Aglaonema, geslacht van veelkleurige kamerplanten

Aglaonema, geslacht van veelkleurige kamerplanten Het kleurrijke geslacht Aglaonema bevat talrijke soorten kamerplanten die dankzij fraai getekende bladeren altijd goed ogen in menig huiskamer. De planten, welke uit Oost-Azië afkomstig zijn, stellen wel wat hogere eisen ten aanzien van licht, bemesting en temperatuur. Aglaonema-planten kunnen eenvoudig gestekt worden door meerdere scheuten voorzichtig van elkaar los te trekken en in nieuwe potten te planten. Als de planten gaan bloeien ontstaat de bekende kelk welke zo kenmerkend is voor de familie van Araceae, oftewel de aronskelkfamilie.

Herkomst en taxonomische indeling

Aglaonema is een geslacht van eenzaadlobbige planten die in haar natuurlijke habitat meestal struikachtige begroeiing vormt. Deze planten hebben opvallende karakteristieke getekende bladeren met fraaie vlekken en patronen, dit maakt ze geliefd als kamerplant. Het geslacht bevat ongeveer 50 soorten die vooral uit Oost-Azië afkomstig zijn, onder andere uit Indonesië, Thailand, de Filippijnen en Sri Lanka. Aglaonema-soorten gedijen goed in schemerachtige donkere plekken in tropische regenwouden, en die eigenschap maakt dat ze zeer geschikt als kamerplanten zijn, veel zon hebben deze planten namelijk niet nodig. Het geslacht Aglaonema staat op een lijst van de NASA met sterk luchtfilterende kamerplanten. Aglaonema behoort tot de familie van Araceae (aronskelkfamilie), een bekende familie waartoe ook de dieffenbachia, de gatenplant en de philodendron behoren. Dit verklaart ook waarom Aglaonema-planten wel iets weghebben van een dieffenbachia.

Als kamerplant

De fraaie Aglaonema commutatum / Bron: Kurt Stüber [1], Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De fraaie Aglaonema commutatum / Bron: Kurt Stüber [1], Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Als kamerplant heeft een Aglaonema niet veel zon nodig, sterker, direct zonlicht kan schadelijk zijn voor de plant. De beste standplek is dan ook een schaduwrijke voor soorten met donkergroene bladeren, maar soorten met sterk getekende bladeren mogen ook in de halfschaduw staan, de bladeren bevatten immers minder bladgroen. De planten doen het prima in een hydrocultuur*, voor kantoren kunnen deze planten dan ook zeer geschikt zijn. Daarnaast oogt de plant fraai wanneer deze met ander planten gecombineerd wordt, zoals philodendrons of ficussen. Soorten uit het geslacht Aglaonema worden als kamerplant niet hoger dan een meter, de meesten blijven zelfs kleiner. De groeiwijze is duidelijk rechtopgaand en de bladeren zijn meestal lancetvormig en bevatten een lange steel. De bloemen zijn vrij klein en zitten verzameld op een bloeikolf welke in een witte of gele schede zit, een kenmerk van alle planten uit de aronskelkfamilie. De bloeitijd is in de zomer of in de herfst, de bloemen kunnen oranje of rode bessen gaan vormen.

* Een hydrocultuur betreft meestal een grote plantenbak waarin met een laag water en een laag kleikorrels de benodigde voedingsstoffen en water makkelijk gereguleerd kunnen worden, dit scheelt veel tijd om planten te verzorgen, een hydrocultuur wordt dan ook vaak toegepast in kantoren of andere grote gebouwen.

Soorten en cultivars

De bekendste soort van Aglaonema is de klein blijvende Aglaonema commutatum, hiervan bestaan weer vele cultivars zoals 'robustum Treubii'. De bladeren van deze cultivar worden 20 cm lang en 4 tot 6 cm breed, en bevatten fraaie grijsgroene patronen tegen een donkergroene achtergrond. De A. commutatum pseudobracteatum heeft als enige cultivar goudgele patronen tegen een groene achtergrond. Andere bekende soorten zijn A. costatum met 20 cm lange en 10 cm brede donkere bladeren met een witte hoofdnerf. De A. crispum heeft dikke grote bladeren van 30 cm lang en 15 breed. A. modestum heeft weer golvende groene bladeren en de A. pictum heeft blauwgroene bladeren met lichtgroene tot grijze patronen. De A. roebelenii, tot slot, heeft mooie zilverkleurige bladtekeningen.

Bloeiwijze van de Aglaonema / Bron: Tukang Kebun, Flickr (CC BY-ND-2.0)Bloeiwijze van de Aglaonema / Bron: Tukang Kebun, Flickr (CC BY-ND-2.0)

Verzorging

Globaal zijn er drie dingen waarop gelet moet worden. Dat zijn te veel zonlicht, te lage temperatuur en te veel voedingsstoffen. Aangezien Aglaonema-planten in schaduwrijke lagen van tropische wouden groeien houden ze niet van zon, zet deze planten dan ook nooit in het volle zonlicht maar in de volledige schaduw of halfschaduw, direct zonlicht kan het blad beschadigen.

Deze planten zijn zeer gesteld op warmte, 25 graden is een goede temperatuur, dit zal echter in de gemiddelde huiskamer niet bereikt worden. Ook ’s nachts moet het warm zijn, zo’n 15 tot 20 graden waarbij 15 graden de ondergrens is. Eens in de maand kan een beetje vloeibare mest worden gegeven, in de winter- en rustperiode kan dit worden overgeslagen. Zorg er altijd voor niet te veel mest te geven, tegen overbemesting zijn deze planten namelijk niet goed bestand. Het schoonmaken van de plant kan met een vochtige doek en wat water worden gedaan en zo kunnen de bladeren worden ontdaan van stof. Door de planten op een schaal met water en grind te zetten wordt een voldoende hoge luchtvochtigheid bereikt en uitdroging voorkomen.

Verpotten

De beste tijd om planten te verpotten is doorgaans de lente, jonge Aglaonema-planten mogen dan ook elk voorjaar in een grotere pot worden gezet, oudere planten eens in de zoveel jaar. Potten van zo’n 12 cm zijn doorgaans ideaal voor een volwassen plant. Verwijder tijdens het verpotten de oude grond door met een stokje deze voorzichtig los te maken en voeg indien voorhanden wat kleikorrels toe aan de bodem, de plant zal dan beter gaan groeien.

Bron: Pebi Yudha, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bron: Pebi Yudha, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Stekken en vermeerderen

Vermeerderen van Aglaonema-planten kan door zijscheuten van de plant los te maken en deze eenvoudig in een nieuwe pot te zetten, maar ook kan een volwassen plant met meerdere scheuten eenvoudig in bijvoorbeeld twee helften worden verdeeld. Ook kunnen stengelstekken van de hoofdstam worden genomen en kan de plant gemarcotteerd worden. Marcotteren wil zeggen dat een stukje bast rondom de stam wordt verwijderd, dan wordt er wat groeistof op die plek gedaan en wordt een plastic zakje om de stengel gebonden waar wat aarde in wordt gedaan. Op deze plek zullen dan na verloop van tijd wortels ontstaan en na enige tijd kan de stam onder de nieuwe wortels worden afgeknipt en de nieuwe plant in een pot worden gezet.

Topstekken

Ook kunnen topstekken worden genomen door een gezonde stengel vlak boven de grond af te knippen. Doop de stek in wat groeipoeder en zet deze vervolgens in een klein potje met potgrond. Plaats over de stek doorzichtig plastic en zet de stek boven de radiator zodat een warme temperatuur wordt bereikt. Voorkom echter wel uitdroging door de stek voldoende vochtig te houden en laat de stek iedere dag even een paar minuten luchten. De stek is na enkele weken van nieuwe wortels voorzien en deze kan dan in een grotere pot worden geplant. Indien men geen groeipoeder heeft kan natuurlijk altijd een poging worden gewaagd om een stekje zonder groeipoeder te stekken, wie weet lukt het.

Plagen en waar verder op gelet kan worden

Bij een teveel aan water of te koude temperaturen kunnen de bladeren geel worden, te droge lucht kan de bladeren doen uitdrogen en eveneens doen vergelen. Tocht kan ervoor zorgen dat de bladeren slap gaan hangen. De plant heeft voedingsstoffen nodig, bij een te weinig kunnen de bladeren klein blijven, maar zoals gezegd is de plant nog gevoeliger voor een teveel aan meststoffen. Witte pluizige vlekken zijn vaak het gevolg van wolluis, gele vlekken en bruine puntjes kunnen dopluis zijn. Beide plagen kunnen met wat spiritus en een watje worden behandeld. Tegen rook is de plant ook niet goed bestand, er ontstaan dan bruine vlekjes. Tot slot spreekt het voor zich dat bij aanschaf van een nieuw exemplaar er altijd op gelet moet worden dat de plant er gezond uitziet.
© 2017 - 2024 Blauwevinvis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scindapsus of Epipremnum, een luchtzuiverende kamerplantScindapsus of Epipremnum, een luchtzuiverende kamerplantKamerplanten brengen een stukje natuur in huis. Ze zijn decoratief, maken een leefruimte gezelliger en het is fijn om ze…
Syngonium, kamerplant met pijlvormige bladerenSyngonium, kamerplant met pijlvormige bladerenDe klimplant Syngonium is een redelijk makkelijke kamerplant die geschikt is voor zowel een beginnende als gevorderde li…
Wanneer moet je een kamerplant verpotten en hoe doe je dat?Wanneer moet je een kamerplant verpotten en hoe doe je dat?Moet je een kamerplant verpotten? En wanneer? Een kamerplant verpot je meteen na aanschaf en als de plant een grotere po…
Grote kamerplanten: de kamerlinde of Sparmannia africanaGrote kamerplanten: de kamerlinde of Sparmannia africanaKamerplanten zijn een tijdlang minder populair geweest maar doen het weer goed in onze interieurs. Een groen accent is a…

Het groot kaasjeskruid of Malva in de tuin of in het wildHet groot kaasjeskruid of Malva in de tuin of in het wildGroot kaasjeskruid (Malva sylvestris) is een tuinplant maar is ook te vinden in het wild. In bermen, ruigte en akkers wa…
Planten stekken en verzorgen, hoe doe je dat?Planten stekken en verzorgen, hoe doe je dat?Mooie, gezonde planten kun je vermeerderen door ze te stekken. Je krijgt dan nieuwe planten met de eigenschappen van de…
Bronnen en referenties
Blauwevinvis (114 artikelen)
Gepubliceerd: 18-10-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.