Verzorging van de tamme rat

Verzorging van de tamme rat Wat is de beste manier om tamme ratjes te verzorgen? Wat moet je weten voordat je een ratje gaat kopen. Wat is er zo leuk aan een tam ratje? Hoe oud worden ze? Wat doe je met zieke tamme ratten? Deze vragen zijn van voordat je de beslissing neemt tot de verzorging van dit intelligente knaagdier. Ik heb zelf afgelopen jaren veel meegemaakt met vier tamme ratten. Via deze weg hoop ik dat mijn opgedane kennis via een kundige dierenarts en eigen ervaringen tot meer kennis leidt bij rattenbaasjes.

Waar haal je een ratje vandaan?

Meestal kom je ratjes tegen bij de dierenwinkel. Dit is echter niet de plek om een tam ratje te kopen. De dierenwinkel verkoopt vaak ratjes die niet in de eerste dagen van hun leven optimaal verzorgd zijn. Hierdoor blijven ze vaak schuw. Daarnaast zijn ze regelmatig niet gezond omdat ze doorgefokt kunnen zijn. De ratjes komen van rattenhandelaren die uit financieel oogpunt handelen. Dit komt de gezondheid van de rat meestal niet ten goede. Consequenties kunnen zijn dat de dieren niet fit, ziek zijn of getraumatiseerd.

Raadzamer is het om de ratjes bij een Rattery te halen. Deze ratjes zijn niet duurder in het algemeen, maar wel in een veel betere gezondheid. De eigenaren zijn echte rattenliefhebbers die er alles aan doen om de rat in een zo optimale leefomgeving te laten functioneren. Er wordt vanaf de geboorte aandacht besteedt aan het handtam maken etc. Deze ratteriën zijn meestal bij mensen thuis. Deze hebben bijvoorbeeld in een gedeelte van het huis een waar 'walhalla' voor ratten gemaakt. Het is ook erg leuk om te zien wat voor soort creatieve dingen je allemaal kunt ophangen in de kooi.

Als je in een zoekmachine 'rattery' intypt komen er vaak wel links naar rattenpagina's of naar een bepaalde Rattery.
Blijf wel altijd duidelijk kijken naar hoe een adres waar je de rat haalt op je over komt, want er kan natuurlijk niet uitgesloten worden dat er ook onder de ratteriën adressen zijn waar het er minder goed uitziet. Ga op je gevoel af.

Een laatste, maar misschien wel beste optie, is een ratje uit een opvang. Deze opvangadressen kun je ook vinden op de rattenpagina's. Overleg met een eigenaar van een opvang wat je graag voor een ratje zou willen en deze kan dan aangeven of dit tot de mogelijkheden behoort.

Een of twee tamme ratjes?

Altijd twee of meer. Nooit 1 ratje. Er zijn enkele uitzonderingen, omdat er soms ratten zijn die zo slecht gesocialiseerd zijn of getraumatiseerd dat ze niet meer samen kunnen leven met een andere rat. Ratjes zijn sociale dieren. Het is werkelijk geweldig te zien hoe ze samen spelen en slapen etc. Indien je al een ratje hebt en er 1 bij wil moet je wel een introductie doen tussen de twee. Overleg met de rattenopvang of rattery of lees er iets over, hoe je deze introductie kan doen. In het begin hoort enig vechten erbij. Dat kan behoorlijk heftig er aan toe gaan, omdat ratjes erg territoriaal kunnen zijn. Maar er komt een moment waarop het goed komt en er bepaald is wie de sterkste is. Dan zijn de rollen duidelijk en worden ze vaak de dikste vriendjes.

De huisvesting van de tamme rat

Geef ratjes een ruime, liefst hoge kooi. De traliesbreedte zit tussen een kanarie- en konijnenkooi in. In de dierenwinkels kun je heel veel soorten kopen. Ze zijn wel duur. Een andere mogelijkheid is een tweedehands van internet bijvoorbeeld. Ze moeten lekker kunnen rondrennen en klimmen in hun kooi. Formaat kanariekooi is absoluut te klein in mijn ogen. De hoogte van een valparkietenkooi (deze zijn ruimer en hoger dan kanariekooien) heb ik heel geschikt gevonden.

Er zijn ook glas en plastic kooien, maar daar ben ik geen voorstander van omdat het prettig is voor de rat om veel contact te kunnen maken met de verzorger en andersom. Zorg altijd voor bijvoorbeeld een doosje of hutje in de kooi (je kunt ook houten huisjes kopen in de dierenwinkel), waar ze beschut in terug kunnen trekken en evt een nestje bouwen.

Bodemmateriaal voor de ratjes

Je kunt diverse materialen op de bodem doen. Hier is ook veel voor in de handel. Het moet absoluut stofvrij zijn. Ratjes hebben gevoelige luchtwegen en kunnen stof niet verdragen. Ze kunnen hierdoor ziek worden. Corbo is stofvrij en een prettige bodembedekker die goed uitwerpselen opneemt. Koop een groot formaat zak; dit is vele malen voordeliger dan de kleinere. Kranten kan ook (hoewel sommige zeggen dat het ongezond zou zijn ivm inkt e.d., anderen zeggen dat dit tegenwoordig wel veilig is met de huidige soorten inkt). Er zijn nog meer soorten bodembedekking waarover je je kan laten voorlichten in de dierenwinkel.

Interieur van de kooi van de rat

Het is erg voornaam dat de rat veel te doen heeft in de kooi. Dus leef je uit. Hang matjes op (zelf maken of kopen) waarin ze heerlijk kunnen luieren. Denk een beetje aan hoe apen in de dierentuin het prachtig vinden om overal in op of onder te kruipen en in rond te rennen. Zo moet je het een beetje voorstellen. Leuke buizen, een doosje met een gat erin, een plateau waar ze boven in de kooi kunnen zitten etc. Een steen in de kooi is goed om de nagels te scherpen. Deze kun je evt knippen of laten knippen bij de dierenarts

Geef de ratjes voldoende materiaal (bijv papiersnippers) om een nestje van te maken. Het is geweldig om te zien hoe druk ze hiermee kunnen zijn. Als je een grote hoop ergens in de kooi legt dan zullen ze vaak bergen werk verzetten het bijvoorbeeld in een doosje te krijgen dat op z'n kop staan. Alles wordt precies in mooie stukjes gescheurd, zodat er een mooi geïsoleerd nestje ontstaat. Na een aantal dagen zou het kunnen dat je het moet weg gooien omdat er soms door de ratjes in geplast wordt. Doe dit met beleid want dit nestje wordt uiteraard verdedigd.

Uitwerpselen van tamme ratjes

Er zijn speciale toiletjes te koop in de dierenwinkel. Bijvoorbeeld een driehoekige bakje die je gemakkelijk in de hoek kan leggen van de kooi en evt kan verschonen. Zo hoef je bijvoorbeeld niet iedere dag alles te verschonen maar alleen het hoekbakje. Een rat zal meestal 1 hoekje kiezen van de kooi om te toiletteren. Leg in de eerste dagen de uitwerpselen in 1 hoek. Je zult zien dat de rat 1 hoek gaat kiezen waar hij / zij zijn of haar behoefte gaat doen.

Wat eten tamme ratjes

Complete voeding is te krijgen bij de dierenwinkel. Dit is speciaal voer voor ratjes. Het zijn brokjes. Je kunt kiezen voor verschillende soorten brokjes met als risico dat ze bepaalde laten liggen en hierdoor bepaalde voedingsstoffen gaan missen. Er zijn ook brokken die allemaal hetzelfde zijn maar die vinden de ratjes over het algemeen minder lekker. Je kunt evt beide uitproberen. Het is ok om soms hard te zijn, omdat als ze echt honger hebben gaan ze vanzelf eten. Dus het is een optie om niet bij te vullen totdat ze alle brokjes opgegeten hebben, ook de minder lekkere...

Groenten zijn erg gezond voor de ratjes. Geef elke dag een stukje wortel of een stukje witlof. Ook komkommer is zeer favoriet. Maar let op met overdaad ivm darmproblemen en was het goed af ivm evt resten van bestrijdingsmiddelen. Laat oud brood drogen aan de lucht en zodra het lekker hard is, kun je dit geven aan de rat om op te knagen. Dit kun je veilig geven, is geen dikmaker en ze vinden het heerlijk.

Er zijn ook yoghurtsnoepjes waar ratjes zeer dol op zijn. Geef er met mate van. Je kunt ze bijvoorbeeld geven in een doosje met de deksel dicht. De rat zal alles in het werk stellen om het te bemachtigen. Dit soort uitdaging hebben ratjes nodig omdat ze erg slim zijn. Op dit gebied is het ook leuk om eens per twee weken of maand een hardgekookt ei te geven. Je kunt dan een heel klein stukje van de barst open maken en de rest zal de rat zelf doen. Soms wordt gezegd 1 ei per week is prima maar omdat het beter is niet te veel te geven heb ik het bij 1 keer per twee weken / 1 keer per maand gehouden.

Ook noten vallen zeer in de smaak. Ook bij een noot opeten kunnen ze hun intelligentie kwijt. Denk aan een walnoot of beukennoot. Zeker geen gezouten nootjes uit een zak o.i.d. Ook voor de noten geldt met mate. Maar elke dag een hazelnoot geven kan gerust. Ook een beetje gekookte rijst of pasta (zonder saus uiteraard) vinden ze heerlijk of een klein stukje gekookte , afgekoelde aardappel. Geef nooit gekruide etenswaren of iets met kleurstoffen er in. Houd het natuurlijk.

Altijd vers water erbij geven. Hiervoor heb je een drinkfles nodig of een bakje dat niet om kan vallen. Drinkflessen hebben mijn voorkeur omdat dit schoon blijft. Het is gewenst dit elke dag te verversen. Er valt veel meer te lezen over voeding; wat wel en wat niet. Kijk hiervoor wederom op de eerder genoemde plekken voor meer informatie.

Ziekte van tamme ratten

Ratjes zijn erg ziektegevoelig. Het is heel belangrijk hen niet op de toch te zetten, dus bijvoorbeeld deur of raam. Geef ze liefst een beetje hoge plek op een rustige plek in de woonkamer. Zo zijn ze bij de gezelligheid, waar ze van houden, maar kunnen ze ook rust krijgen. Er zijn vele klachten en ziekten die ratjes kunnen krijgen. Bedenk dit vooraf. Het is van groot belang een dierenarts te hebben die in ratten gespecialiseerd is. Je kunt zo iemand vinden door bijvoorbeeld naar een Rattery te bellen en een adres te vragen. De meeste dierenartsen weten niet zoveel van ratjes als dat ze van honden en katten doen. Dit kan leiden tot verkeerde diagnose en behandeling.

Ratjes kunnen door hun laboratoriumverleden snel een kankergezwel of abces krijgen. Dit kan soms geopereerd worden en soms heeft dit geen zin meer. Zie of voel je een bobbeltje bij je ratje in de nek, achter het oor of bijv onder de oksel etc, ga dan direct naar een kundige dierenarts. Het kan in een aantal dagen zeer snel groeien tot een grote pijnlijke bult. De dierenarts prikt het abces soms aan en zal er aan voelen. De rat zal waarschijnlijk antibiotica krijgen en verdere behandeling gaat in overleg.

Ratjes kunnen ook gaan 'reutelen'. Dit geluid klinkt een beetje pruttelend. Het heeft met de luchtwegen te maken. Ga ook hiermee naar de dierenarts. Deze kan dan snel handelen. Dit kan vaak met antibiotica verholpen worden. Over het onderwerp ziekte blijf ik wat beperkt ; maar het is een zeer belangrijk onderwerp. Kijk hiervoor op rattenpagina's of forums om voldoende te weten te komen over gezondheid en gezondheidsproblemen. Ratjes worden niet zo oud over het algemeen. Een ratje wordt gemiddeld 1,5 a 2 jaar oud. Soms 2, 5 en bij uitzondering 3, en heel hoge uitzondering 3,5 jaar oud.

Tot slot

Ratjes hebben heel veel aandacht nodig. Speel met ze, laat ze uit hun kooi, rondrennen in een kamer of ruimte waar dit kan, aai ze of neem ze onder je vest of trui. Het zijn echte knuffeldieren waar je een mooie band mee kan opbouwen en waarin je heel veel kan doen om een band met ze op te bouwen. Laat je ratje niet eenzaam worden; ratjes zijn erg gevoelig en allemaal 'typjes' op zich. Ieder ratje is ander en heeft een ander karakter net zoals de mens dat heeft. Dit is dan ook een van de mooiste dingen die het ratjes hebben met zich meebrengt.

Omdat er natuurlijk nog veel meer te vertellen valt over tamme ratjes adviseer ik ten zeerste meerdere artikelen, boekjes, forums en gesprekjes met de dierenarts of Rattery te voeren. Hierdoor kom je veel aan de weet en dit komt zowel het welzijn van de rat en als de ratverzorger ten goede.
© 2006 - 2024 Mirthe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De rattenbeetziekte door knaagdierenDe rattenbeetziekte door knaagdierenZo stoer om tamme ratjes of tamme muizen te hebben als huisdier. Maar die lieve tamme ratjes, muizen en andere huisdiere…
Wat mogen ratten eten en wat niet?Wat mogen ratten eten en wat niet?Ratten zijn erg intelligente beestjes en ze hebben absoluut de juiste voeding nodig. Wanneer je de verkeerde voeding gee…
De tamme rat als huisdier: hoe omgaan met ouder wordende ratDe tamme rat als huisdier: hoe omgaan met ouder wordende ratEen tamme rat is een heel leuk en gezellig huisdier. Als je van die lieve ratjes in huis hebt, dan wil je graag goed voo…
Ratten en verzorging ervanRatten en verzorging ervanAlles over ratten. De huisvesting van een rat.Verzorging ervan.Voortplanting van een rat en nog veel meer informatie.Voo…

Speelsheid bij katten / kittens en goedkope speeltjesSpeelsheid bij katten / kittens en goedkope speeltjesEr is veel speelgoed voor katten en kittens te koop. De speeltjes zijn vaak een relatief dure aangelegenheid. Sommig spe…
Reacties

Ellen, 18-10-2010
Hallo,
ik wou al een tijdje een rat en toevallig, het is heel snel gegaan, heb ik gister 2 ratje's gekregen, wat mogen ze veel eten! dat wist ik niet eens, erg leuke site met handige informatie,
nu heb ik een vraagje, de ratje's staan bij mij op mijn kamer (woon bij ouders) maar mijn stiefma heeft er een allergie voor, ze staan op mijn bureau en ik ben vrij vaak op mijn kamer, wel naast de deur, verder weg van het raam maar ik vroeg me af of dat een goede plek was?

Groetjes Ellen. Reactie infoteur, 26-10-2010
Beste Ellen,

Wat leuk dat je ratjes hebt en goed dat je bewust kijkt naar wat goed voor ze is. Ik denk dat de plek prima kan zijn behalve als de deur vaak plotseling openzwaait. Hier zouden ze van kunnen schrikken. Anderzijds is je bureau een hele leuke plaats want als je dan aan je bureau zit heb je automatisch contact met ze. Ik weet niet hoe je kamer er uit ziet maar als de deur een probleem is misschien kun je het bureau dan wel iets draaien of verplaatsen. Als de deur tocht zou je er een tochtstrip onder kunnen plakken of tegenaan kunnen maken.
Geef ze in ieder geval een lekker warm holletje waar ze lekker in weg kunnen kruipen. Mocht je nog vragen hebben dan laat het maar weten.

groetjes

Esteban Brijbag, 23-02-2010
Hallo,
ik krijg binnenkort ook een rat.
Deze website ga ik zeker opslaan.
Groeten van Esteban. Reactie infoteur, 24-02-2010
Dag Esteban,

Wat super om te lezen. Het is ook zo belangrijk om goed voor deze gevoelige diertjes te zorgen.
Dank je wel voor het compliment.

Annelotte, 17-01-2009
Ik vind deze pagina echt heel handig, ik ga binnenkort een rat kopen. Ik heb al eerder een rat gehad en dat was zo leuk! Maar mijn rat had geen sociale problemen (ik had er maar 1) ze was altijd lief, maar ik speelde elke dag+avond met haar. Hoe groot moet een ratten- kooi voor 2en zijn? Heeft u enkele adressen waar je gezonde ratten kunt kopen? (Het liefst in de buurt van Rotterdam) En hoe vaak moet je de bodembedekking verversen? Reactie infoteur, 28-03-2009
Hoi Annelotte,

Nog even over een soort kooi die geschikt is. Ik zou je zo'n kooi aanraden die de hoogte in gaat. Zo'n kooi die op de grond staat en dan bijvoorbeeld 1 tot anderhalve meter hoog is. Dan kunnen de ratjes klimmen. Geef ze flink de ruimte; dus geen kleine kooi.
Mocht je geen hoge kooi willen dan zou ik zeker een bak kopen van ongeveer 1 meter bij 50 cm en dan ongeveer 30-50 cm hoog met tralies er op.

Karen Cremers, 29-12-2008
Ik heb sinds zaterdag een nieuw ratje gekocht. Mijn vorig ratje was een half jaar dood en ik wou een ander. Mijn eerste ratje had ik van iemand gekregen en het was anderhalf jaar. Ik heb dit ratje aangenomen omdat ze het anders op straat ging laten lopen en dit kon niet voor mij. Ik heb wel heel veel lievde van at beestje gekregen. Nu heb ik zaterdag om een ander geweest maar ik weet dus niet wati ik moet doen om dat beestje wat aan mij te laten wenen. Ik heb het hier bij mij op tafel staan maar ik ben er aan gekomen vandaag voor de eerste maal en hij heeft me gebeten. Ik weet nu dus niet wat ik moet doen om hem aan mij te laten wenen. Ik doe het wel kalm aan maar hoe moet ik het doen om het gewoon aan mij te laten wenen? Het is schuw nu omdat het uit een winkel komt. Ik weet het niet wat ik moet doen en ik wil wel wat tips om het goed te doen. Reactie infoteur, 04-01-2009
Hoi Karen,

Ik ben blij dat je goed voor het ratje wil zorgen. Het is inderdaad heel belangrijk dat je het ratje langzaam laat wennen aan je. Geef het de tijd. Zet het beestje op een plaats waar het niet eenzaam wordt bijvoorbeeld in de woonkamer (maar niet op de tocht) dus in een rustig hoekje op een tafeltje, bijvoorbeeld bij de bank in de buurt of de eettafel. Zorg dat er iets in de kooi is waar het beestje zich even kan terugtrekken dus een holletje. Je kunt bijvoorbeeld een houten hutje kopen bij de dierenwinkel maar een lege zakdoeken doos of schoenendoos kan ook. Die zet je op de kop en knip je een deurtje in. Op deze manier kan het ratje zich op zijn of haar gemak voelen. Nu kun je bijvoorbeeld elke dag even wennen door bijvoorbeeld je hand bij de kooi te houden zodat het beestje went aan je geur.
Geef een lekker stukje gedroogd brood bijvoorbeeld dan wordt je snel een grote favoriet als je hier mee aankomt.
Dan zou je kunnen proberen het stukje brood in de kooi aan het ratje te geven. Deze laat je het stukje droog brood (het moet echt hard gedroogd brood zijn) ophalen uit je hand.
Als dit went kun je proberen het stukje brood steeds iets verder op je arm te leggen. Zo zal het ratje hopelijk steeds iets dichter bij je durven te komen. Elke dag veel aandacht is goed en daarnaast natuurlijk het beestje ook veel rust gunnen om te wennen aan zijn nieuwe thuis. Je moet het ratje zeker niet dwingen ; gewoon rustig afwachten.
Als je bijvoorbeeld een stuk krant in de kooi legt dan zal het ratje ook zelf een nestje gaan maken in het doosje dat je gegeven hebt
Zorg altijd voor voldoende vers water en geef goed rattenvoer.
Als je nog meer wil weten dan hoor ik het graag.

Hoi, 25-10-2008
Hoi
moet een rat op een lichte plaats staan of een donkere?


xxx ik Reactie infoteur, 04-11-2008
Hoi,

Het is altijd moeilijk een goede plek te vinden. Kies een plek die gemiddeld is; niet te donker, niet te licht. geen felle zon er op in ieder geval. Niet in de tocht en niet helemaal afgezonderd van contact. Maar er moet ook wat rust zijn.
Een goede plek kan zijn in een hoekje in de buurt van waar je lekker ontspannen zit 's avonds.

groet Mirthe

Natasja, 27-05-2008
Ontzettend bedank voor deze informatie, wat zullen mijn 2 donderstenen Didle & Mooglie heerlijk gaan eten nu ik weet wat ze allemaal mogen hebben. Groetjes Natasja Reactie infoteur, 28-05-2008
Hoi Natasja,

bedankt voor je leuke reactie. heel leuk om te horen dat je wat aan de informatie hebt.

Mirthe (17 artikelen)
Laatste update: 03-12-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.