Brachydanio albolineatus - Gouddanio

Brachydanio albolineatus - Gouddanio De Gouddanio is een uitstekende vis voor beginners. Het is een sterke vis die weinig eisen stelt. De Gouddanio is typisch zo'n visje dat je snel voorbij loopt in de aquariumwinkel, maar onder goede omstandigheden is het een zeer mooie vis. Door zijn vreedzame en actieve aard is Brachydanio albolineatus een zeer geschikte vis voor een gezelschapsaquarium.
  • Wetenschappelijke naam: Brachydanio albolineatus
  • Nederlandse naam: Gouddanio
  • Familie: Cyprinidae (karperachtigen)
  • Herkomst: Zuidoost-Azie (Birma, Thailand, Sumatra, Maleisië)

Lengte

Brachydanio albolineatus wordt ongeveer 6 centimeter lang.

Geslachtsonderscheid

De mannetjes zijn wat kleiner dan de vrouwtjes en zijn ook iets intenser van kleur.

Aquarium inrichten voor Brachydanio albolineatus

Aangezien Gouddanio’s niet zo groot worden, hebben ze geen groot aquarium nodig. Een bak van 60cm lang is voldoende. Het is wel belangrijk dat er voldoende open zwemruimte is, met name in de middelste en bovenste waterlaag. Richt het aquarium verder in met randbeplanting en een donkere bodem. Een flinke stroming in het water stellen Gouddanio’s erg op prijs. Een dekruit is noodzakelijk, aangezien deze vissen kunnen springen.

Karakter

Brachydanio albolineatus is een zeer vredelievend visje die in een school gehouden moet worden. Gouddanio's zijn erg actieve visjes, die voornamelijk in de middelste en bovenste waterlaag zwemmen. Houd gouddanio’s met minimaal 7 stuks, meer is altijd beter. Met medebewoners in het aquarium gaat deze rustige scholenvis prima om. Geschikte medebewoners zijn bijvoorbeeld Corydoras, deze vissen houden zich voornamelijk op de bodem van het aquarium op.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 20-25
  • Ph: 6,5-7
  • Gh: 8-12

Voeding

Gouddanio’s zijn echte alleseters, ze eten zowel droogvoer, diepvriesvoer, levend voer als plantaardig voer.

Gouddanio's kweken

Het kweken van Brachydanio albolineatus is vrij eenvoudig. Zorg voor een kweekbak, deze hoeft niet groot te zijn maar moet wel ingericht worden met fijnbladige planten. Plaats een vrouwtje in deze bak, samen met twee mannetjes. Verhoog langzaam de temperatuur tot ongeveer 26 graden. Vang de vissen weer uit na het afzetten van de eitjes, want ze eten deze op. Als alternatief kan een afzetrooster gebruikt worden. Zodra de eitjes zijn uitgekomen kun je beginnen met het voeren van stofvoer.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brachydanio rerio - ZebrabarbeelBrachydanio rerio - ZebrabarbeelDe Brachydanio rerio is een sterke aquariumvis, die ook zeer geschikt is voor beginnende aquarianen. De Zebrabarbeel is…
Familie: Cyprinidae (danio's)Danio’s zijn over het algemeen rustige vreedzame vissen, net als de barbelen leven ze het liefst in groepjes zodat ze zi…
Rasbora heteromorpha - KegelvlekbarbeelRasbora heteromorpha - KegelvlekbarbeelDe kegelvlekbarbeel is een zeer populair aquariumvisje, dat vrij makkelijk te houden is. Hij heeft een tijdje aan popula…
Inpaichthys kerri - Blauwe KeizertetraInpaichthys kerri - Blauwe KeizertetraDe Inpaichthys kerri of Blauwe Keizertetra is een vreedzame scholenvis die heel goed gehouden kan worden door beginners.…

Brachygobius xanthozona - BijtjeBrachygobius xanthozona - BijtjeHet bijtje is een brakwatervisje, niet veel aquarianen hebben een brakwateraquarium en daarom is het meestal beter om ee…
Cichlasoma nigrofasciatus - ZebracichlideCichlasoma nigrofasciatus - ZebracichlideDe grote Zebracichlide is met zijn blauwe kleur en zwarte strepen een mooie aanwinst voor het aquarium. Helaas is de Zeb…
Bronnen en referenties
Reactie

Tess, 08-10-2007
Geslachtsonderscheid:
De mannetjes zijn wat kleiner dan de vrouwtjes en ook iets intensiever van kleur.
Het is niet intensiever van kleur maar intenser! Reactie infoteur, 26-10-2007
Bedankt voor het opmerken, het is aangepast.

Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.