Speelsheid bij katten / kittens en goedkope speeltjes

Speelsheid bij katten / kittens en goedkope speeltjes Er is veel speelgoed voor katten en kittens te koop. De speeltjes zijn vaak een relatief dure aangelegenheid. Sommig speelgoed is leuk om te kopen om de speelsheid van uw kat te bevredigen, zoals namaakmuisjes of een kleine krabpaal. Vaak wordt vergeten dat van (natuurlijke) dagelijkse materialen er fantastische goedkope speeltjes gemaakt kunnen worden. Eenvoudig, niet duur en leuk! Dit artikel gaat over speelsheid bij katten, poezen / kittens en geeft ideeën om zelf katten speelgoed te maken

Speelsheid bij kittens en katten

Spelen is voor kittens een belangrijk onderdeel van het volwassen worden. Het is een soort ‘oefenen’ van allerlei vaardigheden die de kat in zijn latere leven nodig kan hebben. Op een speelse manier wordt geoefend om te klimmen, springen verstoppen, aanvallen, verdedigen teneinde zichzelf te kunnen redden in het volwassen leven. Al heeft de kat waarschijnlijk zijn bakje voer klaar staan, en hoeft dus niet perse te leren jagen om in leven te blijven, toch heeft de kat behoefte zijn instinctieve gedrag te uiten.

Als je intensief met je kitten speelt kun je op deze manier aan een band werken met hem of haar. Vaak zie je een ritme ontstaan: eten, spelen, ‘knuffelen', slapen, behoefte doen, eten, spelen, slapen etc… Als je in gaat op deze behoeftes in dan zal je kat er aan wennen en zelfs naar je toe komen om aan te geven dat hij/zij met je wil spelen. Als de kitten nog zeer jong is zal hij/zij 'wild' spel nog minder goed kunnen hanteren dan bijv na 4 maanden. Kijk dus goed naar je kat en bouw het op. Katten die naar buiten kunnen zullen in het algemeen minder behoefte hebben aan nieuwe prikkels vanuit het baasje dan binnenkatten. De buitenwereld zorgt namelijk door al zijn bewegende en vernieuwende elementen steeds weer voor nieuwe uitdaging.

Veiligheid van de kittens en katten

Voor alle onderstaande zelfgemaakte of zelfbedachte kattenspeeltjes geldt dat het van belang is op de veiligheid te letten. Al zijn katten in het algemeen erg slim en raken niet snel in moeilijkheden, toch zal een jonge kat proberen wat allemaal mogelijk is en kan nog niet altijd zijn eigen kunnen inschatten. Maar het is in het algemeen beslist minder risico op ongelukjes, dan bij bijv een hond dus vertrouw ook op de behendigheid en flexibiliteit van het dier.

De volgenden zaken zijn van belang:
  • Alles wat je in elkaar knoopt of aan elkaar vast maakt, goed stevig vastmaken, zodat het niet losschiet.
  • Laat lange stukken touw niet slingeren, zodra je niet meer in de buurt van de kat bent ivm verstrikken en niet meer loskomen. Ook kleine stukjes touw kunnen gevaarlijk zijn omdat de kat deze probeert op te eten. Tegen de tijd dat de kat in de gaten heeft dat het touwtje niet eetbaar is kan het soms niet meer over de tong terug ivm de structuur van de tong.
  • Zorg dat als de kat gaat klimmen in een speelobject dat de ondergrond niet van hard materiaal is bijv. steen of glas. Zorg dat een zachte landing mogelijk is en dat de kat geen haaknageltjes heeft.
  • Als je de kat in huis laat rennen haal dan scherpe objecten uit de omgeving waarin gespeeld wordt en zet het raam niet open als je op een flat woont.
  • Let goed op dat de speeltjes niet te klein zijn i.v.m inslikken en blijf in de buurt
  • Kijk of het materiaal geen chemische of gevaarlijke stoffen bevat die de kat binnen kan krijgen.
  • Let uiteraard op met kleine kinderen in de buurt.

Stoppen met spelen

Meestal geeft de kat zelf aan wanneer hij / zij er genoeg van heeft. Simpelweg door te stoppen met spelen. Mocht je kitten tijdens het spelen niet meer van ophouden weten, terwijl je zelf wil stoppen, verhef dan je stem en geef een kort commando ‘nee’ of ‘foei’.
Soms ziet de kitten je hand of arm bewegen en ziet dit als zijn of haar speeltje. Voor je het weet hangt hij/zij aan je arm te bungelen met de nagels en tanden in je vel. Trek vooral niet terug. Het bijten kan een beetje onaangenaam voelen, maar is meestal geen doorbijten. Je kunt proberen de kitten in het nekvel op te tillen en op een andere plek neer te zetten in de kamer. Op deze manier zet je je huisdier uit zijn spel. Let maar op hoe bedremmeld hij of zij zal kijken. Dit is niet zielig of pijnlijk, omdat de moederkat haar kittens ook op deze manier optilt.

Mocht dit niet helpen, gebruik dan een waterpistooltje of een plantenspuit. Zodra de kitten niet meer te corrigeren is met een commando of ‘buiten spel zetten’ spuit je met de plantenspuit. Gebruik niet je hand en sla de kat niet. Dit heeft ten eerste geen zin; immers de kat denkt mogelijk ‘ah nog meer beweging… we spelen door..’ Of hij schrikt en wordt permanent bang voor je hand, ook als je hem/haar wil aaien.

Goedkope zelfmaak kattenspeeltjes voor kittens en katten

Hieronder een aantal ideeën om met je kat te spelen met eenvoudige en goedkope huis-tuin- en keukenartikelen:

Propjes

Maak propjes van krantpapier (liefst niet te klein ongeveer de maat van een grote knikker). Goed in elkaar knijpen zodat je ver kunt gooien. Eerst even het propje aan de kitten laten zien en beetje laten knisperen en dan weggooien. Met een beetje mazzel brengt je kat het propje bij je terug.

Knikkers

Weg laten rollen over de vloer, met name een gladde vloer vindt de kat vaak leuk.

IKEA opbergvakken-net:

De welbekende opbergnetten met meerdere vakken. In plaats van een dure grote klimpaal waarin de kat hoog kan klimmen koop je voor 1 euro zo’n opbergnet en hangt het op aan het klittenband systeem. Maak aan de binnenzijde een gat in iedere bodem van elk vak. (wel een stuk dichtlaten van iedere bodem zodat de kat dit als tussenplateau kan gebruiken. Iets zwaars onderin (onderste vak) met hierbovenop iets zachts. Ik heb bijv een baksteen onderin gelegd en daarbovenop / omheen een dikke prop van een stuk stof (kan ook een kussen of schuimrubber zijn). Met een ring van een sleutelhanger kun je ook iets ophangen in het net, bijv een stukje touw met daaraan een veertje of iets anders wat licht van gewicht is. Op mijn kitten heeft dit speeltoestel een enorme aantrekkingskracht. Zodra ik een propje in het bovenste vak gooi, springt mijn jonge kat tegen het net aan ; zet haar nagels in het net, zodat zij er in blijft hangen en klimt dan naar de bovenste opening om vervolgens via de interne openingen naar beneden te komen.

Druppelen van de kraan

De kitten vind een druppelende kraan soms wat eng, maar ook heel spannend.

Oud stuk tapijt

Heerlijk om de nagels aan te krabben. De functie van krabben is het achterlaten van geursporen zodat het territorium afgebakend is. Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar bij sommige katten helpt 'voordoen'. Dus zet je kat bij het stukje tapijt en krab zelf je nagels op het tapijt met veel geluid! Soms voorkom je hiermee dat de kitten de bank hiervoor neemt. Een stuk tapijt kan tevens functioneren als matje waaronder je een propje gooit, zodat de kat moet proberen het propje er onderuit te halen. Til het matje op en gooi er met een flinke vaart iets onder.

Flink stuk van een dun touw met daaraan een papieren propje, veertje o.i.d.

Geen tijd om te spelen met het touw? doe het om je middel en doe de dingen die je van plan was. De kitten zal het geweldig vinden om te proberen het propje te pakken terwijl je rondloopt. Leuk is ook om iets aan een touwtje te laten verdwijnen achter de bank. Laat het touwtje na beweging ook eens stil liggen. Je kunt het afwisselend langzaam en snel voortslepen, omhoog in de lucht laten bungelen, maar ook bijvoorbeeld ergens in laten zakken. De kitten zal waarschijnlijk tot aanval overgaan op het speelgoed.

Bolletje wol

Stukje afgeschoren schapenwol liefst met de geur er nog aan. De geur van de wol prikkelt de kat.
Een ouderwets bolletje breiwol is misschien nog wel het meest bekende kattenspeeltje.

Kartonnen doos

Maak er een gat in waar de kat doorheen kan kruipen of kijken. Hij/zij zal het leuk vinden om in de doos te gaan zitten en door het gat te kijken of zijn pootje er doorheen te steken.

Papieren zak

Een kattentunnel uit de winkel is niet nodig. je legt gewoon een papieren tas of zak op z'n kant en in een positie dat de tas open blijft staan. Je huisdier zal het leuk vinden in de tas te gaan zitten of er op te springen. Met name het kraakgeluid van de tas zal zeer prikkelen.

Verstop wat voeding voor de kat

In het wild moeten katten op zoek naar voeding dus dit is voor de kat een extra uitdaging.

Krant

Lees de krant en knisper met de krant. Katten vinden het vaak erg leuk om onder de krant te duiken wederom ook door het knispergeluid en het kunnen verstoppen. (Als je graag rustig de krant leest doe het hiervoor genoemde dan vooral niet, omdat als je het de kat aanleert dat hij met de krant mag spelen dan is het moeilijk om het weer af te leren. Hetzelfde geldt voor bewegingen maken met je voet onder een deken. De kitten vind dit erg leuk en komt er vaak op af gestormd maar houdt er rekening mee dat wanneer je op andere momenten met je voet beweegt onder de deken dat de kitten dan ook zal aanvallen.

Trek een kast open die lange tijd dicht heeft gezeten

Nieuwe geuren en het ontdekken van nieuwe plekjes in huis is vaak leuk voor je kat.

Dennenappels, schelpjes

Kleine dennenappeltjes zijn leuk om weg te gooien of onder een mat te laten rollen. Het geluid van een schelpje op een gladde vloer maakt een leuk rinkelend geluid.

Tot slot

Wat in het algemeen geldt is dat de kitten op een gegeven moment uitgekeken raakt op speeltjes waar hij/zij in eerste wordt
instantie veelvuldig mee speelde. Je kunt het speeltje dan evt opbergen en het na een tijd weer te voorschijn halen. Mogelijk het speelgoed dan weer interessant en nieuw gevonden,maar soms is de lol er ook definitief vanaf. Ook een idee is ruilen met een ander persoon die een jonge kat heeft.

Iedere kat is anders; heeft zijn eigen voorkeuren en prikkelingen. Onderzoek dus wat jou kitten aanspreekt. Bijvoorbeeld: mijn kat reageert totaal niet op harde plastic balletjes met een belletje er in. Deze worden in de handel verkocht op de kattenafdeling. Ander speelgoed echter, is en blijft favoriet, steeds weer opnieuw.

Dan nog een laatste tip. Over een tijd zal uw kitten volwassen zijn en minder speels zijn. Maak dus veel foto’s of video's van alle gekke capriolen die uw kitten uithaalt. Al lijkt het speelse soms onuitputbaar te zijn, het is een tijdelijke periode waar je zo veel mogelijk van moet genieten.
© 2006 - 2024 Mirthe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Katten en katjesKatten en katjesDe kat is en blijft een opmerkelijk dier. Gaat haar eigen gang en kan soms zelfs heel hautain overkomen en toch wordt de…
Katten fokken, hoe pak je dat aan?Katten fokken, hoe pak je dat aan?Katten fokken, bijvoorbeeld mooie raskatten, hoe pakt u dat aan? Ten eerste moet u erbij stilstaan dat katten fokken vee…
Katten: spelen of vechten?Katten: spelen of vechten?Katten staan er om bekend dat het solitair levende dieren zijn. Dat zou ook betekenen dat ze niet echt op gezelschap zit…
Mijn kat krijgt kittens, en nu?Mijn kat krijgt kittens, en nu?Als je kat zwanger is, dan wordt dit ook wel drachtig genoemd. Gemiddeld duurt de dracht bij een kat 63 dagen. Meestal b…

Krolsheid en Sterilisatie / Castratie bij poezenKrolsheid en Sterilisatie / Castratie bij poezenOngeveer 6 maanden oud en je lieve onschuldige poes houdt van de een op de andere dag niet meer op met miauwen? Ze loopt…
Verzorging van de tamme ratVerzorging van de tamme ratWat is de beste manier om tamme ratjes te verzorgen? Wat moet je weten voordat je een ratje gaat kopen. Wat is er zo leu…
Reacties

Barrie, 01-08-2010
Ons poesje Barrie (4 mnd), vind vliegen (ja de echte levende) het allerleukste. Dus laten we soms expres voor haar een vlieg binnen… Wanneer ze er niet bij kan roept ze ons en dan helpen we haar de vlieg van het plafon te halen, en wanneer ze de vlieg eindelijk heeft komt ze hem eerst laten zien en dan gaat ze deze heerlijk opeten, en TROTS dat ze dan is! Je tip over de gordijnen werkt echt! Dat hebben we vanaf dag 1 gedaan en ook bij andere dingen die ze niet mag! :D Reactie infoteur, 17-08-2010
Beste schrijver,

Wat leuk om te lezen. Helemaal herkenbaar mbt de vliegen. Het is ook zo leuk dat je kat dan met jullie communiceert over wat hij wil.
Fijn om te lezen dat je iets aan mijn tips hebt gehad.
Groetjes!

Lars, 11-07-2010
Mijn kitten van 12 weken heeft de wasbol op de badkamer inmiddels ontdekt, het is zo'm grappig gezicht om haar met die wasbol in d'r bekje er stiekem mee vandoor te zien lopen zo van ' kijk es wat ik nu weer gevangen heb' :-):-p
Voor de rest is het echt een klimmert, ze klimt graag bij m'n moeder de boom in de tuin in en zoekt graag de hoogte op, ik ga d'r dus maar zo'n grote krabpaal bestellen en denk erover om een katten trapeze te maken dan voorkom ik hopelijk dat zich binnenkort met m'n gordijnen gaat bezighouden;-) Reactie infoteur, 20-07-2010
Beste Lars,

Wat een leuk verhaal. Ik wordt al jaloers als ik het lees. Grappig toch dat katten plastic artikelen leuk kunnen vinden. Het zal wel zijn vanwege het geluid en dat het licht is. Mijn kat vindt dat soort dingen ook leuk al is het wat minder geworden omdat ze nu ouder is. Mocht je kitten de gordijnen naderen probeer haar dan te betrappen en gebruik de plantenspuit dan leert ze het hopelijk direkt af. Geweldig dat je spulletjes neemt waar ze zich in uit kan leven. Veel plezier nog.

Gwen, 23-08-2009
Hee hee wat een geweldig advies word er hier gegeven! Ik heb alleen nog een vraagje: mij poes van 15 weken is altijd gek geweest op veertjes en dat vond ik natuurlijk leuk om te zien dus elke veer was voor haar, maar elke keer verdwenen de veren spoorloos en ik was benieuwd wat er gebeurde ermee! En ik ben er achter gekomen ZE EET ZE OP! Gebeurd dit bij jullie ook en kan het kwaad? Want nu zorg ik er natuurlijk voor dat ze geen veer meer te pakken krijgt! Reactie infoteur, 31-08-2009
Hoi Gwen,

Dank je wel voor het compliment. Wat zijn het toch aparte dieren. Ik heb mijn poes bijv nog nooit de veren zien opeten. Wel helemaal aflikken. Maar het is goed om te weten. Wat ook wel grappig is; Onze poes speelt het liefst met van die etos balletje (een soort pomponettes) we vroegen ons ook af waar laat ze die nu omdat ze steeds verdwijnen. Een gedeelte ligt onder bank maar ze heeft ook zo haar eigen plekjes. Hoe goed we ook zoeken we vinden het niet. En dan op eens komt ze weer aandragen met dat speeltje waar we zo naar gezocht hadden. Blijkbaar kan zij het verstop-plekje na een hele tijd nog wel weer terugvinden.
Heel verstandig denk ik dat je de veren niet meer geeft, al zou ik niet weten of het kwaad kan. Ik denk dat alles wat de kat op eet of waar je het gevoel bij hebt dat het dier de neiging zal hebben het door te slikken moet je niet geven. Je ziet maar weer; ieder dier is anders. Ingecalculeerd dat je een kat snel onderschat en ze iets doen wat je niet had verwacht, is het toch mijn mening dat het over het algemeen goed is om je kat goed te observeren en af te stemmen op het type kat en zijn gedrag.

Angela Siemons, 04-04-2009
Hallo,

Ik heb een poes van 9 maanden oud. Het is een lieve poes maar geen aanhankelijke poes zoals mijn kater van ruim 4 jaar oud. Er is alleen 1 probleem, mijn jonge poes bijt continue stukken uit mijn zeil. Ze doet dit nooit als wij er zijn maar juist 's nachts als we liggen te slapen. Ze begint dan vrolijke aan de randen die tegen de muur aan liggen en bijt zich zo verder naar het midden alles stuk, de kleine reststukjes laat ze vrolijk liggen bij de plek van de daad zogezegd. Helaas hebben we op dit moment nog niet genoeg financiën om al afwerklatjes te zetten. Vastplakken met dubbele tape helpt ook niet. Heeft iemand advies hoe ik mijn poes kan afleren om uberhaupt te bijten en dingen stuk te knauwen op spullen wat ze niet mag als ze dit alleen maar doet als er niemand is of als iedereen slaapt?
Alvast bedankt.
Greotjes Angela Reactie infoteur, 10-04-2009
Hallo Angela,

Wat een ondeugd zeg. ze zijn ook zo slim! Mijn eerste vraag is of je voor je kat voldoende speeltjes hebt en een krabpaal. Als je dat niet hebt voor de poes dan is dat misschien een idee.
Het allerbeste zou zijn betrappen en dan terwijl ze het doet een flinke straal water op haar spuiten. Ik snap dat je nu denkt maar we slapen dan dus hoe moet ik dit doen? Misschien is het een idee om naar bed te gaan en dan heel zachtjes naar de kamer te gaan waar het gebeurdt; geen lamp aan, de poes niet aanspreken etc. En dan bewegingsloos op de bank gaan zitten met de plantenspuit die dan bijvoorbeeld al klaar staat. En dan eens kijken wat de poes gaat doen.
Als de kat eerst iets anders gaat doen of bij je komt zitten geen aandacht geven en stokstijf blijven zitten. Wellicht waagt ze na een tijdje een poging. Mocht het lukken; probeer het dan direkt nog een keer overnieuw. Dus weer op de bank en in stilte wachten.
Een andere aanpak kan zijn een beetje kattenvoer aan de rand smeren overdag en op het moment dat ze aan het zeil begint ook spuiten. Daarna ook een beetje voer op de plek geven waar ze altijd eet en dan als ze daar gaat eten flink prijzen en aaien. Als dit werkt probeer het dan ook een aantal keren achter elkaar. Het klinkt natuurlijk wel een beetje gemeen maar ze krijgt hierdoor hopelijk een flinke associatie dat als ze aan de rand komt van het zeil dat er iets gebeurdt dat niet leuk is. En omdat je niet wil dat je je kat bang maakt voor eten in je huis leer je haar ook door het prijzen dat eten op haar eigen plek wel in orde is.
Ik zou je aanraden om dan aan de rand van het zeil iets anders dan kattenvoer te smeren bijv pate o.i.d. Iets waarvan je ook niet zou willen dat ze het van je boterham zou eten. De reden dat je het met de plantenspuit moet doen is dat je kat de spuit als gevaar ziet en niet jou. Katten houden ook niet van harde geluiden dus je kunt wel evt je stem flink verheffen terwijl je spuit en met boze stem zeggen ' wegwezen!'
Ik ben benieuwd of deze ideeen werken. Ik zou het leuk vinden als je het nog een keertje laat weten.

Wilma Polderdijk, 28-03-2009
Enig die dingetjes over katten. Zelf heb ik SUUS, een ondeugd. Groetjes Wilma :-) Reactie infoteur, 28-03-2009
Hoi Wilma,

Bedankt voor je reactie. Leuk he die ondeugendheid.

groetjes Mirthe

Martine, 25-10-2008
De kleine muisjes van de dierenwinkel doen het bij mijn katten toch het best! Heb er al zeker 20 gekocht in 2 jaar tijd, en zij gewoonweg verdwenen… Reactie infoteur, 04-11-2008
Hoi Martine,

Wees maar blij dat je kat deze speeltjes leuk vindt. Daar kun je gelukkig gemakkelijk aankomen. Mijn poes wordt steeds iets minder speels en loopt nu alleen nog maar warm voor een dik soort tie-rip in een rondje vastgeklemd en een bolletje dat een keer op een etos-cadeautje zat. Bij deze een oproep als iemand nog zo'n klein bolletje heeft dat op zo'n cadeautje zat; ik houdt mij aanbevolen!

groet Mirthe

Chantal, 24-08-2008
Hallo all,

ik heb sinds 6 dagen een kitten en die vind het heel leuk om met een rietje te spelen
natuurlijk mag hi j dit alleen als ik erbij ben
groetjes Chantal Reactie infoteur, 24-08-2008
Hoi Chantal,

Wat grappig om te horen. Is het een dik of een dun rietje?

gr mirthe

Bouke van Roon, 20-08-2008
Thanks voor de goede tips ik heb er veel aan! Reactie infoteur, 24-08-2008
Hallo Bouke,

Bedankt voor je reactie. Vind ik erg leuk om te horen.

Laura, 03-07-2008
Momenteel vang ik een poezenmoeder op met vier kleintjes. Jouw info is erg duidelijk en toch veel informatie. Ik druk deze info af en voeg het bij de dingen, die ik meegeef als ze een eigen huisje krijgen. Bedankt! Reactie infoteur, 06-07-2008
Hoi Laura,

wat een ontzettend leuke reactie van je. en wat fijn dat je die moederkat met de kleintjes opvangt. veel succes er verder mee.
ik heb ook trouwens nog een artikel over krolsheid geschreven. op mijn infoteurpagina ' mirthe' is deze terug te vinden.
groetjes

Martine, 23-06-2008
Wij hebben sinds kort een hele speelse kitten en waar ze het liefste mee speelt is een lege wc-rol! Ze kan er wel een half uur mee bezig zijn. Het is echt een leuk gezicht. Ook een tennisbal is erg leuk om de nageltjes in te zetten en weg te rollen. Reactie infoteur, 06-07-2008
Hoi Martine,

Grappig zeg van die toiletrol. Ik kan het me ook helemaal voorstellen. Het is licht van gewicht, rolt. Het is ook weer zo typisch iets voor katten dat bijvoorbeeld mijn poes geen enkele sjoege geeft bij het zien van een toiletrol.
Wel hebben wij de pomponettes van de HEMA ontdekt. Ik wist dat mijn poes gek is op lichtgewicht glinsterbolletjes zoals die op cadeautjes wel eens zitten. Toen kwamen we er achter dat deze dingen een naam hebben ' pomponettes' het valt onder de knutselartikelen. de kleine bolletjes die gebruiken we niet ivm inslikgevaar maar de grotere bolletjes groot succes!

Astrid, 12-02-2008
Weer even een berichtje. Macho wilde heel graag naar buiten. Telkens als onze hond bij de deur stond, stond Macho ookal klaar om te gaan. Heb hem dan maar met een tuigje aan een lijn buiten gezet zodat hij kan wennen. Sinds afgelopen weekend laat ik hem via het raam in de woonkamer het balkon op. Het balkon loopt rondom het huis en komt uit bij de tuin. Uiteraard vindt hij dit helemaal geweldig omdat hij nu vrij is om te gaan. Tot nu toe blijft hij rondom het huis en komt dan weer zelf naar binnen. Als ik hem roep en hij komt gelijk dan beloon ik hem met een snoepje. Dat heeft hij al aardig door.
Tja… de krassen op de bank. Met de plantenspuit heb ik geprobeerd. Schrikken doet hij zeker maar zet dan extra zijn nagels erin om een sprintje te trekken. Maar… nu hij meer buiten is en zijn energie daar kwijt kan, heeft hij niet meer zijn race-uurtje binnen. Dus gelukkig is het probleem opgelost. Daarbij slaapt hij daarna heerlijk de hele nacht in zijn mandje of bij mijn dochter op bed.

Kan je mij vertellen wat ongeveer het gewicht van een kater is bij de leeftijd van 5,5 maand. Iedereen die hem ziet kan het niet geloven dat hij pas 5,5 maand is. Hij zit momenteel weer in een groeifase want hij is echt groot geworden de laatste weken.

Groetjes, Astrid Reactie infoteur, 05-03-2008
Hallo Astrid,

Hoe is het met Macho. Die zal wel genieten van het buiten zijn? Van die groeispurts heeft Santiago ook gehad. Je weet oppeens niet wat je ziet. Ik worstel een beetje met het gewicht van Santiago. Ze houdt enorm van eten. dus ieder moment voor de voerbak zitten. Dan moet ik sterk in mn schoenen staan met zo'n lief koppie. Maar goed we hebben inmiddels al een aantal maanden het lightvoer niet meer. Dit hadden we in de periode toen Santiago haar borstbeentje gebroken had omdat ze van de verplichte bedrust behoorlijk was aangekomen.
Ook met het lightvoer kreeg ze een bepaalde portie per dag en nu met het gewone voer ook. Maar ik zou eigenlijk wel weer terug willen op het lightvoer. Niet dat ze daar nu zoveel van afviel. Ik ga het denk ik toch eens navragen bij de dierenarts of dit lightvoer ook het gehele jaar door gegeven mag worden en of het uitmaakt voor de groei.
Hoe zwaar is een kat bij 5 en halve maand was je vraag. Ik denk iets van 1,5 kilo of wellicht iets minder. Maar ik denk dat de dierenarts het beter kan beoordelen omdat het ook afhangt van welk type kat het is.

Groetjes Mirthe

Astrid, 17-01-2008
Hoi Mirthe, Eindelijk even tijd na al die drukke maanden. Bedankt voor jouw reactie. Inmiddels is onze Macho bijna 5 maanden. En is al een redelijke grote kater aan het worden. Zijn krabpaal is helemaal favoriet geworden sinds we de 2 palen boven op elkaar hebben gemaakt. Hij heeft nu goed de ruimte om omhoog te klimmen. Rent regelmatig met de kolder in zijn kop door de hele woning. Helaas ook over ons leren bankstel. Niet bewust zet hij dan toch de nagels erin. Heeft iemand een tip om hem dit af te leren. Helemaal niet meer op de bank zou een oplossing zijn maar hij ziet dat onze kleine hond er ook opspringt en erop ligt te slapen. En hoe laat ik hem wennen om naar buiten te laten gaan, want ook dit gedrag heeft hij van onze hond overgenomen. Staat de hond bij de deur te wachten staat Macho er ook. Maar ik heb angst dat hij nog te klein is en dat hij niet meer terugkomt of overleeft. We wonen nl. in een bosrijke omgeving in de bergen (oostenrijk), waar ook nogal wat andere dieren voorkomen (marters, roofvogels etc.).

Groetjes,
Astrid Reactie infoteur, 26-01-2008
Hoi Astrid,

Wat leuk om te lezen allemaal. Ik zou je aanraden om de kat met de plantenspuit te bespuiten zodra het misdrijf wordt begaan; De bank bekrabben. Het is van het grootste belang dat je spuit wanneer je het gedrag op heterdaad betrapt. ietsje later heeft geen zin.
De kat moet een onaangename associatie bij het krabben aan de bank krijgen. en spuiten met een plantenspuit doet de kat geen pijn maar een scherpe straal laat de kat flink schrikken.
Ook kun je bijvoorbeeld een krabmatje bij de bank leggen.
Ook kun je de nageltjes evt knippen, niet te kort met een speciaal nagelschaartje voor dieren. Maar dit zou ik dan weer niet doen wanneer Macho naar buiten zou gaan.

Ik kan niet oordelen over je woonsituatie (het klinkt als een mekka voor Macho. Omdat je kat tot dusver binnen is geweest zou het kunnen dat als hij naar buiten gaat dat hij altijd een huiselijke kat blijft omdat hij tot dusver binnen is geweest.
Natuurlijk is er altijd een risico als je een kat naar buiten laat, maar voor de kat is het natuurlijk zo fantastisch om naar buiten te kunnen dat het wellicht opweegt.
Soms raken mensen hun kat kwijt al is dat is volgens mij negen van de tien keer door verkeersongelukken of verhuizing. Maar daar staat tegenover dat wij twee katten 18 jaar gehad hebben op het platteland met maisvelden achter het huis en een drukke weg voor de deur. Ze zijn zelfs wel eens een nachtje extra weggebleven en kwamen dan gewoon weer terug. Dus zo kan het ook.
Wat ik ook weet is dat katten niet zo ver schijnen te gaan. Ze hebben een soort dagelijks rondje dat ze maken en komen dan weer naar huis.
Ik zou het eens informeren bij een plaatselijke dierenarts.
Ik denk trouwens dat als je kat de energie buiten kwijt kan dat het krabben wel eens veel minder kan worden. Maar daar heb ik natuurlijk niet heel veel verstand van.
Wel lijkt het mij erg voornaam dat je kat gecastreerd is omdat hij anders wellicht buiten flink ' op stap gaat'.

Ik ben erg benieuwd hoe het zal gaan.

groetjes Mirthe

Astrid, 14-11-2007
Leuke tips!

Onze kleine kater Macho is voor ons heel bijzonder.We hebben hem nl. gevonden in onze garage. Hij was toen een week oud. Hij is inmiddels 12 weken. De laserpen is een succes! Met balletjes speelt hij ook heel graag. Het leukste van alles is nog dat hij alle sokken weet te vinden en zich daar uitermate mee weet te vermaken. Hij verzamelt echt alle sokken, haalt ze zelfs uit de wasmand vandaan.

Wij moeten in de avonduren flink met hem spelen anders hebben wij geen nachtrust. Mocht het dan toch gebeuren dat hij op bed springt om te spelen(onverwachte aanval) zetten wij hem in de gang en gaan alle deuren dicht. Dan hoor je hem echt door de hele gang rennen en spelen. Daarna gaat hij lekker in zijn mandje liggen.

Zijn nageltjes knippen wij na het spelen dan blijft hij rustig zitten. En daarna krijgt hij wat lekkers.

Het verstoppen van voedsel ga ik proberen.

Groetjes,
Astrid Reactie infoteur, 23-11-2007
Hoi Astrid,

Wat een leuk verhaal over jullie katje Macho. Wat grappig zeg dat sokkenverhaal. Het lijkt veel op onze poes santiago. Die is ook zo lekker prettig gestoord. We hebben haar in Portugal gevonden en daardoor ook zo extra speciaal. ze slaapt bij mij onder de deken. ligt dan de hele nacht aan mij vastgeplakt. En daarnaast ook van die gekke favorieten om mee te spelen. de ringetjes van de cola fles bijvoorbeeld en als topper zo'n klein glinsterballetje dat op een cadeautje van de Etos zit. Wij hebben al allerlei andere speeltjes gekocht die daar op lijken maar nee, echt alleen die bolletjes zijn favoriet. ik ben wel altijd een beetje bang dat ze ze zal slikken. Maar onvoorstelbaar hoe lang ze daar mee kan spelen, inderdaad op de gang als we in bed liggen.
Ik zal Santiago eens een sok voorhouden, ha ha.

groetjes Mirthe

Maaike, 08-08-2007
Bedankt voor de tips!
Veel zelfgemaakte speeltjes die hierboven staan genoemd hebben we al, het ikea opbervakken net zullen we ook eens uitproberen. Wij hebben zelf een plank bekleedt met 2 stevige vloerbedekkings panelen (bij de leenbakker vandaan bv.). Onze kitten vind het geweldig om hierop te klimmen en erop te springen vanaf de bank, of iets hoger een kijkje door de kamer te kunnen nemen.

Groetjes Maaike Reactie infoteur, 03-10-2007
Hoi Maaike,

Leuk idee van de vloerbedekkingspanelen voor de kat.
Als je het ikeanet koopt heb ik nog een tip. Zorg dat je katten geen haaknageltjes hebben anders loop je het risico dat ze er in blijven haken en niet zo makkelijk los kunnen komen.

groetjes Mirthe

Mirthe (17 artikelen)
Laatste update: 10-08-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.