De verzorging van een cavia: Wat moet je doen?

Cavia's zijn dieren die maar weinig verzorging nodig hebben. Je hoeft niet veel te doen om je diertjes te tevreden te houden. Elke dag groenten, hooi, brokken en water en ze zijn al blij. Natuurlijk zijn er nog een paar dingen die ook soms moeten gebeuren. De kooi moet minstens een keer in de week schoon, de nagels moeten geknipt zodat ze niet gaan omkrullen en bij langhaarcavia's zullen de haren verzorgd moeten worden zodat ze niet gaan klitten.

Haarverzorging

Langhaarcavia's moeten regelmatig geborsteld worden met een zachte borstel om klitten te voorkomen. Vooral in het achterlijf gebeurt dit snel. Stukjes hooi of bodembedekking die in de vacht blijven hangen zorgen voor vervilting. Ook zijn de achterste haren sneller nat door urine. Vervilte plekken kunnen voorzichtig weggeknipt worden met een schaar. U moet altijd erg oppassen omdat de klit vaak erg dicht op de huid zit. Het is handig als u uw cavia's sowieso regelmatig knipt. Wanneer het geen showcavia's zijn maakt het niks uit als ze tijdelijk wat lelijker zijn. Vooral in de zomer zullen uw cavia's u erg dankbaar zijn wanneer u ze knipt. Onder de enorme dikke laag haren wordt het vaak erg broeierig.

Het kan gebeuren dat de cavia's ook elkaars haren gaan af bijten. Vaak gebeurt dit als ze zich vervelen of tekorten hebben. Er zijn echter ook altijd cavia's die dit doen ook al wonen ze in een enorm mooie kooi met voldoende eten en drinken.
In bad hoeft een cavia niet noodzakelijk. Het is soms wel slim wanneer een cavia diarree heeft om zijn kontje in een lauwwarm ondiep badje te doen. De viezigheid aan zijn achterwerk kan namelijk gaan zorgen voor infecties. Gebruik altijd babyshampoo wanneer u uw cavia wast. Na afloop is het het fijnste voor het beestje om hem in een tochtvrije ruimte af te drogen of bij langharige cavia's rustig te föhnen. Anders zou de cavia kou kunnen vatten.

Nagelverzorging

In de dierenwinkel kunt u een schaartje kopen dat speciaal bedoeld is voor het knippen van cavianagels. Deze is ook het handigste omdat deze precies om het nageltje van de cavia valt qua dikte. Jonge cavia's hebben vaak nog dunne, korte nagels. Deze hoeven nog niet heel erg vaak geknipt te worden. Bij oudere cavia's slijten de nagels vaak niet goed genoeg. Ze worden krom of ze verdraaien zelfs zo enorm dat de nagel een kurkentrekker vorm krijgt. Dit loopt natuurlijk niet fijn voor uw beestje. Daarom is het erg belangrijk om de nagels van uw cavia goed in de gaten te houden.

Het knippen bij cavia's met roze/witte nagels is zeer gemakkelijk. U kunt bij deze nagels precies zien tot waar de doorbloede zenuwen lopen. De nagel gaat op dat punt over van roze naar wit. 2/3 millimeter boven dit lijntje kunt u de nagel het beste afknippen. Het knippen bij cavia's met zwarte nagels vergt wat meer ervaring. Hierbij kunt u niet zien tot waar de zenuw loopt. U zult moeten gokken hoe kort u de nagel kunt knippen. Wanneer u bij de eerste nagel te ver knipt en deze gaat bloeden is het niet heel erg. Vaak zal het zeer gauw stoppen, als het lang doorgaat kunt u de nagel tijdelijk zetten in een bakje met bloem. Dit helpt de bloedstolling. Als de 1e nagel meteen goed gaat heeft u een vergelijkingspunt. De andere nagels zullen ongeveer even lang mogen zijn.

Soms heeft een cavia ergens aan zijn voetje rare stukjes hangen. Dit kan eelt zijn. Wanneer het links of rechts een stukje uitsteekt kunt u het er normaal gezien gewoon vanaf knippen. Als u twijfelt kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met een cavia-kenner met een foto ervan.

Schoonmaken van de kooi

De meeste kooien moeten minstens een maal per week schoongemaakt worden. Al het strooisel moet verwijderd en vervangen worden. Gebruik nooit bijtende reinigingsmiddelen om u kooi schoon te maken en daarna meteen in te strooien. Dit kan irriterend werken op de luchtwegen van uw cavia. U kunt bijvoorbeeld soda opgelost in warm water gebruiken, dit doodt ook meteen de parasieten die zich in een beginnend stadium in de kooi bevinden. Wanneer er zeer veel bruine plekken door urineaanslag in de kooi ontstaan kunt u de kooi eenmalig schoonmaken met een ruime hoeveelheid schoonmaakazijn. De kooi moet dan even blijven staan met de azijn erin en u zult zien dat de bruine plekken voor een groot deel verdwijnen. Daarna moet de kooi wel nog heel goed doorgespoeld worden met heet water!

Maak de flessen uitsluitend met water en een speciale flessenborstel schoon, hiermee kunt u de eventuele groene aanslag op de randen verwijderen. De voerbakjes kunnen even worden afgespoeld of mee in de vaatwasser.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verzorgen van een caviaHet verzorgen van een caviaCavia's zijn erg populaire huisdieren in Nederland. Maar hoe kun je een cavia het beste verzorgen? En wat voor hok heeft…
Ziekten en kwaaltjes bij cavia'sZiekten en kwaaltjes bij cavia'sDe cavia is een gezellig, wollig huisdiertje met flapoortjes. Hij bijt of krabt zelden. Ook voor kinderen is hij zeer li…
De cavia: aanschaf, kosten en vermaakDe cavia: aanschaf, kosten en vermaakEen cavia aanschaffen is niet alsof u speelgoed aan het kopen bent. Er komt een hoop kijken bij de aanschaf en bedenk va…
Huisvesting van een cavia. Binnen of buiten?Huisvesting van een cavia. Binnen of buiten?Cavia's zijn redelijk makkelijke dieren qua onderhoud. Ze hoeven niet uitgelaten te worden, worden gemakkelijk erg tam e…

Fokken met cavia'sHet lijkt allemaal heel erg leuk en schattig. U koopt twee cavia's en na twee maanden heeft u er vijf. Uw kinderen knuff…
Nieuwe kat in huis? Feliway maakt wennen makkelijkerNieuwe kat in huis? Feliway maakt wennen makkelijkerAls u een nieuwe kat in huis haalt, terwijl u al andere katten heeft, wilt u graag dat ze op een goede manier aan elkaar…
Bronnen en referenties
  • http://www.degrotecavia.nl/verzorging.html
Lienepien95 (132 artikelen)
Laatste update: 23-10-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.