Kamerplanten geven sfeer

Kamerplanten geven sfeer Kamerplanten kunnen veel voor een woning doen en toch zijn er veel mensen die nauwelijks tot geen planten in huis hebben. Soms omdat ze er niet van houden, maar vaak omdat ze de planten niet goed kunnen houden. Toch valt de verzorging van kamerplanten wel mee en wordt het de mens zelfs steeds gemakkelijker gemaakt. Door zorgvuldig naar de verschillende planten te kijken én te plaatsen kan je je woning meer compleet laten lijken.

Kijk naar de basis van de woning

Het beste is het om je woning te bekijken met de basiselementen. De basiselementen worden gevormd door kasten, een bank en/of zitstoelen en een eethoek. Dat zijn de belangrijkste elementen in je woning en als je die op de juiste plek hebt staan, kijk je waar planten tot hun recht komen. Planten kunnen sfeerbepalend zijn in huis. Het uitzoeken van de juiste planten moet dus met zorg gebeuren, want niet iedere plant kan of zal overal voldoende tot bloei komen. Zowel in letterlijke als figuurlijke zin!

Welke kamerplanten waar?

Als je naar het tuincentrum gaat, zie je dat de kamerplanten van labels voorzien zijn. Zo heb je planten die als een soort meubelstuk de ruimte kunnen vullen. Of planten die je met het grootste gemak in een donkere ruimte kunnen staan of je planten vergen weinig onderhoud. Dit laatste is voor de man of vrouw met weinig groene vingers vaak een oplossing.

Kijk naar wat je mooi vindt en kijk dan waar een eyecatcher kan staan (want dat kan een plant ook zijn), waar je een donkere hoek met een plant aan kunt kleden en waar groen gewoon de ruimte mooi kan vullen. Een woning wordt er bijna altijd frisser en fleuriger van. Begin met de grote planten en kijk dan of er nog kleine(re) planten bij moeten. Hiervoor moet je opnieuw bekijken welke veel licht moeten hebben en welke met weinig genoegen nemen.

Waar zet je de plant in?

De plantenbakken worden ook steeds belangrijker, want een eyecatcherplant moet natuurlijk ook in een mooie pot staan. De mogelijkheden zijn onuitputtelijk, want er zijn veel soorten materialen die je kunt gebruiken en aansluitend kan je met het model en de kleur nog veel doen in huis.

De bakken kunnen in het verlengde van de woning liggen, maar net zo goed kunnen ze de aanvullende kleur in huis brengen die gewenst is. Het mooiste is om de plantenbakken af te stemmen op één item. Of dit nu kleur of materiaal of vorm is, is minder relevant. Je brengt zo eenheid in en dat straalt hoe dan ook rust uit. Bovendien laat je uiteindelijk de plant de echte eyecatcher zijn

Bron: Ronymichaud, PixabayBron: Ronymichaud, Pixabay

Verzorging

Water geven

Zonder water gaat alles dood, de plant ook. Maar het is voor veel mensen, met weinig groene vingers, toch lastig wat “veel” of “weinig” water geven wil zeggen. Om te beginnen hebben we de zomer en winter en in de winter zijn planten in ieder geval al minder “dorstig”. Voor de meeste planten geldt dat éénmaal per week een scheutje water voldoende is. Vaak kan je ook kijken naar een plant die na één uur, na het water geven, nog water in de pot heeft staan. Dan kan je de rest weggooien, want de plant heeft genoeg vocht tot zich genomen. Maar er zijn planten die nog minder water nodig hebben, kijk dus ook op het labeltje dat aan iedere plant hangt of op het hoesje dat er omheen zit waar de plant precies behoefte aan heeft.

Potgrond

Als je een plant koopt kan je deze over het algemeen de eerste periode best in deze potgrond laten zitten. Ga van ca. twee maanden uit, want zolang werkt over het algemeen de voeding in de potgrond. Behalve overpotten in nieuwe potgrond, als je de plant een grotere omvang wil geven, kan je plant natuurlijk ook bijmesten. Er zijn allerlei soorten voeding voor de meest uiteenlopende kamerplanten. Van iets wat je toe moet voegen aan het water, tot staafjes die de grond in moeten of tabletjes. Het is maar net wat je het prettigst vindt. Daarnaast heb je voor specifieke planten nog heel gerichte voeding.

Overpotten

Overpotten doe je bij voorkeur in het voorjaar. Dat is hét moment. Maar natuurlijk hoef je lang niet alle planten ieder jaar te verpotten. Planten die uit hun pot dreigen te groeien en planten die goede verzorging krijgen en er toch ietwat troosteloos uitzien, zijn eigenlijk de geëigende kandidaten om in een grotere pot gezet te worden.

Tot slot

Als je gericht kamerplanten koopt en je geeft ze de juiste verzorging, waar je echt geen groene vingers voor hoeft te hebben, dan kunnen je kamerplanten de sfeer in je woning benadrukken of zelfs bepalen. Enige voorbereiding waar wat moet komen en vervolgens niet vergeten dat niets zonder water kan leven en je kunt er veel plezier van hebben.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende kamerplantenEen kamerplant geeft altijd een beetje extra sfeer. Er zijn verschillende kamerplanten. De ene is bedoeld voor een korte…
Kamerplanten en hun verzorgingKamerplanten heb je in verschillende soorten en maten. Veel mensen hebben moeite om kamerplanten goed te verzorgen. Na m…
Probleemloze kamerplanten voor thuisOp zoek naar een kamerplant die niet te veel onderhoud vergt? Hier volgen enkele voorbeelden van erg gemakkelijke kamerp…
Kamerplanten: kopen van een kamerplantKamerplanten: kopen van een kamerplantKamerplanten zijn makkelijk online te bestellen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen een kamerplant nemen. De be…

Winterharde balkonplanten: Gaultheria procumbens of BergtheeWinterharde balkonplanten: Gaultheria procumbens of BergtheeWanneer de zomer voorbij is, moet je afscheid nemen van de bloemenpracht op het balkon ... Niets is minder waar! Ook in…
Het oranje-gele slaapmutsje in de tuinHet oranje-gele slaapmutsje in de tuinEen glaasje alcoholhoudende drank vlak voordat je naar bed gaat, is een slaapmutsje. Maar een slaapmutsje is ook een blo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kaboompics, Pixabay
  • http://www.tuinieren.nl/a/planten-video/kamerplanten-verzorgen
  • Afbeelding bron 1: Ronymichaud, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.