Overmatig drinken bij honden

Overmatig drinken bij honden Hoewel op het eerste gezicht tamelijk onschuldig, is er met een hond die plotseling veel meer drinkt dat normaal iets aan de hand. Overmatig drinken kan een symptoom zijn van een zeer ernstige kwaal. Hondenbezitters die constateren dat hun huisdier aanmerkelijk meer drinkt dan normaal, moeten daarom zo snel mogelijk met hun hond naar de dierenarts. Van overmatig drinken is sprake wanneer een hond gemiddeld meer dan een liter water per tien kilogram lichaamsgewicht per dag drinkt. Overigens hoeft er niet altijd sprake te zijn van een ernstige ziekte. Een hond kan bijvoorbeeld ook meer gaan drinken als hij droge brokken krijgt voorgeschoteld in plaats van nat voer, zoals blikvoer of vers vlees, maar in de meeste gevallen is er iets flink mis met de hond en is een bezoek aan de dierenarts absoluut noodzakelijk.

Nieren

De eerste oorzaak van te veel drinken kan een al dan niet chronische nieraandoening zijn. De nieren scheiden dan veel vocht af, zonder daarbij eiwitten, aminozuren en zouten in voldoende mate terug te voeren naar de bloedbaan. In zo'n geval trachten andere organen de nierfunctie over te nemen, maar omdat die daar niet op zijn berekend, wordt de hond ziek. De hond zal er slecht uit gaan zien, krijgt een doffe vacht, stinkt uit zijn bek, hoest en geeft over.

Om vast te stellen wat de oorzaak is van het overmatig drinken, moet de urine en het bloed van de hond worden onderzocht. Wanneer blijkt dat er veel eiwitten in de urine zitten en het bloed veel gifstoffen bevat, kan de diagnose al snel worden gesteld.

Nieraandoeningen kunnen meestal vrij eenvoudig worden bestreden, door een aangepast dieet en/of medicijnen. Het gaat daarbij om medicijnen die de doorbloeding van de nieren stimuleren en die er voor zorgen dat de gifstoffen uit het bloed worden afgescheiden.

Suikerziekte

Ook suikerziekte kan een oorzaak zijn van overmatig drinken. Het belangrijkste symptoom is dat de hond veel drinkt en eet, maar toch vermagert. Suikerziekte is vast te stellen door een urine onderzoek. De aanwezigheid van grote hoeveelheden suiker in de urine betekend dat de hond suikerpatiënt is.

Suikerziekte komt vooral veel voor bij teven. De ziekte hangt namelijk nauw samen met de hormoonhuishouding van de hond. Daarom kan ook in veel gevallen een sterilisatie, de suikerziekte verhelpen. Als sterilisatie niet afdoende is of de suikerpatiënt is een reu, kan het noodzakelijk zijn om honden elke dag een insuline-injectie toe te dienen.

Baarmoederonsteking

Een ernstige kwaal die overmatig drinken kan veroorzaken is een baarmoederonsteking. Een baarmoederonsteking gaat vaak gepaard met een vieze bruine afscheiding. De teef is dan erg ziek, ze is lusteloos, heeft hoge koorts, eet slecht en geeft over. Een baarmoederonsteking is levensbedreigend en daarom moet de baarmoeder met spoed, operatief verwijdert worden.
© 2011 - 2024 Jes1978, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitdrogingsverschijnselen hond: herkennen uitdroging hondUitdrogingsverschijnselen hond: herkennen uitdroging hondUitdroging bij een hond kan optreden wanneer hij niet genoeg vocht binnenkrijgt of te veel vocht verliest, bijvoorbeeld…
Overmatig krabben, bijten en likken bij hondenOvermatig krabben, bijten en likken bij hondenHonden krabben van nature veel. Overmatig krabben, likken of bijten van de huid wijst echter op een onderliggende oorzaa…
Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Honden eten van alles. Naast hun voer nemen ze ook graag happen van bijvoorbeeld afval, kadavers van bijvoorbeeld vogels…
Uw hond en de zomerzonUw hond en de zomerzonZon zee en zand, of een dagje uit naar het bos met de familie. Gezellig, want het is tenslotte vakantie. En dan de vraag…

mijn kijk opWees bedacht op een baarmoederonsteking bij je hondEen baarmoederonsteking, of pyometra is bij een hond een veel voorkomende ziekte. Dikwijls wordt een baarmoederontstekin…
De symptomen van blaasgruis bij een katerDe symptomen van blaasgruis bij een katerBlaasgruis is een veel voorkomend probleem bij katers. Met een beetje pech keert het probleem terug en merk je dat je st…
Jes1978 (53 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.