Kleine kamerplanten

Als je klein behuisd bent en je wilt toch wat groen in je huis, dan zijn kleine kamerplanten ideaal. Ze bestaan in vele soorten, kleuren en maten. Houd er rekening mee dat sommige kleine kamerplanten ook heel groot kunnen worden. Om zeker te weten de plant die je koop daadwerkelijk klein blijft, kun je het beste het kaartje wat bij de plant zit raadplegen. Hier onder staan de meest populaire kleine kamerplanten.

Bonsai

Een van de populairste plantjes is momenteel de Bonsai. Dit mini boomje is zo populair vanwege zijn robuste uiterlijk in minivorm. Om het boompje zo klein en in vorm te houden, moet hij wel regelmatig gesnoeid worden. Het is niet echt een hele gemakkelijke plant. Omdat het potje waar de plant in staat vrij klein is en weig water vast houdt. De plant mag absoluut niet met de wortels in het water blijven staan en ook niet uitdrogen. Daarom is om de dag water geven wel nodig. Het water wat op het schoteltje komt meteen weggooien. Het boompje heeft ook graag veel licht maar geen direct zonlicht. Als je het boomje wil verpotten dan kan dat, maar zorg er wel voor dat je niet een te diepe pot neemt, maar meer een schaalachtige pot. Aangezien een bonsaiboompje breed uit worteld en niet diep.

Caladium (olifantsoor)

De Caladium heeft een schitterend blad, dat kan varieren van donker groen, lichtgroen, wit, rood, roze en lichtroze. Doordat het blad groot dun en vaak met roze is, wordt dit plantje ook wel olifantsoor genoemd. Doordat het blad erg dun is, wordt het snel beschadigd. Zet daarom de plant op een redelijk lichte plek, waar er niet tegenaan gelopen kan worden. In de herfst verwelkt het blad, en gaat dan in rust. Geef dan geen water meer en klop de kluit uit de pot. In de kluit vind je een wortelknol, die je droog kunt bewaren . Zet de knol niet kouder dan 15 graden. In maart lopen de ogen weer uit. Plant de knol dan enkele cm diep in voedselrijke potgrond. Laat er water intrekken en stop de pot in een afgesloten plastic zak. Leg de zak op een warme plek uit de zon, en de knol zal nieuw blad vormen.

Cryptanthus

Dit leuke plantje is in vele kleuren te verkrijgen. Je kan ze tegenkomen in de kleuren, groen, geel,roze, bruin, wit, bordeaux en noem maar op. Dit keiharde plantje kan een tijdje zonder water. De zijkanten van de bladeren zijn scherp en hebben kleine stekeltjes. De Crypthantus wordt niet veel groter dan 15 cm, en vermeerderd zich erg makkelijk door de zij scheuten. De zij scheuten kan je er af halen en gewoon in de grond steken. Let wel op, hoe rozer het plantje is des te meer licht hij nodig heeft. Toch doen deze plantjes het redelijk goed in de schaduw, alleen dan worden de kleuren minder fel van het plantje.

Soleirolia (Slaapkamergeluk)

Dit plantje heeft zijn naam te danken, omdat hij het erg goed doet in de wat koelere ruimtes zoals een slaapkamer. Vandaar de naam Slaapkamergeluk. De Soleirolia vormt met zijn piepkleine blaadjes een dichte mat die aan dunne stengels over de grond kruipen en over de pot rand omlaag hangen. De plant stelt niet zo veel eisen, alleen hoe lichter de standplaats des te meer water de plant vraagt. Laat de plant nooit uitdrogen en haal de plant in de zomer uit de hete middagzon. Van de slaapkamergeluk worden drie kleuren aangeboden: een groen bladerige, een grijsgroen bladerige en een goud-groen bladerige.

Saintpaulia (kaaps viooltje)

Dit kleine bloeiende kamerplantje is zeer dankbaar. Ze kunnen erg goed tegen warmte en droge lucht en kunnen maanden lang achter elkaar bloeien. Plaats ze op een lichte plek, maar uit het zonlicht. Besproei ze nooit, dan rotten namelijk de bloemen en bladeren weg. Geef pas water als de potgrond bijna is uitgedroogd, maar laat geen water in de pot staan, want dat zorgt voor wortelrot.

Peperomia (Rattestaartje)

De Peperomia heeft een sterk bobbelig met verdiepte nerven en sappig blad. Daarom kan het plantje goed in een droge omgeving staan. Er zijn verschillende bladvariaties, ze zijn er in het zilvergroen, donkergroen, tweekleurig of roodachtig.
Boven het blad steken vaak stengeltjes met piepkleine bloemetjes, die op rattestaartjes lijken. Het plantje heeft niet zo veel water nodig. Het beste kun je de plant dompelen, goed uit laten lekken en dit pas weer herhalen als de grond bijna is uitgedroogd. De plant houd van een licht plaats maar niet in de zon.
© 2008 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende kamerplantenEen kamerplant geeft altijd een beetje extra sfeer. Er zijn verschillende kamerplanten. De ene is bedoeld voor een korte…
Kamerplanten die zichzelf vermeerderen: makkelijk te stekkenKamerplanten die zichzelf vermeerderen: makkelijk te stekkenEr zijn veel goede redenen om een aantal kamerplanten in huis te hebben. Ze verbeteren de luchtkwaliteit, je mentale gez…
Makkelijke kamerplantenMooie groene planten op de vensterbank in een hoge decoratieve vaas? Een grote pot vol met frisse groene plantjes in de…
Kamerplanten geven sfeerKamerplanten geven sfeerKamerplanten kunnen veel voor een woning doen en toch zijn er veel mensen die nauwelijks tot geen planten in huis hebben…

Waterminnende plantenZoals je in mijn andere stukken over planten hebt kunnen lezen, moet je de meeste planten niet te veel water geven. Maar…
Vetplanten en cactussenWie weinig tijd heeft om planten verzorgen, maar toch graag planten in huis wil hebben, kan dan het beste cactussen of v…
Bronnen en referenties
  • Kamerplantenencyclopedie
  • Boekje potplanten
Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 27-08-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.