/
  • https://www.123kamerplanten.com/kamerplanten/soorten/makkelijke/
  • https://www.bedrock.nl/kamerplanten-weinig-verzorging/
  • https://www.tuincentrum.nl/kamerplanten/l/eenvoudig?gclid=EAIaIQobChMIrdKa2qW-2wIVAp3VCh33EQwAEAMYAiAAEgJ4S_D_BwE
  • https://www.regiobloemist.nl/blog/de-beste-planten-voor-mensen-zonder-groene-vingers
  • https://www.123kamerplanten.com/kamerplanten/soorten/weinig-water/
  • https://www.plantsome.nl/blogs/verzorging/34766469-water-geven-de-dos-donts
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 20-06-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.