Een West Afrikaans biotoop (kilivissen)

Hier wil ik u een indeling geven om een West Afrikaans biotoop te maken. Dit is voornamelijk een speciaalaquarium voor de bekende kilivissen. De maten die hier besproken worden zijn...60x30x40 cm

De basis, bodemmateriaal, decoratie.

De basis

Een aquarium van 60x30x40 cm (lxbxh) met kap. Een TL verlichting van 13 - 15 watt (waterdicht!). Een verwarming met thermostaat. Een binnenfilter. Een thermometer.

Het bodemmateriaal

Plaats het aquarium op een dun plaatje schuimplastic. Dit ter voorkoming van glasbreuk. Breng eerst een laag humusachtige met turf vermengde grond aan. Doe over de vorige laag een dun laagje gewassen rivierzand zonder kalk. Dek deze laag af met gewassen wat grofkorrelig grind. (gebruik geen lichtkleurige stenen, maar donker grind). Lichtkleurige stenen bevatten vaak kalk dit komt de waterchemie in dit speciaal aquarium niet ten goede.

Hoe kun je zien of een steen kalk bevat? Door de steen te besprenkelen met een zuur (zoutzuur). Zien we wat schuim op de steen komen, dan bevat de steen veel kalk. (dus niet geschikt in dit aquarium).

Decoratie
Er zijn veel decoraties mogelijk in een aquarium, bedenk wel dat dit speciaal aquarium niet al te groot is. De achterwand kun je mooi zwart maken mbv een plaatje zwart geverfd hout. Nog mooier is een zwarte wand van een soort schuimplastic die je in het aquarium kan plaatsen tegen de achterwand. Deze wandjes zijn in de aquariumhandel te verkrijgen, ze zijn helaas wel vrij prijzig. Zorg verder voor een mooi stuk kienhout en een halve kokosnootdop (eerst goed uitkoken!) met in en uitzwem opening. Tenslotte nog een paar middelgrote keien (zonder kalk!).

De inrichting

Bevestig de achterwand, breng de bodem aan en installeer de apparaten, maar sluit ze nog niet aan. Breng het decoratie materiaal aan. Probeer een zo natuurlijk mogelijke omgeving voor onze vissen te maken. Bedenk dat we met het kienhout, de halve kokosnootdop en de keien, schuilplaatsen vervaardigen voor de vissen. Zeker als je cichliden wilt houden. Deze vissoort legt vaak haar eieren onder stenen of in een hol (kokosnootdop). Ook bezitten deze vissen een vrij heftige territoriumdrift. Dus houden we meerdere vissen of vissoorten dan zijn schuilplaatsen zeer belangrijk. Vervolgens kun je alvast een laagje water in het aquarium doen en kunnen we beginnen met het poten van waterplanten. Zorg bij het poten van waterplanten dat het laagje water niet te koud is (20°C).

De Vissen

Voor dit speciaal aquarium doe ik nu een voorstel over de viskeuze. Hierbij kun je het best enkele spelregels in acht nemen. Koop nooit teveel vissen. Alle vissen in de aquariumhandel zijn mooi laat je niet verleiden! Bestudeer eerst welke vissen het best in je aquarium passen. Voor een klein aquarium beperk je jezelf tot hooguit 3 vissoorten. Hou rekening met het deel van het aquarium waar de vissen zich ophouden. Zo zijn er vissen die bij de bodem leven, zich meer in het midden ophouden en soorten die zich voornamelijk bovenin het aquarium bevinden. In een klein aquarium neem je een soort die onderin leeft en een soort die boven in het aquarium leeft. Wanneer de 10 dagen voorbij zijn kunnen we het aquarium gaan bevolken. Eerst nemen we een water monster mee naar een aquariumhandel die meestal gratis de kwaliteit van het water voor je bepaalt. Gemeten wordt de Ph (zuurgraad) en de DH (hardheid van het water). Voor dit speciaal aquarium moet de Ph rond de 6,0 zitten en de DH 2 - 4 zijn, dan spreken we van een beetje zuur en zacht water. Als je waterkwaliteit aan deze eisen voldoet kun je vissen aanschaffen, die ik hieronder voor je beschrijf

Epiplatys
Epiplatys behoort tot de Killi-vissen (seizoen vissen). Killi-vissen zijn echte overlevings kunstenaars, vele soorten slagen erin wateren te bewonen die elk jaar langdurig uitdrogen. Alleen hun eieren kunnen de droge periodes overleven, meestal begraven in bodemslik; de ouders sterven, als het water door neerslag weer wordt aangevuld, komen de eieren uit. De man is mooier en wat groter, hij heeft langere vinnen en is wat dieper van kleur (metalig blauw), de vinnen zijn wat gelig, de keelparij is oranje tot rood. De vrouw heeft afgeronde vinnen en is meer grijs dan blauw. Beide hebben donkere dwarse strepen(4-5) en een bovenstandige bek. Het is een typische oppervlakte vis. De visjes worden ongeveer 6cm groot. Ze houden van zacht water met een Ph van 6,0 - 7,0 en een temperatuur van 23°C-27°C. Ze houden van een wat donker ingericht aquarium. Gezelschap: dwergcichliden of kleine meervallen. Het voeren is niet moeilijk ze eten droog voer, klein levend voer, en houden erg van fruitvliegjes. (Met levend voer wordt ook ingevroren voer bedoeld).

De kweek
Substraatlegger (eieren in plantjes, in dit geval meestal drijfplantjes).
In dit aquarium groeien er altijd wel wat jongen op mits er voldoende drijfplanten aanwezig zijn. De jongen kunnen we heel fijn droogvoer geven.

Vindplaats
West-Afrika.

De vissen zijn verdraagzaam maar hou in het aquarium wat we hier hebben ingericht 1 man met 2 vrouwen. In plaats van Epiplatys dageti kunnen we ook een andere Epiplatys soort nemen.

Epiplatys annulatus
De kleinere maar mooier gekleurde Epiplatys annulatus is ook een Killivis uit de familie Cyprinodontinae evenals de hierboven beschreven vis. Dit moeilijke woord, betekend min of meer eierleggende tandkarper. De man is feller gekleurd met wat langere uitlopers aan de vinnen. Man en vrouw bezitten beide de mooie blauwe staart met rode horizontale strepen, over het lichaam lopen 4 donkere brede verticale banden. ze worden niet groter dan zo,n 4cm (vrouw iets kleiner). Ook deze visjes vinden we in West-Afrika. Ze houden van dezelfde omstandigheden als hierboven beschreven. Het voeren is wat lastiger ze eten wel droogvoer maar prefereren fruitvliegjes en ander klein levend voer.

De kweek
substraatlegger
De jongen worden met pekelkreeftjes grootgebracht eventueel aangevuld met heel fijn gemaakt droogvoer.

Ook deze visjes zijn verdraagzaam. In ons aquarium kunnen we wel 2 mannen en drie vrouwen houden. Het beste kun je uit deze 2 vissoorten een keuze maken hou ze in ieder geval niet samen en neem ook niet meer dan het beschreven aantal omdat ons aquarium daar gewoonweg teklein voor is. Bij oppervlakte vissen in het algemeen geldt dat we ons aquarium goed moeten afsluiten want ze springen graag, zelfs uit kleine openingen weten ze een weg naar buiten te vinden! Gebruik dus een dekruit.
Dwergcichliden
Dwergcichliden zijn er in veel verschillende soorten, een soort die erg leuk is om te verzorgen in dit speciaal aquarium is; Nanochromis transvestitus. Deze vis behoort tot de Cichliden(baarsachtigen). Over Cichliden is veel te vertellen, ik zal me proberen te beperken.

Cichliden zijn geen scholenvissen, het beste hou je slechts een paartje, of een kleine harem (1 man en enkele vrouwtjes). Deze vissen hebben een sterke territoriumdrang en zeker als zij jongen hebben kunnen ze agressief op soortgenoten of andere medebewoners reageren. Een paartje Dwergcichliden is goed gezelschap bij de Epiplatys.

Een leuke eigenschap is dat deze vissoort broedzorg vertoont, en hun nakomelingen niet opeten maar beschermen. Cichliden leggen hun eieren over het algemeen onder stenen of in holletjes. Deze eieren worden verzorgd en bewaakt. De Nanochromis t. is een dankbare makkelijk te houden vis die we in de handel helaas bijna niet tegenkomen! Het grappige van deze soort is dat de vrouw mooier gekleurd is dan de man! Bij vissen komen we dat niet vaak tegen. De vrouw heeft een gestreepte staartvin en bordauxrode buikparij. De man heeft geen gestreepte staart en ook geen rode buik. De man heeft wel wat langere vinnen maar is vergeleken bij de vrouw veel soberder gekleurd (geelbruin met zwarte dwarsbanden en zwarte randen om de vinnen). Deze vissen worden niet groter dan zo'n 7cm, het vrouwtje is doorgaans wat kleiner. Ze houden van een donker ingericht aquarium met kienhout en holletjes (omgekeerde kokosnootdoppen) als schuil en broedplaats. Het water moet een beetje zuur (Ph 5,0-6,5) en zacht zijn, de temperatuur 25°C-29°C. Ze eten zowel droog als levend voer, geef ze veel afwisseling in het menu.

Kweek
Holenbroeder met vader-moederfamilie (Het vrouwtje verzorgt de jongen, de man verdedigt het territorium). Dit gedrag zien we veel bij monogame holenbroeders.

Ook deze vis komt in Afrika voor in zgn. zwartwatergebieden (turf) rond het Maj-Ndombemeer in Kongo. In ons speciaal aquarium houden we slechts 1 paar, het zijn nl. monogame vissen, 1 man en 1 vrouw gaan een band aan, andere soortgenoten, man of vrouw, worden door beiden! verjaagd. Bij goede verzorging zullen deze vissen voor nakomelingen zorgen, dit is een fantastiese belevenis, om te zien hoe de broedzorg en zorg voor de nakomelingen is. Deze vissoort houd zich voornamelijk op in het onderste deel van het aquarium, in tegen stelling tot de Epiplatys heeft deze soort een onderstandige bek (haalt voedsel van de bodem). Wanneer je de vissen hebt aangeschaft laat je ze even in de plastic zak boven in het aquarium drijven, zo kunnen ze wennen aan de temperatuur, knip de zak open en laat zo af en toe wat aquariumwater in de zak stromen, na ongeveer een half uur laat je de vissen vrij zwemmen in je aquarium.
© 2007 - 2024 Biancab, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Epiplatys dageti - DwarsbandsnoekjeEpiplatys dageti - DwarsbandsnoekjeHet Dwarsbandsnoekje is een mooie vis om te zien, met name de mannetjes zijn echte blikvangers. Over het algemeen zijn d…
Aquarium kopen: Waarop letten bij het kiezen en inrichten?Waar moet je op letten, wanneer je een aquarium wilt gaan houden? Wat zijn de eerste dingen die je moet weten, wanneer j…
Het houden van Victoriameer cichlidenIn het Victoriameer leven honderden spectaculaire vissoorten, waaronder vele cichliden. Het gedrag en de kleurenpracht v…
Opstarten van een Tanganyika biotoop aquariumOpstarten van een Tanganyika biotoop aquariumEen Tanganyika biotoop bootst een stukje habitat uit het Tanganyikameer na. Dit op één na grootste Afrikaanse meer staat…

Leuk en leerzaam een aquarium voor kinderenVissen kun je niet knuffelen, hoef je niet uit te laten en de verzorging kan heel vaak tot het regelmatig voeren en eens…
Tetraodon travancoricus - DwergkogelvisTetraodon travancoricus - DwergkogelvisNaast het schattige kogelvisje Tetraodon travancoricu zijn er verschillende andere soorten verkrijgbaar onder de naam dw…
Biancab (51 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.