Grote kamerplanten: de Dieffenbachia

Grote kamerplanten: de Dieffenbachia Groene bladplanten brengen de natuur in huis. Vooral een grote bladplant kan heel decoratief zijn als je er de juiste plek voor uitzoekt. Zet zo'n plant in een mooie sierpot en je brengt een waar kunststuk in je interieur. De Dieffenbachia is een grote kamerplant met fraai gekleurde bladeren die onmiddellijk in het oog springen. Wel opletten als je nog kleine kinderen hebt of als er huisdieren rondlopen: de Dieffenbachia is zeer giftig!

De naam Dieffenbacchia

Het is niet heel duidelijk aan wie de Dieffenbacchia zijn naam te danken heeft.. Wel weten we dat de naam Dieffenbach aan de oorsprong ligt. Maar wie was Dieffenbach? Volgens sommige bronnen gaat het hier om Joseph Dieffenbach (1794-1847), een Oostenrijks natuurkundige en botanist in de botanische tuin van het paleis Schönbrunn in Wenen waar keizerin Sissi woonde. Hij bracht de plant mee van een reis naar Brazilië waar Dieffenbachia's in de jungle in het wild groeien. Volgens anderen is de plant genoemd naar de Duitse natuurkundige Ernst Dieffenbach (1811-1855).

Dieffenbacchia in bloei / Bron: Simon A. Eugster, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Dieffenbacchia in bloei / Bron: Simon A. Eugster, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Beschrijving van de Dieffenbachia

De Dieffenbachia is een plantengeslacht dat behoort tot de familie van de Araceae (aronskelk). Het is een tropisch plantengeslacht, afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika, en kent ongeveer 30 soorten waarvan er een aantal als kamerplant worden gekweekt omwille van hun prachtige bladeren. De Dieffenbacchia heeft een rechte stam waar grote bladeren aan vast zitten met sterke bladstelen. De bladeren zijn groengeel met onregelmatige strepen en stippen. Elk blad heeft een unieke tekening. In de vrije natuur maakt de Dieffenbachia bloemen maar in de huiskamer gebeurt dat zelden. Aan de crèmekleurige bloemen is duidelijk te zien dat de plant tot de familie van de aronskelk behoort. Mocht hij toch bloeien dan duurt de bloei hoogstens een week. De bloei onttrekt veel kracht aan de plant, na de bloei zal hij blad verliezen. Dan moet je hem extra vertroetelen met voeding en verse potgrond. Sommige plantengidsen raden zelfs aan om de bloemknoppen eruit te breken omdat de plant na de bloei moeilijk te herstellen is. De Dieffenbachia is niet alleen gekend en geliefd omwille van zijn decoratieve eigenschappen, hij heeft bovendien ook een hoge luchtzuiverende werking.

De Dieffenbachia is giftig

Hou kinderen en huisdieren uit de buurt van deze plant want het melksap binnenin is zeer giftig. Bij aanraking is er geen gevaar, het gif dringt niet door in de huid. Huidirritaties kunnen wel ontstaan als het melksap op een wondje terecht komt. Draag dus altijd handschoenen bij het snoeien en stekken. Als er gekauwd wordt op een blad raken de slijmvliezen ernstig geïrriteerd. Het sap bevat namelijk irriterende bestanddelen als eiwitsplitsende enzymen en naaldvormige kristallen van calciumoxalaat die pijn veroorzaken. Er kunnen o.a. slikproblemen en ademhalingsmoeilijkheden optreden. Zeker opletten dus en de Dieffenbachia op een veilige plaats zetten!

Standplaats van de Dieffenbachia

De Dieffenbachia is van oorsprong een oerwoudplant en is dus gewend aan vocht, warmte en indirect zonlicht. Probeer in huis zoveel mogelijk zijn natuurlijke omgeving te benaderen. Dat wil zeggen: een plekje waar geen direct zonlicht binnenkomt maar toch licht genoeg. Te weinig licht veroorzaakt een minder mooie bladtekening. Ook tocht is te vermijden. De temperatuur moet minimaal 15° bedragen, ook tijdens de rustperiode van september tot februari.

Verzorging van de Dieffenbachia

Een hoge luchtvochtigheid vindt deze plant best aangenaam. Sproeien is de boodschap, ook in de winter omdat door de verwarming in huis de lucht te droog wordt. Door regelmatig te sproeien blijft de Dieffenbachia gezond. Tijdens de groeiperiode, van maart tot september mag er elke week gegoten worden, de kluit mag een beetje vochtig blijven. Als de kluit helemaal opdroogt gaan de bladeren bruine randen vertonen. Gieten met lauwwarm regenwater, of ontkalkt water is ideaal. Haal regelmatig met een sponsje het stof van de bladeren. Bladglansmiddel mag gebruikt worden. In de winter moet er matig gegoten worden.
Tijdens de groeiperiode mag er om de 2 weken voeding voor groene planten aan het gietwater worden toegevoegd volgens de aanwijzingen op de verpakking. In de rustperiode is extra voeding niet nodig.
Verpotten moet elk jaar of om de 2 jaar gebeuren in de lente. Neem telkens een iets grotere pot dan de vorige. Standaardpotgrond is prima.

Snoeien

Als de plant onderaan kaal is geworden kan je hem terugsnoeien tot op ongeveer 15 cm boven de grond. Hij kan dan nieuwe scheuten vormen. Draag altijd handschoenen bij het snoeien om je handen te beschermen tegen het giftige melksap.

Vermeerderen

Vermeerderen kan je doen met het stekken van stengels.Ook hier handschoenen niet vergeten! Snijd van de stengels stukjes van 6 tot 8 cm, verwijder de bladeren en leg de stengels plat in stekgrond, best onder glas, de temperatuur moet minstens 24° zijn. De stengels zullen uitlopen en worteltjes vormen. Daarna kunnen ze opgepot worden.

Soorten

De meest populaire soorten zijn:
 • Dieffenbachia X bausei: heeft donkergroene stengels en gemarmerde bladstelen met geelgroene bladeren die tot 30 cm groot worden en getekend zijn met donkergroene en witte vlekken.
 • Dieffenbachia seguine: de bladstelen zijn groen met witte vlekken of strepen en hebben langwerpige bladeren met bonte tekening.
 • Dieffenbachia maculata: grote hartvormige bladeren die tot 60 cm lang en 20 cm breed kunnen worden.
 • Dieffenbacchia sublime: prachtige bladeren in frisgroene en gele kleuren.
 • Dieffenbacchia mars: donkergroen, lichtgroen en geel gespikkelde bladeren.
© 2015 - 2024 Puccini, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Katten en giftige plantenKatten en giftige plantenEr zijn altijd planten in een tuin of omgeving van een huis. Zelfs op het balkon hebben we planten staan. Daarom een lij…
Makkelijke kamerplantenMooie groene planten op de vensterbank in een hoge decoratieve vaas? Een grote pot vol met frisse groene plantjes in de…
Aglaonema, geslacht van veelkleurige kamerplantenAglaonema, geslacht van veelkleurige kamerplantenHet kleurrijke geslacht Aglaonema bevat talrijke soorten kamerplanten die dankzij fraai getekende bladeren altijd goed o…
Verschillende kamerplantenEen kamerplant geeft altijd een beetje extra sfeer. Er zijn verschillende kamerplanten. De ene is bedoeld voor een korte…

De holwortel of 'kippetjes op een stok' en een lang spoorDe holwortel of 'kippetjes op een stok' en een lang spoorDe holwortel is een vroege lentebloeier. In maart/april kleuren grote stukken bosgrond rozerood van de holwortel, met af…
Vingerhelmbloem of voorjaarshelmbloemVingerhelmbloem of voorjaarshelmbloemDe vingerhelmbloem kleurt in het voorjaar (maart-april) hele gebieden in o.a. stinsentuinen, hellingen van hellingbossen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Blumenbiene, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://www.calyxflowers.com/floral-library/content/dieffenbachia.aspx
 • http://www.thefreedictionary.com/dieffenbachia
 • http://www.123kamerplanten.com/verzorging-tips/kamerplanten-encyclopedie/dieffenbachia/
 • http://portlandnursery.com/plants/houseplants/dieffenbachia.shtml
 • Rob Herwig: Het grote tuin & kamerplantenboek
 • http://users.skynet.be/avroonen/wenken10.html
 • http://www.tuinkrant.com/artikel/huiskamer-let-kinderen-fraai-gekleurde-maar-giftige-dieffenbachia
 • Afbeelding bron 1: Simon A. Eugster, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

Theo van der Burg, 02-03-2017
Onze Dieffenbachia huiskamerplant was voor de keukenbrand 1 1/2 jaar geleden 5,85 m hoog (incl. pot) Hij bloeide een paar maal per jaar en groeide vrolijk door. Onregelmatig een flinke plons water, 2x per jaar koeienmest en dagelijks levende klassieke muziek zijn volgens mij de geheimen. Bij de brand is de bovenste 4 meter verschroeid in de hitte. Nu is hij 2,22m en ik heb hem net gestekt 1,50 m stekje. we hopen dat hij weer gaat bloeien ook. Reactie infoteur, 02-03-2017
Waw, Theo, dat was echt wel een Dieffenbachia om trots op te zijn! Veel succes met het stekje en met de bloei!

Puccini (74 artikelen)
Laatste update: 22-08-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.