Haal de natuur voor kinderen in huis

Haal de natuur voor kinderen in huis Als de warmere periode van het jaar er aan komt, willen we eigenlijk naar buiten. Maar in Nederland is dat niet zo vanzelfsprekend. Als we alvast een begin willen maken tijdens een vrije middag of in het weekend dan kan je de tuin, en alles wat daarbij hoort, voor je kind ook naar binnen halen en een begin maken.

Kweekbak

Het bekendste is de kweekbak. Bij de doe het zelf zaak en de tuinwinkels in allerlei soorten en maten te koop. Kijk zelf welke zaadjes je in de speciale grond (wordt er vaak bijgeleverd) doet en wellicht is het het leukste als het iets is wat je kind ook nog zelf op wil eten. Let wel op waar je de kas plaatst, want dat kan het verschil maken tussen succesvol samen met je kind plantjes kweken of iets wat weinig kans van slagen heeft en dat maakt herhaling voor je kind ook minder leuk.
  • Zon, zet het kasje op een plek in huis dat deze zoveel als mogelijk de zon opvangt. Voor de raam is dus het meest zinvol, maar dan zo dat het kasje alle zon van de dag opvangt (zeker als deze nog beperkt schijnt).
  • Zorg dat er geen tocht bij de te ontkiemen plantjes komt (er wordt een deksel bij geleverd en laat dit er ook op zitten).
  • Zorg dat de grond een beetje vochtig blijft (een plantjespuitje is het eenvoudigste).
  • Zet het kasje zo dat je kind het proces van ontkieming ook kan zien.
  • Kijk dagelijks met je kind om het besef bij te brengen en dé aanleiding om over de natuur te praten.

Eigen bakje maken

Wil je je kind een eigen kasje laten maken, neem dan een lege eierdoos en van de eieren tik je het kopje voorzichtig af. De eieren kunnen gebruikt worden om een lekker eitje voor op brood te bakken en de schalen gebruik je om je plantjes in te laten groeien.
Doe watten in de lege eierschalen, zorg dat ze vochtig zijn (en blijven) en strooi er tuinkerszaadjes op. Doe er wat plasticfolie overheen en binnen een week zie je tuinkersplantjes verschijnen.

Buiten aan de slag

Wil je verder gaan, dan kan je natuurlijk ook altijd buiten een kasje maken. Maar dat vergt behalve ruimte ook meer om de plantjes te laten groeien. Begin daarom met relatief eenvoudige plantjes zoals de tomaat of aardbeien. Dit gaat prima in een pot, maar zorg wel dat ze niet op de tocht staan.

Zelfgemaakt aquarium

Deksel

Een echt aquarium kan heel mooi zijn, maar vaak niet voor een kleiner kind zelf bij te houden. Je kunt wel een mini aquarium maken door een schone pot met schroefdeksel te pakken en aan de binnenkant van het deksel een leuke plastic bloem en eventueel plastic plantje te plakken (deze zijn ook te koop voor in een echt aquarium). De lijm goed laten drogen. Intussen kan je, om de dop onzichtbaar te maken, ook alvast een randje gras met eventueel wat bloemetjes uitknippen. Deze lijm je dan op het randje van het deksel.

Binnenkant

Dan ga je met de binnenkant aan de slag en daarvoor pak je leuke veelkleurige glitters en wellicht nog iets leuks wat je in het water wilt laten drijven (lichtgewicht), je hebt zelfs mini visjes die in het potje kunnen. Doe nu water in de pot en doe de glitters (en eventueel anders spul) erbij. Schroef het beplakte deksel (binnenkant en buitenkant) op de pot en zorg dat het deksel goed dichtgeschroefd zit en er geen water meer uit kan. Draai het geheel om en schud af en toe een keer om alles in het water te zien bewegen.

Foto’s

Voor dit onderwerp zal je toch een keer naar buiten moeten en neem je kind mee om foto’s van de natuur te maken. Maak foto’s op het moment dat je iets ziet wat de moeite waard is en laat je kind ook meekijken (en als het iets ouder is eventueel zelf foto’s laten maken). Neem verschillende onderwerpen en bij voorkeur verschillende momenten in de natuur. Thuis maak je een moodboard en bespreek je het moment in de natuur aan de hand van een foto en/of laat je kind een situatie na tekenen of iets maken wat er mee te maken heeft. Enkele voorbeelden:
  • Paddenstoelen die tegen een boom groeien
  • Een slakje op een plant
  • Een vogeltje in de boom
  • Een knopje aan de plant (wat nog een blad moet worden)
  • Plukjes mos op een dood stuk hout
  • Zelfgemaakt nestje van takjes

Waterkralen

Waterkralen zijn leuk om te zien, want ze zijn veelkleurig en kunnen op verschillende manieren toegepast worden. Waterkralen zijn herbruikbaar en dus kan je ze in een leuke pot op tafel doen als je kind aan tafel speelt of je doet ze in een glazen vaas met bloemen die op tafel staat. Langzaam zwellen de waterkralen op en dat geeft een leuk effect. Je kunt ze weer uit het water halen en een volgend moment gebruiken.

Tot slot

Spreekt voor zich dat je kind het beste de natuur leert kennen en waarderen als je hem/haar vaker meeneemt en je kind de natuur zelf ervaart. Maar als het moment er een keer niet is of je beschikt niet over natuur in de directe omgeving, kan je thuis van alles doen om een begin te maken.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
4 manieren om de natuur in huis te halen4 manieren om de natuur in huis te halenHet is al zeer lang bekend dat de natuur een positief effect heeft op mensen. Door de hectiek en drukte in de maatschapp…
De kogelvis, een echte slakkeneterDe Latijnse naam van de kogelvis is Tetraodon biocellatus. Hij dankt zijn naam aan zijn grappige, rode vorm. Het is een…
De vuurstaartlabeo, of labeo bicolorDe Latijnse naam van de vuurstaartlabeo (ook wel labeo bicolor genoemd) is Epalzeorhynchus bicolor en hij behoort tot de…
De Neontetra (Paracheirodon innesi)De neontetra is een een tropische vis die makkelijk te houden is in een aquarium. Vaak worden deze vissen gehouden door…

Populatiegrootte: hoe kom je die te weten?Populatiegrootte: hoe kom je die te weten?Een populatie is een groep organismen van dezelfde soort die in hetzelfde gebied leeft. Voor allerlei doeleinde is het v…
De wereld verandert te snel: waar blijf je, brein?De wereld verandert te snel: waar blijf je, brein?Ongeveer 200.000 jaar geleden liepen de eerste moderne mensen (homo sapiens) rond op onze aarde. Deze moderne mensen lee…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 20-03-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Biologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.