Aanschaf labrador pup
U wilt een labrador puppy. U heeft wellicht gelezen over het ras of postieve ervaringen van andere labrador eigenaren gehad. Maar waar moet u op letten? Wat kunt u verwachten van uw pup, waarvan het geroepen word heel gemakkelijk te zijn? En vooral, waar gaat u uw nieuwe huisgenootje kopen? Bij een FCI erkende fokker, of wilt u goekoper uit zijn en kiest u voor een gelegenheidnest of handelaar?
Labradors
Labradors zijn sportieve honden, gek op zwemmen, baggeren en knuffelen. Zijn vrij gemakkelijk op te voeden tot een fijne gezinshond, mits er ook veel aan opvoeden gedaan word. Een labrador word (net als alle andere honden) niet vanzelf een fijne, lieve hond. Helaas een vergissing die vele mensen maken.
Ook een labrador kan stuiteren in de pubertijd, ongehoorzaam zijn en de kinderen omver lopen.
En omdat het een sportieve hond is, heeft het ook veel beweging nodig. Helaas zie je vreselijk veel te dikke labradors, mee slenteren naar de school van de kinderen en weer terug, en daarmee moeten ze het dan doen. Dit is absoluut niet besteed aan een labrador. Aan geen enkele hond trouwens.
Met een labrador moet u net zo consequent omgaan als met iedere andere hond, is cursussen volgen net zo hard aan te raden als met iedere andere hond en net zo actief met de labrador bezig zijn (wandelen, zwemmen, fietsen (vanaf 1 jaar) als met ieder ander ras.
De labrador is een kort harige hond, maar als u het ras kiest om die vacht, vanwege de haren, dan hier een waarschuwing: Een labrador verhaard vreselijk. Omdat beide vachtlagen tegelijk loslaten zal u verbaasd staan over de haren die uw hond dan gaat verliezen.
Als u nu nog steeds intresse heeft in een labrador, waar wilt u uw nieuwe huisgenootje kopen?
Bij een erkende fokker
Deze fokker is meestal aangesloten bij de rasvereninging en uiteraard bij de FCI en houd zich op die manier aan bepaalde regels die nodig zijn het ras gezond te houden. Ook hebben de pup's een stamboom en worden de ouders van uw pup getest op een aantal erfelijke aandoeningen die voorkomen bij het ras.
Deze fokker heeft geen geheimen voor u, u kunt het nest regelmatig bezoeken, het ziet er schoon en verzorgd uit, ziet de moeder bij het nest, de moeder krijgt maar max 5 x in haar leven pups met steeds een pauze van minimaal 1 jaar tussen de nesten, de gezondheidsuitslagen/show uitslagen van de ouders kunt u inzien en zoekt meestal samen met de fokker, het pupje uit wat het beste bij u past. U ondertekend een contract dat u, uw pupje en de fokker beschermt.
U krijgt het pupje niet mee voor het de minimale leeftijd van 7 weken (meestal 8 weken) heeft en aan een minimaal gewicht voor die leeftijd voldoet. Ze hebben dan al een enting gehad, zijn ontwormt en hebben soms een vlooien-teken behandeling gehad en krijgen een Europees paspoort met gezondheidsverklaring en natuurlijk zijn stamboom.
Dit is wel minimaal. Uiteraard zijn er fokkers die het veel uitgebreider doen. U krijgt dan bv ook een puppy voedings pakket mee, kopieen van de gezondheidsuitslagen van de ouders, een dvd over het ras, een dvd met alle nestfoto's, een speelpakket voor de puppy, boekjes, extra ontworming tabletten voor de vervolg behandeling ect. Om maar wat voorbeelden te noemen. Ook met vragen/problemen kunt u altijd bij uw fokker terecht voor tips en advies. De prijzen voor een pup ongeacht kleur liggen tussen de 750,- en de 950,-euro.
Gelegenheidsnest
Uiteraard is de prijs de grootste reden dat mensen soms kiezen voor een pup uit een nestje van bv een gelegenheidsfokker (Het zogenaamde pretnest) of een handelaar. Hier betaald u tussen de 200 en de 350 euro.
Waarom meer betalen als het voor minder kan zult u denken. Ten eerste zit er bij deze hondjes vaak géén stamboom. Er staat dus ook nergens op papier dat uw hond, behalve dat ze kenmerken heeft van een labrador, ook een zuivere labrador is. Dat u de ouders kunt zien, zegt helemaal niets, omdat ook dat kruizingen kunnen zijn. Dan ziet het er misschien uit als een labrador, maar verschilt het karakter misschien enorm. Als uw hondje geen stamboom heeft, kunt u niet meedoen aan shows en/of andere speciale evenementen.
Nu kunt u dat helemaal niet zo belangrijk vinden en gewoon een huishond willen, denk dan aan het volgende. De ouderdieren worden niet getest op ED, HD en eventuele oogziekten, waardoor de kans, dat uw hond een of meerdere van deze ziekten blijkt te dragen, bijzonder groter is, dan een pup waarvan diens ouders (en daar de ouders weer van enzovoort) wel getest zijn.
Smoesjes als: "Beide ouders liggen met hun achterpoten naar achteren (de kikkerstand) en daardoor kan je zien dat ze geen HD hebben." Is absoluut onwaar maar nog steeds veel gebruikt. Overigens is er aan de pup niets te merken en is het pas te testen als de hond 1 jaar is en de fokker allang uit beeld is. Een stamboom en het testen van de ouders is geen garantie, maar de kans word uiteraard wel kleiner! De fokker heeft aan zijn eisen voldaan.
Wat ook steeds meer voorkomt zijn nesten van broodfokkers die in een particuliere omgeving als gelegenheidsnest worden aangeboden. En geloof me, hier wilt u echt niet aan meewerken als u van honden houd.
Handelaar
Een handelaar fokt geen honden maar vermeerderd honden. Om maar een reden en die reden is geld. Nu zult u denken, ja maar een pup bij een handelaar is goedkoper dan bij een erkende fokker, dus wie verdient er nou veel..? De handelaar steekt het hele bedrag zo in zijn zak, omdat hij niet test, niet showt, geen dekreu hoeft te betalen (Die heeft hij meestal zelf) en ook belangrijke dierenarts onderzoeken en bezoekjes achterwege laat. Het misverstand bestaat dat handelaars alleen werken met schuren vol honden, dat je de ouders niet mag zien, dat het er vies is en dat de pups er ongezond uitzien. Maar vanwege alle negatieve berichten die openbaar worden, worden hun ook slimmer.
Het kan er wel degelijk schoon zijn als u op bezoek komt en de honden lopen misschien lekker over het erf en kunt u de ouders zien. Maar dat zegt eigenlijk heel weinig. U ziet niet dat de moeder al talloze nestjes heeft gekregen, u kunt nergens nagaan of de mooie reu, die de fokker aanwijst als vader, ook daadwerkelijk de vader is! Laat u niet verleiden met de woorden: Gezondheidsonderzoek door de dierenarts en dergelijke in de advertentie. Deze onderzoeken worden gewoon door een dierenarts gedaan die graag zijn geld verdient, en soms (vooral de grotere kennels) hebben een eigen dierenarts die maar wat graag meewerkt aan deze praktijken.
Ieder pupje dat daar verkocht word, houd deze handel in stand. En dan kunt u denken: Ik heb dit pupje toch mooi gered. Ja. Maar dan blijft dit in stand. Teefjes die iedere loopsheid pups moeten krijgen lijden en is absoluut een grove vorm van dierenmishandeling. De grootste tip is: Ga niet kijken. Het is heel moeilijk nee te kunnen zeggen als die poepige pups u aankijken.
Koop een pup bij een erkende fokker
Ja, het kost best een hoop geld. Vergeet niet dat het een lid van het gezin zal zijn. Die misschien wel 13 jaar bij jullie zal zijn.
Heeft u geen geld voor een erkende pup?
Bedenk u dat een dierenarts ook veel geld kost. Als er iets gebeurd en uw hond moet geopereerd worden, bent u ook zomaar 300 euro kwijt. Heeft u dit dan wel? Anders moet u, niet aan een hond beginnen.