Een broedblok voor neushoornvogels

Een goed broedblok behoort tot de meest cruciale onderdelen, voordat kweekresultaten met neushoornvogels mogelijk zijn. Er dient rekening te worden gehouden met aspecten als: maten van een broedblok, de plaats van een broedblok, het nestmateriaal en metselmateriaal. Lees mee en ontdek wat een goed broedblok voor neushoornvogels is. Een goed broedblok behoort tot de meest cruciale onderdelen, voordat kweekresultaten met neushoornvogels mogelijk zijn. Het is ten alle tijden aan te bevelen meerdere broedblokken in een verblijf te plaatsen. Zou een bepaald broedblok bij de neushoornvogels niet door de keuring komen, dan zijn nog niet alle kansen voorbij.

Materiaal broedblok

Het broedblok dient van stevig materiaal te zijn. In de vrije natuur, maar ook in gevangenschap, keren neushoornvogels na geslaagde kweekresultaten meestal terug naar de oude nestgelegenheid. Wanneer de vogels buiten het broedseizoen de kans krijgen om hun broedblok te slopen, laten de vogels deze kans meestal niet onbenut. Zodra het broedseizoen aanbreekt en het vervangend broedblok afgekeurd wordt, is de kweek weer met ten minste een jaar uitgesteld. Een dikke, harde boomstam die machinaal is uitgehold is dus geschikter, dan een poreuze boomstam die op natuurlijke wijze hol geworden is.

Nestblokken voor papegaaien of ara’s zijn voor neushoornvogels per definitie ongeschikt. Terwijl voor papegaaien de nestopening bovenin het blok dient te zitten, is dat voor neushoornvogels onderaan (gezien vanaf de binnenkant van het broedblok). Het voedsel, aangereikt door het mannetje, dient makkelijk te kunnen worden aangenomen. Het vrouwtje en later ook de jongen spuiten hun ontlasting naar buiten, zodat de binnenkant van het blok schoon blijft. Als de opening te hoog zit, lukt dat niet. Het vrouwtje moet tijdens het broeden door de versmalde opening naar buiten kunnen kijken.

Plaats van het broedblok

Ook de plaats van het broedblok is van belang. Neushoornvogels geven de voorkeur aan een broedblok dat in een hoek is geplaatst, of in elk geval aan de rand van het verblijf staat. De opening dient uitzicht te bieden op het centrale deel van het verblijf. Indien de vogels tentoon gesteld worden aan publiek, dient rekening gehouden te worden met het feit, dat het vrouwtje en later ook de jongen, hun mest naar buiten schieten. De bezoekerszijde kan zich dus beter niet in het verlengde van de nestopening bevinden.

De nestkast kan het beste niet te laag bij de grond geplaatst worden. De eerste reden hiervoor is dat het vrouwtje zich dan veiliger voelt. De tweede reden is dat de staart van het mannetje dan niet beschadigd. De nestkast kan ook aan de buitenkant van de volière opgehangen worden, met de opening naar binnen gericht.

Nestmateriaal

Het vrouwtje legt haar eieren graag op een mengsel van vermolmd hout en turf. Het niveau waar de eieren liggen, ligt rond de tien centimeter onder de opening. Omdat deze afstand per vogel afhankelijk is, dient het broedblok tot aan de onderkant van de ingang opgevuld te worden. Door het geheel stevig aan te drukken, is de verzakking van de bodemvulling door het gewicht van het vrouwtje gering. Het vrouwtje kan naar eigen inzicht turf en vermolmd hout naar buiten gooien, totdat het gewenste niveau bereikt is.

Van de aangeboden broedblokken mag de rand rond de ingang van het nestblok niet te glad zijn. De vogels moeten de opening makkelijk dicht kunnen metselen. Als het hout rond de ingang toch te glad is, kan deze met een zaag ingekerfd worden. Wanneer de nestkast niet van een boomstam is gemaakt, maar van houten planken, dan kunnen rond de opening extra hoeken gecreëerd worden, door delen van een panlat rond de opening te bevestigen.

Metsel materiaal

Zoals eerder vermeld, metselen neushoornvogels de nestopening dicht met modder, eigen ontlasting en voedselresten. Als meerdere geschikte producten voorhanden zijn, kunnen deze allemaal ter beschikking gesteld worden. Een eis aan de producten is dat deze makkelijk verwerkbaar zijn en goed plakken. In sommige dierentuinen wordt gebruik gemaakt van olifantenmest. Deze kan op voorhand met klei of modder gemengd worden. Een nadeel van olifantenmest is dat die vlug schimmelt. Daarom kan de mest beter gescheiden aangeboden worden. Ook kan overrijp fruit ter beschikking gesteld worden, waarmee de nestopening dichtgesmeerd kan worden. Rijpe banaan is hiervoor uitermate geschikt.

Maten voor het broedblok

De opening in het broedblok mag niet te groot zijn. Een indicatie voor de breedte van de opening is een afstand die tien procent breder is dan de maximale schouderbreedte. De hoogte wordt vijf keer de breedte. Een ingang van 10 bij 50 centimeter is een goede maat. Een opening van 15 bij 15 centimeter is ook al eens succesvol geweest, maar dat is een uitzondering. Voor grote neushoornvogelsoorten dient het bodemoppervlak in het blok 40 bij 40 centimeter te zijn. De bovenzijde mag voorzien worden van een luchtgat, om ventilatie te bevorderen.
© 2007 - 2024 Leplat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisvesting voor neushoornvogelsAlle soorten neushoornvogels zijn kritisch op hun huisvesting, vooral als het aankomt op gezinsuitbreiding. Belangrijk i…
Geschikt menu voor neushoornvogels (met jongen)Het menu van neushoornvogels bestaat grotendeels uit plantaardige producten, zoals fruit. Het andere deel bestaat uit di…
Neushoornvogels in het wildNeushoornvogels (Bucerotidae) hebben drie eigenschappen: een typische snavel met daarop een helm, een kenmerkende roep e…
Een koppel neushoornvogels samenstellenHet is niet makkelijk om volwassen, individuele neushoornvogels aan elkaar gekoppeld te krijgen. Het vrouwtje van de neu…

De grote renkoekoek (Greater roadrunner)De grote renkoekoek is vooral bekend geworden door de tekenfilmpjes over Roadrunner. Daarin probeert een coyote de vogel…
Vertaling vogelsoorten Frans-Engels-NederlandsVertaling vogelsoorten Frans-Engels-NederlandsHebt u de Franse of de Engelse vertaling nodig van de meest bekende vogelsoorten, dan zal deze lijst u zeker op weg help…
Leplat (19 artikelen)
Laatste update: 19-11-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.