Olifanten in de natuur
Voor tot kort geleden was de olifant een bedreigde diersoort maar tegenwoordig zijn ze er weer in grote aantallen. Ze leven in het warme Zuid-Afrika, met grote kuddes. Ze stammen af van de Mammoet, en hebben dezelfde gewoontes als de Mammoet. Helaas is er ook alweer toestemming om de olifanten af te maken.
Olifanten zijn de grootste zoogdieren van de wereld. Ondanks dat ze tijden lang met uitsterven werden bedreigd zijn ze nu weer in grote aantallen te vinden. Veel mensen hebben hun interesses in olifanten liggen en voor sommige landen betekenen ze zelfs zoveel dat mensen olifanten in hun geloof gebruiken.
De olifant en hun gewoontes
Een olifant weegt al gauw tussen de 5000 en 7000 kilogram. Ze hebben grote slurven waarmee ze hun eten van de grond af halen en van de bomen plukken. Een olifant is op zich een eigenaardige dier, ze hebben hun eigen gewoontes en spelletjes, hun eigen dagelijkse dingen. Tegenwoordig de dag leven er nog 3 soorten, de Aziatische olifant, de savanneolifant en de bosolifant (laatste twee worden ook wel de Afrikaanse olifanten genoemd). Ze stammen beide af van de Mammoeten, dezen zijn al uitgestorven.Een olifant eet gemiddeld tussen de 120 en 150 kilogram per dag aan bladeren, takken, boomschors, appels, bananen, wortels en peren. Als ze eten maken ze een enorme chaos in de natuur, ze trekken aan bomen, en planten gaan ook uit de grond. In de winter zijn ze noodgedwongen minder te eten omdat er dan ook minder voedsel aanwezig is.Een olifant poept tussen de 50 en 70 kilogram per dag. En drinkt ongeveer tussen de 70 en 160 liter per dag, dit is afwisselt per seizoen.
De olifanten hebben als bezigheden:
- 3 tot 4 uur per dag slaap
- Eten van voedsel
- Badderen
- Spelen met hun vriendjes in de kudde
- Zoeken naar voedsel ( bijna 17 uur per dag)
Met hun enorme slurf pakken ze voedsel van de grond of bomen en bestrooien ze zichzelf met zand en water. Een slurf kan algauw zo`n 150 kilo wegen. Olifanten leven in matriarchale groepen, enkele volwassen koeien ( vrouwtjes olifanten) en hun jongen. De mannetjes leven op zichzelf enkel tijdens de paar tijd komt een bul, bij de groep. Soms zie je dat olifanten zand over hun rug gooien, dit doen ze om vliegen weg te jagen, en op deze manier beschermen ze hun huid tegen de zon.Ook hun oren hebben als doel, vliegen wegjagen maar ook voor verkoeling, door er mee te "wapperen" krijgen ze wat verkoeling op de rug en nek, soms gebruiken ze hun oren ook als gedragswaarneming. Als een olifant zich verveeld, dan laten ze een gedrag zien wat men ook wel "stereotype gedrag nomen" of te wel "waven" dit doen ze doormiddel hun kop heen en weer te schudden op een langdurig en hetzelfde gelijke ritme.
Voorplanting en leven in een kudde
Net als ieder ander dier heeft een olifant ook een voortplanting proces.
Tijdens de paartijd raakt een bul, door hormonale veranderingen, zodanig opgewonden dat hij onberekenbaar is en daardoor zeer gevaarlijk wordt.Een vrouwtjes olifant is vruchtbaar als ze ongeveer 10 jaar oud is, en vanaf ongeveer haar 50e is ze onvruchtbaar.Als een vrouwtje vruchtbaar is, wil ze paren met de sterkte bul die er aan komt.Vaak krijgen de olifanten om de 4 jaar een babyolifant, maar in de natuur kan dit enorm verschillen, door voedsel vermindering. Temperaturen en de mens zijn hier ook de oorzaak van.De zwangerschap van een olifant duurt ongeveer 22 maanden, maar bij de Aziatische is 21 maanden ook heel normaal.Tweelingen komen wel voor maar is wel ongebruikelijk. Al een paar uur na de geboorte kan de babyolifant al staan, het gaat nog wel wat wankel maar hij staat op alle 4 de poten.Als een olifantje geboren wordt weegt het meestal al tussen de 90 en 150 kilogram, de andere vrouwtjes van de groep worden dan zijn of haar tantes.In de eerste maanden drinkt de baby olifant bij zijn moeder, maar na een 4 maanden begint het langzaam gras te eten. Een olifant is pas op zijn 20e echt volwassen.
Olifanten als geloof
In de Boeddhisme is de olifant heilig, hij symboliseert de onthechting van de Boddhisattva ( een monnik die de verlichting heeft bereikt). De olifant symboliseert voor geduld, liefde en goedheid.Bij de Chinezen staat de olifant weer juist voor scherpzinnig verstand, energie en oppermacht.Bij de Grieken en Romeinen is de olifant een attribuut van de god Mercuruis.
En bij de Christenen komt hij weinig voor meer men ziet het als een beeld van Christus.
4 bekende olifanten zijn Chunee, Topsy, Mary en Tyke. Chunee werd afgemaakt omdat hij steeds gevaarlijker werd, hij heeft 1 van zijn oppassers gedood, vermoedelijk door kiespijn in zijn slagtand. Hij werd op een brute wijze om het leven gebracht en werd neergeschoten door 152 musketkogels, hij overleefde dit maar zijn uiteindelijke dood, werd door een harpoen of zwaard.
Topsy was een tamme olifant bij het Adam Forepaugh Circus op Coney Island in Brooklyn. Zij werd aan het begin van de 20e eeuw ter dood veroordeeld omdat ze mensen om het leven heeft gebracht, waaronder een trainer die de olifant een brandende sigaret probeerde te voeren. Topsy werd elektrocuteert door middel van wortels die met kaliumcyanide bezaaid waren en 6600 watt, haar dood duurde enkele seconden en werd aanschouwd door ruim 1500 mensen.
Mary, ook wel Mighty Mary genoemd, was een Aziatische olifant die werkte voor het circus Sparks World Famous Shows. Haar dood werd al in de jaren 20 gezien als dierenmishandeling. Red Eldridge aangesteld als assistent olifantentrainer, nam haar mee naar een beek. Men vermoed had hij een haak in een oor gestoken waardoor de olifant woedend werd en zijn hoofd plette met haar poot.
De olifant werd aan haar nek opgehangen door een spoorwegkraan. De eerste poging mislukte door een geknapte kabel; hierbij brak Mary haar heup. De gewonde olifant overleed bij de tweede poging en werd ter plekke naast de rails begraven.
Hierbij waren ruim 2500 mensen aanwezig.
Tyke heeft in 1994 1 trainer doodgemaakt en 1 trainer zwaar verwond, de politie heeft 86 schoten op de olifant afgeschoten wat het zijn leven koste. Het schijnt dat Tyke al eerder een uitbarsting heeft gehad, maar toen niemand verwonde.