Kattengedrag: stress
Het lijkt misschien wel een hype woord, maar ook katten kunnen last krijgen van stress. Het is ook niet iets wat alleen bij de 'katten van stand' voorkomt. Stress is iets wat bij alle katten kan voorkomen in allerlei situaties. Maar wanneer weet je nu dat de kat gestresst is. Waar komt het vandaan? Gaat het vanzelf weer over?
U kunt zich er vast wel iets bij voor stellen: een kat ziet een muis, maakt rare geluidjes, bijna smakkend, gaat laag tegen de grond liggen. Wiebelt zijn achterlijf en ineens maakt hij de sprong en beland de muis in zijn bek. Dit is ook
stress maar dan de gezonde variant. Het zorgt ervoor dat de kat zich goed kan concentreren en dus zijn prooi vangt. Anders had hij wellicht niet te eten en daarmee een groot probleem.
Maar nu wil diezelfde kat, in de voorbereiding op zijn volgende prooi, zijn nagel eens flink scherpen en u hebt nergens een mogelijkheid voor de kat gecreëerd. Uiteraard mag het niet aan de bank, maar er is ook geen krabpaal. Dit kan al uitmonden in een grote bron van ergernis, en daarmee stress, voor de kat. Dit is een
ongezonde vorm van stress. De stress kan zich uiten als vaak ziek zijn, en futloos gedrag. De dierenarts kan de stress meten, maar dit onderzoek is ook al stressvol op zich. In de urine kan de dierenarts onderzoeken of het inderdaad om stress gaat.
Hoe herken ik de stress bij mijn kat?
Uit onder andere de volgende signalen blijkt dat een kat stress ervaart:
- overmatig trillen van spieren
- sidderingen over de rug
- door het 'eten' van vreemde voorwerpen
Chronische stress moet niet onderschat worden. Het kan uiteindelijk gaan leiden tot een stereotype gedrag. Bovendien heeft langdurige stress een negatieve invloed op de weerstand en kan het diverse virussen activeren (FIP, FeLV, FIV, Herpes). Daarnaast komt dwangmatig likken of ander abnormaal gedrag voor. Ook kan de kat last krijgen van obstipatie en blaasontsteking hoewel het verband hiertussen nog niet officieel bewezen is komt het wel vaak voor.
Ook het overlijden van een maatje of plotseling verhuizen of wisseling de baas kunnen leiden tot stressvolle situaties. Ook in deze gevallen geldt dat voordat je de stress kunt behandelen je eerst de oorzaken moet wegnemen.
Er zijn twee belangrijke oorzaken van chronische stress:
- te veel katten op een te klein oppervlak
- verveling
Hoewel katten buiten vaak wel in groepen elkaar opzoeken, binnenshuis heeft de kat meer ruimte nodig in verhouding. Er is daarbij nog wel een verschil tussen een kater en een poes. Een poes heeft doorgaans niet zoveel ruimten nodig, als zij door twee à drie ruimten kan wandelen en leven is dat voor haar voldoende. Een kater heeft er echter heiligst de beschikking over vijf tot zeven ruimten. Dit hoeven geen slaapkamers of woonkamers te zijn, maar een overloop is ook al een ruimte met denkbeeldige prooien en ruimte om terug te trekken. Daarnaast hanteren veel gedragstherapeuten ook een regel voor de kattenbakken. Dat is een vrij nieuwe therapie. Zij hebben namelijk ontdekt dat veel katten toogkieskeuriger zijn als het gaat om het doen van hun behoefte. Het liefst hebben ze verschillende plaatsen om in de éne te plassen en de ander de grotere behoefte kwijt te kunnen. Sommige katten eisen binnen groepen zelfs één voor henzelf op. De therapeuten hanteren als regel: het aantal katten plus één zou voldoende moeten zijn als aantal kattenbakken.
De oudere kat
Bij de oudere katten verloopt het nog een beetje moeizamer. Zij kunnen hun stressreactie veel minder goed uitschakelen. Ook al zijn ze ontspannen, zelfs dan scheiden de oudere katten meer stresshormonen af dan de jonge katten. Doordat de katten zeergevoelige wezens zijn, zijn ze ook kwetsbaarder voor stress. Doordat steeds meer katten binnen blijven kan dit gaan leiden tot verveling bij de katten. Om stress te voorkomen moet je dat probleem dus oppakken en het leventje van de kat weer wat spannender maken om stress te voorkomen.
Reacties
Ester, 28-04-2015
Ik heb sinds een paar dagen een nieuwe poes. Alleen is die helemaal weggedoken in de reismand (weigert eruit te komen) en trilt helemaal als ik haar probeer aan te halen?
Moet ik mij zorgen gaan maken?
Reactie infoteur, 29-06-2015
Het is allemaal best spannend, nieuwe geuren geluiden en ruimtes. Gelukkig voelt ze zich veilig in de mand. Misschien helpt het haar eerst in een kleinere ruimte te zetten bv een slaapkamer? Stap voor stap laten wennen. Maar ik kan niet uit je tekst opmaken wat de situatie is.
Hopelijk is alles al een stuk gezelliger
groet
Hoptunaa
J. van Brienen, 05-01-2011
Er is een krabpaal, echter sjonnie krabt aan het bankstel. ben nu aan het oefenen met eten eerst roep ik krabbelen, dan moet hij krabbelen aan de paal en dan krijgt hij eten. ook geef ik hem af en toe iets lekkers, maar iets krabbelen. het begint te komen, echter vanmorgen leefde hij zich toch weer op de bank uit. deze methode heb ik zelf verzonnen. denk u dat het kan gaan lukken of weet u iets anders? ik hoor graag. groet, j. van brienen
Reactie infoteur, 19-01-2011
Beste meneer/mevrouw van Brienen,
Het krabbelen en belonen met eten zou goed kunnen werken voor uw kat, maar dat is iets wat u zelf moet gaan merken op den duur.Geduld en consequent blijven.
Het probleem dat Sjonnie al aan de bank krabbelt is mogelijk niet meer af te leren. Het is namelijk een ritueel waarbij ook een geur wordt afgezet. Dat zal hij regelmatig willen verversen. Vaak gaan katten op dezelfde plaats krabben.
Soms werkt het verplaatsen van de meubelen zodat ze er moeilijker bij kunnen. Maar meestal is het een verloren strijd, helaas. Meer krabpalen en de kat niet meer alleen bij de bank laten zonder toezicht is het beste advies vermoed ik. Wellicht een kleed erover om de schade te verhullen… veel succes!
Met vriendelijke groet,
Hoptunaa