Speelsheid bij katten / kittens en goedkope speeltjes

Speelsheid bij kittens en katten
Spelen is voor kittens een belangrijk onderdeel van het volwassen worden. Het is een soort ‘oefenen’ van allerlei vaardigheden die de kat in zijn latere leven nodig kan hebben. Op een speelse manier wordt geoefend om te klimmen, springen verstoppen, aanvallen, verdedigen teneinde zichzelf te kunnen redden in het volwassen leven. Al heeft de kat waarschijnlijk zijn bakje voer klaar staan, en hoeft dus niet perse te leren jagen om in leven te blijven, toch heeft de kat behoefte zijn instinctieve gedrag te uiten.Als je intensief met je kitten speelt kun je op deze manier aan een band werken met hem of haar. Vaak zie je een ritme ontstaan: eten, spelen, ‘knuffelen', slapen, behoefte doen, eten, spelen, slapen etc… Als je in gaat op deze behoeftes in dan zal je kat er aan wennen en zelfs naar je toe komen om aan te geven dat hij/zij met je wil spelen. Als de kitten nog zeer jong is zal hij/zij 'wild' spel nog minder goed kunnen hanteren dan bijv na 4 maanden. Kijk dus goed naar je kat en bouw het op. Katten die naar buiten kunnen zullen in het algemeen minder behoefte hebben aan nieuwe prikkels vanuit het baasje dan binnenkatten. De buitenwereld zorgt namelijk door al zijn bewegende en vernieuwende elementen steeds weer voor nieuwe uitdaging.
Veiligheid van de kittens en katten
Voor alle onderstaande zelfgemaakte of zelfbedachte kattenspeeltjes geldt dat het van belang is op de veiligheid te letten. Al zijn katten in het algemeen erg slim en raken niet snel in moeilijkheden, toch zal een jonge kat proberen wat allemaal mogelijk is en kan nog niet altijd zijn eigen kunnen inschatten. Maar het is in het algemeen beslist minder risico op ongelukjes, dan bij bijv een hond dus vertrouw ook op de behendigheid en flexibiliteit van het dier.De volgenden zaken zijn van belang:
Stoppen met spelen
Meestal geeft de kat zelf aan wanneer hij / zij er genoeg van heeft. Simpelweg door te stoppen met spelen. Mocht je kitten tijdens het spelen niet meer van ophouden weten, terwijl je zelf wil stoppen, verhef dan je stem en geef een kort commando ‘nee’ of ‘foei’.Soms ziet de kitten je hand of arm bewegen en ziet dit als zijn of haar speeltje. Voor je het weet hangt hij/zij aan je arm te bungelen met de nagels en tanden in je vel. Trek vooral niet terug. Het bijten kan een beetje onaangenaam voelen, maar is meestal geen doorbijten. Je kunt proberen de kitten in het nekvel op te tillen en op een andere plek neer te zetten in de kamer. Op deze manier zet je je huisdier uit zijn spel. Let maar op hoe bedremmeld hij of zij zal kijken. Dit is niet zielig of pijnlijk, omdat de moederkat haar kittens ook op deze manier optilt.
Mocht dit niet helpen, gebruik dan een waterpistooltje of een plantenspuit. Zodra de kitten niet meer te corrigeren is met een commando of ‘buiten spel zetten’ spuit je met de plantenspuit. Gebruik niet je hand en sla de kat niet. Dit heeft ten eerste geen zin; immers de kat denkt mogelijk ‘ah nog meer beweging… we spelen door..’ Of hij schrikt en wordt permanent bang voor je hand, ook als je hem/haar wil aaien.
Goedkope zelfmaak kattenspeeltjes voor kittens en katten
Hieronder een aantal ideeën om met je kat te spelen met eenvoudige en goedkope huis-tuin- en keukenartikelen:Propjes
Maak propjes van krantpapier (liefst niet te klein ongeveer de maat van een grote knikker). Goed in elkaar knijpen zodat je ver kunt gooien. Eerst even het propje aan de kitten laten zien en beetje laten knisperen en dan weggooien. Met een beetje mazzel brengt je kat het propje bij je terug.
Knikkers
Weg laten rollen over de vloer, met name een gladde vloer vindt de kat vaak leuk.
IKEA opbergvakken-net:
De welbekende opbergnetten met meerdere vakken. In plaats van een dure grote klimpaal waarin de kat hoog kan klimmen koop je voor 1 euro zo’n opbergnet en hangt het op aan het klittenband systeem. Maak aan de binnenzijde een gat in iedere bodem van elk vak. (wel een stuk dichtlaten van iedere bodem zodat de kat dit als tussenplateau kan gebruiken. Iets zwaars onderin (onderste vak) met hierbovenop iets zachts. Ik heb bijv een baksteen onderin gelegd en daarbovenop / omheen een dikke prop van een stuk stof (kan ook een kussen of schuimrubber zijn). Met een ring van een sleutelhanger kun je ook iets ophangen in het net, bijv een stukje touw met daaraan een veertje of iets anders wat licht van gewicht is. Op mijn kitten heeft dit speeltoestel een enorme aantrekkingskracht. Zodra ik een propje in het bovenste vak gooi, springt mijn jonge kat tegen het net aan ; zet haar nagels in het net, zodat zij er in blijft hangen en klimt dan naar de bovenste opening om vervolgens via de interne openingen naar beneden te komen.
Druppelen van de kraan
De kitten vind een druppelende kraan soms wat eng, maar ook heel spannend.
Oud stuk tapijt
Heerlijk om de nagels aan te krabben. De functie van krabben is het achterlaten van geursporen zodat het territorium afgebakend is. Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar bij sommige katten helpt 'voordoen'. Dus zet je kat bij het stukje tapijt en krab zelf je nagels op het tapijt met veel geluid! Soms voorkom je hiermee dat de kitten de bank hiervoor neemt. Een stuk tapijt kan tevens functioneren als matje waaronder je een propje gooit, zodat de kat moet proberen het propje er onderuit te halen. Til het matje op en gooi er met een flinke vaart iets onder.
Flink stuk van een dun touw met daaraan een papieren propje, veertje o.i.d.
Geen tijd om te spelen met het touw? doe het om je middel en doe de dingen die je van plan was. De kitten zal het geweldig vinden om te proberen het propje te pakken terwijl je rondloopt. Leuk is ook om iets aan een touwtje te laten verdwijnen achter de bank. Laat het touwtje na beweging ook eens stil liggen. Je kunt het afwisselend langzaam en snel voortslepen, omhoog in de lucht laten bungelen, maar ook bijvoorbeeld ergens in laten zakken. De kitten zal waarschijnlijk tot aanval overgaan op het speelgoed.
Bolletje wol
Stukje afgeschoren schapenwol liefst met de geur er nog aan. De geur van de wol prikkelt de kat.
Een ouderwets bolletje breiwol is misschien nog wel het meest bekende kattenspeeltje.
Kartonnen doos
Maak er een gat in waar de kat doorheen kan kruipen of kijken. Hij/zij zal het leuk vinden om in de doos te gaan zitten en door het gat te kijken of zijn pootje er doorheen te steken.
Papieren zak
Een kattentunnel uit de winkel is niet nodig. je legt gewoon een papieren tas of zak op z'n kant en in een positie dat de tas open blijft staan. Je huisdier zal het leuk vinden in de tas te gaan zitten of er op te springen. Met name het kraakgeluid van de tas zal zeer prikkelen.
Verstop wat voeding voor de kat
In het wild moeten katten op zoek naar voeding dus dit is voor de kat een extra uitdaging.
Krant
Lees de krant en knisper met de krant. Katten vinden het vaak erg leuk om onder de krant te duiken wederom ook door het knispergeluid en het kunnen verstoppen. (Als je graag rustig de krant leest doe het hiervoor genoemde dan vooral niet, omdat als je het de kat aanleert dat hij met de krant mag spelen dan is het moeilijk om het weer af te leren. Hetzelfde geldt voor bewegingen maken met je voet onder een deken. De kitten vind dit erg leuk en komt er vaak op af gestormd maar houdt er rekening mee dat wanneer je op andere momenten met je voet beweegt onder de deken dat de kitten dan ook zal aanvallen.
Trek een kast open die lange tijd dicht heeft gezeten
Nieuwe geuren en het ontdekken van nieuwe plekjes in huis is vaak leuk voor je kat.
Dennenappels, schelpjes
Kleine dennenappeltjes zijn leuk om weg te gooien of onder een mat te laten rollen. Het geluid van een schelpje op een gladde vloer maakt een leuk rinkelend geluid.
Tot slot
Wat in het algemeen geldt is dat de kitten op een gegeven moment uitgekeken raakt op speeltjes waar hij/zij in eerste wordtinstantie veelvuldig mee speelde. Je kunt het speeltje dan evt opbergen en het na een tijd weer te voorschijn halen. Mogelijk het speelgoed dan weer interessant en nieuw gevonden,maar soms is de lol er ook definitief vanaf. Ook een idee is ruilen met een ander persoon die een jonge kat heeft.
Iedere kat is anders; heeft zijn eigen voorkeuren en prikkelingen. Onderzoek dus wat jou kitten aanspreekt. Bijvoorbeeld: mijn kat reageert totaal niet op harde plastic balletjes met een belletje er in. Deze worden in de handel verkocht op de kattenafdeling. Ander speelgoed echter, is en blijft favoriet, steeds weer opnieuw.
Dan nog een laatste tip. Over een tijd zal uw kitten volwassen zijn en minder speels zijn. Maak dus veel foto’s of video's van alle gekke capriolen die uw kitten uithaalt. Al lijkt het speelse soms onuitputbaar te zijn, het is een tijdelijke periode waar je zo veel mogelijk van moet genieten.