Geschikt menu voor neushoornvogels (met jongen)
Het menu van neushoornvogels bestaat grotendeels uit plantaardige producten, zoals fruit. Het andere deel bestaat uit dierlijke producten, zoals vlees. Wanneer jonge neushoornvogels worden verwacht, dient het menu aangepast te worden. Lees mee en ontdek het menu van de neushoornvogel...
Fruit voor neushoornvogels
Neushoornvogels leven het hele jaar van rijp
fruit. Het fruit wordt in stukjes aangeboden. Voor grote soorten neushoornvogels vormen stukken fruit van één tot drie centimeter geen enkel probleem. Gebruikelijk worden stukken fruit van 15 x 15 x 15 millimeter gevoerd. Aan kleinere soorten wordt het voedsel in kleinere stukken aangeboden. Ondanks de grote snavel lukt het de vogels heel goed het voedsel naar binnen te werken. Het voer wordt met de punt van de snavel vastgepakt, opgegooid en vervolgens ingeslikt.
Variatie is voor neushoornvogels belangrijk. Daarom is het gunstig om zoveel mogelijk soorten fruit aan te bieden aan de vogels. De volgende fruitsoorten zijn geschikt:
- Sinaasappel
- Banaan
- Peer
- Appel
- Watermeloen
- Perzik
- Druiven
Neushoornvogels geven de voorkeur aan rijp fruit, waarbij de vogels waarschijnlijk letten op kleurverschil. Niet alle fruit dat in Nederland te koop is ziet er rijp uit. Om dat probleem op te lossen, kan rode biet onder het voedsel gemengd worden. Hierdoor krijgt het voer een aantrekkelijke rode kleur. Het fruitmengsel kan naar eigen inzicht gemengd worden met geplette haver en een grof universeelvoer. Naast fruit behoren ook geweekte rozijnen, gekookte aardappelen, geraspte wortel en tomaat tot een goed menu. Daarnaast dient dagelijks kalk, biergist, druivensuiker en een vitaminepreparaat over het voer gestrooid te worden.
Vlees voor neushoornvogels
Naast fruit, dat met ongeveer 70 procent het hoofdbestanddeel van de maaltijd vormt, dienen ook
dierlijke producten verstrekt te worden. De volgende producten zijn geschikt en vormen daarmee de overige 30 procent van de maaltijd:
- Gehakt
- Hondenbrokken
- Gekookt vlees
- Gesneden eendagskuikens
- Muizen of jonge ratten
- Met mate een gekookt ei
Voor de Afrikaanse soorten worden deze percentages vaak omgedraaid.
Wanneer de eerste nestactiviteiten worden waargenomen, dient het aandeel dierlijk voedsel, en daarmee tevens het eiwitpercentage, verhoogd te worden van 30 naar 50 procent. Dat stimuleert de dieren in hun voortplantingsdrang. In de vrije natuur is tijdens het broedseizoen ook meer dierlijk voedsel beschikbaar. Levend voedsel geeft de vogels nog een extra stimulans. Meelwormen, moriowormen, krekels en sprinkhanen zijn geschikt hiervoor.
Plaats van het voedsel
Het voedsel dient aangeboden te worden op een hoogte van ten minste anderhalve meter. De plaats waar het voedsel aangeboden wordt, dient voor beide vogels tegelijk toegankelijk te zijn. Op een hoge plaats voelen neushoornvogels zich veiliger dan op de grond. Als de vogels zich niet prettig voelen in de buurt van de voederplaats, zal minder voedsel opgenomen worden. De conditie kan daardoor achteruit gaan. Wanneer de vogels angst hebben tijdens het eten, dan eten de vogels heel snel en één voor één. Op deze manier kunnen de vogels elkaar geen voedsel aanbieden, hetgeen belangrijk is bij een goede koppelvorming. Oude voedselresten dienen dagelijks verwijderd te worden, zodat rot, beschimmeld of oud voedsel niet meer gegeten kan worden. Neushoornvogels drinken niet. Alle benodigde vocht wordt uit het voedsel gehaald.
Voedsel voor neushoornvogels met jongen
Het menu dient aangepast te worden, wanneer jonge neushoornvogels worden verwacht. Zodra het vrouwtje ongeveer een maand in het broedblok ingemetseld zit, komen de kuikens bijna uit het ei. Enkele dagen van tevoren dient meer dierlijk voedsel aangeboden te worden. Jonge neushoornvogels eten onder andere jonge muizen, eendagsratten, gesneden kuikens, geweekte hondenbrokken, gehakt, universeel insectenvoer, sprinkhanen, meelwormen en andere kleine insecten. Deze producten dienen in ruime mate aanwezig te zijn. Ook krijgen de kuikens fruit gevoerd door het vrouwtje, maar daarvoor hoeft aan het bestaande menu niets veranderd te worden.
Wanneer tijdens de periode dat het vrouwtje ingemetseld zit, een van beide ouders, om welke reden dan ook, komt te overlijden, is zonder menselijk ingrijpen het kuiken bijna altijd ten dode opgeschreven. In noodgevallen kan ervoor gekozen worden een kuiken met de hand groot te brengen. Wanneer het kuiken nog klein is, kan het beste papegaaienopfokvoer gevoerd worden. Dat is poeder, waar alleen water bij hoeft. De ontstane dikke vloeistof wordt met een spuit toegediend. Als het kuiken ouder is, kan ook fruit gevoerd worden. Wanneer geen papegaaienopfokvoer beschikbaar is, kan ook een geprakt mengsel van gehakt, fruit, maïs, wortel, insectenvoer en vitamine gevoerd worden.