InfoNu.nl > Dier en Natuur > Insecten en ongedierte > Ratten in huis, hoe herken je ze?

Ratten in huis, hoe herken je ze?

Ratten in huis, hoe herken je ze? Ziet u ratten in uw huis of in de tuin? Kom dan meteen in actie. Ratten kunnen zich zeer snel voortplanten en een ware plaag worden. Geen ongevaarlijke plaag, want ratten kunnen een scala aan ernstige ziektes overbrengen. Om ratten te bestrijden heeft u twee opties. Blijvend, met behulp van een paar sterke katten. Tijdelijk, met behulp van gif, van de sanitaire dienst in uw gemeente. Ratten, hoe kom je er aan en hoe kom je er vanaf? Ratten kunnen een grote plaag vormen. In huizen waar volwassen katten wonen, zal de rat echter niet snel aarden. Katten zijn een natuurlijke vijand van de rat. Heeft u echter te maken met een rattenplaag, of met erg grote ratten, dan is het voor de kat lastiger om ze effectief te verjagen. Het kunnen er dan gewoon te veel zijn. Bovendien gaat een rat ook nog al eens een gevecht aan met een kat. Een kat kan daardoor bangig worden van ratten en ze op den duur geheel negeren. Signaleert u dus ratten om het huis, dan is het zinvol om een of twee sterke volwassen katten uit het asiel te halen en die in uw huis op te nemen. Geef de kat dagelijks wat rauw vlees te eten, zodat hij/zij sneller spieren opbouwt, en zich op zijn gemak voelt in het huis. Katten die rauw vlees eten, hebben sterkere spieren en zijn fitter dan katten die op kattenvoer leven.

Jaagt een kat op ratten?

De kat zal op ratten jagen zodra hij daartoe kans ziet en ook de geur die de kat verspreidt is voor de rat een herkenbaar signaal. De kat is wellicht meer bekend als muizenvanger maar de kat is in het verleden ook al vaker ingezet als rattenvanger of geschikt voor het verjagen van ratten. Vooral meerdere katten, het liefst (grotere) katten die gewend zijn te jagen (verwilderde katten of katten die vaak buiten komen en hun eigen territorium hebben), zullen niet bang zijn om op ratten te jagen. Katten die op boerderijen wonen en daar de schuren en boerderij vrij van muizen en ratten moeten houden, werken vaak in een groepje en jagen op muizen en ratten. Katten kunnen het beste gewend zijn aan het eten van rauw vlees, dan zullen ze ook sneller een prooi opeten. Heeft u echter al een rattenplaag, dan kan een kat die al jaren brokjes en blikjes eet, dat niet in zijn eentje aan en de ratten zullen dan steeds brutaler worden. De kat is dan dus vooral geschikt om uw huis onaantrekkelijk te maken voor ratten en om ratten te vangen die de kat aankan. Jonge ratten bijvoorbeeld. ratten en muizen zijn echter niet blij met katten en zullen een huis waar katten wonen het liefst uit de weg gaan. Ook volwassen, niet al te grote ratten, zijn voor katten prima te hanteren. Om kort te gaan kunnen ratten als er sprake is van een ware plaag, eerst het beste bestreden worden door een paar pittige katten in huis te nemen. Kunnen de katten de ratten niet aan, dan een ongedierte bestrijdingsdienst inschakelen. Pas echter wel op met gif en katten. Ratten en muizen die gif gegeten hebben, zijn gevaarlijk voor de kat. Is een rattenplaag eenmaal bestreden dan kan een kat (of liever meerdere katten) de ratten weghouden en een nieuwe plaag voorkomen. De kat(ten) moeten wel bij u blijven wonen en niet tijdelijk verblijven want dat is slechts tijdelijk zinvol. Zodra de kat weer zou verhuizen komt het ongedierte net zo snel weer terug. Begin overigens alleen aan katten als u er echt van kunt houden. Het zijn fantastische dieren, maar ze hebben meer nodig dan een dak boven het hoofd, zoals aandacht, voedsel en verzorging en voeding die bij katten past. Kittens beginnen overigens weinig tegen muizen of ratten. Een grote kat die weet wat het is om te jagen, is het meest geschikt. Om muizen te bestrijden en een rattenplaag te voorkomen neemt u volwassen katten. Zoekt u volwassen grote katten haal deze dan uit een dierenasiel in uw buurt.

Katten en ratten

Katten zijn door de eeuwen heen vaker als bestrijders van knaagdieren in huis genomen. In de 10e eeuw werd de kat nuttig om in archieven en pakhuizen muizen en ratten te doden en te verjagen. Met name in Engeland werd de kat toentertijd heel belangrijk in de strijd tegen muizen, ratten en andere knaagdieren. In zes jaar tijd doodde een Tabbypoes ruim 12000 ratten in de omgeving van het White Station in Londen. En een kater (tevens een Tabby) doodde ongeveer 10.000 muizen per jaar gedurende zijn leven. De kat woonde in een bedrijf in Lancashire om knaagdieren te verjagen. In de tweede wereldoorlog werden katten ingezet om graanschuren te beschermen tegen ratten en muizen. Uit onderzoek bleek dat katten goed in staat zijn om een flink deel van de ratten te verjagen of te doden, maar bij een grote plaag die reeds bestaat, niet alle ratten te kunnen verdelgen. Bij een grote plaag kunnen er immers honderden ratten in een huis zitten. Voor een kat is het dan gewoon te veel en te zwaar om de plaag te bestrijden. Voorkomen is dus ook nu nog, beter dan genezen. Een kat is geschikt om ratten op afstand te houden, om te voorkomen dat ze uw huis in de winter uitkiezen om zich te nestelen. Maar heeft u reeds last van een rattenplaag en geen kat, schakel dan eerst de bestrijdingsdienst in om de rattenplaag te verdelgen. Ook de bestrijdingsdienst zal een rattenplaag nooit 100% kunnen uitroeien, echter wel zodanig dat een paar sterke katten daarna het huis rattenvrij kunnen houden. Andere huisdieren, zoals het hondenras de Fox Terriër staan er ook om bekend ratten te kunnen vangen en/of te verjagen.

Ratten in huis, risico's

Het is zinvol om u vooraf goed te informeren over ratten en de risico’s van ratten in uw omgeving. Zowel mens als dier loopt gevaar als er ratten gesignaleerd zijn. Ratten zijn echte scharrelaars, ze eten vrijwel alles en kruipen overal in, op en onder. Ze eten etensresten, maar ook dode dieren. Ze zwemmen door grachten en ze kruipen over en door vuilnis en door riolen. Ze knagen vuilniszakken open, kunnen goed klimmen en hun ruggengraat is zo gebouwd dat ze zeer kleine kiertjes kunnen gebruiken om uw huis binnen te dringen. Ratten dragen parasieten bij zich, zoals vlooien en luizen. Ratten die in de zomer bij water leven, zoeken tegen de tijd, dat het kouder wordt, warmere plaatsen op, zoals woonhuizen, schuren, houtstapels, kantoren en andere gebouwen. Op huizen waar grote volwassen katten wonen zijn ratten dus niet dol op. De katten moeten dan wel uw huis als hun eigen huis beschouwen. Geef uw kat daarom wel eten als u last heeft van muizen of ratten. Niet alleen omdat de kat daar recht op heeft als uw huisdier, maar ook omdat de kat anders buitenshuis op zoek zal gaan naar knaagdieren en vogels, waarbij de kat met name ook 's nachts flink van uw huis kan afdwalen, en dan is de kat als knaagdierenvanger in uw huis van weinig nut. De rat is namelijk intelligent genoeg om te weten of de kat wel of niet in de buurt is.

Ziektes die door ratten kunnen worden overgebracht

 • TBC
 • E. Coli
 • Ziekte van Weil
 • Hantavirus
 • Rattenbeetkoorts
 • Tularemie
 • Salmonella
 • Ratten verspreiden vlooien
 • Ratten verspreiden teken
 • Ratten verspreiden mijten

De pest hoort eigenlijk in dit rijtje voor te komen maar deze ziekte komt in Nederland gelukkig zo goed als niet meer voor. De zwarte rat, die in Nederland grotendeels verdreven werd door de (sterkere) bruine rat, was de overbrenger van de pest. De pest werd namelijk verspreid door de rattenvlooien die in de vacht van zwarte ratten leefden. De bruine rat kan overigens ook de pest overbrengen, maar verbeterde hygiëne en aanpassing van de riolen, heeft de kans op deze ziekte aanzienlijk verkleind. De zwarte rat wordt nu nog maar zelden gesignaleerd in Nederland, bijvoorbeeld in havens. Bruine ratten doden zwarte ratten en eten ze op. Dankzij de bruine rat is de zwarte rat dan ook zo goed als verdwenen.

Namen voor de bruine rat

Hoewel we met een rat in Nederland vrijwel altijd de bruine rat bedoelen, zijn er verschillende namen voor ratten bekend.
 • Rioolrat
 • Waterrat
 • Stadsrat
 • Rat
 • Noorse rat
 • Woelrat

Ratten bestrijden, hoe?

Ratten in huis moeten altijd bestreden worden. Er zijn verschillende manieren om ratten te bestrijden.
 • Katten kunnen ratten verjagen, vangen en voorkomen dat een plaag ontstaat (als er reeds sprake is van een plaag, dan kan de aanschaf van een enkele kat geen wonderen verrichten. De rattenplaag kan dan al te ernstig zijn)
 • Kleine honden zoals de Fox Terriër willen ook nog wel eens op ratten jagen
 • Rattenval (onvoldoende effectief)
 • Lijmplankjes (verboden en onvoldoende effectief)
 • Gif (effectief indien het juiste gif gebruikt wordt)
 • Geluid (ultrasone geluidsgolven om ratten te verjagen zijn onvoldoende effectief)

Ratten bestrijden met gif

Een rattenplaag bestrijden lukt het beste als u het aan experts overlaat, bijvoorbeeld via de sanitaire dienst in uw gemeente. Als u ratten heeft, neem dan contact op met uw gemeente en leg hen het probleem voor. Voor hen is dit niet nieuw en ze weten hoe ze u zo snel mogelijk van ratten af kunnen helpen. Er zal iemand bij u thuis komen die de ratten zal bestrijden met gif waarvan de ratten daadwerkelijk doodgaan. Giffen die u bij de drogist koopt zijn niet afdoende, omdat deze giffen te zwak zijn voor ratten die al immuun zijn tegen het gif. (Giffen zijn altijd zeer gevaarlijk voor de mens en voor huisdieren!) Ratten worden immuun tegen gif omdat ze zich zo snel kunnen voortplanten dat ze zich per generatie sneller aanpassen aan de werking van gif. Van een gif waarvan de rat alleen maar pijn lijdt, heeft u en de rat veel last. De dieren kunnen zelfs gillend door het huis gaan lopen. Een expert zal de ratten een gif geven waar ze snel aan overlijden. Meestal wordt het gif door middel van lokdoosjes met korrels erin, op de wandelroute van ratten gezet. Soms is het nodig om de vloer open te breken en gif tussen vloeren te strooien, dit is bij ernstige plagen het geval. Ziet u een enkele rat in huis, ga er dan vanuit dat u er minstens tien heeft.

Ratten, hoe herken je ze in huis?

 • Ratten scharrelen tussen plafonds en in kastjes. U hoort geritsel en gebonk. Dit kunnen echter ook muizen zijn.
 • Uitwerpselen van ratten zijn groot en zwart.
 • Ratten knagen niet alleen aan voedsel maar soms ook aan elektriciteitskabels, waardoor zelfs brand kan ontstaan. Ze knagen om hun tanden in goede conditie te houden.
 • Ratten maken nesten van snippers of pluizen, en ze urineren vaak waardoor een sterke stank ontstaat onder kasten of in kleren en dergelijke.
 • Ratten leven in riolen, kelders, schuren, zolders en op donkere plekken in huis. Ze houden ook van stallen. Daar is voer en warmte te vinden.
 • De keutels van een bruine rat zijn zwart en variëren van lengte van ruim een centimeter tot wel bijna 2,5 centimeter lang. Ze hebben de vorm van een cilinder en hebben aan een kant een scherp puntje. Hoe meer van deze uitwerpselen u vindt, hoe groter de plaag. Ook als er verschillende afmetingen gevonden worden, wijst dit op meerdere ratten en op nesten. De zwarte rat heeft kleinere uitwerpselen, ongeveer 12 millimeter lang en ze hebben de vorm van piepkleine banaantjes. Kom altijd in actie als u uitwerpselen van ratten aantreft.
 • Ratten laten smeersporen na omdat ze met hun buik in contact willen blijven met hun omgeving. U vindt smeersporen op vloeren, trappen, muren.

Ratten brengen ziektes over en ze veroorzaken veel schade. Als u ratten heeft, laat ze dan direct verdelgen. Een expert zal een sterk rattengif in lokdozen op de looproute van de ratten plaatsen.

Lees verder

© 2009 - 2016 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Pest Reject tegen ongedierte, werkt het?Pest Reject tegen ongedierte, werkt het?Met name in het voorjaar en in de zomer komen we regelmatig ongewenste insecten tegen in huis. Ander ongedierte, zoals m…
Een gezond huis: koelkast, matras en ongedierteHoe goed je ook schoonmaakt, de lucht in huis is meestal ongezonder dan buiten. En omdat we -zeker in de winter- veel bi…
Bestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenBestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenWe hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin zoals mieren, rupsen, slakken, emelten en eng…
Ongedierte in de keukenOngediertebestrijding gaat vaak gepaard met erg giftige producten. In de keuken gaan gif en voeding gaan niet zo goed sa…
Vogels voeren zonder ongedierte te trekkenWilde vogels kunnen best wat extra voer gebruiken. Zeker in de winter is bijvoeren nodig en leuk om te doen. Maar hoe vo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Grafikacesky / Pixabay
 • http://www.barfplaats.nl/forum/index.php?topic=40108.0
 • http://www.worldwidebase.com/doggybase/geschiedenis_van_de_kat2.shtml

Reageer op het artikel "Ratten in huis, hoe herken je ze?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Regino, 24-11-2015 19:07 #7
Goede avond, ik heb ook het vermoeden van ratten en heb twee uitgangen gevonden. Nu heb ik in een uitgang al een mol klem met vangarmen gezet en daarnet de andere uitgang vol laten lopen met water, mocht er iets gebeuren stond ik klaar om in actie te komen, maar zag niets alleen hoorde ik ergens vlakbij een fel schel piepend geluid en klonk hard in de oren! Nu is mijn vraag wat kan ik het beste doen volgens u en wat raat u mijn aan? Tevens wil ik u vragen of het klopt dat muizen uit de weg gaan voor ratten? Ik weet dat ratten ook kleine zoogdieren pakken, maar gaan muizen echt op de loop voor ratten of is dit een fabeltje? Ik heb zelf vogels en een vijver met rotspartij, hopelijk kunt u me raad en daad geven, Mvg Regino.

Lorentz, 29-09-2015 05:26 #6
Goedemorgen, bij ons in de lorentzstraat. Wemelt het van de ratten. De buurvrouw heeft rattenvallen in haar tuin. We hebben gif liggen. In de kruipruimtes ligt gif en vallen onder de keukenblokken. Maar toch helpt het niet. Wat nu! Reactie infoteur, 29-09-2015
Hi, in het artikel staat wat u kunt doen. Sterkte ermee.

Marleen, 26-01-2015 20:49 #5
Wij hadden een rat onder de vloer in de woonkamer en nu denken we dat die ligt te rotten onder de vloer want er hangt nu overal een doordringende akelige geur in huis. Weten niet wat we ermee aan moeten. We hebben geen geld om de vloer eruit te halen en een nieuwe erin te leggen. Misschien via de verzekering? Reactie infoteur, 27-01-2015
Hi, het beste is om eerst te bepalen waar de lucht nu precies door veroorzaakt wordt. Ratten zijn namelijk meestal niet in hun eentje. Leest u (zie link adres hier onder) verder om de geur te herkennen. Aan de hand daarvan kunt u bepalen wat verstandig is. Een verzekering zal niets tegen een geur doen. De sanitaire dienst van uw gemeente kan in principe gratis hulp bieden als er sprake zou kunnen zijn van een rattenplaag, maar u kunt de mogelijkheden het beste met de dienst bespreken. Ook bespreken of hulp in zo'n geval gratis is. Zie url hier onder:

http://www.meldpuntongedierte.nl/stankoverlast

Tommy, 17-06-2014 01:06 #4
In mijn straat hoor ik al een paar weken geknaag en gepiep ergens in een hoek met wildbegroeiing van riet. Ik weet niet welke dieren het zijn.Ik heb al een paar keer met mijn zaklamp zitten kijken maar ik zie niks ik hoor ze alleen knagen en piepen.Ik denk dat het er maar twee zijn, Mijn eerste gedacht was dat het kleine dieren zijn, zoals muizen of ratten. Maar wat ik zo raar vind is dat het tegelijk een eetplaats is voor zwerfkatten met kattenvoeding, slaapgerei en al. Een muis kan het dus niet zijn, maar zelfs ratten vind ik raar.Want af en toe zie ik die katten op afstand naar die plek kijken, alsof ze schrik hebben.Soms zijn het wel drie volwassen katten, in de volledige straat zitten een tiental katten.Welk soort rat heeft zoveel lef of is zo groot om zich vlak naast een eetplek voor katten te nestelen, of kan het nog iets anders zijn? Reactie infoteur, 18-06-2014
HI afhankelijk van waar je ongeveer woont kunnen het ratten zijn, maar ook egels of een vos, of een van alle soorten dieren die ook graag bij water zitten. Gezien het piepen denk je dan toch hete eerst aan een rat of zo.

Manoline, 22-06-2011 23:47 #3
Ja, Ze zijn ongeveer 2 maanden geleden ontsnapt, sorry, het was laat en ik was erg moe, dus vandaar de onduidelijkheid. Ik heb wel een paar keutels in mijn kast gevonden, ben toen op zoek gegaan naar een gat in mn houten kast. maar Tevergeefs geen gaatje, niks! Ik heb gebeld, ze zeiden dat ze er niks aan konden doen, omdat mijn inbouwkast er niet uit kan, en er geen gat zit om gif in te strooien. Dus ik moest ze daar maar een tijdje laten, zeiden ze! Dit vind ik erg raar, want ik ben bang dat ze al mijn snoeren door zullen knagen, wat kan ik doen! Reactie infoteur, 23-06-2011
Kunnen ze geen gat in uw inbouwkast boren?

Manoline, 11-06-2011 23:09 #2
Hallo, Mijn Zoontje heeft Tamme ratten gehad, die toen zijn ontsnapt, en ik heb het idee dat ze terug zijn, want ik hoor steeds genies en geknaag achter mijn inbouwkast. En ik kan er maar niet bij. Wat zou ik moeten doen De kast is zeer duur, en ik kan hem er niet uit laten slopen. En nog een vraagje, de ratten zijn nu niet meeer tam of wel?
Kunt u alstublief zo snel moelijk reageren? Reactie infoteur, 12-06-2011
De sanaitaire dienst zal uw telefonish al wat meer raad kunnen geven, denk ik. Uw verhaal is niet zo duidelijk want hoelang geleden zijn de ratten ontsnapt? Als ze achter de kast terecht gekomen zijn, moet er ergens een ingang zitten. Het kunnen natuurlijk ook muizen of nieuwe ratten zijn, die aan de achterkant van de kast knagen. Treft u ook uitwerpselen van ratten of muizen aan langs bijvoorbeeld vloerplinten of in de keuken?

Corine, 03-02-2011 09:47 #1
Hallo, ik hoor met regelmaat een piepend geluid onder de vloer van mijn woonkamer. Ik heb met mijn oor op de vloer gelegen en hoor inderdaad geknaag en bewegingsgeluiden. Ik denk dat er een zwarte rat onder de vloer zit. Echter de kruipruimte is laag en er zit geen luik in de woonkamer om onder de grond te kunnen komen. Wellicht zitten er meer. Alles is echter gesloten dus hoe kan je de ratten verdrijven? Kunt u daarop reageren? Reactie infoteur, 03-02-2011
U kunt het beste even de gemeente bellen, afdeling saniatire dienst of ongediertebestrijding. Leg uit dat u een vraag heeft over de mogelijke aanwezigheid van ratten onder de vloer. Goede kans dat ze het voor u komen inspecteren.

Infoteur: Kisses
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Special: Ongedierte bestrijden
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 7
Schrijf mee!