Castratie/sterilisatie bij honden

Castratie/sterilisatie bij honden Het is een vaststaand feit dat veel mensen kiezen voor castratie of sterilisatie van hun hond. Bij reuen word dit vaak gedaan omdat men het dominante karakter van de hond niet leuk vind, het zogenaamde "haantjesgedrag." Bij teven kiest men ervoor vanwege het feit dat de hond loops word en de vergrote kans op medische aandoeningen. Maar moet men dit eigenlijk wel "zomaar" laten doen?

Waarom laten mensen het doen?

Een reu kan als het volwassen word, het typische reuen gedrag laten zien. Het plassen tegen het liefst ieder paaltje en ieder struikje. Ook kan het zich wat dominant gedragen tegen andere reuen, door bijvoorbeeld uit te vallen aan de riem naar andere reuen en niet meer zo leuk te spelen met andere reuen zoals het deed toen het nog een puppy was. Als in de omgeving ook nog eens een loops teefje woont kan het ervoor zorgen dat uw reu constant naar buiten wil, alle plasjes op likt, klappertand en gaat janken. En/of de reu heeft constant last van voorhuid ontsteking, waardoor hij druppelt.

Een teefje word twee maal per jaar loops. Hierbij kan de hond wat bloed verliezen en wil de hond, gedurende een aantal dagen, gedekt worden en zal hiervoor ook ontsnappen waar dit mogelijk is. Als u hier niet voorzichtig mee omgaat heeft u kans dat uw teef drachtig raakt van net de lelijkste reu uit de buurt met alle (dure) gevolgen van dien.

De dierenarts adviseert om deze redenen vaak castratie/sterilisatie en word dan ook, omdat de dierenarts het zegt, aangenomen als de oplossing. Toch klopt dit niet helemaal en word er vaak te makkelijk mee omgegaan.

Waarom niet bij een reu?

Ten eerste de hormoon kwestie. Je haalt door de castratie zijn mannelijke hormonen weg, en het lichaam van de reu maakt nu vrouwelijke hormonen aan. Dit betekend dus, dat andere ongecastreerde reuen hem heerlijk vinden ruiken en op hem willen rijden. Wat voor uw reu erg onaangenaam is dus hij kan gaan uitvallen naar opdringerige reuen.

Het lichaam van de reu word anders. Als u echt minder voert, word de hond misschien niet dikker maar ook de spier opbouw is duidelijk minder dan bij een ongecastreerde reu van hetzelfde ras en leeftijd. U kunt met uw gecastreerde reu niet naar tentoonstellingen.

Ten tweede de kans van slagen. Terwijl castratie word aangevoerd als oplossing van de problemen, is dit in vele gevallen helemaal niet het geval! De reu word bijvoorbeeld niet minder dominant na de castratie, plast nog steeds tegen ieder paaltje en dekt nog steeds een loops teefje als hij de kans krijgt. Dan is er dus een operatie gedaan, met alle risico's van dien, zonder enig resultaat. Ook heeft de reu op latere leeftijd meer kans op prostaat problemen.

Waarom wel bij een reu?

De meningen zijn er wat over verdeeld, maar castratie word vaak geadviseerd als een of beide testikels bij de reu, niet zijn ingedaald omdat deze kanker zouden kunnen veroorzaken.

Waarom niet bij een teef?

Bij teven ligt het iets anders. De teef word 100% zeker niet meer loops, en zal een dekking dan ook niet toestaan. Maar ook bij een teef is een castratie/sterilisatie niet zonder gevolgen. Ook haar hormoonhuishouding veranderd zodanig dat uw eens zo lieve teef ineens feller kan worden naar andere honden. Afhankelijk van het ras kan de teef ook erg makkelijk te dik worden. De teven hebben op latere leeftijd meer kans op incontinentie problemen.

Waarom wel bij de teef?

Bij een teef zijn er soms medische redenen die ervoor zorgen dat het wel verstandig is de teef te steriliseren. Als de teef na iedere loopsheid last heeft van schijnzwangerschap, in zo'n mate dat de teef er echt van in de war is. En ook melkklier ontstekingen en kanker kunnen voorkomen, zeker als de teef al wat ouder is. Ook baarmoederontsteking is een gevaarlijk probleem waardoor mensen kiezen om met name de wat oudere teef, te laten steriliseren.
En natuurlijk een ongewenste dekking. (abortus)

Kortom, het is niet zomaar iets. En toch word het heel gemakkelijk geadviseerd door de meeste dierenartsen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Ik hoop dat dit artikel u doet nadenken en u meer informatie gaat zoeken over dit onderwerp, voor dat u in uw gezonde hond laat snijden.
© 2008 - 2024 Labbielove, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hond wel of niet laten castreren of sterilliseren?Hond wel of niet laten castreren of sterilliseren?Steeds vaker wordt er aangeraden om een hond te laten castreren of steriliseren. Het liefst op een jong mogelijke leefti…
De groei en ontwikkeling van de hondDe groei en ontwikkeling van de hondDe hond word geboren en kan dan nog lang niet alles wat een volwassen hond kan, het zelfde als bij mensen baby's. Er moe…
De (laparoscopische) sterilisatie bij de teefDe (laparoscopische) sterilisatie bij de teefDe laparoscopische sterilisatie bij honden is een vrij nieuwe methode om uw teef te laten steriliseren. In dit artikel w…
Loopsheid bij de hondLoopsheid, elk teefje krijgt er in principe mee te maken. Het is heel natuurlijk en nodig voor het dekken. Als u niet wi…

Aanschaf labrador pupAanschaf labrador pupU wilt een labrador puppy. U heeft wellicht gelezen over het ras of postieve ervaringen van andere labrador eigenaren ge…
Kattenziektes en vaccinatiesKattenziektes en vaccinatiesEen kattenleven wordt bedreigd door diverse virusziekten. Tegen de meeste van deze ziekten is een beschermende vaccinati…
Bronnen en referenties
Labbielove (2 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.