Hondenras: schapendoes

Een schapendoes is een herdershond. Ze werden veel gebruikt en nog steeds gebruikt voor het schapendrijven. Hierbij is namelijk een zelfstandig denkvermogen nodig en dat bezit de schapendoes. De schapendoes is nog niet erg lang bekend waardoor er weinig geschiedenis over te vinden is. Wel is Nederland het land waar de eerste schapendoezen voorkwamen. Het zijn honden waarmee goed te trainen valt mits een consequente aanpak.

De korte geschiedenis

Vanaf de vorige eeuw zijn schapendoezen veel te vinden in Nederland vooral in de provincie Drenthe. Ze werden/worden ingezet bij het schapendrijven. Er was in die tijd nog geen duidelijke naam voor de schapendoes maar de namen hadden er wel al wat van weg:
  • Siep
  • Herdersdroes
  • Olde Grise

De schapendoes is familie van de; Puli, Bobtail en de Briard. Voor de oorlog was er de kynoloog P.M.C. Toepel die erg geinteresseerd was in Schapendoezen. Na de wereld oorlog besloot hij dan ook door te fokken met de Schapendoezen. In 1947 werd pas de rasvereniging voor Schapendoezen opgericht. Het ras werd uiteindelijk pas in 1971 erkend door de FCI.

Uiterlijk

De schofthoogte van een teef ligt tussen de 40 á 47cm en van een reu tussen de 43 á 50cm. De schapendoes weegt ongeveer tussen de 12 en 18 kg. De schapendoes is lichtgebouwd, dit houdt in dat de botten lichter zijn dan men verwacht waardoor de hond makkelijk kan springen en soepel beweegt.

De vacht

De vacht is golvend, ongeveer 7cm lang en bevat onderwol. De vacht is namelijk ontwikkeld voor de buitenlucht, dankzij de dikke vacht is deze goed tegen de kou en regen beschermd. De beharing klit makkelijk dankzij de onderwol dus deze vereist veel aandacht. De vacht mag voorkomen in alle kleuren maar deze wordt het liefst gezien in de kleuren grauwgrijs tot zwart. Verder vormt de vacht een kuif. Sommige mensen die shows lopen doen een elastiek in de kuif zodat deze niet beschadigt, helaas groeit de kuif dan vaak zover door(doordat deze niet natuurlijk beschadigd word) dat het haar zo zwaar wordt dat het niet meer als een kuif valt maar gewoon stijl langs de ogen.

Karakter

  • opgewekt
  • alert
  • vrolijk
  • koppig
  • levendig
  • moedig
  • waakzaam
  • trouw
  • sociaal

Aangezien de schapendoes onvermoeibaar is is het van belang dat hij zijn energie kwijt kan. Het is verstandig te gaan sporten met een schapendoes. Dit kan een hondensport zijn maar ook gewoon met de hond fietsen. Het zou zonde zijn als u de hersencapaciteiten van de hond niet benut. Schapendoezen kunnen veel leren mits u consequent bent, ze zijn namelijk wel soms snel afgeleid.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenrassen: Catalaanse HerdershondHondenrassen: Catalaanse HerdershondDe Catalaanse Herdershond komt oorspronkelijk uit de regio Catalonië in Spanje. Het is een herdershond om de kudde te ho…
De Schotse herdershond en de border collieDe Schotse herdershond en de border collieWanneer je op zoek bent naar een lieve en trouwe hond, zal een Schotse herder zeker wat voor jou zijn. Het zijn bijzonde…
De Duitse HerdershondDe duitse herdershond is een van de populairste rassen ter wereld. De eerste honden stammen af van van de dieren die wer…
Hondenrassen: Nederlandse schapendoesHondenrassen: Nederlandse schapendoesDe middelgrote langharige Nederlandse schapendoes is oorspronkelijk afkomstig van de bekende herder. Het is een leuke, s…

Het trainen van een hondEr zijn veel honden die niet getraind zijn omdat mensen niet precies weten hoe ze het aan kunnen pakken. Trainen is niet…
Hondenras: de PoedelHondenras: de PoedelDe poedel is verdeeld in vier soorten: de toypoedel, de dwergpoedel, de middenslagpoedel en de grote poedel(ook wel koni…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 09-02-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.