Kleine mantelmeeuw, Larus fuscus

Kleine mantelmeeuw, Larus fuscus De kleine mantelmeeuw, Larus fuscus, is een veel voorkomende meeuwensoort in Nederland. Er zijn drie ondersoorten te onderscheiden, de Larus fuscus graellsii, de Larus fuscus foscus en de Larus fuscus intermedius. Deze soorten zijn te onderscheiden aan de verschillende kleuren van hun mantel. Iedere ondersoort komt op een ander gebied voor. Kleine mantelmeeuwen zijn alleseters. Ze voeden zich met planten, dieren en afval. Deze vogels broeden in kolonies.

Taxonomische indeling

  • Rijk: Animalia (Dieren)
  • Stam: Chordata (Chordadieren)
  • Klasse: Aves (Vogels)
  • Orde: Charadriiformes(steltloperachtigen)
  • Familie: Laridae (meeuwen)
  • Geslacht: Larus
  • Soort: Larus fuscus

Kenmerken

De kleine mantelmeeuw wordt gemiddeld 53 centimeter van snavel tot staartpunt. Zijn spanwijdte ligt tussen de 128 en 148 centimeter, zijn gewicht tussen de 650 gram en één kilo. Hiermee is hij slechts iets groter dan de kokmeeuw. Zijn snavel is opvallend donkerrood, net als zijn poten. Deze laatste worden in de winter meer geelachtig dan rood. De kleine mantelmeeuw heeft drie duidelijk te onderscheiden ondersoorten de eerste, de Larus fuscus graellsii staat ook wel bekend onder de naam Engelse kleine mantelmeeuw. Deze ondersoort heeft een leigrijze mantel en vleugels. De tweede soort, de Larus fuscus foscus heeft een gitzwarte mantel. De derde en laatste soort, Larus fuscus intermedius heeft een roestbruine mantel.

Voortplanting

De kleine mantelmeeuw broedt tussen april en juni. Ze broeden in kolonies. Ze hebben één legsel per jaar, met één tot drie eieren.

Voedsel

De kleine mantelmeeuw eet zeer veel verschillende dingen. Hij eet zowel planten als dieren. Verder doet hij zich regelmatig tegoed aan afval.

Verspreiding

De verschillende ondersoorten komen in verschillende gebieden voor. Larus fuscus graellsii, ofwel de Engelse kleine mantelmeeuw, komt voor in Nederland, België, Groot-Brittannië en Ijsland. De Larus fuscus foscus, komt voor in Scandinavië. De laatste soort, Larus fuscus intermedius, is te zien in Denemarken, Nederland en Noorwegen.

Habitat

Kleine mantelmeeuwen komen voor in bossen en buitengebieden, maar ook in cultuurlandschappen, zoals parken en tuinen. Ook in graslanden en weiden is hij te vinden. Hij broedt bovenop zeekliffen, moerassen of grazige eilanden. Hij is vaak in het binnenland te zien, veel vaker dan bijvoorbeeld de zilvermeeuw.

Bedreigd?

Op Europese schaal is de kleine mantelmeeuw niet beschermd. In Nederland is het een Natura 2000 broedvogel. Het aantal kleine mantelmeeuwen in Nederland neemt toe.
© 2009 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grote mantelmeeuw, Larus marinusDe grote mantelmeeuw, Larus marinus, is de grootste meeuwensoort. Hij wordt ook wel de koning der meeuwen genoemd. De gr…
Meeuwensoort: Grote burgemeester, Larus hyperboreusMeeuwensoort: Grote burgemeester, Larus hyperboreusDe grote burgemeester, Larus hyperboreus, lijkt sterk op de kleine burgemeester. Deze meeuw wordt tot ongeveer 68 centim…
Stormmeeuw, Larus canusStormmeeuw, Larus canusDe stormmeeuw, Larus canus, is een middelgrote meeuw, die tot 50 centimeter land wordt. Hij heeft veel uiterlijke kenmer…
Meeuwensoort: Kleine burgemeester, Larus glaucoidesDe kleine burgemeester, Larus glaucoides, is een meeuwensoort die ongeveer 56 centimeter groot wordt. Hij lijkt sterk op…

Vogels in de tuin: kies de juiste beplantingVogels in de tuin: kies de juiste beplantingVogels in uw tuin brengen extra leven en gezelligheid. Om vogels naar uw tuin te lokken kunt u de vogels voeren en voer…
Ivoormeeuw, Pagophila eburneaDe ivoormeeuw, Pagophila eburnea, is een volledig witte meeuw. Alleen de ogen, oogring, poten en snavel wijken af van de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Maximilian Albert, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • www.soortenbank.nl www.vogelbescherming.nl www.ecomare.nl www.digiocto.com www.zie-zoo.nl www.natuurinformatie.nl www.vogelvisie.nl www.wikipedia.nl Petersons vogelgids van alle Europese vogels – door R. Peterson, G mountfort en P.A.D. Hollom – elfde druk.
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 19-12-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.