Delphinium - Ridderspoor

Zoekt u een prachtige zomerbloem voor in de tuin? Een plant die weinig verzorging nodig heeft en een grote toortsen met bloemen groeit? Dan is de Delphinium (ridderspoor) wellicht wat u zoekt. Het is een prachtige plant met lange toortsen vol met bloemen. De ridderspoor kan uitstekend als snijbloem in een boeket en kan ook heel goed als borderplant. Verder kunt u lezen over het vermeerderen, groeien, snoeien, bemesten, standplaats, plagen en verzorging van de Delphinium.
Delphinium - Ridderspoor
RijkPlantae (Planten)
StamStam: Embryophyta (Landplanten)
KlasseSpermatopsida (Zaadplanten)
CladeBedektzadigen
Clade'nieuwe' Tweezaadlobbigen
OrdeRanunculales
FamilieRanunculaceae (Ranonkelfamilie)
Plant eigenschappen
WinterhardheidGoed
Aantal groei jarenMeerjarig
GrondsoortZanderige kleigronden, zavelgrond (liefst voedzaam)
VochtigheidNormaal (gevoelig voor meeldauw)
StandplaatsZon
Planten per m25
BloeitijdJuli/augustus
Zaaitijd kasMaart/april/mei/juni/juli
Zaaitijd buitenApril/mei/juni/juli
BladBladverliezend
Kleur bloemBlauw, paars, wit en roze.
GiftigJa
SnoeitijdAugustus, september

De Delphinium (Ridderspoor)

Ridderspoor is een plant uit de ranonkel familie en komt vooral voor in het noordelijke halfrond in gematigde klimaten. Dat wil zeggen, zachte winters en zachte zomers. De Delphinium heeft zijn naam te danken aan de vorm van zijn bloem. Die heeft in de verte wat weg van een dolfijn. Echter zijn er ook andere theorieën over hoe de plant zijn naam verkregen heeft. Ridderspoor is winterhard en staat het liefst op een zonnig plaatsje in goed doorlatende grond. De bloemen zijn zeer geliefd bij bijen en vlinders.

Zaaien

Wilt u graag vroeg in het jaar bloemen dan is het verstandig te zaaien in een kweekbak of kas. Zorg voor een verarmde potgrond bij het zaaien. Dit doet u door 1 schep potgrond en 2 scheppen zand te mengen. Anders loopt u het risico de wortels te verbranden. Deze grond mengt u goed en maakt u met een hark mooi glad. Vervolgens drukt u de grond aan en zaait u de Delphinium uit. Vervolgens harkt u nogmaals lichtjes door de grond zodat de zaden net onder de grond zitten.

Als de plant 4 blaadjes heeft kunt u de plant verspenen oftewel in een pot planten. Doe dit voorzichtig en vul de pot met potgrond en voeg hier eventueel kunstmest aan toe. U kunt de NPK kunstmest kant en klaar halen in de winkel maar zelf kan u ook het mengsel aanmaken. Dan moet u stikstof-, kalium- en fosfaatmest kopen. De verhouding per m2 is 50 gram kalium 30 gram stikstof en 20 gram fosfaat. Eventueel kunt u hier een klein beetje magnesium aan toevoegen. In mei kan de plant in de volle grond.

Bemesting

Voorjaar

Bemesting is zeer belangrijk voor de plant. Dit is namelijk de voeding voor de groei en bloei. Daarom is het belangrijk om vroeg in de lente te bemesten en wanneer de plant zijn bloemknoppen begint aan te maken. Aan het begin van de lente wilt u de plant wat extra voeding geven voor groei, stevigheid en voor een betere wateropname. Kalium(K) en stikstof(N) zijn hierin essentieel. Ook fosfaat(P) is belangrijk. Vooral wanneer de plant voor het eerst in de volle grond gezet wordt. Dit bevordert namelijk de wortelgroei. Geef daarom in de lente de volgende verhouding per vierkante meter: N 30 gram, P 25 gram en K 50 gram.

Begin zomer

Vlak voor de bloei in juni/juli geeft u de plant nogmaals kunstmest. Nu in de verhouding: N 20 gram, P 35 gram en K 30 gram. U kunt de juiste verhoudingen ook al gemengd in de winkel vinden. U kunt de plant ook koemest geven maar dit heeft tijd nodig om te composteren en is daarom pas later bruikbaar voor de plant. Gebruik dus goed gecomposteerde koemest of gebruik kunstmest het eerst jaar.

Snoeien

Eigenlijk hoeft u de Ridderspoor niet te snoeien. Als u de verwelkte bloemtakken uit de plant haalt is dit eigenlijk al meer dan voldoende. In de herfst kunt u het dode plantmateriaal het beste laten liggen. Dit werkt namelijk als een soort isolatie tegen de vorst in de winter en is meteen compost voor het jaar erop. U zult de Delphinium niet zien gedurende de winter. Deze zal onzichtbaar onder de grond wachten op de lente.

Vermeerderen

Vermeerderen of scheuren is heel goed mogelijk met de Ridderspoor. Dit is slecht één keer in de 4 jaar nodig om de plant te verjongen. U kunt meerdere planten verkrijgen uit 1 Delphinium. Dit doet u als volgt. U graaft de plant met wortel en al uit de grond. U snijdt de plant van de wortel af. U maakt de wortels schoon en gaat vervolgens op zoek naar delen van de wortel waar kleine witte puntjes aanzitten. Deze delen van de wortel heeft u nodig. Deze zullen zich vooral aan de zijkanten bevinden. U snijdt de wortel met de puntjes los en maakt deze schoon. Zorg ervoor dat u ongeveer 30% van de wortel open heeft gesneden met een nette snede. Door netjes te snijden voorkomt u wortelrot en andere ziektes. U kunt eventueel wat stekpoeder op de wortel doen om de wortelgroei te bevorderen. Vervolgens doet u de wortel in een pot met verarmde potgrond (ongeveer 1 schep zand en 1 schep potgrond). Deze geeft u water en zet u in een kweekbak of kas.

Plagen

Wind

Delphinium heeft 2 grote vijanden. De eerste is de wind. De Delphinium is zeer windgevoelig. Zorg ervoor dat u de plant ondersteunt wanneer deze een hoogte bereikt van 20 a 30 cm. Doe dit met bamboestokjes. Bind iedere tak vast aan een eigen stokje. Zo voorkomt u dat de wind de stengels breekt.

Schimmel

De tweede vijand is meeldauw. Dit is een schimmel die de plant uiteindelijk de das om zal doen. Het begint met witte plekjes op het blad. Dit kan zowel nat als droog zijn want er zijn verschillende soorten meeldauw (schimmels). Uiteindelijk verkleurt de schimmel naar zwart en zal de plant zijn blaadjes opkrullen. Uiteindelijk sterft de plant. Schimmels zijn te bestrijden met spuitzwavel. Dit is in ieder tuincentrum verkrijgbaar en is niet giftig of gevaarlijk. De truc is er op tijd bij zijn. Schimmel verspreidt zich namelijk ontzettend snel in de juiste omstandigheden. U kunt spuitzwavel ook preventief spuiten.

Veel tuinierplezier!
© 2015 - 2024 Jeroenvangamere, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van ridderspoorDe geneeskracht van ridderspoorRidderspoor is een schitterende sierplant. Er bestaan 250 soorten ridderspoor. Er bestaan geen eetbare delen van ridders…
Mooie ridderspoor voor in een natuurlijke tuinMooie ridderspoor voor in een natuurlijke tuinRidderspoor is een plant die we al heel lang tegenkomen in het straatbeeld. De opvallend blauwe ranken zijn jaren erg po…
Medicinale plantenDe groenten die u eet bevatten vitaminen en sporenelementen die een gunstige invloed kunnen hebben op uw gezondheid. Som…
Pennisetum/lampenpoetsersgras in de tuinPennisetum/lampenpoetsersgras in de tuinDe Pennisetum is een siergrassoort die steeds meer in de tuinen van Nederland voorkomt. Het is een siergras waar je bijn…

De invloed van ozon op plantenDe invloed van ozon op plantenBij een groot deel van de mensen is het bekend dat wij op aarde last hebben van een verhoogde ozonconcentratie. Er wordt…
Het groot hoefblad met grote bladerenHet groot hoefblad met grote bladerenLangs de oever van de sloot staan mooie grote smalle roze bloemen. Heel veel bloemen op een lange steel. Bladeren zijn e…
Bronnen en referenties
  • http://www.budgetplant.nl/ridderspoor-10-15-cm-delphinium-p-galahad
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ridderspoor_(Delphinium)
  • http://www.tuinieren.nl/plant/ridderspoor-delphinium
  • http://tuinzaden.eu/nl/bloemzaden-ridderspoor-delphinium/920060-ridderspoor-delphinium-pacific-giant-8713172366448.html
  • http://www.vlijpark.nl/natuurlijk%20tuinieren/zelf%20planten%20kweken/ZELF_PLANTEN_KWEKEN.html
  • https://www.pokon.nl/tuin/bodemanalyse/pokon-fosfaatmest/
Jeroenvangamere (31 artikelen)
Gepubliceerd: 01-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.