mijn kijk op

Wees bedacht op een baarmoederonsteking bij je hond

Een baarmoederonsteking, of pyometra is bij een hond een veel voorkomende ziekte. Dikwijls wordt een baarmoederontsteking door een dierenarts snel op gemerkt, maar in mijn geval heeft het meer dan een week geduurt tot de dierenarts de juist diagnose kon stellen. Dit heeft mijn hond bijna haar leven gekost en daarom wil ik mijn verhaal met jullie delen.

Wat is een baarmoederonsteking

Een baarmoederonsteking of pyometra is een bacteriële infectie van de baarmoeder. Meestal komt dit vooral voor bij oudere teven, maar het wordt ook gezien bij tamelijk jonge honden. Vaak openbaard het zich na een loopsheid of na een dracht, maar bij sommige honden is de loopsheid al meer dan een half jaar niet meer waargenomen. Bij een baarmoederonsteking is vaak een uitvloeiing bij de vulva te zien, maar bij een pyometra (gesloten baarmoederonsteking) zit het pus opgesloten in de baarmoeder. Hierdoor onstaat er een zeer gevaarlijke situatie, omdat de baarmoeder kan open scheuren en zo de pus in de buikholte terecht zou komen.

Wat zijn de symptomen

  • lusteloosheid
  • koorts
  • veel drinken
  • veel plassen
  • weinig eetlust
  • braken
  • etterige uitvloeiing uit de vulva
  • vaak likken aan de vulva

Diagnose

De diagnose kan worden gesteld aan de hand van de symptomen, met behulp van een röntgenfoto of met echografie of door bloedonderzoek. Meestal zal een combinatie van enkele van deze onderzoeksmethoden tot de uiteindelijke diagnose leiden.

Behandeling

Een baarmoederonsteking kan worden behandeld met anti-biotica en een middel dat de baarmoeder doet samentrekken om de pus te verwijderen. Helaas is het uiteindelijke effect van deze behandeling meestal niet effectief en zal de baarmoederonsteking terug keren. Het beste is om de baarmoeder en de eierstokken per direct operatief te laten verwijderen. De hond zal hier snel van herstellen.

Mijn verhaal

We merkten op dat onze hond wat slomer was tijdens de wandelingen en in huis meer sliep. Wij dachten dat het ouderdom was aangezien ze bijna 9 werd. Twee dagen later was er geen enthousiaste begroeting bij thuiskomst. Ze kwispelde wel maar nam geen moeite om op te staan. Voor ons een indicatie om ze toch maar eens na te laten kijken door de dierenarts, want wij vermoede een baarmoederonsteking. Bij de dierenarts moest ik na de vraag of ze meer plaste dan normaal wat urine opvangen en deze werd gecontroleerd. De diagnose was een blaasonsteking en bewapend met anti-biotica ging ik weer naar huis.

De anti-biotica sloeg niet aan en de dagen er na begon ze in huis te plassen en steeds zieker over te komen. Drie dagen later zijn we weer terug naar de dierenarts gegaan. Dit maal had een andere dierenarts dienst. Mijn hond vind het leuk om naar de dierenarts te gaan en leefde daar ook weer een beetje op. Ze nam zelfs wat lekkers aan, terwijl ze thuis nog nauwlijks at. De dierenarts vond haar niet ziek genoeg en dacht dat ze een klein virusje onder de leden had. Ik moest de anti-biotica kuur maar gewoon af maken. Ik vroeg hem of het geen baarmoederonsteking kon zijn, maar volgens hem klopte de symptomen niet. Ik was alleen maar overbezorgt. Dat accepteerde ik niet en vroeg om een bloedonderzoek. Als ik me daardoor beter zou voelen wilde hij dit wel doen. Na het afnemen van wat bloed, moest ik plaats nemen in de wachtkamer en zou hij me een kwartier later roepen met de uitslag.

Het kwartier werd een uur en na dat uur kwam de dierenarts met een wit gezicht en duizend maal excuses de wachtkamer in. Ik had gelijk, mijn hond was ziek, goed ziek. Waarschijnlijk een maagonsteking, want wij waren 3 weken ervoor met haar op vakantie geweest naar zee, daar zou ze te veel zout water hebben gedronken. Ze werd direct opgenomen, er werd bloed op gestuurd naar het laboratorium en ze kreeg een infuus met anti-biotica. Ze knapte een klein beetje op en die avond mocht ik haar weer komen halen, zodat ze het weekend gewoon thuis zou zijn.

Dat weekend ging ze weer achteruit en 's maandags zei de dierenarts aan de telefoon dat we de bloeduitslagen maar even af moesten wachten. Dat zou die zelfde dag nog binnen moeten komen en dan zou hij direct bellen. Uit zorgen heeft de dierenarts de hele dag zitten wachten op die belangrijke fax, die hij uiteindelijk pas 's avond om 10 uur heeft ontvangen. Hij belde mij om op de uitslag door te nemen. Het was foute boel. De onstekingswaardes in haar bloed waren dodelijk hoog. Volgens de dierenarts moest ik er maar rekening mee houden dat ze al bijna 9 was en dat was een hele leeftijd voor een grote hond. Weer ging ik niet akkoord en maakte meteen een afspraak voor de volgende ochtend.

De volgende ochtend merkte ik op dat de buik van onze hond nu toch echt wel wat opgezet. De dierenartsen (ditmaal met 2 man sterk) zagen dit ook en maakte meteen een echo. Ja hoor, toch een baarmoederonsteking, een pyometra, waardoor er dus geen vloeiing zichtbaar was. Ze werd direct geopereerd en na een dag knapte ze al behoorlijk op. Als ze er nog een dag langer mee gelopen had, dan had ze het waarschijnlijk niet overleeft.

Moraal van het verhaal

Zoals je ziet hoeven de symptomen niet altijd te kloppen, maar je onderbuik gevoel klopt meestal wel. Mijn hond was alleen lusteloos, at slecht en plaste iets meer dan anders. Voor een dierenarts niet genoeg symptomen om een baarmoederonsteking vast te stellen. Ik ben blij dat ik zo standvastig ben geweest, want inmiddels is onze hond 10,5 jaar oud en in blakende gezondheid!
© 2011 - 2020 Jes1978, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Overmatig drinken bij hondenOvermatig drinken bij hondenHoewel op het eerste gezicht tamelijk onschuldig, is er met een hond die plotseling veel meer drinkt dat normaal iets aa…
Het herkennen van ziektes bij mijn hondHet herkennen van ziektes bij mijn hondJe hond is je beste vriend en dat wil je zolang mogelijk zo houden. Om de gezondheid van je hond te garanderen is het be…
Hond wel of niet laten castreren of sterilliseren?Hond wel of niet laten castreren of sterilliseren?Steeds vaker wordt er aangeraden om een hond te laten castreren of steriliseren. Het liefst op een jong mogelijke leefti…
Ziekte bij Honden symptomen en diagnosesZiekte bij Honden symptomen en diagnosesHet lastige voor een honden eigenaar is dat de communicatie met de hond vaak een kwestie van raden is. Dit geldt vooral…

Kennelhoest bij de hondKennelhoest bij de hondIedereen heeft wel eens gehoord van kennelhoest. Het is ook een veelvoorkomende ziekte bij honden, omdat de verspreiding…
De symptomen van blaasgruis bij een katerDe symptomen van blaasgruis bij een katerBlaasgruis is een veel voorkomend probleem bij katers. Met een beetje pech keert het probleem terug en merk je dat je st…

Reageer op het artikel "Wees bedacht op een baarmoederonsteking bij je hond"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Ella, 07-04-2018 18:13 #12
Onze berner van 8 jaar is al 6 weken loops. Vraag me af of dit normaal is. Hiervoor was ze meestal 4 weken loops. is dit een alarmbel? Ze oogt niet ziek en eet en drinkt goed, als ze een hond ziet wordt ze helemaal druk en wil ze naar die hond.

Gwn_sharon_@hotmail Com, 18-09-2017 16:30 #11
Gelukkig was je op tijd. De hond van mijn zus gedroeg haar eigen 2 dagen ziek. Gelijk de 2de dag gisteren op zondag naar de dierenarts. Bleek een baarmoeder ontsteking. Vanochtend is ze geopereerd. En helaas was het al zo ver dat ze in geslapen is. Zo onwerkelijk.

Marianne, 05-09-2016 10:02 #10
Dank u wel voor uw verhaal onze Bouceron is nu 10 jaar en ze verliest af en toe donker bloed maar die wat dik is, ze eet minder drinkt niet echt meer maar is wel rustiger dan normaal. Ik denk dat we hier ook met een baarmoederontsteking te maken hebben. De dierenarts is een hel voor onze hond, ze heeft blijkbaar als puppy een trauma opgelopen maar we moeten hem toch laten komen.Niet mis te verstaan onze dierenarts is een fantastische dokter maar mijn hond houdt van geen enkele dierenarts!

Mia, 29-07-2016 09:36 #9
Ik heb een maltezer van bijna 6 jaar die begon opeens te braken, was loops en stonk enorm, het bloedverlies heeft maar enkele dagen geduurd, dan werd het wit slijmerig verlies met wat etter. Naar Dierenarts geweest, echo genomen, foto's en bloedafname gedaan. Bij de uitslag van het bloed bleek dat de leverwaarden verhoogd waren. Ik denk aan een baarmoederontsteking en wil dit onmiddellijk laten opereren, maar dat wil de dierenarts niet. Ze heeft nu een bijkomend onderzoek gevraagd voor de lever. Vandaag even uitgelaten en had gele diarree. Ze krijgt nu antibiotica maar is nog steeds niet in vorm, slaapt en kruipt constant in haar mand. Het was zo'n leuk aangenaam hondje. Wat denken jullie, ben ik niet op de juiste weg ivm genezing?
Dank bij voorbaat.
Mia

Elena, 23-01-2014 19:54 #8
Vanmiddag naar de DA met Dos gegaan. Ze is al bijna een maand loops en de laatste week komen er dikke klodders uitvloeien. Aanvankelijk maakte ik me geen zorgen, maar toen de uitvloeiing dikker en langer werd sloeg bij mij het alarm. Kanker, dacht ik meteen. Ze heeft alle boven genoemde symptomen. Veel drinken begon ze pas vandaag te doen. Alle bloedwaarden zijn normaal, dus vooralsnog een baarmoederontsteking. Drie spuiten, antibiotica voor 2 weken, pijnstillers en antibraakpillen, 250 euro, die ik met mijn bloed zou betalen om haar nu gezond te zien. Hopelijk knapt ze hiermee op. Later zal ik haar laten steriliseren. Eergisteren heb ik mijn oude hond laten inslapen en vandaag vreesde ik voor het leven van mijn andere hond. Wat een vreselijke week!
Bedankt voor jullie reacties, geruststellende verhalen.

Jolanda, 16-10-2013 18:27 #7
Onze hond (Engelse bull terriër) is gisterenavond overleden aan de ziekte hierboven beschreven. De laatste dagen dronk ze heel veel maar sliep ook veel en kwam niet graag meer uit de bench. Wij dachten dat ze erg moe was van al het buiten spelen en gedekt worden van onze andere bull (onze reu), maar nu achteraf weten we dat ze toen al ziek was. Gisteren in het begin van de avond vonden we het raar dat ze niet uit de bench kwam dus wij haar lokken met lekkers en zagen dat ze krampen had. Onze dierenarts gebeld en we mochten gelijk komen. Die zei na onderzoek die is erg ziek ik hoop dat zeker door komt want ze kan overlijden van de baarmoeder ontsteking. Ze heeft 2 spuiten gekregen en mochten haar mee nemen naar huis, op de bank gelegd en de andere hond laten snuffelen, ze heeft ons nog gelikt aan de hand en ze ging verder achteruit, 10 minuten voor 00.00 uur is ze overleden. Ik wil hier mee zeggen bullen zijn erg hard voor zich zelf ze piepen niet bij pijn dus wees erop bedacht dat ze het ook kunnen hebben terwijl je er niks van merk.

Gerdina, 11-07-2013 23:13 #6
Onze Mechelse herder van 6 jaar begon in 1 keer in huis te plassen en na 1 dag was het weer klaar dachten wij dus niet he. Woensdag begon zij onrustig te worden veel drinken en heggen. En minder actief toen had ik tja is niet goed. Vandaag zag ik haar gewoon in korte tijd slechter worden. Er kwam rood bruinig vloeistof achter poten. En ze kon haast niet meer op haar benen staan toen heb ik gebeld ik kon niet meer aanzien hoe mijn lieve gezonde speelse hond zo snel achter uit ging. Toen ik bij de dieren arts was en te horen kreeg dat zij zo erg ziek was en als ik langer had gewacht haar dood kon zijn. En daar schrok ik erg van.
En heb ook gelijk ook gevraagd in hoe verre zij nog kans had dat zij het redde. De arts was gelukkig positief omdat zij nog jong was en gezond was altijd dus. Zag er zeker goede resultaten dus ondanks dat het dan best veel geld is. Heb je toch het beste voor je hond dier over dus. Zij wordt geholpen en hoop hierna nog heel veel jaren plezier met onze lieve hond te hebben.

Geja, 11-06-2013 14:20 #5
Mijn hond 9jr (goldentetriever) begon opeens in huis te plassen wat eigenlijk voor haar niet normaal is. Ze was net loops geweest en vond ook bloed in/op de urine. Voor mij onduidelijk of het nog van de loopsheid was. Het viel mij op dat ze erg veel dronk. Ik heb eerder een hond gehad met een plotselinge baarmoederonsteking en zij was toen nog maar 1j oud.
Morgen wordt ze geopereerd. Heb nu tijdelijk antibiotica en pijnstillers van de dierenarts gekregen. Ze wil niet eten daarom ben ik haar aan het dwangvoeren: niet leuk maar nodig.
Het is AD voer van Hills lijkt net leverpastei maar dunner en is aansterkend voer wat je kan geven aan zieke en drachtige katten en honden. Ik wil haar nog lang niet kwijt, het is normaal een actieve en vrolijke hond. Ik hoop dat ze na morgen weer de lieve vrolijke hond wordt.

Mike, 03-05-2013 16:02 #4
Onze Amerikaanse staf was de laatste weken niet de oude. Moe veel drinken nauwelijks eten veel plassen spugen etc. Na ons midweekje vakantie te hebben afgezegd naar de dokter voor de zoveelste keer. Een pyometra… ik heb haar net opgehaald.de ontsteking was gewoon 1,5 kilo en de baarmoeder stond op knappen. Ze had dit weekend waarschijnlijk niet overleefd. Onze staff is nog geen 3 dus weest gewaarschuwd. Nu maar hopen dat ze snel opknapt en dat de genezing goed gaat verlopen

Ilona, 26-04-2013 15:57 #3
Onze hond moest vandaag naar de o.k hopelijk haalt onze hond het. Ze heeft ook een baarmoederontsteking.

Greidanus, 19-08-2012 17:44 #2
Het is vandaag zondag 19-08 onze hond is al een week niet zoals zij hoort te zijn, mijn vrouw is deze week met haar naar de dierenarts geweest volgens de dierenarts was er niets aan de hand ze was alleen wat stram.
Aangezien wij het niet vertrouwen hebben we een andere dierenarts geraadpleegd omdat de hond zeer hoge koorts had 41, 1 moesten we direct komen.Haar buik was erg dik en na het zien van een echo was het zo klaar als een klontje de baarmoeder was ontstoken en ze moest direct geopereerd worden.Het is nu wachten op een telefoontje dat we haar weer kunnen ophalen.

Marga, 10-05-2012 18:02 #1
Ik heb met te horen gekregen dat mijn hondje het ook heeft. Ze is 13 jaar. Ze er erg ziek. We staan voor een moeilijke beslissing

Infoteur: Jes1978
Gepubliceerd: 12-04-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Reacties: 12
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.
Schrijf mee!