Hybriden bij dieren (met voorbeelden)
De teeuw, de zezel en zelfs de scheit. Woorden die nogal vreemd in onze oren klinken. Toch lopen er op onze wereld creaturen rond die deze namen met zich meedragen. Voortplanting tussen twee verschillende diersoorten is zeldzaam, maar niet onbestaande. Hun nakomelingen worden hybriden genoemd. Wat is dat juist zo een hybride en welke dierenhybriden bestaan er?
De hybride
Organismen die qua uiterlijk op elkaar lijken kunnen pas de overkoepelende naam 'soort' krijgen wanneer ze zich onderling kunnen voortplanten én vruchtbare nakomelingen kunnen krijgen. Een hybride is het product van voortplanting tussen twee verschillende soorten. In de meeste gevallen manifesteren vooral de uiterlijke kenmerken van de moeder zich in hun jong. In het algemeen gaat de regel op dat een hybride geen soort op zichzelf kan vormen aangezien ze vaak geen jongen kunnen krijgen.
Hybriden zijn in veel gevallen het product van menselijke tussenkomst. Wij kunnen twee verschillende diersoorten samen opsluiten en hen zo toelaten (of zelfs dwingen in de mate van het mogelijke) om zich voort te planten. De geboorte van een lijger, een kruising tussen een leeuw en een tijger, zou nooit mogelijk zijn geweest zonder de mens. De soorten komen namelijk niet in hetzelfde geografisch gebied voor. Zoals u opmerkt in het geval van de lijger is de naamgeving van een hybride makkelijker dan de taxonomische indeling. Vaak maakt men een samentrekking van de soortnamen van beide ouders.
Succesvolle hybriden
Muilezel en muildier
Een muilezel komt voort uit de kruising van een mannelijke ezel en een merrie (=vrouwelijk paard), het muildier uit de omgekeerde combinatie. Deze hybriden worden actief gekweekt omdat ze het beste van beide werelden combineren. De combinatie van het intellect en de tred van de ezel met de kracht van het paard zorgt ervoor dat zowel de muilezel als het muildier zeer geschikt zijn als lastdier.
De geafrikaniseerde honingbij
Deze verparing van de Afrikaanse honingbij en zijn Europese variant is vooral berucht onder de naam 'killer bee'. De soort die nu floreert in Zuid-Afrika is volledig door de mens ontstaan. Warwich E. Kerr koestert in de jaren 50 het verlangen een bijeensoort te creëren die meer honing kan produceren dan andere. Zijn experimenten voert hij in Brazilië. Eén van Kerr's imkers laat echter per ongeluk zwermen Afrikaanse bijen ontsnappen. Dezen verspreiden zich snel over Zuid-Amerika en paren met de daar aanwezige populaties Europese honingbijen. Het DNA van de agressieve Afrikaanse bijen is dominanter dan dat van de Europese en het resultaat was het ontstaan van een nieuwe, ongelooflijk agressieve bijensoort in Zuid-Amerika. Vandaag reikt hun leefgebied zelfs tot de zuidelijke staten van Noord-Amerika. De killer bee wordt vaak bestempeld als de meest succesvolle invasieve diersoort ter wereld.
Beefalo
De beefalo is in het meeste gevallen de naam die gegeven wordt aan het jong van een mannelijk rund en een vrouwelijke Amerikaanse bizon. Wegens de vele verschillende runderrassen die er bestaan kan de beefalo dus een samenstelling zijn van een groot aantal verschillende dieren. Indien de hybride meer dan 3/8ste bizon is, spreekt men niet meer over de beefalo maar gewoonweg over een bizonhybride. De beefalo wordt vooral gekweekt omdat ze veel voordelen biedt ten opzichte van het klassiek rund. Zo zijn ze bijvoorbeeld weerbaarder, groeien ze sneller en kalveren ze makkelijker. Ook hun vlees zou gezonder zijn dan het rundvlees dat we gewoon zijn te eten.
Dzo en dzomo
Dit dier komt voort uit de verparing van vee en een yak en is te vergelijken met de beefalo. De dzo is de mannelijke nakomeling, de dzomo de vrouwelijke, onafhankelijk van welke van beide ouders mannelijk en welke vrouwelijk is. In Tibet en Mongolië is het dier populair omdat het zwaardere lasten kan dragen dan een yak en meer melk en vlees produceert.
Savannah /
Bron: Skeeze, Pixabay Savannah
Als een Afrikaanse serval en een huiskat nakomelingen krijgen krijgen de kindjes de benaming 'savannah'. Dit officieel erkende kattenras onderscheidt zich van andere katten door hun loyaliteit. Dit doet vele mensen de savannah beschouwen als de hond in de kattenwereld. Een savannah kan zelf getraind worden om aan de leiband te leren lopen. Daarnaast kan een de hybride veel hoger springen dan men van een normale kat zou verwachten. Zelfs zonder aanloop kunnen ze tot wel 2,5 meter hoog springen.
Hybride kameel
De populariteit van deze hybride voortkomend uit de dromedaris en de kameel neemt steeds meer af. Vroeger was het een geliefd dier om de zijderoute mee te trotseren. De hybride kameel beschikte over het doorzettingsvermogen van de dromedaris en het vermogen van de kameel droogte te doorstaan. Het was dus een perfect dier om de lange afstanden door de woestijn af te leggen.
Wolfshond
Bepaalde hondenrassen zijn makkelijk te kruisen met de wilde wolf. Dit wordt gedaan om de gewenste karaktereigenschappen te combineren of om esthetische redenen. Een voorbeeld hiervan is de Tsjechoslowaakse wolfshond.
Uitzonderlijke hybriden
Er is een hele resem hybriden die maar uitzonderlijk geboren worden. Bekende voorbeelden zijn:
- De zezel (zebra x ezel)
- Gaap (mannelijke geit x vrouwelijk schaap)
- Scheit (mannelijk schaap x vrouwelijke geit)
- Lijger (mannelijke leeuw x vrouwelijke tijger)
- Teeuw (mannelijke tijger x vrouwelijke leeuw)
- Walfijn (zwaardwalvis x dolfijn)
- ...
Naast de bovenstaande hybriden zijn er nog vele combinaties mogelijk. Het is zelfs mogelijk dat er maar één geval van een hybride gekend is. Een olifant genaamd Motty, geboren in Chester Zoo, is hier getuige van. Er is geen ander geval bekend van kruising tussen de Afrikaanse en de Indische olifant. Spijtig genoeg stierf Motty al na twee weken.