Hondenrassen: Nederlandse schapendoes

Hondenrassen: Nederlandse schapendoes De middelgrote langharige Nederlandse schapendoes is oorspronkelijk afkomstig van de bekende herder. Het is een leuke, speelse, knuffelachtige hond met meerdere namen zoals ‘herdersdroes’, ‘siephond’ of ‘olde grise’. Hoe knuffelachtig hij ook is, het is ook bij deze hond goed te weten hoe ermee om te gaan c.q. hem op te voeden. Daarnaast is het ook belangrijk te weten wat voor verzorging deze hond nodig heeft.

Nederlandse schapendoes, de basis

Het betreft een van oorsprong Nederlandse herder. Een die begin 20ste eeuw nauwelijks meer voorkwam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is men deze hond weer terug gaan fokken en heeft daar kleinere langharige herdershondjes voor gebruikt. De bijnamen van de huidige Nederlandse schapendoes refereren aan deze rassen, te weten:
  • herdersdroes
  • siephond
  • olde grise

Deze hondjes waren echte drijvers en hoeders van een kudde met schapen. Deze honden hebben een tomeloze energie en werken graag hard voor de baas. Dat is in de huidige Nederlandse schapendoes ook absoluut terug te vinden.

Kenmerken van de Nederlandse schapendoes

Uiterlijke kenmerken

Deze hond kenmerkt zich door de lange manen, een diepe borst en een lange behaarde staart. De kop van deze hond is breed, de neus heeft een kleine stop en de relatief kleine oren zijn hoog aangezet en hangen naast de kop. De hond heeft grote, ronde ogen.

De mannelijke honden hebben een schofthoogte van 43 tot max 50 centimeter en de vrouwtjes hebben een schofthoogte van 40 tot max 47 centimeter. Qua gewicht kunnen de mannetjes tot zo’n 25 kilogram wegen en de vrouwtjes tot zo’n 20 kilogram. De honden hebben een dubbele vacht (onder- en bovenvacht) en deze is licht golvend. De ondervacht is met name voor de isolatie. Het haar is dun van structuur en is er in verschillende kleurschakeringen, te weten:
  • Zwart
  • Grijs met wit
  • Zwart met wit
  • Bruin met wit
  • Zwart, grijs en wit
  • Blauwgrijs

Deze middelgrote hond heeft krachtige poten, de hond kan goed springen en oogt met een veerkrachtige sprong erg licht en soepel.

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay
Karakter
De Nederlandse schapendoes is speels, energiek, aanhankelijk, beetje ondeugend en altijd enthousiast om iets mee te gaan doen. De hond houdt van water en is uitermate alert, wat ook wel moet als (oud) schapendrijver. Verder is het een intelligente hond en kan hij redelijk zelfstandig functioneren. Dat laatste maakt deze hond soms ook wel wat eigenwijs.

De karaktertrekjes in ogenschouw nemend, wil dat zeggen dat deze hond een uitermate duidelijke en consequente opvoeding nodig heeft. De hond is anders in staat een loopje met de baas te gaan nemen. Dit valt overigens niet direct op, juist omdat het zo’n innemende hond is.

Verder heeft de hond een sociaal karakter, kan goed alleen blijven, maar kan doorgaans ook prima met andere honden overweg. De hond doet het ook in de gezinssituatie met kleine kinderen prima. Omdat het een krachtige hond is die wel zijn grenzen stelt en de lange vacht uitnodigt om er aan te trekken, is het verstandig om kleine kinderen en deze honden niet alleen te laten.

Wat moet je verder weten?

Bewegen en verzorgen

Als je een Nederlandse schapendoes koopt moet je je realiseren dat deze hond dagelijks de energie kwijt moet en er moeten dus flinke wandelingen mee gemaakt moeten worden. Laat de hond ook daar lopen waar deze vrij kan rennen en springen en waar je er wellicht spelletjes mee kan doen. Omdat het een intelligente hond is, is het goed om de spelletjes moeilijker te maken. Zo daag je de hond geestelijk ook uit.

Deze lange haren kunnen gaan klitten of vervilten. Dat maakt dat het belangrijk is de hond regelmatig een goede kambeurt te geven met een grove kam (begin hier al zo jong mogelijk mee). Zo voorkom je klitten in de bovenvacht, maar kam je niet direct de pluizige ondervacht kapot. Deze is immers van belang voor de isolatie. De ondervacht doe je zo nu en dan met een fijne kam, laagje voor laagje, anders gaat het pijn doen. Daarnaast is het belangrijk de ogen regelmatig te controleren. Vuil kan zich ophopen of haartjes irriteren het oog. Als je dit alles als lastig ervaart, dan kan je de hond natuurlijk ook regelmatig bij de trimmer brengen.

Bron: Jennifernl123 Angela van Lieshout, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Jennifernl123 Angela van Lieshout, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Aandoeningen
Bij PRA (progressieve retina atrofie) is er sprake van afbraak van het netvlies van de hond. Als eerste worden de staafjes in het oog aangetast. Dit zal slechter zicht in de schemering opleveren. Als in een latere fase de kegeltjes aangetast worden, kan de hond volledig blind worden. Aangezien de Nederlandse schapendoes hier meer dan gemiddeld last van heeft, is er door de rasverenigingen een DNA-test verplicht gesteld. Er mag alleen nog maar gefokt worden met honden waar geen lijders uit geboren kunnen worden.

Er kunnen ook op andere wijze oogproblemen ontstaan, namelijk door verkeerd geplaatste haartjes. Bij de vrije ooglidrand mogen normaal geen haartjes groeien, maar als deze haartjes er wel zijn, kunnen ze het hoornvlies gaan irriteren. Dit kan uiteindelijk weer grauwe staar opleveren. Dit is ook een erfelijke aangelegenheid en men wil ook dit middels testen proberen te vermijden in de fokprogramma’s.

Tenslotte kunnen er nog problemen zijn bij de pup als het gaat om de lichaamsslagader en de longslagader. Als deze verbinding niet netjes gesloten is, komt er nauwelijks bloed bij de longen. Dit moet snel sluiten, want als dat niet het geval is, zal de pup achterblijven in groei. De pup kan benauwd zijn en veel hoesten. Dit moet duidelijk worden in de eerste maanden na de geboorte. Een goede fokker let hier op en stemt af met zijn/haar dierenarts, maar het kan geen kwaad zelf ook alert te zijn.

Kosten

Een hond kost geld, Dat moet je je realiseren nog voor je aan een hond begint. Daarnaast is een hond, afhankelijk van de grootte tot zo'n 15 jaar bij je. Je hebt jaarlijks de inentingen, anti vlooien- en tekenmiddel etc. en natuurlijk goede voeding. Maandelijks moet je totaal op zo’n € 30 tot € 40 rekenen (een grote hond eet natuurlijk meer dan een kleine hond). De aanschaf van de jonge Nederlandse schapendoes zal tussen de € 800 en € 1000 liggen.

Tot slot

De Nederlandse schapendoes is absoluut een leuke hond om alleen of met het gezin te houden. Het is een kameraad en een die van beweging houdt. Aangezien het niet een enorm grote hond is, is deze ook goed in een kleinere woning te houden, uiteraard met dien verstande dat deze hond wel de dagelijkse beweging buitenshuis krijgt.
© 2018 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenras: schapendoesEen schapendoes is een herdershond. Ze werden veel gebruikt en nog steeds gebruikt voor het schapendrijven. Hierbij is n…
Hondenrassen: Catalaanse HerdershondHondenrassen: Catalaanse HerdershondDe Catalaanse Herdershond komt oorspronkelijk uit de regio Catalonië in Spanje. Het is een herdershond om de kudde te ho…
Puli, een sociale hond met een markante vachtPuli, een sociale hond met een markante vachtDe puli is een middelgrote hond die met name bekend staat om de markante vacht. De vacht lijkt op de bekende dreads zoal…
De Schotse herdershond en de border collieDe Schotse herdershond en de border collieWanneer je op zoek bent naar een lieve en trouwe hond, zal een Schotse herder zeker wat voor jou zijn. Het zijn bijzonde…

Waarom niezen, hoesten en snotteren honden?Waarom niezen, hoesten en snotteren honden?Een hond kan niezen, hoesten en snotteren, net als een mens. De hond lijkt verkouden, maar dit is lang niet altijd het g…
Kattenrassen: SavannahKattenrassen: SavannahDe Savannah is een hybride kattensoort. Het ras vindt zijn oorsprong in een kruising tussen de serval (Felis serval) en…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 09-11-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.